Profileren anno 2012

1,529 views

Published on

Workshop over het inzetten van sociale media om jezelf beter te profileren. Gegeven aan 45+ werkzoekenden in opdracht van Oudstanding.

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,529
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Sociale media is een paraplubegrip voor het online delen van informatie. Informatie in allerlei vormen: tekst, foto’s, video, geluid. Het draait uiteindelijk om de interactie die er ontstaat.
 • Een greep uit het aanbod sociale media in Nederland. Er zijn er uiteraard veel meer maar dit geeft een beeld van de brede range van sociale media. Niet al deze media zijn (direct) geschikt voor het vinden van een baan. Het ligt er echter aan wat je specialiteit is. Ben je journalist of recensent, dan zou actief zijn op restaurantbeoordelingssite Iens best kunnen werken voor je zichtbaarheid. Uitleg logo’s: Bol.com online office benodigdheden en boeken verkoopsite Iens: restaurantbeoordelingssite; particulieren en recensenten kunnen hier hun beoordeling achterlaten van restaurants, handig als je ergens uit eten wilt om even te kijken wat anderen zeggen over service, eten, prijs etc. YouTube: site om video’s en muziek te uploaden, te zoeken, op te slaan en te delen. Lexa: dating site Kieskeurig; site waar consumenten producten beoordelen GeenStijl; grootste blog van Nederland. Nieuws met commentaar en ruimte voor eigen inbreng van het publiek Marktplaats: grootste vraag- en aanbodsite van Nederland. In- en verkoop van tweedehands (en nieuwe) spullen in alle categoriëen. Zoover; consumenten beoordelen vakantiebestemmingen; hotels, appartementen, parken etc NRC Next Blog: Nieuws, achtergronden en recensies verzorgd door de redactie van nrc . next . Hyves; Grootste sociale netwerksite van Nederland (bijna 9 miljoen leden) Twitter: Microblog. Site waar je berichten van max 140 karakters kunt plaatsen en laten zien aan je volgers Tweakers.net: Tweakers.net is dé elektronica- en technologiewebsite van Nederland. Blogs, beoordelingen en nieuws. Blip.FM: toegang tot miljoenen (gratis) songs die je aan je vrienden kunt laten luisteren of delen met je netwerk. Je eigen radioshow online. Wikipedia: Waarschijnlijk de bekendste en één van de eerste. Een encyclopedie gemaakt door particulieren. Iedereen deelt kennis en voegt toe. World of Warcraft: online gaming. Speel met mensen die je kent of met mensen die je niet kent over de hele wereld. NuJij: blogsite van Nu.nl waar particulieren zelf nieuws en foto’s kunnen plaatsen en commentaar kunnen geven om nieuws van Nu.nl. SlideShare: Site waar je je powerpoint presentaties kunt opslaan en kunt delen met je netwerk. Je kunt je presentaties toegankelijk maken voor iedereen en hier ook presentaties van anderen zien. LinkedIn: Sociaal Netwerk Site dat zich geheel richt op werk en carriére.
 • Je ziet deze nieuwe kwalificaties ook steeds vaker terug in de manier van solliciteren. Daarbij is het CV dus niet meer het belangrijkste, maar laten zien dat je de benodigede kwalificaties, of het benodigde netwerk, of de interesse in het product hebt.
 • 60% van de vacatures wordt ingevuld door via het netwerk. Het is dus wel handig om een netwerk te hebben om geattendeerd te worden op die vacatures.
