SlideShare a Scribd company logo

Mendimi filozofik ne Antikitet

O
olinuhi

OLGERT NUHI GJIMNAZI "28 NENTORI" SHKODER

1 of 45
Download to read offline
FRFABRIKAM RESIDENCES
PROJEKT KURRIKULAR
Tema: ANTIKITETI GREKO-
ROMAK
Nëntema: Mendimi filozofik në Antikitet
28NE
ANËTARËT:
1 .O lgert Nu h i ( Kr yetar )
2 .Migen a Breg u ( An ëtare )
3 .Brisild a Zen elaj ( An ëtare )
4 .X h u lia Bu zu kja ( An ëtare )
DEGËT E FILOZOFISË
1.Filozofia
F i l o z o f i a ë s h të s t u d i m i i p ye t j e ve t ë
p ë r g j i t h s h m e d h e t h e m e l o r e p ë r e k z i s te n cë n ,
d i j e n , v l e ra t , a r s ye n , m e n d j e n d h e g j u h ë n .
-Filozofia merret me problemet e përgjithshme dhe
fundamentale rreth çështjeve si ekzistenca, dituria, e
vërteta, bukuria, ligji, drejtësia, vlefshmëria, mendja, dhe
gjuha. Filozofia dallohet nga mënyrat e tjera të zgjidhjes së
këtyre problemeve (siç janë misticizmi ose mitologjia) nga
qasja kritike dhe sistematike e saj si dhe mbështetja në
argumente të arsyeshme.
4
FR
2.Metafizika
Me t a f i z i k a ë s h të d e gë e f i l o z o f i s ë q ë m e r r e t m e
s h p j e g i m i n e n a t y r ë s s ë b o të s . A j o k a s i p i kë s y i n i m
te s h p j e go j ë n a t y r ë n e q ë n i e s d h e r e a l i te t i t .
• Ajo shtron pyetje të tilla si:
• Cila është natyra e realitetit?
• A ka Perëndi dhe çfarë vetish zotëron ai?
• Cili është roli (vendi) i njeriut në gjithësi?
• Përse është gjithësia dhe si u krijua?
• Cili është dallimi midis shpirtit dhe lëndës?
• A zotëron njeriu një shpirt të pavdekshëm, a ka ai një dëshirë
të lirë?
5
FR
• Ai përfshin pyetje në lidhje me drejtësinë, ligjin,
pronën dhe të drejtat dhe detyrimet e qytetarit.
• Politika dhe etika janë tema të lidhura
tradicionalisht, pasi që të dy diskutojnë çështjen
se si njerëzit duhet të jetojnë së bashku.
F ilozofia politike është studimi i qeverisë dhe
marrëdhënia e individëve (ose familj eve dhe
klaneve ) me komunitetet përfshirë shtetin .
3.Filozofia politike
6

Recommended

Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!
Babai i Filozofisë....Aristoteli !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 

More Related Content

What's hot

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJEPROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJESilda Silda
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraEGLI TAFA
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.#MesueseAurela Elezaj
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
 

What's hot (20)

Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJEPROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
PROJEKT PER BARAZINE GJINORE DHE DHUNEN NE FAMILJE
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Arti në shqipëri
Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri
 
Projekt droga
Projekt drogaProjekt droga
Projekt droga
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 

Similar to Mendimi filozofik ne Antikitet

Sociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShareSociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShareDoniza Maliqi
 
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)HarunyahyaAlbanian
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Vilma Hoxha
 
Hyrje në Psikologji.pptx
Hyrje në Psikologji.pptxHyrje në Psikologji.pptx
Hyrje në Psikologji.pptxDonjetaGeci2
 
Historia e filozofise
Historia e filozofiseHistoria e filozofise
Historia e filozofiseYlliBeka
 
Psikologji teste pranuese
Psikologji teste pranuesePsikologji teste pranuese
Psikologji teste pranueseArbenng
 
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01Arbenng
 
Psikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhjePsikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhjeArton Feta
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - konceptali lacej
 
A e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëA e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëRregullatIslame
 
A e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëA e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëLexo dhe Mëso
 
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetë
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetëA e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetë
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetëLexo dhe Mëso
 
