Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
AHLI-AHLI KUMPULAN
NUR HIDAYAH SHAZIRA BT SHUKOR
D20082034022
NURUL LAILI ASYIKIN BT AHMAD
SHAMSUDDIN
D20082034030
NOORHAA...
KAC 3033:
KURIKULUM AWAL KANAK-KANAK
DR. NORDIN BIN MAMAT
Perbandingan Kurikulum Standart Prasekolah Kebangsaan dan
Te Whariki Dalam Konteks Tunjang Fizikal
KSPK digubal berdasarkan Falsafah
Pendidikan Kebangsaan ke arah
memperkembangkan potensi induvidu
secara menyeluruh dan be...
• 5 PERINGKAT PERKEMBANGAN
• Kanak2 berkembang mengikut urutan
tertentu
• Kanak-kanak melakukan aktiviti apabila
kematanga...
KURIKULUM PENERANGAN KAITAN TEORI
PERKEMBANGAN/TINGKAH
LAKU
KSPK
TUNJANG FIZIKAL
• Menyediakan peluang
pembelajaran untuk
...
KURIKULUM PENERANGAN KAITAN TEORI
PERKEMBANGAN/TINGKAH LAKU
TE WHARIKI
• Kanak-kanak peringkat
‘young child’ perlu mengasa...
Perkembangan fizikal (KSPK DAN TE WHARIKI)
• Didedahkan mengikut peringkat umur
• Terdapat 5 fokus dalam KSPK masih
lagi b...
• Untuk kesihatan fizikal & persekitaran –
aktiviti/kurikulum yang didedahkan sama dengan
aktiviti Te WharikiKSPK
• Banyak...
Kandungan Kurikulum Standard
Prasekolah Kebangsaan
Kurikulum Te Whariki
Tumpuan Penilaian tertumpu / fokus
kepada kanak-ka...
Kandungan Kurikulum Standard Prasekolah
Kebangsaan
Kurikulum Te Whariki
Domain /
fokus
Terdapat 2 fokus dalam kurikulum
in...
Kandungan
Pemerhatian
Ulasan
I II III
Motor Kasar Murid dapat
menguasai
kemahiran motor
kasar
Menggerakkan kaki ke kiri da...
AKTIVITI ‘LOMPAT SI KATAK
LOMPAT’
Penilaian
video
Murid –murid
seronok
menjalankan
aktiviti “lompat si
katak lompat”
Murid dapat
menguasai
kemahiran motor
k...
Penilaian
video
Aktiviti tersebut
membantu kanak-
kanak mencapai
perkembangan
fizikal yang positif
Meningkatkan
perkembang...
Kesimpulan
Pendekatan dan
kandungan
pembelajaran yang
digunakan perlulah
sesuai dengan
peringkat
perkembangan kanak-
kanak...
kurikulum
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

kurikulum

6,652 views

Published on

Published in: Education
 • tq sis atas perkongsian
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

