Problemes de genètica

959 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
959
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
96
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Problemes de genètica

 1. 1. Problemes de genètica
 2. 2. 1. Als ratolins el color gris al pelatge és dominant sobre el blanc. Si creuem una femella de pel gris amb un mascle de pel blanc, sabent que són races pures, quin serà el color de la seva descendència?
 3. 3. 2. En els pèsols la tija llarga és un caràcter dominant sobre la tija nana. Quin serà l'aspecte de la descedència del creuament d'una planta de tija llarga i una altra de tija nana, sabent que són races pures? Quin aspecte tindran les plantes que resultin de l'autofecundació d'una planta de la descedència?
 4. 4. 3. El genotip d'una planta de pèsols, respecte al tamany de la tija és Tt. Si aquesta planta s'autofecunda. Quin serà el genotip i el fenotip de la seva descedència?
 5. 5. 4. En el pèsol el caràcter de llavor llisa es dominant sobre el caràcter de llavor rugosa. Com serà la descendència d'un creuament entre races pures de plantes de tija llarga i llavor llisa, amb plantes de tija nana i llavor rugosa? Quin serà el genotip i el fenotip de les plantes que resultin de l'autofecundació de la descendència del creuament anterior?
 6. 6. 5. Quin serà l'aspecte de la descendència del següent creuament TtLl x TtLl, en el pèsol?
 7. 7. TL Tl tL tl T L TT LL TT Ll Tt LL Tt Ll T l TT Ll TT ll Tt Ll Tt ll t L Tt LL Tt Ll tt LL tt Ll t l Tt Ll Tt ll tt Ll tt ll GENOTIP: TT LL: 1/16 TT Ll: 2/16 Tt LL: 2/16 TT ll: 1/16 Tt Ll: 4/16 Tt ll: 2/16 tt LL: 1/16 tt Ll: 2/16 tt ll: 1/16 FENOTIP: Tija llarga, pèsol llis: 9/16 Tija llarga, pèsol rugós: 3/16 Tija nana, pèsol llis 3/16 Tija nana, pèsol rugós: 1/16 TtLl x TtLl
 8. 8. 6. Quin genotip i fenotip presentarà la descendència del creuament de dues plantes de pèsol els genotips de les quals són TtLl y ttLl?
 9. 9. 7. L'albinisme a l'home es deu a un factor recessiu. Un home normal es va casar amb una dona albina. El primer fill que van tenir era albí. Quina és la probabilitat de tenir un segon fill també ho sigui?
 10. 10. 8. A la mosca del vinagre el color gris del cos és dominant sobre el color negre i ales normals és dominant sobre ales vestigials (poc desenvolupades). Com serà la descendència de l'encreuament entre una femella d'ales normals i cos negre i un mascle amb ales vestigials i cos gris? Sabem que el pare de la femella tenia ales vestigials i la mare del mascle cos negre.
 11. 11. 9. El pèl llarg dels gats perses és recessiu sobre el pèl curt dels gats siamesos, però el color negre dels primers és dominant respecte al color vermellós dels segons. Si un exemplar persa pur, de pèl llarg i negre es creua amb un siamès pur, de pèl curt i vermellós, quin aspecte tindran els individus de la F1? Si dos d'aquests animals de la F1 es creuen quina probabilitat hi haurà a la F2 d'obtenir un gat de pèl llarg i vermellós?
 12. 12. 10. Un home d'ulls blaus els pares dels quals eren d'ull marrons, es casa amb una dòna d'ulls marrons, el pare de la qual era d'ulls blaus i la seva mare d'ulls marrons. Aquesta parella té un fill d'ulls blaus. Quin és el genotip dels individus anomenats?
 13. 13. 11. El pèl arrissat dels gossos domina sobre el pèl llis. Una parella de pèl arrissat va tenir un cadell de pèl arrissat. Es vol saber si aquest cadell és de raça pura. Amb quin tipus de femella caldrà creuar-lo per esbrinar-ho?
 14. 14. 12. El daltonisme a l'èsser humà és una malaltia deguda a un gen recessiu localitzat al cromosoma X. Una dona normal els pares de la qual són normals es casa amb un home daltònic. D'aquest matrimoni neixen dos varons, un daltònic i l'altre normal, i una dona que és daltònica. Indica els genotips de cadascun dels individus nomenats. De qui hereten els fills daltònics aquest caràcter?
 15. 15. 13. Un home d'ulls marrons i daltònic es casa amb una dona d'ulls marrons que té la visió normal dels colors. El matrimoni ha tingut 4 fills: dues dones amb ulls blaus i visió normal, un primer noi amb ulls blaus i daltònic i un segon amb ulls marrons i daltònic. Quin és el genotip de les persones anomenades? Poden tenir una filla amb ulls blaus i daltònica? Poden tenir un fill d'ulls blaus i visió normal dels colors?
 16. 16. Un home del grup sanguini A té un fill del grup sanguini 0 amb una dona de grup sanguini B. Quina probabilitat hi ha de que tinguin fills amb els següents grups sanguinis: A, AB, B?
 17. 17. Un home A + té fills amb una dona B -. En quin cas poden tenir un fill AB + (receptor universal),i amb quina probabilitat? En quin cas poden tenir un fill 0 – (donador universal) i en quina probabilitat?

×