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...kulla 2010
 
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)HarunyahyaAlbanian
 
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)HarunyahyaAlbanian
 
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)HarunyahyaAlbanian
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikemirzani21
 
PUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTErjonaHaka
 

Similar to Mendimi filozofik ne Antikitet (20)

Filozofia
FilozofiaFilozofia
Filozofia
 
Sociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShareSociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShare
 
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)
Rëndësia e ndërgjegjes në kur'an. albanian (shqip)
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
 
Hyrje në Psikologji.pptx
Hyrje në Psikologji.pptxHyrje në Psikologji.pptx
Hyrje në Psikologji.pptx
 
Historia e filozofise
Historia e filozofiseHistoria e filozofise
Historia e filozofise
 
Psikologji teste pranuese
Psikologji teste pranuesePsikologji teste pranuese
Psikologji teste pranuese
 
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
 
Psikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhjePsikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhje
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - koncept
 
A e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëA e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinë
 
A e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinëA e keni zbuluar bukurinë
A e keni zbuluar bukurinë
 
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetë
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetëA e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetë
A e keni zbuluar BUKURINË e tij të vërtetë
 
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
 
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)
Kur'ani prin rrugen drejt shkences. albanian (shqip) (version 1)
 
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)
Ndërgjegje në qelizë. albanian (shqip)
 
Sociologjia
SociologjiaSociologjia
Sociologjia
 
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)
Vdekja, ringjallja, xhehenemi (ferri). albanian (shqip)
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
 
PUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
 

More from olinuhi

Revista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitolinuhi
 
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipeolinuhi
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletolinuhi
 
Mikrofonat
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonatolinuhi
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshitolinuhi
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveolinuhi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotëtolinuhi
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneveolinuhi
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqiolinuhi
 
Shqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiolinuhi
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 

More from olinuhi (20)

Revista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimitRevista kulturore redaksia e arsimit
Revista kulturore redaksia e arsimit
 
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes ShqipeDialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
Dialektet dhe Nendialektet e Gjuhes Shqipe
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Autizmi
AutizmiAutizmi
Autizmi
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
 
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te uletPerdorimi i paisjeve me decibel te ulet
Perdorimi i paisjeve me decibel te ulet
 
Mikrofonat
MikrofonatMikrofonat
Mikrofonat
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Pjeset e Veshit
Pjeset e VeshitPjeset e Veshit
Pjeset e Veshit
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
 
Robotët
RobotëtRobotët
Robotët
 
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapunevePerdorimi dhe prodhimi i sapuneve
Perdorimi dhe prodhimi i sapuneve
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
 
Shqiptaret ne itali
Shqiptaret ne italiShqiptaret ne itali
Shqiptaret ne itali
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Pastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipePastrimi i gjuhes shqipe
Pastrimi i gjuhes shqipe
 

