Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bezbednost na internetu, prezentacija

21,044 views

Published on

prezentacija "Bezbednost na Internetu"
-opšte napomene...

Published in: Education
 • Login to see the comments

Bezbednost na internetu, prezentacija

 1. 1. Mr Vladimir Stanković Kancelarija za mlade Bor AEPIMS Bor11.08.2012. Bor, Studentski centar
 2. 2.  Mogu da budu ugroženi vaša privatnost i reputacija, opljačkan vaš novac na bankarskim računima, potrošeno vaše vreme kod Internet provajdera, onesposobljen vaš računar... Čak i lična i porodična bezbednost mogu da budu ugroženi ako se neoprezno ponašate na Internetu.
 3. 3. Ko? da zaraze vaš računar špijunskim softverom kako bi vam ukrali identitet ili pratili vaše Internet i životne navike da vas opljačkaju krađom vaših lozinki za pristup nekim onlajn servisima (npr: e-banking) da naprave probleme u funkcionisanju vašeg računara pomoću virusa i drugog zlonamernog softvera da preuzmu kontrolu nad vašim računarom i da ga koriste za napad na druge korisnike širom sveta da vas navedu da posetite lažni sajt nekog od onlajn servisa koje koristite i tamo ostavite lične podatke da upadnu u vašu bežičnu mrežu i besplatno koriste vašu Internet konekciju da ukradu i potom koriste vaše naloge za slanje e-pošte i četovanje
 4. 4.  Zaštitni softver: anti-virus, anti-spajver i fajervol ili zaštitni set koji sadrži sva tri sigurnosna sistema. Ažuriranje računara, blokiranje e-pošte neželjenog sadržaja (spam) i korišćenje savremenih pretraživača. Redovno kopiranje fajlova (back-up). Ako ste neiskusan korisnik, bolje je da ne koristite svoj računar kao administrator (administrator mode). Zaštitite se od prisluškivanja i uljeza primenom kriptovanja u svojoj bežičnoj mreži.
 5. 5.  Zaštitite se od uzimanja podataka na prevaru (phishing) i uhođenja (spoofing). Blokirajte neželjenu e-poštu (spam). Koristite novije verzije Internet pretraživača koje će vas upozoriti na poznate lažne veb sajtove. Ne otkrivajte svoju lozinku i druge lične podatke.
 6. 6.  Zapamtite da na Internetu nema opcije "undo" - u najvećem broju slučajeva šta ste uradili, uradili ste. Ukoliko, na primer, objavite svoju fotografiju na nekoj od društvenih mreža, nećete moći da kontrolišete način na koji se ona dalje koristi, kopira ili arhivira.
 7. 7.  Ukoliko kupujete preko Interneta, potražite jasne znakove da je reč o pouzdanoj firmi: Da li postoje i u "stvarnom" svetu? Da li možete da pronađete njihovu adresu i broj telefona? Da li im je veb sajt bezbedan? Da li postoji "https://" i oznaka "sigurnosnog katanca". Da li imaju jasna pravila u vezi sa privatnošću i vraćanjem robe? Ukoliko niste sasvim sigurni, pozovite ih kako biste se detaljnije informisali.
 8. 8.  Ukoliko koristite onlajn sajt za aukcije, dovoljno je nekoliko jednostavnih koraka kako biste se dodatno obezbedili: Pre nego što počnete, upoznajte se sa procedurom aukcije i pravilima sajta. Upoznajte kupca, odnosno prodavca, postavite pitanja i proverite odgovore.
 9. 9.  Trebalo bi da naučite da prepoznajete slučajeve koji bi potencijalno mogli da dovedu do toga da budete prevareni: Obećavaju velike nagrade: dobitke na lutriji, izgubljena nasledstva... Lažni utisak hitnosti. Neobični, suvišni detalji. Zahtevaju plaćanje unapred ili davanje ličnih podataka.
 10. 10.  Ova prezentacija napravljena je na osnovu saveta RNIDS-a – Registra nacionalnog domena Srbije (http://www.rnids.rs/lat/), i na savetima Digitalne agende (http://digitalnaagenda.rs/)  Mr Vladimir Stanković  @DedaBor  www.dedabor.com  Ljubav, muzika i sve nešto lepo...

×