SlideShare a Scribd company logo
1 of 15
PROJEKT KURRIKULAR
TEMA: NDOTJA AKUSTIKE
LENDA : FIZIKE E ZBATUAR
PUNOI : LEONARD MUSLIA
OBJEKTIVAT
 Te tregojme dhe vlersojme efektet e
NDOTJES AKUSTIKE
 Te analizojme faktoret qe cojne ne
NDOTJEN AKUSTIKE
 Te prezantojme masa kunder
NDOTJES AKUSTIKE
Ndotja akustike
 Ndotja akustike është kthyer në një tipar të
zakonshëm të jetës moderne.
 Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve në shtëpitë tona,
në punë, madje edhe gjatë pushimeve, zhurmat e
padëshirueshme ndikojnë negativisht cilësinë e jetës
tonë.
 Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim
permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë subjekt
i niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe
koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e
dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin
e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të
ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve
dhe i të shtënave me armë.
Cfare eshte ndotja akustike ??
Është çdo lloj ndotje e
shkaktuar nga zhurma e
cila arrin shkallën mbi
85decibel, e cila mund
të lë pasoja afatgjate
tek shëndeti I njeriut,
dhe pengon jetën
normale.
Efektet e ndotjes akustike
Zhurmat e padëshirueshme :
 Rritin presionin
 Shkaktojnë lodhje
 Ulin gjumin
 Rritin stresin
 Ndikojnë negativisht në tretje
 Pengojnë përqendrimin.
Në vendin e punës, zhurmat në
kombinim me kompleksitetin e punës
çojnë në një rritje të sëmundjeve
kardiovaskulare si rezultat i rritjes së
presionit.
Zhurma çon në aktivizimin e
mekanizmave stresues. Ndërkohë që një
reagim i tillë është fillimisht natyral dhe i
nevojshëm, kur si pasojë e zhurmave të
padëshiruara ajo bëhet permanente,
atëherë është e dëmshme për shëndetin
e trupit dhe të mendjes
Për më shumë, kërkimit kanë treguar se
në rastet kur njerëzit ndjehen sikur nuk
mund të bëjnë më asgjë kundër ndotjes
akustike, ata demotivohen. Atyre u
duket më e vështirë për të zgjidhur
problemin dhe heqin dorë nga
pikësynimet e vendosura më herët.
Faktoret qe cojne ne ndotjen akustike:
 Nga aktivitetet njerezore
 Nga nje ekspozim i ambientit ne
tinguj me intensitet te larte
 Impiantet industriale
 Aeroportet dhe autostradat
 Trafiku intensiv
 Kantieret e medhenj
 Rruget hekurudhore me dendesi te
larte.
Prej dy vitesh ne Shqipëri ka hyre ne fuqi një
ligj sipas te cilit ndalohet ndotja akustike, ne
orare te caktuara, serish ai nuk ka gjetur
zbatim. Gjate 24 orëve neTirane, por edhe ne
qytete te tjera te Shqipërisë, mbizotërojnë
zhurmat e trafikut por edhe te bareve e
lokaleve te natës, te cilat i tejkalojnë normat e
lejuara. Sipas specialisteve pas orës 23:00 te
mbrëmjes, zhurmat e krijuara nga lokalet e
natës nuk duhet te jene me shume se 35
decibel, ndërsa lokalet e hapura nuk duhet te
ekzistojnë. Ne një prove te kryer direkt ne
studion e ZIP, Shkeqim Mema, specialisti i
ISHP, me aparatin e tij tregoi sa decibel arrinin
notat e një këngë, te cilat te shumëfishuara ne
pub-e e lokale nate, arrijnë ne ndotje akustike.
Nga studimi i kryer nga ISHP, aktualisht
Durrësi kryeson listën e qyteteve me ndotje me
te larte akustike, për tu ndjekur ngaVlora e
Velipoja.
Disa masa dhe metoda kunder
Ndotjes Akustike
Fatkeqësisht në vendin tonë në zonat
që duhet të jenë të qeta ndodh që
ndotja të jetë në të njëjtat nivele me
zonat e tjera. Nga kontrollet që kanë
bërë inspektorët e Ministrisë së
Mjedisit, jo vetëm në kryeqytet, por
edhe në të gjitha rrethet e tjera të
vendit në të 12 prefekturat, janë vënë re
një sërë shkeljesh nga subjekte të
ndryshme.
Ndaj këtyre subjekteve ne kemi marrë masat ndëshkuese me gjobë dhe pezullim aktiviteti
deri në përmirësim të kushteve. Megjithatë, më duhet të theksoj se kontrolli nuk ka të bëjë
vetëm me subjektet që kuptohen rëndom, siç janë lokalet, por edhe me subjektet
prodhuese apo të zhvillimit industrial, përpunimit të metaleve e çdo lloj tjetër që shkakton
ndotje akustike në mjedis, kjo pasi ligji i zhurmave nuk lejon që këto të fundit të ushtrojnë
aktivitet ranë qendrave të banuara.
Nga kontrollet ka rezultuar se rreth 21 subjekte kanë marrë gjobën maksimale që
përcakton ligji, në vlerën 500 mijë lekë. Ndërsa 56 subjekteve të tjera u është pezulluar leja
e ushtrimit të aktivitetit deri në plotësimin e kushteve për eliminimin e ndotjes që
shkaktojnë. Kjo nuk është thjesht një fushatë e ndërmarrë, por ka të bëjë me detyrimin
ligjor që ne kemi për të imponuar zbatimin e ligjit mbi zhurmat.
“Jetofsh në kohë me zhurmë!”. Kështu
mallkimi do të ishte: “Jetofsh në kohë me
ndotje akustike!”