Mendimi filozofik ne Antikitet

 • 1. FRFABRIKAM RESIDENCES PROJEKT KURRIKULAR Tema: ANTIKITETI GREKO- ROMAK Nëntema: Mendimi filozofik në Antikitet
 • 2. 28NE ANËTARËT: 1 .O lgert Nu h i ( Kr yetar ) 2 .Migen a Breg u ( An ëtare ) 3 .Brisild a Zen elaj ( An ëtare ) 4 .X h u lia Bu zu kja ( An ëtare )
 • 4. 1.Filozofia F i l o z o f i a ë s h të s t u d i m i i p ye t j e ve t ë p ë r g j i t h s h m e d h e t h e m e l o r e p ë r e k z i s te n cë n , d i j e n , v l e ra t , a r s ye n , m e n d j e n d h e g j u h ë n . -Filozofia merret me problemet e përgjithshme dhe fundamentale rreth çështjeve si ekzistenca, dituria, e vërteta, bukuria, ligji, drejtësia, vlefshmëria, mendja, dhe gjuha. Filozofia dallohet nga mënyrat e tjera të zgjidhjes së këtyre problemeve (siç janë misticizmi ose mitologjia) nga qasja kritike dhe sistematike e saj si dhe mbështetja në argumente të arsyeshme. 4
 • 5. FR 2.Metafizika Me t a f i z i k a ë s h të d e gë e f i l o z o f i s ë q ë m e r r e t m e s h p j e g i m i n e n a t y r ë s s ë b o të s . A j o k a s i p i kë s y i n i m te s h p j e go j ë n a t y r ë n e q ë n i e s d h e r e a l i te t i t . • Ajo shtron pyetje të tilla si: • Cila është natyra e realitetit? • A ka Perëndi dhe çfarë vetish zotëron ai? • Cili është roli (vendi) i njeriut në gjithësi? • Përse është gjithësia dhe si u krijua? • Cili është dallimi midis shpirtit dhe lëndës? • A zotëron njeriu një shpirt të pavdekshëm, a ka ai një dëshirë të lirë? 5
 • 6. FR • Ai përfshin pyetje në lidhje me drejtësinë, ligjin, pronën dhe të drejtat dhe detyrimet e qytetarit. • Politika dhe etika janë tema të lidhura tradicionalisht, pasi që të dy diskutojnë çështjen se si njerëzit duhet të jetojnë së bashku. F ilozofia politike është studimi i qeverisë dhe marrëdhënia e individëve (ose familj eve dhe klaneve ) me komunitetet përfshirë shtetin . 3.Filozofia politike 6
 • 7. F ilozo fia e mendjes është d e g ë e filozo fisë e cila studio n n a ty rë n e mendjes , ngjarjeve mendo re , funksio neve mendo re , tipareve të mendjes , vetëdijes , d h e marrëdhënien e ty re me trupin fizik , veçanërisht me trurin . 4.Filozofia e mendjes 7
 • 8. • Ajo quhet edhe teoria e vlerësimit apo aksiologji e cila studion vlerat shqisore apo emocionalo- shqisore, të ashtuquajtura nganjëherë gjykim i ndjenjave dhe shijes. E s t e t i ka ë s h t ë d i s i p l i n ë f i l o z o f i ke q ë m e r r e t m e n a t y r ë n d h e s h p r e h j e n e s ë b u k u r ë s n ë a r t . 5. Estetika 8
 • 9. F ilozo fia e fesë merret me py etje q ë përfshijnë fe n ë d h e idetë fetare n g a n j ë këndvështrim filozo fikisht neutral ( n ë krahasim me teo lo gjinë q ë fillo n n g a bindjet fetare ) . 6.Filozofia e fesë 9
 • 10. FILOZOFIA NË GREQINË E LASHTË 10
 • 11. • Filozofët, ishin ata që nuk u mjaftuan me shpjegimet e pranuara nga shumica e njerëzve. Ata kërkuan përgjigje të bazuara në arsye dhe në vëzhgimin e drejtpërdrejtë të proceseve. F ilozofia perëndimore nis 2 5 0 0 vj et më parë në Greqinë e L ashtë . N j erëzit nga naty ra e ty re , j anë qenie kureshtare . Ata j anë përpj ekur t ’ i shpj egoj në fenomenet e ndr y shme naty rore , me anë të forcave të mbinaty rshme . 1.Lindja e filozofisë
