Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ulazni uređaji

12,738 views

Published on

 • Be the first to comment

Ulazni uređaji

 1. 1. http://cicakslavka.wordpress.com/ Аутор: Кристина Тапавица 8-5 ОШ ’’Ђура Јакшић’’ Каћ 2012.
 2. 2. http://cicakslavka.wordpress.com/ Појам  Улазни уређаји служе за унос података у рачунар.  У улазне уређаје се убрајају: тастатура, миш, микрофон, скенер, камера...  Неки уређаји су уједно и улазни и излазни, и зато их зовемо једним именом улазно-излазни уређаји и то су: модеми, мрежна картица, звучна картица, USB порт, монитор осетљив на додир...
 3. 3. http://cicakslavka.wordpress.com/ Тастатура  Тастатура је периферни уређај рачунарског система направљен по угледу на писаћу машину. Служи за унос текста, бројева и знакова али и за контролу операција које рачунар извршава.
 4. 4. http://cicakslavka.wordpress.com/ Тастатура Прикључује се у PS/2 улаз или USB на задњој страни кућишта. Све више су у употреби бежичне тастатуре које немају кабл који би их спојио са кућиштем. Иако данашње тастатуре садрже 104 типке, оне могу извести много више знакова и функција комбиновањем типки са CTRL, ALT или SHIFT типкама. .
 5. 5. http://cicakslavka.wordpress.com/ Подела По распреду типки: • Qwerty, • Qwertz , • Azerty...
 6. 6. http://cicakslavka.wordpress.com/ Тастери  Тастери на тастатури се деле на пет група: 1. 2. 3. 4. 5. алфа – нумерички, нумерички, функцијски, помоћни функцијски и курсорски.
 7. 7. http://cicakslavka.wordpress.com/ Алфа – нумерички тастери  Главни део тастатуре где се налазе сва слова, бројеви, знаци интерпукције и специјални знаци (!,”,#,$,%....).
 8. 8. http://cicakslavka.wordpress.com/ Нумерички тастери  Користи се за унос великог броја нумеричких података.  Num Lock укључен – пишемо бројеве,  Num Lock искључен – типке се понашају као навигационе.
 9. 9. http://cicakslavka.wordpress.com/ Функцијски тастери  У зависности од програма који користе, овим тастерима је додељена одређена функција.  нпр. тастер F1 у свим програмима има функцију помоћи (help).
 10. 10. http://cicakslavka.wordpress.com/ Помоћни функцијски тастери  су: ctrl, alt и shift.  Ови тестери омогућавају извршење наредби дефинисаних оперативним системом или корисничким програмима али само у комбинацији са другим тастерима.  нпр. ctrl + с = copy ; ctrl + v = paste  Притиснути појединачно они не раде ништа.
 11. 11. http://cicakslavka.wordpress.com/ Курсорски тастери  Служе за померање крсора по тексту и ту спадају стрелице: лево, десно, горе и доле, Home, End, Page Up, Page Down, Tab.
 12. 12. http://cicakslavka.wordpress.com/ Српска тастатура
 13. 13. http://cicakslavka.wordpress.com/ Рад на тастатури
 14. 14. http://cicakslavka.wordpress.com/ Миш  Миш је улазни уређај који очитава покрете које корисник прави и претвара их у електрички сигнал који се потом шаље рачунару.  Стандардни миш има два тастера и точкић (scroll) између њих, али постоје и специјалозивани мишеви са више тастера.  Прикључује се у PS/2 улаз или USB.
 15. 15. http://cicakslavka.wordpress.com/ Миш
 16. 16. http://cicakslavka.wordpress.com/ Функције миша: 1. Једноструки леви клик – селекција и бирање; 2. Двоструки леви клик – отварање програма и докумената; 3. Десни клик – брзи мени; 4. Повуци и пусти (drag and drop) – служи за померање иконица по екрану и брзо копирање и премештање докумената, текста, слика; 5. Скроловање – постиже се точкићем Net Scroll.
 17. 17. http://cicakslavka.wordpress.com/ Подела 1. Механички – са куглом, ретко се користи, 2. Оптички – најраспрострањенији, 3. Бежични: 1. 2. IC – инфра црвени миш, Bluetooth миш , 4. Ласерски.
 18. 18. http://cicakslavka.wordpress.com/ Микрофон Микрофон је електронски уређај који претвара звук у електрични сигнал. Повезује се одговарајућим каблом на обележене конекторе на задњој страни кућишта.
 19. 19. http://cicakslavka.wordpress.com/ Камера Дигитална и web камера су улазни уређаји који фотографију, покретну слику или аудио визуелни запис уносе у рачунар. Web камера је врста видео камере која се директно спаја на рачунар због преношења видео сигнала преко интернета. Дигитална камера је квалитетнији уређај који може покретну слику и звук да пренесе у рачунар. Камере се сада, углавном путем кабла прикључују на USB конектор који се налази на кућишту рачунара.
 20. 20. http://cicakslavka.wordpress.com/ Скенер Скенер је улазни уређај који снима неку физичку слику као што је фотографија и текст и претвара у дигитални фајл. Сви стандардни скенери препознају боје. Комбинацијом скенера и штампача можете обављати копирање докумената. Новост су мултифункционални који у сби имају и скенер и штампач, а тиме и копир апарат. Скенери се повезују на рачунар као и штампачи.
 21. 21. http://cicakslavka.wordpress.com/ Скенер
 22. 22. http://cicakslavka.wordpress.com/ Џојстик Џојстик је улазни уређај који служи за померање курсора код графичких програма. Притиском на неки од тастера извршавају се разне акције у одређеном програму. Највише се користи при игрању рачунарских игрица.
 23. 23. http://cicakslavka.wordpress.com/ КРАЈ

×