kurikulum

 1. 1. AHLI-AHLI KUMPULAN NUR HIDAYAH SHAZIRA BT SHUKOR D20082034022 NURUL LAILI ASYIKIN BT AHMAD SHAMSUDDIN D20082034030 NOORHAASYIKIN BINTI ZAKARIA D20082034071 NUR ASYIQQIN BT NGAH D20082034065 NOOR SYAFIQAH BT NAPIAH D20082033977 NORMARLEZA BINTI JINS SAMSIDIN D20082034029
 2. 2. KAC 3033: KURIKULUM AWAL KANAK-KANAK DR. NORDIN BIN MAMAT
 3. 3. Perbandingan Kurikulum Standart Prasekolah Kebangsaan dan Te Whariki Dalam Konteks Tunjang Fizikal
 4. 4. KSPK digubal berdasarkan Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah memperkembangkan potensi induvidu secara menyeluruh dan bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani,emosi dan jasmani Aspek perkembangan fizikal amat penting di peringkat prasekolah kerana tanpa perkembangan fizikal yang mantap, kanak- kanak akan menghadapi masalah dalam melakukan aktiviti seperti memegang pensel atau berus untuk menulis dan melukis, penglibatan dalam aktiviti sukan. Tunjang fizikal juga memberi penekanan kepada pembinaan amalan penjagaan kesihatan fizikal diri, kebersihan persekitaran dan pemakanan yang berkhasiat. Kurikulum Te Whariki diasaskan untuk kanak-kanak membesar sebagai kompeten dan yakin, sihat dalam minda, badan, semangat dan selamat. Tujuan kurikulum ini di buat untuk menyediakan satu rangka kurikulum yang akan menjadi asas bagi kurikulum konsisten dan program-program pendidikan awal kanak-kanak. Pengenalan
 5. 5. • 5 PERINGKAT PERKEMBANGAN • Kanak2 berkembang mengikut urutan tertentu • Kanak-kanak melakukan aktiviti apabila kematangan fisiologi tercapai • Kanak-kanak diberi peluang berkembang dengan kadar sendiri •perkembangan kanak-kanak amat dipengaruhi oleh persekitarannya. •Institusi keluarga amat mempengaruhi personaliti kanak-kanak. • Havighurst membahagikan tiga peringkat iaitu peringkat bayi dan awal kanak-kanak ( 0-6 tahun), peringkat pertengahan kanak- kanak ( 6-12 tahun ), dan peringkat awal remaja dan remaja ( 12-18 tahun )
 6. 6. KURIKULUM PENERANGAN KAITAN TEORI PERKEMBANGAN/TINGKAH LAKU KSPK TUNJANG FIZIKAL • Menyediakan peluang pembelajaran untuk meningkatkan kemahiran motor halus, kemahiran motor kasar serta kordinasi mata tangan di kalangan kanak-kanak ini. ARNOLD GESELL (peringkat kelima 4-6 tahun)  cenderung untuk melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal, berlari, melompat, dan sebagainya.
 7. 7. KURIKULUM PENERANGAN KAITAN TEORI PERKEMBANGAN/TINGKAH LAKU TE WHARIKI • Kanak-kanak peringkat ‘young child’ perlu mengasah kemampuan fizikal mereka melalui aktiviti fizikal samada di rumah mahupun sekolah • Pembelajaran bermula dari rumah • Kanak-kanak mudah mengikuti/meniru aktiviti yang berlaku di sekelilingnya ARNOLD GESELL- •Kanak-kanak berkembang mengikut pola dan urutan tertentu. Setiap peringkat umur kanak-kanak terdapat ciri-ciri atau tingkahlaku yang berbeza. • kanak-kanak boleh dilatih mengikut peringkat usia ROBERT HAVIGURST •Perkembangan kanak-kanak amat dipengaruhi oleh persekitarannya/sosiobudaya PERINGKAT ‘young child’ •kanak-kanak perempuan akan meniru peranan ibunya seperti memasak. •kanak-kanak juga telah berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain yang berada di sekitar rumahnya. • Kanak-kanak terlibat dalam permainan kumpulan dan kanak-kanak mudah untuk meniru dan mengikuti apa yang berlaku di sekeliling mereka. • membantu mengembangkan perkembangan fizikal mereka.