 • 12. •F i l o zo f i a g r e k e , p a r a n d i k i m i t t ë S o k r a t i t , m o r i e m r i n “ f i l o zo f i a p a r a s o k r a t i k e ” . A j o p ë r f s h i n k o n t r i b u t i n e d i j e t a r ë v e t ë n j ë p e r i u d h e a k o m a f i l l e s t a r e t ë f i l o zo f i s ë . •Ë s h t ë t r a s h ë g u a r s h u m ë p a k n g a v e p r a t e t y r e . M e g j i t h ë n a i v i t e t i n s h k e n c o r t ë k o h ë s , a t a h o d h ë n b a za t e f i l o zo f i s ë m o d e r n e , s e p s e p ë r g j i g j e t e p y e t j e v e t ë t y r e i k ë r k u a n n ë s h k a q e t ë n a t y r s h m e d h e r a c i o n a l e . •K ë t a f i l o zo f ë u m u n d u a n t a s h p j e g o n i n b o t ë n d u k e u n i s u r n g a e l e m e n t e t e s a j p ë r b ë r ë s e . •P ë r f a q ë s u e s i t m ë k r y e s o r ë t ë p a r a s o k r a t i k ë v e , j a n ë : Ta l e s i , P i t a g o r a , H e r a k l i t i , D e m o k r i t i . 2.Filozofët parasokratikë (shek. VI p.e.r.) 12
 • 13. FR 13 -Problemi kryesor që parashtruan filozofët parasokratikë, ishte: “Cili është elementi bazë në themel të gjithçkaje që na rrethon?” Shpjegimet e tyre paraqesin përpjekjet e para për të kuptuar botën jashtë kuadrit të mitologjisë dhe teologjisë. Talesi: uji - substanca themelore që qëndron në themel të gjithçkaje Pitagora: numri - gjithçka në gjithësi është në përputhje me numrat dhe raportet matematikore Herakliti: zjarri (logosi hyjnor) - vendos ekuilibrin e gjithësisë Demokriti: atomet - në përbërje të gjithçkaje
 • 14. Tales i is hte filozof d h e matematikan grek . Au tor i vep rave filozofike të cilat m ë von ë n ga s h u më s h ken cëtarë merren s i p ikën is j e e p u n ës s ë tyre . Talesi kishte p arallogaritu r saktësisht Zën ien e d iellit për datën 2 5 maj 5 8 5 p.e.s . - Ta l e s i b ë n s h p j e g i m e t e t i j m b i n a t y r ë n d u ke u b a z u a r n ë e l e m e n t e t n ë t ë d h e t h o t s e u j i l u a n r o l t ë p a z ë v e n d ë s u e s h ë m , s e p s e n g a a i r r j e d h i n g j ë r a t t j e r a . 3.Talesi (rreth 620 – 546 p.e.r.) 14
 • 15. I s h t e m a t e m a t i k a n d h e f i l o zo f g r e k . N ga p a s u r i a e p u n i m e v e - s h k r i m e t e re t o r i kë s , e t i kë s , l i g j i t , f i l o zo f i s ë d h e g ra m a t i kë s , i s h t e n j ë f i l o zo f g r e k , q ë ko n s i d e r o h e j s i m ë i h e r s h m i d h e m ë i r ë n d ë s i s h m i i s o f i s t ë v e . 4.Pitagora (lindi në vitin 570 p.e.r.) 15
 • 16. Herakliti ishte n jë filozof g rek d h e an ëtar i familjes mb retërore të Efesit . Në lashtësi ai është filozofi i idesë se zjarrit , është kriju esi i b otës d h e i n jerëzve . N j ë th ën ie e tij p ër zjarrin është : "Gj ith çka s h en d eroh et n e zj arr d h e zj arri shenderohet ne gj ithçka , siç këmb eh et ari m e n j ë mall d h e n j ë mall me arin . " 5. Herakliti (lindi në vitin 535 p.e.r.) 16
 • 17. • Demokriti është filozofi më i madh materialist antik grek. Ka udhëtuar nëpër Egjipt, Babiloni, Iran e në vende të tjera. Është autor i shumë veprave, jo vetëm filozofike, por edhe të shkencave të tjera. • Ky mendonte se çdo gjë që ekziston përbëhet prej thërmiave të imta - atomeve. • Ai ka shqyrtuar çështjen mbi formën e Tokës, shkaqet e tërmeteve, erërave, vërshimeve të Nilit etj. Sipas Demokritit, forma e Tokës vazhdimisht ndërrohet. 6.Demokriti (460-380 p.e.r.) 17
