Imperi bizantí

6,849 views

Published on

Published in: Education, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,849
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,025
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Imperi bizantí

 1. 1. LImperi bizantíLImperi dOrient, més ric que el dOccident, va ser capaç de resistir les invasions germàniques.Aquest imperi es va mantenir deu segles amb el nom dImperi bizantí.La capital de limperi era la ciutat de Constantinoble, que abans sanomenava Bizanci.
 2. 2. LImperi bizantí  Constantinoble va ser construïda per lemperador Constantí lany 330 a imatge de Roma.  Situada en un lloc estratègic a lestret del Bòsfor,va controlar les rutes comercials entre Europa i lÀsia. Amb més de mig milió dhabitants en lèpoca de Justinià i més dun milió en el segle IX, va ser una de les ciutats més riques i populoses del món durant ledat mitjana.
 3. 3. LImperi bizantí
 4. 4. LImperi bizantí Lesplendor de Justinià Lemperador bizantí més important va ser Justinià, que va governar juntament amb la seva dona Teodora entre els anys 527 i 565. Durant el seu regnat, Bizanci va viure lèpoca més gloriosa.
 5. 5. LImperi bizantí Justinià va intentar reconstruir lImperi romà. Els seus exèrcits, comandats per Belisari i Narsès, van conquerir moltes terres que havien format part de lImperi dOccident: el nord de lÀfrica, part de la península Ibèrica i dItàlia... Per governar un imperi tan extens calia una bona organització: * Lemperador o basileu concentrava tots els poders: dirigia lexèrcit i ladministració i era el cap religiós.
 6. 6. LImperi bizantí * Disposava del suport duna àmplia xarxa de funcionaris especialitzats que executaven les seves ordres per tot lImperi i dun exèrcit molt poderós que en defensava les fronteres. Hi havia un cos de diplomàtics que mantenia les relacions amb altres pobles i afavoria el comerç. Es van actualitzar les lleis romanes, el famós Codi de Justinià, que més tard va tenir molta influència.
 7. 7. LImperi bizantí  Una lenta decadència  Després de la mort de Justinià, lImperi bizantí va començar un procés molt llarg de pèrdues territorials. Primer els llombards van conquerir tot el centrei nord de la península Itàlica. Després, els visigots van expulsar els bizantins de la península Ibèrica. Durant els segles VII i VIII, els musulmans van conquerir tota la costa mediterrània de lÀfrica, i també Síria i Palestina.
 8. 8. LImperi bizantí  Des daleshores, lImperi bizantí va quedar reduït a la península dAnatòlia, els Balcans i el sud de la península Itàlica. A principi del segle XV, només quedava Constantinoble en mans bizantines.  El 1453, després dun setge molt llarg, la ciutat va caure en poder dels turcs i lImperi bizantí va desaparèixer.
 9. 9. LImperi bizantí  Un imperi urbà i comercial  A lImperi bizantí les ciutats van continuar tenint molta importància. Constantinoble, Efes i Tessalònica es consideraven de les més importants de lèpoca.
 10. 10. LImperi bizantí  Un imperi urbà i comercial  Les ciutats van conservar les funcions que havien exercit durant letapa de lImperi romà: eren la seu dels bisbats i de les institucions de govern i delexèrcit.  Igualment, shi va desenvolupar una artesania de gran qualitat (seda, esmalts, tapissos...) i eren el centre dels intercanvis comercials.
 11. 11. LImperi bizantí Imperi bizantí va gaudir duna prosperitat econòmica molt gran. Els bizantins van dominar el comerç mediterrani i les grans rutes que unien Europa amb lÀsia i lÀfrica. Per això, les monedes bizantines van ser el principal mitjà de pagament al Mediterrani durant molt temps. Els bizantins venien els seus productes agrícoles i artesans i compraven espècies, blat, pells...
 12. 12. LImperi bizantí  Un imperi grec i ortodox  Al principi, lImperi bizantí va mantenir les formes de vida de lImperi romà. No obstant això, després del regnat de Justinià cada cop va anar adoptant més elements grecs. El grec va substituir el llatí com a llengua oficial i lEsglésia bizantina es va anar allunyant de lEsglésia de Roma.
 13. 13. LImperi bizantí  Les diferències cada vegada més grans que enfrontaven les dues institucions van conduir a la separació definitiva el 1054 entre lEsglésia catòlica, que reconeixia lautoritat del papa, i lEsglésia bizantina o ortodoxa, que reconeixia la del patriarca de Constantinoble.
 14. 14. LImperi bizantí  Aquesta separació ha rebut el nom de Cisma dOrient.
 15. 15. LImperi bizantí  A lImperi bizantí, en el segle VIII, els emperadors van prohibir el culte a les imatges santes (icones); aquesta prohibició va provocar molts avalots i finalment es va haver de derogar.  Els monjos ortodoxos van evangelitzar els pobles de lest dEuropa. Per això, lEsglésia ortodoxa és la majoritària a Rússia, Lituània, Bielorrúsia, Bulgària i Romania, a més de ser- ho també a Grècia i Macedònia.
 16. 16. LImperi bizantí Un art sumptuós LImperi bizantí va desenvolupar un art molt ric. Com que a Bizanci la religió era tan important, la major part de les obres dart que en conservem són religioses. En arquitectura, destaquen les nombroses esglésies, que tenien planta de creu grega i estaven cobertes per grans cúpules.
 17. 17. LImperi bizantí  Un art sumptuós  La basílica de Santa Sofia nés el millor exemple.
 18. 18. LImperi bizantí  Un art sumptuós  Un altre element típic de lart bizantí van ser els mosaics, que cobrien les parets i els sostres de les esglésies i palaus.
 19. 19. LImperi bizantí  ACTIVITATS − Treball per a casa: Inici de ledat mitjana. − Llegir el text de Constantinoble i fer un resum per lliurar-me

×