Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

γνωρίζω την Κύπρο

1,462 views

Published on

Cyprus

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

γνωρίζω την Κύπρο

 1. 1. Ταξίδι στην Κύπρο Agios Andreas Primary School Πωμός
 2. 2. Χώρες συνεργασίας στο «Όραμα 2020»
 3. 3. Ο ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
 4. 4. Η σημαία της Κύπρου Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ελευθερία. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που απεικονίζει το χάρτη στη σημαία της.
 5. 5. Η θέση της Κύπρου-γειτονικές χώρες Η Κύπρος, είναι ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η βόρεια πλευρά της βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκία από το 1974. Το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από τη Τουρκία. Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά τη Σαρδηνία και τη Σικελία.
 6. 6. Πρωτεύουσα-Έκταση-Πληθυσμός Η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η Λευκωσία. Η συνολική της έκταση είναι 9251 τ.χλμ. Σε 862.000 υπολογίζεται ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με 840.000 τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση 2,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στην μετανάστευση προς την Κύπρο.
 7. 7. Γλώσσα-Νόμισμα Η γλώσσα είναι η κυπριακή διάλεκτος που είναι διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας. Το νόμισμά της Κύπρου είναι το Ευρώ, που αντικατέστησε την κυπριακή λίρα. Το Ειδώλιο του Πωμού είναι ένα προϊστορικό γλυπτό. Βρέθηκε κοντά στο χωριό Πωμός, στην επαρχία της Πάφου. Το ειδώλιο είναι σταυρόσχημο, παριστάνει δηλαδή έναν άνθρωπο με τα χέρια ανοιχτά σε σχήμα σταυρού. Τέτοια σταυρόσχημα ειδώλια βρέθηκαν αρκετά στην Κύπρο, καθώς στην εποχή τους φαίνεται ότι ήταν διαδεδομένα ως φυλαχτά για τη γονιμότητα. Αποτελεί χαρακτηριστικό είδος προϊστορικής τέχνης της Κύπρου η οποία είναι συγγενής με την Κυκλαδική τέχνη της ίδιας περιόδου. ειδώλιο του Πωμού ειδώλιο κυκλαδίτικης τέχνης
 8. 8. Ιστορία-Αξιοθέατα Μυθολογία Σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο γεννήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού, μια ακτή της Πάφου στην Κύπρο. Σπρωγμένη από το Ζέφυρο στη θάλασσα, η θεά καλλωπίστηκε από τις θεραπαινίδες της τις Ώρες και μεταφέρθηκε στον Όλυμπο, όπου παρουσιάστηκε στο Δία και τους υπόλοιπους θεούς. Πάφος
 9. 9. Ιστορία της Κύπρου Προϊστορική περίοδος Νεολιθική Εποχή (7000 - 3900 π.Χ.) Χαλκολιθική Εποχή (3900 - 2500 π.Χ.) Πρώιμη εποχή του χαλκού (2500 - 1900 π.Χ.) Μέση εποχή του χαλκού (1900 - 1650 π.Χ.) Ύστερη εποχή του χαλκού (1650 - 1050 π.Χ.) Αρχαία ιστορία της Κύπρου Ασσυριακή Περίοδος (709 π.Χ. - 669 π.Χ.) Περσική Περίοδος (525 π.Χ. - 333 π.Χ.) Ελληνιστική Περίοδος (333 π.Χ. - 58 π.Χ.) Ρωμαϊκή Περίοδος (58 π.Χ. - 330) Η Κύπρος τον Μεσαίωνα Βυζαντινή Κύπρος (330 - 1191) Βασίλειο της Κύπρου (1192 - 1489) Βενετική Περίοδος (1489 - 1571) Οθωμανική Κύπρος (1571 - 1878) Αγγλική Περίοδος (1878 - 1960) Ανεξάρτητη Κύπρος Νεότερη ιστορία της Κύπρου (1960 - Σήμερα)
 10. 10. Ιστορία της Κύπρου Αγγλική Περίοδος (1878-1960) Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει αναίμακτα την Κύπρο (1878). Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Στέμματος (1925). Εξέγερση των Ελλήνων Κυπρίων (Οκτώβρης του 1931). Εξορία επισκόπων και άλλων ηγετών κι επιβολή σκληρών δικτατορικών μέτρων. Η ένοπλη οργάνωση που ξεκίνησε τη δράση της την 1η Απριλίου 1955, πήρε το όνομα Ε.Ο.Κ.Α (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Ο κύριος σκοπός της ΕΟΚΑ ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η προσπάθεια των Βρετανών να καταπνίξουν την ΕΟΚΑ κορυφώθηκε με την κάθοδο στο νησί τον Οκτώβριο του 1955 του Κυβερνήτη Στρατάρχη Τζων Χάρτιγκ. Ένα από τα αποτρόπαια μέτρα του ήταν οι εκτελέσεις δι΄ απαγχονισμού. Οι απαγχονισθέντες θάβονταν μυστικά σε ένα μικρό κοιμητήριο στις κεντρικές φυλακές. Ο ιερός αυτός χώρος ονομάστηκε Φυλακισμένα Μνήματα. Ένα από τα δόλια μέσα που χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι για να υποτάξουν τους αγωνιζομένους Κύπριους ήταν η υποκίνηση των Τούρκων της Κύπρου που αποτελούσαν μόλις το 18% του πληθυσμού σε καταστροφές, λεηλασίες και δολοφονίες Ελλήνων. Έτσι οι Βρετανοί παρουσίαζαν το πρόβλημα ως ελληνοτουρκικό αναδεικνύοντας τον εαυτό τους σε ρόλο διαμεσολαβητή.