 • 19. • Sokrati (469 – 399 p.e.r.), nuk shkroi asnjë rresht dhe nuk u mbajt si orator i madh. Ai nuk krijoi ndonjë shkollë apo teori filozofike, por ishte filozofi, që pati një ndikim të fuqishëm në shekujt e mëvonshëm. • Platoni (rreth 427 – 347 p.e.r.), ishte nxënës i Sokratit. Ai pranon se, mendja njerëzore është e aftë ta njohë botën dhe realitetin ku jeton. • Aristoteli (384 – 322 p.e.r.) Është një nga mendimtarët më të shquar të lashtësisë, që hodhi themelet e filozofisë dhe ndikoi në të gjithë brezat pas tij. 1.Perfaqesuesit e filozofise antike
 • 20. • Sokrati ishte një filozof i lashtë grek. • Ndihmesa e tij më e rëndësishme në mendimin filozofik është mënyra e hulumtimit, e njohur si përzgjedhje, që e zbatoi në shqyrtimin kritik të koncepteve themelore morale. Për këtë arsye Sokrati njihet si babai i etikës apo filozofisë morale si dhe filozofisë në përgjithësi. 1.Sokrati 20
 • 21. FR 21 Etika e sjelljes dhe morali – Sokrati • Sokrati besonte në vlerën universale të koncepteve të tilla, si: morali, virtyti, drejtësia etj. • Qëllimi i jetës, sipas tij, është të kujdesesh për shpirtin. Kjo arrihet përmes shqyrtimit të jetës tonë, çdo ditë. Ai shprehet se: “Një jetë që nuk shqyrtohet, nuk ia vlen të jetohet”. • Më shumë se pasuria apo statusi i lartë, fitimi i dijeve është qëllimi kryesor i jetës. • Sokrati, besonte se virtyti dhe dituria ishin të lidhura ngushtë. Dituria është virtyt, ndërsa ligësia dhe vesi janë mungesa e diturisë. • Meqënëse dituria lidhet pazgjidhshmërisht me moralin, atëhere e vetmja mënyrë e mirë për njerëzit, është të shqyrtojnë vazhdimisht vetveten.
 • 22. • Platoni ishte një filozof i greqisë antike dhe ka jetuar në Athinë prej 427 p.e.s. deri 347 p.e.s., ai vlen si nje ndër filzofët më të rëndësishem të historisë, student i Sokratit, autor i disa dialogjeve filozofike dhe themelues i Akademisë në Athinë ku studioi edhe Aristoteli. Kjo Akademi qëndroi nëntë shekuj me rradhë Platon i (rreth 4 2 7 – 3 4 7 p . e. r. ), is hte nxën ës i So kratit . Ai p ran on s e, men d j a n j erëzore ës htë e aftë ta n j o h ë b otën d h e realitetin ku j eton . 2.Platoni (427 - 347 p.e.r.) 22
 • 23. FR 23 Etika e sjelljes dhe morali – Plutoni • Platoni vlerëson si të moralshme, jetën të bazuar në sjellje të rregullta, me virtyt dhe mirësi. Virtyt, sipas tij, është njohja e vërtetë e pasojave të të gjitha veprimeve. Kjo njohje në jetën reale, do të bënte të mundur dallimin mes gjërave të parëndësishme dhe atyre që vërtet ia vlejnë. • Për Platonin, tre janë virtytet më të rëndësishme të shpirtit njerëzor: maturia, kurajo dhe urtësia. Kur të tria këto funksione arrihen, shpirti ynë është në harmoni dhe paqe. • Politika, sipas tij, është e lidhur me moralin. Sikurse drejtësia është virtyt i njeriut të ndershëm, politika është tipar që karakterizon shoqërinë e mirë.
 • 24. • Aristoteli ishte filozof, mendimtar dhe shkencëtar i shquar i Greqisë antike. Konsiderohet gjeniu më i madh intelektual i botës antike perëndimore. Ai luhatet midis idealizmit dhe materializmit. Aristoteli ishte themelues i shkollës peripatetike si dhe themelues dhe sistematizues i shumë shkencave dhe disiplinave shkencore. Aristoteli es htë n j ë n ga men d imtarët m ë të s h q u ar të las htës is ë , q ë h od h i th emelet e filozofis ë d h e n d ikoi n ë të gj ith ë b rezat p as tij . 3.Aristoteli (384 - 322 p.e.r.) 24