 • Wat Facebook vooral handig maakt is de makkelijke manier van informatie delen met je netwerk en het gemak waarmee jouw netwerk die informatie weer in zijn/haar netwerk kan plaatsen. Op het moment dat een bericht op mijn startpagina verschijnt (dit is dus geplaatst door iemand in mijn netwerk) kan alleen ik het lezen. Reageer is echter op het bericht of klik ik op “ik vind dit leuk” of op “delen” dan komt het op de startpagina van alle mensen in MIJN NETWERK. Ben je dus op zoek naar een baan/opdracht, laat het dan weten door een berichtje naar je netwerk te sturen waarin je vertelt wat je zoekt. Met 1 klik kan je netwerk dit bericht verspreiden in hun netwerken waardoor je vraag razendsnel door heel veel mensen wordt gelezen. Voorbeeld arbeidsmarktspecialist Radio 1 Socioloog Granovetter 14%/86%
 • Dit is een mooi voorbeeld. Mustafa had in zijn update gezet dat hij op zoek was naar een baan als accountmanager. Ik was lid van een groep waar ik zo’n soort vacature zag staan. Mustafa was niet lid van deze groep dus had die vacature ook niet gezien. Dan is het heel makkelijk om Mustafa even te wijzen op deze vacature. Zo makkelijk kan het zijn. Voor mij kleine moeite (omdat ik wist wat Mustafa zocht) en voor Mustafa wellicht de baan van zijn dromen. Hoe actiever jij bent in je netwerk, hoe meer reacties je van je netwerk kunt verwachten. Houd dat altijd in je achterhoofd. Verwacht geen tientallen reacties op jouw update als je zelf nooit reageert op je netwerk. Het gunaspect weegt zeker mee op sociale media.
 • Wie “googled” zichzelf wel eens, maw je naam in Google intikken om te kijken welke zoekresultaten naar boven komen? Als je via Google gaat zoeken, zet dan je (volledige) naam tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen naar die resultaten waarin de hele combinatie voorkomt. Doe je dit niet dan zoekt Google op alle woorden afzonderlijk en krijg je dus hele andere zoekresultaten.
 • Wees je bewust van wat je op internet zet. Vaak is dit voor iedereen zichtbaar. Heb het dus niet over ‘even lekker kotsen’ of ‘die klotewerkgever’. Vorig jaar op een congres kreeg ik uit de zaal nog het voorbeeld van een man met een sado masochistisch verleden. Daarvan zwierven foto’s op het internet. En ondanks verwoede pogingen deze te verwijderen, bleven ze daar staan. Deze man had grote moeite met het vinden van een baan… Andere voorbeelden: Een sollicitant zet op Twitter na afloop van een gesprek: “het is een klotebedrijf, maar het verdient lekker”…. Een medewerker zet op Facebook dat hij bij een beroerde werkgever werkt, met een nog beroerdere manager. Hij vergeet dat die manager een van zijn connecties is…. Sommige zaken wil je niet delen met de hele wereld. Scherm die dan ook af doormiddel van je settings. Je kunt bij vrijwel ieder netwerk per onderwerp het zichtbaarheidsniveau aangeven.
 • Je profiel moet goed zijn, dat is de basis. Zorg er dus voor dat je profiel 100% compleet is en vul aan wat LinkedIn nog mist. Door je profiel 100% compleet te maken word je 40x beter gevonden door recruiters en werkgevers die op zoek zijn naar toekomstige werknemers. Maar een compleet profiel helpt je ook je netwerk te vergroten. Op het moment dat ik word uitgenodigd door iemand kijk ik altijd even op zijn of haar profiel, vooral als ik de persoon niet zo goed ken. Kan ik weinig informatie vinden op dit profiel dan zal ik minder snel genegen zijn te linken met deze persoon.
 • Een foto is zeer belangrijk. Het straalt vertrouwen uit. Men wil immers weten met wie men te maken heeft. Zorg voor een zakelijke foto. Geen strandfoto of foto met huisdieren erop. Bovendien bestaan er wellicht meer mensen met jouw naam op LinkedIn. Als mensen met wie jij op school hebt gezeten jou zoeken zullen ze je niet herkennen aan je profiel, immers ze hebben je al jaren niet gezien of gevolgd. Een foto kan dan helpen om er zeker van te zijn dat je de juiste persoon hebt. Maar ook de secties “website” en “public profiel” kun je personaliseren. Om dit te doen ga je naar de tab “edit my profile”. Achter website en public profile komen nu de woorden “edit” te staan, klik daar op. In de volgende sheet leg ik uit hoe je deze secties persoonlijker EN beter vindbaar kunt maken.
 • Heb je dus een profiel dat 100% is en gebruik gemaakt van flink van zoekwoorden die relevant zijn voor de baan die je zoek, dan wordt je makkelijk gevonden door recruiters en werkgevers.