More Related Content

What's hot

Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
egzona1
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Mirsad
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook
 
Problemet mjedisore
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisore
Anida Rroshi
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
16211903
 

What's hot (20)

Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
Traditat dhe Zakonet shqiptare te paqyruara ne krijimtarine popullore
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Problemet mjedisore
Problemet mjedisoreProblemet mjedisore
Problemet mjedisore
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMATPROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
PROJEKT: NDOTJA E MJEDISIT NGA ZHURMAT
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Amerika veriut
Amerika veriutAmerika veriut
Amerika veriut
 
Ndotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurmaNdotja e mjedisit nga zhurma
Ndotja e mjedisit nga zhurma
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Rajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes PerendimoreRajoni i Evropes Perendimore
Rajoni i Evropes Perendimore
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
 

More from Klodjan Hoxha (20)

Global warming k h
Global warming k hGlobal warming k h
Global warming k h
 
Ylberi
YlberiYlberi
Ylberi
 
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
Lodra ime e preferuar 3 mujori 1
 
Klasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -aKlasa ime 4 -a
Klasa ime 4 -a
 
Në kohën e lirë
Në kohën e lirëNë kohën e lirë
Në kohën e lirë
 
Hematomatt
HematomattHematomatt
Hematomatt
 
Uji ne natyrre
Uji ne natyrreUji ne natyrre
Uji ne natyrre
 
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptareTrazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
Trazhgimia kulturore e ne trevat shqiptare
 
Trashgimia kulturorrre
Trashgimia kulturorrreTrashgimia kulturorrre
Trashgimia kulturorrre
 
Transporti
Transporti Transporti
Transporti
 
Traditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodraneeTraditat dhe zakonetshkodranee
Traditat dhe zakonetshkodranee
 
Titaniku ship
Titaniku shipTitaniku ship
Titaniku ship
 
Think greeenn
Think greeennThink greeenn
Think greeenn
 
Teknologjia e funditt
Teknologjia e fundittTeknologjia e funditt
Teknologjia e funditt
 
Shpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeusShpallja e pavartesis skenderbeus
Shpallja e pavartesis skenderbeus
 
Rrufeja
Rrufeja Rrufeja
Rrufeja
 
Rrufeja x
Rrufeja x Rrufeja x
Rrufeja x
 
Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
 
Reklama
Reklama Reklama
Reklama
 
Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet Projekt matematik derivatet
Projekt matematik derivatet
 