 • 25. FR 25 Etika e sjelljes dhe morali – Aristoteli • Aristoteli, mes shumë të tjerash, njihet për konceptin e tij mbi: • Virtytin, si “mesi i artë”: njeriu duhet të zbulojë masën e duhur të sjelljeve të tij. • Lumturia, për Aristotelin, është e mira, që njeriu mund ta arrijë përmes një jete në ekuilibër, ku virtyti i përmbahet rregullit të mesit të artë. • Koncepti mbi njeriun si kafshë politike (zoon politicon), që do të thotë se si qytetar, individi është i lidhur natyrshëm me shtetin dhe problemet e politikës. • Aristoteli thekson rolin e arsyes, të të menduarit dhe urtësisë filozofike, në zgjedhjen e sjelljes së drejtë, që na udhëheq në jetën e përditshme. • Virtytet kryesore të moralit janë: kurajo, maturia, drejtësia, toleranca, miqësia dhe vetëbesimi.
 • 26. FR 26 • besonte se virtyti dhe dituria ishin të lidhura ngushtë me njëra - tjetrën.Sokrati • vlerësonte si virtyt, njohjen e pasojave të të gjitha veprimeve. Platoni • mendonte se, virtyti është “mesi i artë”, ku njeriu duhet të gjej masën e duhur të pasioneve dhe veprimeve të tij.Aristoteli
 • 27. FILOZOFIA NË ROMËN E LASHTË 27
 • 28. • Periudha helenistike, fillon me vdekjen e Aleksandrit të Madh, në vitin 323 p.e.s., deri në pushtimin romak të mbretërisë së Egjiptit, në vitet 31-30 p.e.s. • Gjatë kësaj periudhe vihet re një qytetërim i ri, që gërsheton elementet e kulturës greke me ato të vendeve të Lindjes. • Pas pushtimeve të Aleksandrit të Madh, ndodhën shumë ndryshime në strukturën politike të shteteve. • - Së pari, dobësimi i qytetërimit grek, për shkak të konflikteve të brendshme, mes qytet – shteteve. • - Së dyti, krijimi brenda pellgut të Mesdheut, i mbretërive të mëdha të fuqishme të: Maqedonisë, Pergamit, Epirit, Sirisë dhe Egjiptit. • Kryeqyteti i Egjiptit, Aleksandria, u kthye shkallë – shkallë në qendrën e kulturës së lashtësisë, në sajë të Muzeut dhe Biblotekës së mirënjohur. 1.Zhvillimi i kulturës gjatë periudhës helenistike
 • 29. • Biblioteka e Aleksandrisë, u ndërtua në Aleksandri, në kryeqytetin e Egjiptit të lashtë. Ajo kishte si qëllim të mblidhte veprat e dijetarëve, nga të gjitha kohërat dhe kulturat, për t’i ruajtur ato për brezat e ardhshëm. Bibloteka ishte një institucion kërkimor dhe si e tillë, përmbante dijet më të reja në shkencat ekzakte, si: matematikë, fizikë, në shkenca natyrore etj. 2.Zhvillimi i kulturës gjatë periudhës romake 29
 • 30. • Gjatë periudhës romake, filozofia mori karakter moral, për të ndihmuar njerëzit të gjenin qetësinë shpirtërore dhe lumturinë, përballë trazirave të kohës dhe krizës politike dhe sociale. • Filozofët e kësaj periudhe e përdorën dijen filozofike, për të treguar mënyrën sesi arrihej kënaqësia dhe lumturia në jetë. • Disa nga rrymat më të rëndësishme të kësaj kohe, ishin: stoicizmi, epikurizmi dhe skepticizmi. 3.Filozofia gjatë periudhës romake 30
 • 31. FR 31 4.Drejtimet e reja të filozofisë, gjatë periudhës helenistike – romake Kërkimi i lumturisë, detyrë e filozofisë antike Edukimi me vlera morale Epikurizmi Stoicizmi Kriza dhe riforcimi i vlerave qytetare Skepticizmi