 11. 11. Κυπριακή κουζίνα Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βασισμένη σε φρέσκα και αγνά υλικά. Τα Κυπριακά πιάτα θεωρούνται υγιεινά καθώς βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή και μαγειρεύονται συνήθως με ελαιόλαδο. Κύρια συστατικά είναι το χοιρινό το αρνί, το κοτόπουλο, το φρέσκο ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, το γιαούρτι, το τυρί και φυσικά τα μπαχαρικά που μέσα από το άρωμα τους αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση. Η Κύπρος από τα αρχαία χρόνια φημιζόταν για τα εσπεριδοειδή της, (πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ), τις φράουλες, τα μήλα, αχλάδια, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια και σύκα. Το πιο διάσημο γεύμα στην Κύπρο, είναι ο παραδοσιακός "μεζές", μια παραλλαγή των ελληνικών "μεζέδων". Η ιστορία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κουζίνα. Το νησί της Κύπρου, κατακτήθηκε από πολλούς: όπως Φοίνικες, Αιγύπτιους, Πέρσες, Βενετούς, Οθωμανούς και Εγγλέζους, οι οποίοι επηρέασαν ποικιλοτρόπως την παράδοση. Ο κάθε ένας από αυτούς μετέφερε μαζί του τα δικά τους σημαντικά έθιμα και φαγητά, και καινούρια για την Κύπρο υλικά δίνοντας μια προσθήκη ανάμικτης κουζίνας.
 12. 12. Κυπριακά φαγητά-γλυκά Χαλούμι (τυρί) Λούντζα (καπνιστό χοιρινό κρέας) Σεφταλιές (αρνίσιος κιμάς τυλιγμένος σε μπόλια)
 13. 13. Κυπριακά φαγητά-γλυκά Η Κουμανδαρία (ή κουμανταρία) είναι ένα γλυκό κρασί, που παράγεται στη περιοχή Κουμανδαρίας της Κύπρου, στους πρόποδες της οροσειράς Τρόοδου. Παράγεται από λιαστά σταφύλια.
 14. 14. Κυπριακά φαγητά-γλυκά Κιεφτέρκα Καττιμέρι (γλυκό) Μαχαλεπί Γλυκό κέρασμα με αμύγδαλα και πατάτα Φοινικωτά (γλυκό με χουρμάδες)
 15. 15. Κυπριακά φαγητά-γλυκά Η φλαούνα, είναι παραδοσιακό έδεσμα που παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο και φτιάχνεται ιδιαίτερα το Πάσχα. Τόσο το μέγεθος όσο και η γεύση διαφέρει. Γίνεται με διαφορετικούς τρόπους σε όλο το νησί και μπορεί να είναι αλμυρή, γλυκιά ή ημίγλυκια. Ένας άλλος τρόπος να γίνει η φλαούνα είναι με το τυρί «αναρή».
 16. 16. Κυπριακά φαγητά-γλυκά Πισιές ή κυπριακές τηγανίτες Κουπέπια Πατάτες αντιναχτές Κουραμπιέδες με φοινίκια και καρύδια Αφέλια (χοιρινό) Μουτζέντρα (φακές πιλάφι)
 17. 17. Κυπριακά προϊόντα
 18. 18. Γνωστές προσωπικότητες Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ Ο Μακάριος από την αρχή έδειξε τις ικανότητες του στην ηγεσία της Εκκλησίας. Οι σχέσεις του όμως με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικούσαν την Κύπρο δεν ήταν καθόλου καλές. Όπως και άλλοι Ελληνοκύπριοι ηγέτες της εποχής στο τέλος της δεκαετίας του 1940 και αρχές του 1950, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης με την Ελλάδα. Στις 9 Μαρτίου 1956, ο Μακάριος, μαζί με άλλους εξορίζονται από το αποικιακό καθεστώς στις Σεϋχέλλες, μέχρι τις 17 Απριλίου 1957, οπότε επιστρέφουν στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 1957, ο Μακάριος με δηλώσεις του άρχισε να εγκαταλείπει τον ενωτικό αγώνα και να επιδιώκει την ανεξαρτησία της Κύπρου, η οποία ανακηρύχθηκε το 1960.
 19. 19. Γνωστές προσωπικότητες Ευαγόρας Παλληκαρίδης Γεννήθηκε στην Πάφο, στις 28 Φεβρουαρίου 1938. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. Στην Πάφο υψώνεται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων. Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε στην στέψη της βασίλισσας να χυθεί αίμα. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας. Σε ηλικία 17 χρόνων, εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία . Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
 20. 20. Παραδοσιακές ανδρικές φορεσιές ενδυμασία Κύπριου αστού ενδυμασία Κύπριου αγρότη
 21. 21. Παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές ενδυμασία Κύπριας νύφης ενδυμασία Κύπριας αγρότισσας
 22. 22. Αντρικοί χοροί Παραδοσιακοί Χοροί συρτός ζεϊππέκκικος Γυναικείοι χοροί καρτσιλαμάς
 23. 23. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντρέα (ΚΒ)-Λευκωσία
 24. 24. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντρέα (ΚΒ)-Λευκωσία
 25. 25. Φωτογραφίες από την 1η συνάντηση του Project

×