Ndotja akuustike

 • 1. PROJEKT KURRIKULAR TEMA: NDOTJA AKUSTIKE LENDA : FIZIKE E ZBATUAR PUNOI : LEONARD MUSLIA
 • 2. OBJEKTIVAT  Te tregojme dhe vlersojme efektet e NDOTJES AKUSTIKE  Te analizojme faktoret qe cojne ne NDOTJEN AKUSTIKE  Te prezantojme masa kunder NDOTJES AKUSTIKE
 • 3.
 • 4. Ndotja akustike  Ndotja akustike është kthyer në një tipar të zakonshëm të jetës moderne.  Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve në shtëpitë tona, në punë, madje edhe gjatë pushimeve, zhurmat e padëshirueshme ndikojnë negativisht cilësinë e jetës tonë.  Dihet se zhurmat e larta mund të shkaktojnë dëmtim permanente të shëndetit tonë. Njerëzit që janë subjekt i niveleve të larta të zhurmës, p.sh. në diskoteka dhe koncerte muzikore, mund të vuajnë nga humbja e dëgjimit si rezultat i dëmtimit të shkaktuar në sistemin e dëgjimit nga tinguj me intensitet të lartë. Dëmtime të ngjashme mund të ndodhin si rezultat i fishekzjarrëve dhe i të shtënave me armë.
 • 5. Cfare eshte ndotja akustike ?? Është çdo lloj ndotje e shkaktuar nga zhurma e cila arrin shkallën mbi 85decibel, e cila mund të lë pasoja afatgjate tek shëndeti I njeriut, dhe pengon jetën normale.
 • 6.
 • 7. Efektet e ndotjes akustike Zhurmat e padëshirueshme :  Rritin presionin  Shkaktojnë lodhje  Ulin gjumin  Rritin stresin  Ndikojnë negativisht në tretje  Pengojnë përqendrimin.
 • 8. Në vendin e punës, zhurmat në kombinim me kompleksitetin e punës çojnë në një rritje të sëmundjeve kardiovaskulare si rezultat i rritjes së presionit. Zhurma çon në aktivizimin e mekanizmave stresues. Ndërkohë që një reagim i tillë është fillimisht natyral dhe i nevojshëm, kur si pasojë e zhurmave të padëshiruara ajo bëhet permanente, atëherë është e dëmshme për shëndetin e trupit dhe të mendjes Për më shumë, kërkimit kanë treguar se në rastet kur njerëzit ndjehen sikur nuk mund të bëjnë më asgjë kundër ndotjes akustike, ata demotivohen. Atyre u duket më e vështirë për të zgjidhur problemin dhe heqin dorë nga pikësynimet e vendosura më herët.
 • 9. Faktoret qe cojne ne ndotjen akustike:  Nga aktivitetet njerezore  Nga nje ekspozim i ambientit ne tinguj me intensitet te larte  Impiantet industriale  Aeroportet dhe autostradat  Trafiku intensiv  Kantieret e medhenj  Rruget hekurudhore me dendesi te larte.
 • 10.
 • 11. Prej dy vitesh ne Shqipëri ka hyre ne fuqi një ligj sipas te cilit ndalohet ndotja akustike, ne orare te caktuara, serish ai nuk ka gjetur zbatim. Gjate 24 orëve neTirane, por edhe ne qytete te tjera te Shqipërisë, mbizotërojnë zhurmat e trafikut por edhe te bareve e lokaleve te natës, te cilat i tejkalojnë normat e lejuara. Sipas specialisteve pas orës 23:00 te mbrëmjes, zhurmat e krijuara nga lokalet e natës nuk duhet te jene me shume se 35 decibel, ndërsa lokalet e hapura nuk duhet te ekzistojnë. Ne një prove te kryer direkt ne studion e ZIP, Shkeqim Mema, specialisti i ISHP, me aparatin e tij tregoi sa decibel arrinin notat e një këngë, te cilat te shumëfishuara ne pub-e e lokale nate, arrijnë ne ndotje akustike. Nga studimi i kryer nga ISHP, aktualisht Durrësi kryeson listën e qyteteve me ndotje me te larte akustike, për tu ndjekur ngaVlora e Velipoja.
 • 12.
 • 13. Disa masa dhe metoda kunder Ndotjes Akustike Fatkeqësisht në vendin tonë në zonat që duhet të jenë të qeta ndodh që ndotja të jetë në të njëjtat nivele me zonat e tjera. Nga kontrollet që kanë bërë inspektorët e Ministrisë së Mjedisit, jo vetëm në kryeqytet, por edhe në të gjitha rrethet e tjera të vendit në të 12 prefekturat, janë vënë re një sërë shkeljesh nga subjekte të ndryshme.
 • 14. Ndaj këtyre subjekteve ne kemi marrë masat ndëshkuese me gjobë dhe pezullim aktiviteti deri në përmirësim të kushteve. Megjithatë, më duhet të theksoj se kontrolli nuk ka të bëjë vetëm me subjektet që kuptohen rëndom, siç janë lokalet, por edhe me subjektet prodhuese apo të zhvillimit industrial, përpunimit të metaleve e çdo lloj tjetër që shkakton ndotje akustike në mjedis, kjo pasi ligji i zhurmave nuk lejon që këto të fundit të ushtrojnë aktivitet ranë qendrave të banuara. Nga kontrollet ka rezultuar se rreth 21 subjekte kanë marrë gjobën maksimale që përcakton ligji, në vlerën 500 mijë lekë. Ndërsa 56 subjekteve të tjera u është pezulluar leja e ushtrimit të aktivitetit deri në plotësimin e kushteve për eliminimin e ndotjes që shkaktojnë. Kjo nuk është thjesht një fushatë e ndërmarrë, por ka të bëjë me detyrimin ligjor që ne kemi për të imponuar zbatimin e ligjit mbi zhurmat.
 • 15. “Jetofsh në kohë me zhurmë!”. Kështu mallkimi do të ishte: “Jetofsh në kohë me ndotje akustike!”