Arts Holland Linked Open Data Platform

560 views

Published on

Presentatie tijdens Arts Holland Update Event, door Marleen Stikker, Waag Society.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
560
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Arts Holland Linked Open Data Platform

 1. 1. Arts Holland is een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme &Congressen (NBTC), het Nederlands Uitburo (NUB) en Waag Society op hetgebied van toerisme en cultuur.Met Arts Holland zetten de partners gezamenlijk Nederland internationaal op dekaart als aantrekkelijke, culturele bestemming. Onder het motto Arts Holland, theworldʼs arts districtʼ wordt het kwalitatief hoogwaardige en diverse kunst- encultuuraanbod van de Randstad voor het eerst samengebracht voor deinternationale cultuurtoerist.Waag Society werkt aan een ʻlinked open data platformʼ waar alle beschikbaregegevens over culturele activiteiten in Nederland worden verzameld. Hier wordt decontent afgestemd op het gedrag/de behoefte van de gebruiker.
 2. 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Long_tailHet toerisme en cultuur aanbod in Nederland is groot. Via de ‘traditionele’kanalen worden grote instellingen en events goed vertegenwoordig.Kleinere theaters, podia, lokale braderieën en markten komen daar niet interug.Bijv:- siermarkt, woensdagen slotervaart- exposities studenten HKU (hele jaar door)- workshop bascule (vorm van acrobatiek) tijdens City Circus festival inRotterdamhttp://en.wikipedia.org/wiki/Joy%27s_Law_(management)Joy’s law betekent; het maakt niet uit hoeveel slimme mensen er voorjou werken...
 3. 3. ... de meeste slimme mensen werken niet voor jou!Alleen door jezelf en je organisatie open te stellen kom je incontact met slimme mensen en slimme ideeën.Zij verbinden zich aan elkaar door hun passies, expertise ennieuwsgierigheid.Jij kun je eraan verbinden door je hiervoor open te stellen.
 4. 4. Innovatie gebeurt overal om ons heen. Het is een niet te stoppen fenomeen.Er zijn vele partijen geweest die ontwikkelingen tegen wilden houden. Denkaan de muziekindustrie (tot iTunes het overnam) of aan KPN (whatsappheffing invoeren).De relevantie van data is een belangrijke ontwikkeling die nuplaatsvindt.Bovenstaand voorbeeld laat de dagen zien waarop mensen hetuitmaken, gebaseerd op facebook updates.http://www.informationisbeautiful.net/2010/peak-break-up-times-on-facebook/
 5. 5. Een overzicht van illegaal drugsgebruik in de wereld opbasis van data.Een overzicht van ‘geluk’ in de wereld op basis van data.
 6. 6. En de correlatie tussen de twee.Google Flu Trends, voorspelt op basis van keyword searchesof er een griep epidemie aankomt.
 7. 7. Apps maken wordt steeds meer gemeengoed.Puk Meerburg (12 jaar) ontwikkelt zijn eigen apps enbezoekt hackathons
 8. 8. Wie gaat er allemaal aan de slag met je data, als je het opengeeft:- Bestaande initiatieven kunnen verbeterd worden als er goededata beschikbaar is- Hogescholen en Universiteiten bouwen hun curriculum rondomhoogwaardige data(HvA heeft momenteel een programma lopen rondom OpenCultuur Data)Linked data is data die gelinkt word aan andere bronnen,met een specifieke structuur en formaat.Deze structuur zorgt ervoor dat ‘machines’ kunnenbegrijpen waar de data over gaat en relevante verbandenzoekt. Zo kan er meer relevante informatie gevonden engetoond worden aan de gebruiker.
 9. 9. Arts Holland is een linked open data platform voortoeristische en culturele informatie.Wij maken event gerelateerde data op een linked, openmanier beschikbaar voor de buitenwereld.
 10. 10. Idee van een groep HvA studenten: To be HonestLaat je verrassen. Geef aan hoeveel meter je wilt lopen. En wordtnaar een leuke locatie geleid.
 11. 11. Linked open data maakt het mogelijk dat informatie aanelkaar verbonden raakt:- wiki pagina nijntje, vertaald in 12 talen- foto’s door toeristen en bewoners- informatie centraal museum over dick bruna en nijntje(kan nu nog niet!)- restaurants in de buurt (kan nu nog niet!)
 12. 12. Voorbeelden van partijen die aan de slag zijn met open data:- Appening, koppelt trending twitter topics aan echte events,voor adviezen aan bewoners en toeristen- Glimworm, wil het mogelijk maken voor event organisatoren tezien wie in hun buurt vanmiddag of vanavond iets wil doen +hun een aanbieding op maat te kunnen sturenEr zijn honderden initiatieven, die beter, accurater, interessanterworden als ze kwalitatief hoogwaardige data kunnen gebruiken

×