 • 32. • Filozofia antike është filozofia e botës Greko- Romake prej shekullit të gjashtë (VI) para Krishtit deri te shekulli i katërt pas Krishtit. • Temat e filozofisë antike janë: kuptimi i shkaqeve fondamentale dhe principet e universit,duke e shpjeguar atë në një mënyrë ekonomike dhe të njëtrajtshme; problemi epistemologjik I pajtimit të dallimeve dhe ndryshimit të universit natyral, me mundësinë a arritjes së diturisë absolute dhe të sigurtë mbi të; pyetje rreth gjërave që nuk mund të perceptohen me anë të shqisave. 5.Filozofia antike (rreth 600 Par.K.– rreth Pas. K. 500) 32
 • 33. FR 33 6.Filozofia në Romën e lashtë • e mendonte lumturinë pa praninë e vuajtjeve apo frikës ndaj vdekjes dhe zotave. Epikurizmi • besonte se lumturia arrihet përmes një jete me urtësi dhe kontroll. Stoicizmi • rruga drejt lumturisë është mospërfshirja emocionale ndaj asaj që ndodh rreth nesh. Skepticizmi
 • 34. FR 34 7.Etika dhe morali i kohës Etika stoike, u kërkon qytetarëve të jenë aktivë në jetën e shoqërisë, të marrin përgjegjësi në jetën politike të vendit, si dhe të ruajnë rendin dhe shtetin. • Etika epikuriane, mëson se, për të jetuar të lumtur duhet të mbetemi brenda jetës private, të rrethuar nga miq të mirë dhe në paqe të brendshme shpirtërore, larg fatkeqësive dhe vuajtjeve të të tjerëve. Etika skeptike, pretendon se, qetësia dhe indiferenca përpara ngjarjeve të botës që na rrethon, të çon drejt lumturisë dhe ataraksisë (qetësisë shpirtërore).
 • 35. FR 35 8.Tiparet e filozofisë stoike • Ndryshe nga karakteri popullor i shkollës epikuriane, kjo filozofi i takonte elitës intelektuale. • Qëllimi i saj ishte të mësonte njerëzit të jetonin në mënyrë sa më të përshtatshme, duke u bazuar në moral të rreptë dhe të ngurtë. • Stoikët nuk i pranonin veset, pas i quanin gjykime të gabuara të arsyes dhe të keqen e vetme që kërcënonte njeriun. • Katër pasionet nga të cilat lindin veset, sipas tyre, ishin: dhimbja, kënaqësia,dëshira dhe frika. • Për një jetë të virtytshme, gjendja më ideale për njeriun, ishte mungesa e pasioneve, që arrihej përmes ekuilibrit perfekt të arsyes dhe urtësisë.
 • 36. FR 36 9.Epikurizmi • Sipas Epikurit, frika ndaj vdekjes është pengesa kryesore, për të qenë të lumtur gjatë jetës. Ai mendon se kjo frikë është e kotë. Pas vdekjes, shpirti ynë, sikurse trupi, pushon së ekzistuari. • Sipas Epikurit, frika ndaj Zotave ose Perëndive, ishte e kotë. Edhe nëse ato ekzistonin, nuk mund të ndërhynin në jetën e njerëzve. • • • Filozofia epikuriane
 • 37. FR 37 10.Qëllimi i jetës, sipas filozofisë së Epikurit, ishte arritja e paqes së brendëshme shpirtërore. Ai pohon se, nuk mund të jetosh jetë të lumtur, pa urtësi, ndershmëri dhe drejtësi. Për Epikurin kënaqësia në jetë, arrihet kur rrethohesh nga miq të mirë dhe je i çliruar nga frikërat apo dhimbja. Vdekja është fundi i ndjesive dhe emocioneve Ne nuk takohemi kurrë me vdekjen! Nuk duhet t’i trembemi vdekjes Lumturia jonë, pengohet nga frika e vdekjes Qëllimi i jetës është lumturia
 • 38. • Rrugët për arritjen e thelbit të lumturisë: • Toleranca ndaj larmishmërisë së normave shoqërore. • Mungesa e gjykimeve absolute, për moralin njerëzor. • Mospërfshirje emocionale ndaj ngjarjeve të jetës. • Ataraksi, qetësi shpirtërore, më pak vuajtje dhe dhimbje fizike 11.Skepticizmi 38