 • Word lid van relevante beroeps- en branchegroepen. Je kunt van maximaal 50 groepen lid worden! Waarom lid worden? In deze groepen staan vacatures. Groepsleden kun je direct benaderen via e-mail Kennis halen Autoriteit opbouwen door relevante vragen te stellen, interessant nieuws te posten of vragen van anderen te beantwoorden. Zowel om te vinden als gevonden te worden! Iedereen kan een groep aanmaken. En een Groepsmanager bepaald wat de regels zijn. De meeste groepen hebben wel een paar spelregels waaraan je je moet houden. Iedere groep zal een andere toon hebben. En de ene groep is veel actiever dan de andere. De ene manager zal heel goed in de gaten houden dat er geen spam binnen komt door dit direct te verwijderen. Een andere managers is wellicht wat lakser en vindt alles best. Je kunt niet kijken in een groep als je geen lid bent. Je zult dus lid moeten worden van een groep om er echt achter te komen of die groep iets voor jou is, of de toon je aanstaat, of er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Je kunt je overigens ook zo weer afmelden voor een groep.
 • Als je een interessante groep hebt gevonden klik je op ‘join group’. In sommige gevallen ben je dan meteen lid,maar meestal duurt het enige dagen totdat je geaccepteerd wordt als lid (pending, dat is dus normaal). Bij het lid worden staan een aantal opties standaard aangevinkt. Laat dat zo staan. Je kunt eventueel wel de digest e-mail op weekly, om al te veel mails te voorkomen. Wil je dagelijks een overzicht van eventueel geplaatste vacatures, dan laat je ‘m natuurlijk op daily staan! Voorbeeld. Je wilt lid worden van een branchevereniging. Omdat je veel werkt in de zorg, of omdat je daar juist wilt werken maar totaal geen ervaring mee hebt. Of omdat je kennis wilt opdoen over de zorg. Ga dan in de zoekfunctie naar “groups” en kies als trefwoord bijvoorbeeld “zorg”. Je ziet dat er meteen 290 groepen uitrollen die iets hebben met het thema zorg.
 • In de categorie discussies staan –zoals het woord al doet vermoeden- discussies. Dit kunnen vragen zijn, prikkelende stellingen, of ervaringen die iemand wil delen en waar mensen uitgenodigd worden om op de discussiëren. Dan heb je de categorie nieuws. Hier kan elk lid nieuws plaatsen dmv het achterlaten van een url (link naar een online artikel of website). Als je bijvoorbeeld een interessant artikel gelezen hebt waarvan je denkt dat het voor de andere leden van de groep ook interessant is, deel het dan met de groep. Hoe actiever je bent, hoe groter de indruk is die je achterlaat. Je kunt in groepen dus heel vaal van jezelf laten zien. Veel meer dan alleen een plat CV. Nee, je kunt laten zien dat je kennis up-to-date is, dat je goed bent ik het delen van kennis en dat je je goed kunt verwoorden. Recruiters en werkgevers zien dit ook!! Dit is dus een fantastische manier om jezelf op de kaart te zetten.
 • Dit is eigenlijk de mooiste manier om gevonden te worden. Je wordt dan immers niet gevonden op de CV maar op wat je gezegd hebt. Een recruiter of werkgever is dan dus daadwerkelijk geïnteresseerd in jouw kennis en hoe jij je profileert. Je hebt dan meteen een voorsprong in een eventueel gesprek.
 • Het plaatje: even een reminder over dat je je wel bewust moet zijn over wat je zegt op sociale media, want wie weet wie er meeluistert. Te vaak is het gebeurt dat iemand op Facebook schreef dat hij niet geïnteresseerd was in de baan, maar toch maar ja zeggen tot ze iets beter vinden. Als je toekomstig werkgever dit leest zal hij zich wel twee keer bedenken voor hij je aan neemt. Je kunt naast het vindbaar en zichtbaar zijn voor recruiters en werkgevers ook banen vinden op LinkedIn. Er zijn twee categorieën banen op LinkedIn, de betaalde vacatures (werkgevers betalen dus geld om deze vacatures te plaatsen) en de onbetaalde vacatures (dit zijn de vacatures die in de groepen staan onder “jobs”)
 • Bedenk ik je zoektocht wel dat LinkedIn alleen zoekt op de door jouw opgegeven woorden. Je krijg geen functies die er wellicht op lijken. Bedrijven gebruiken vaak verschillende functienamen voor dezelfde functie. Varieer dus in functienamen, je zult zien dat je dan weer andere resultaten krijgt. Accountmanager heet bij een ander bedrijf misschien wel salesmanager, of salesrepresentative, of commercieel manager. Wees creatief om een zo groot mogelijk resultaat te krijgen.
