CièNcies Socials

889 views

Published on

CièNcies Socials

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
889
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
111
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • <number>
 • <number>
 • CièNcies Socials

  1. 1. Som d’aquells que creuen que una curiositat envers el passat es troba justificada, per damunt de tot, per la vida del present.
  2. 2. Des de l’antiguitat, l’home ha cercat llocs a sobre de muntanyes per construir fortaleses que permetessin el control del territori. A Cardona, la situació geogràfica del castell respon a la necessitat de defensar l’accés al salí i a la visió privilegiada de les valls del Cardener.
  3. 3. Construït sobre una muntanya des de la qual domina la conca central del Cardener, el castell de Cardona va ser, des del segle XI i fins al XV, el nucli residencial dels senyors de Cardona.
  4. 4. El castell de Cardona constitueix un excel·lent compendi de fortificació militar que mostra l’evolució de les arts militars des de l’edat mitjana fins a l’època contemporània.
  5. 5. El castell fou seu d’un dels llinatges nobiliaris més importants del país i la defensa de l’explotació de les salines comportà que la seva fortificació fos inexpugnable. Destaca la defensa feta durant la guerra de Successió (1711-1714) sent l’última fortalesa que es rendí a les tropes de Felip V.
  6. 6.  Busca informació sobre el casal nobiliari dels Cardona i els seus membres més destacats: biografia, fets històrics remarcables, relació amb la casa comtal de Barcelona, setges en els quals participaren....  Reprodueix l’escut heràldic d’aquesta família nobiliària i comenta’n el significat dels símbols.
  7. 7. Busca informació sobre la importància de l’extracció de la sal en l’economia medieval i la seva repercussió en el creixement de la vila de Cardona.  Perquè era tan important la sal?  Quins beneficis reportava a la zona geogràfica que en tenia?  Com afectà aquest fet a la vila de Cardona?
  8. 8. Les imatges corresponen a un mausoleu d’un membre de la família dels Cardona. Busca qui hi està enterrat, on es troba aquesta tomba i quina relació hi té amb aquest indret el personatge. Hi trobes l’escut heràldic?
  9. 9. El recinte està dividit meitat per meitat entre els pavellons senyorials que conformen el castell i el recinte de la canònica de Sant Vicenç, d’estil romànic. En destaquen la Torre de la Minyona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina.
  10. 10. La canònica o Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona és una obra unitària del segle XI, consagrada entre els anys 1029 i 1040. És un magnífic exemplar del Romànic català característic: una planta basilical de tres naus rematades per un transsepte, on s’adossen tres absis semicirculars. La nau central està presidida per un ampli presbiteri i coberta amb una volta de canó de mig punt.
  11. 11. Sota el presbiteri hi ha una cripta que ocupa tot l’espai presbiteral i l’absis central. També destaquen diverses tombes i panteons, com la del duc Ferran I i el comte Joan Ramon Folch I.
  12. 12.  Sobre una reproducció de la planta i l’alçat de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, marqueu els elements característics del Romànic: transsepte, planta basilical de tres naus, peus, absis, volta de canó....  Durant la visita, recolliu el màxim d’informació sobre l’edifici i, després, resumiu- ne les seves característiques principals. Podeu fer fotografies vosaltres mateixos i incorporar tots els elements necessaris per a l’exposició oral.
  13. 13. El Castell de Cardona ha estat escenari de pel·lícules, sèries de televisió, programes i espots publicitaris. Però, sense cap dubte, el rodatge més emblemàtic i, alhora, un dels més desconeguts, va ser el de Campanadas a Medianoche (1965). Es tracta d’un dels films més importants del cineasta, guionista i actor Orson Welles (Winconsin, 1915 – Los Angeles, 1985).
  14. 14.  Busca informació sobre el rodatge de la pel·lícula i algunes curiositats més.  Si voleu, podeu aportar imatges,filmacions o documents gràfics. Seria interessant que us informéssiu durant la visita a Cardona.
  15. 15. Busca informació sobre la torre de la minyona i la seva llegenda.

  ×