 • 39. • Lucius Aneus Seneka,jetoi rreth viteve 4 p.e.s. - 65. Ishte filozof, politikan, studiues natyre dhe dramaturg i Romës së lashtë dhe Erës së Argjendtë të letërsisë Latine. Studioi filozofi dhe gojëtari në Romë. Ai u bë pjesëtar i doktrinës stoike,që e zbatoi deri në fund të jetës së tij. • Si filozof,Seneka është i qartë,i thjeshtë e konkret,por hijerëndë e i thellë.Ai përdor analogjinë,krahasimin dhe figurat.Filozofia e Senekës përcjellë kuptimin që e keqja nuk vjen nga gjërat apo sendet,por nga perceptimi i gabuar për to.Ai na tregon që të mos paragjykojmë dhe të sillemi drejtë me të gjithë.Ishte I pari që guxoi të lidhte filozofinë me politikën.E shihte filozofinë si dritën e së vërtetës.Nuk pranon që bota të qeveriset nga fati. Ka shkruar shumë vepra filozofike.Kryevepra e tij është “Letra për Lucilin”. 12.Seneka 39
 • 40. • Ciceroni lindi më 3 Janar 106 pes dhe vdiq më 7 Dhjetor 43 para Krishtit.Ai ishte një burrë shteti romak, orator, avokat dhe filozof. Konsiderohet një nga oratorët më të mëdhenj të Romës dhe stilistët e prozës. C i c e r o n i k a s h k r u a r s h u m ë v e p r a m b i : O r a t o r i n ë , M i q ë s i n ë , S h t e t i n d h e P l e q ë r i n ë . G j i t h a s h t u a i k a m b a j t u r s h u m ë f j a l i m e t ë r ë n d ë s i s h m ë s i b u r r ë s h t e t i d h e a v o k a t .Ve p r a t ë t j e r a t e t i j j a n ë e d h e L e t r a t . A i f l i s t e n ë v e p r a t e t i j p ë r v l e r a t e s h o q ë r i s ë d h e v l e r a t t h e m e l o r e t ë n j e r i u t . 13.Ciceroni 40
 • 41. • Epikuri u lind më 341 para Jezu Krishtit në ishullin e Samosit, ku kaloi edhe rininë. Prindërit e tij, Neoklesi dhe Sherastrata, me prejardhje nga Athina, jetonin si kolonë në ishull që prej njëmbëdhjetë vjetësh. Mad j e as n ga vd ekj a n u k d u h et të frikës oh emi d h e n d aj s aj mu n d të kemi q ën d rim in d iferent : «Deris a n e ekzistoj më n u k ka vd ekj e , ku rs e ku r arrin vd ekj a , atëh erë n e m ë n u k j emi ». 14.Epikuri 341-270 p.e.s 41
 • 42. FR 42 15.Përballje mes filozofëve Etika stoike, u kërkon qytetarëve të jenë aktivë në jetën e shoqërisë, të marrin përgjegjësi në jetën politike të vendit, si dhe të ruajnë rendin dhe shtetin. Etika epikuriane mëson se, për të jetuar të lumtur duhet të mbetemi brenda jetës private, të rrethuar nga miq të mirë dhe në paqe të brendshme shpirtërore, larg fatkeqësive dhe vuajtjeve të të tjerëve. Etika skeptike, pretendon se qetësia dhe indiferenca përpara ngjarjeve të botës që na rrethon, të çon drejt lumturisë dhe ataraksisë (qetësisë shpirtërore).
 • 43. FR 43 16.Pjesëmarrja e Qytetarëve në Jetën Shoqërore • Sipas stoikëve, individët duhet të jenë aktivë në jetën sociale dhe politike të vendit. Po sot? Cili është roli i tyre? Roli i qytetarëve në ndryshimet shoqërore Aktivizimi i të rinjve si forcë përparimtare Organizimi nga shoqëria civile dhe intelektualët Pjesëmarrja e organizatave jofitimprurëse Pjesëmarrja në jetën shoqërore
 • 44. FR 44 17.Debat dhe dialog • Mbani qëndrimin tuaj: • Cila është rëndësia e pjesëmarrjes aktive të qytetarëve, në jetën shoqërore? • Cili është roli i shoqërisë civile, në zgjidhjen e problemeve sociale në Shqipëri? • Sa aktivë duhet të jenë të rinjtë, për të qenë sa më të pranishëm në zgjidhjen e këtyre problemeve? • Si mund të organizohen ata?
 • 45. FABRIK FALEMINDERIT PËR VËMËNDJEN !