 8. 8. Perkembangan fizikal (KSPK DAN TE WHARIKI) • Didedahkan mengikut peringkat umur • Terdapat 5 fokus dalam KSPK masih lagi berada peringkat rendah – motor kasar (skipping) KSPK • Tidak mengira peringkat umur dan didedahkan pada peringkat awal lagi. • Aktiviti yang didedahkan berada di peringkat sederhana tinggi – motor kasar (berkebun) TE WHARIKI
 9. 9. • Untuk kesihatan fizikal & persekitaran – aktiviti/kurikulum yang didedahkan sama dengan aktiviti Te WharikiKSPK • Banyak mendedahkan tentang penderaan fizikal dan emosi untuk keselamatanTE WHARIKI
 10. 10. Kandungan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan Kurikulum Te Whariki Tumpuan Penilaian tertumpu / fokus kepada kanak-kanak sahaja. Penilaian secara menyeluruh. Berdasarkan kurikulum ini Terdapat 4 tahap penilaian yang boleh digunakan iaitu : 1. Empowerment (pengupayaan) 2. Pembangunan holistik 3. Keluarga dan Masyarakat 4. Hubungan Kaedah Di peringkat prasekolah, pemerhatian adalah satu kaedah yang lazim digunakan untuk mengumpul maklumat atau evidens. Contoh : senarai semak : Rekod anekdot Kaedah yang sama seperti KSPK iaitu pemerhatian dan rekod.
 11. 11. Kandungan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan Kurikulum Te Whariki Domain / fokus Terdapat 2 fokus dalam kurikulum ini iaitu: 1. Perkembangan Motor Halus 2. Perkembangan Motor Kasar Terdapat 4 domain dalam pernilaian fizikal (Penerokaan) iaitu : 1. Penerokaan melalui bermain 2. Keyakinan dan kawalan tubuh mereka 3. Strategi untuk penerokaan, pemikiran dan penaakulan y ang aktif 4. Membangunkan teori- teori kerja untuk memberi makna bahan semulajadi, sosial, fizikal dan dunia bahan.
 12. 12. Kandungan Pemerhatian Ulasan I II III Motor Kasar Murid dapat menguasai kemahiran motor kasar Menggerakkan kaki ke kiri dan ke kanan / 3 Mei / 2 Jun Menggerakkan kaki ke depan dan kebelakang / / Motor Halus. Menggerakkan pom pom ke atas dan ke bawah / / Murid dapat menguasai kemahiran motor halus Menggerakkan pom pom ke kiri dan ke kanan / / Gabungan Motor Halus dan Motor Kasar Menggerakkan kaki dan tangan pada waktu yang sama (gerakan setempat) / / Murid dapat menguasai kemahiran motor halus dan motor kasar dengan baik Menggerakkan kaki dan tangan pada waktu yang sama (gerakan ke depan dan kebelakang) / / Tarikh Kemahiran Motor Kasar Ya/ Tidak Ulasan Tambahan 12/11/1 1 Melompat Katak Ya Murid melompat dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki dengan betul. Oleh itu murid dapat menguasai kemahiran motor kasar.
 13. 13. AKTIVITI ‘LOMPAT SI KATAK LOMPAT’
 14. 14. Penilaian video Murid –murid seronok menjalankan aktiviti “lompat si katak lompat” Murid dapat menguasai kemahiran motor kasar.
 15. 15. Penilaian video Aktiviti tersebut membantu kanak- kanak mencapai perkembangan fizikal yang positif Meningkatkan perkembangan fizikal kanak. Menunjukkan sifat berkeyakinan dalam melaksanakan aktiviti “Move it..move it”
 16. 16. Kesimpulan Pendekatan dan kandungan pembelajaran yang digunakan perlulah sesuai dengan peringkat perkembangan kanak- kanak kerana, setiap kanak-kanak mempunyai peringkat penerimaan pembelajaran yang berbeza Kejayaan dan keberkesanan pelaksanaan sesuatu kurikulum bergantung kepada kefahaman dan penghayatan pelaksanaan di bilik darjah Guru perlu mempunyai pengetahuan tentang psikologi kanak-kanak, prihatin kepada perbezaan kanak-kanak dari segi keupayaan, minat dan latar belakang serta peka terhadap perubahan dan perkembangan pendidikan terkini. Melalui proses pengajaran dan pembelajaran yang fleksibel dan bersepadu, murid dapat menguasai dan memperolehi ciri-ciri seperti kecekapan berbahasa dan berkomunikasi, kemahiran berfikir, berakhlak mulia, beretika, berkeyakinan dan berdisiplin.

×