 • Er zijn ook groepen die puur en alleen bestaan om vacatures uit te zetten. Waarom? Omdat het gratis is!! Ga weer naar de zoekfunctie en kies voor “groups”. Tik nu bijvoorbeeld in “vacatures”. Je ziet dat er 215 groepen uitrollen die bestaan rondom het thema vacatures. Sommige groepen hebben hele specifieke vacatures, of vacatures in een bepaalde branche. Maar sommige groepen plaatsen vacatures van allerie soort. Je zult zien dat hier ook uitzend- en werving- en selectiebureau’s tussen zitten die vacatures plaatsen.
 • Varieer ook hier weer in zoektermen om een zo groot mogelijk resultaat te krijgen. Neem in plaats van ‘vacature’ ’baan’ of ‘werk’ en je komt weer bij andere groepen uit. Er zijn dus twee sporen te bewandelen: Groepen met allerlei vacatures, zonder specialisatie Groepen met vacatures gericht op een bepaalde branche of beroepsgroep. Idealiter ga je voor de mix.
 • In een vorige sheet zijn we al ingegaan op de job sectie van een groep. Naast specifieke groepen rondom vacatures heb je dus ook in elke andere groep een job sectie. Dan zoek je dus niet op vacature maar zoek je naar groepen in het vakgebied waarin je wilt werken.
 • Twitter is een microblog waar je in 140 characters (characters zijn letters, spaties, komma’s etc) een berichtje kunt plaatsen.
 • Profiel Zorg dat er genoeg zoekwoorden in je bio staan. Je moet in maximaal 160 tekens vertellen wie je bent, wat je doet en wat je interesses/tweetonderwerpen zijn. Maak er dus geen verhaal van, dat kost je teveel tekens. Hoe meer zoektermen je gebruikt, hoe beter je gevonden wordt als er op die termen wordt gezocht. Je ziet dus vaak dat mensen hier een opsomming maken, om zoveel mogelijk informatie kwijt te kunnen. Beperk je niet tot alleen je professie, maar vermeldt ook je hobbies, sport etc. Je kunt immers ook hiermee gelijkgestemden vinden. Tweets In maximaal 140 tekens vertel je waar je mee bezig bent. Hier geldt hetzelfde als in de updates van LinkedIn; ga er niet vanuit dat je netwerk weet waar je mee bezig bent, help ze hier dus mee en vertel het ze. Deel ook informatie die je interessant vindt en die wellicht ook nuttig is voor je volgers. Hiermee help je ze. Maar je kunt ook vertellen waar je bent of vragen of iemand van je volgers ook op een bijeenkomst zal zijn waar jij ook aanwezig bent etc. Dit zijn weer manieren om je “tweeps” in het echt te ontmoeten. Reageer Als je zelf nooit reageert op berichten van iemand anders zul je minder snel reacties krijgen op jouw tweets. Het gunaspect is heel sterk op Twitter. Iedereen vindt het leuk als er reacties komen op berichten die ze plaatsen. Door RT voor een boodschap van iemand anders te zetten en deze te posten stuur je dit bericht door naar jouw volgers EN meld je de originele bron. Je helpt je volgers aan interessante informatie EN je helpt iemand met naamsbekendheid. Stuur ook persoonlijke boodschappen (door een tweet te beginnen met @twitternaam richt je je bericht aan een specifieke persoon maar kunnen al jouw volgers het lezen, begin je een tweet met DM @twitternaam richt je een bericht aan 1 volgers specifiek en kan ook niemand anders dit zien). Beur iemand op die in een dip zit, feliciteer iemand die jarig is, vertel het aan iemand als je zijn artikel nuttig vond etc etc. Dit maakt het contact persoonlijk, zo begin je met het opbouwen van echte relaties op Twitter.
 • De “makkelijkste” manier om volgers te krijgen op Twitter is om mensen te gaan volgen. Het is een ongeschreven regel dat als mensen je volgen, en het profiel is enigszins interessant, dat je dan terug volgt. Het is geen garantie, en je kunt mensen niet dwingen te terug te volgen maar ga ervan uit dat dat in 60% van de gevallen gebeurt.
 • In LinkedIn kun je een lijst opvragen van mensen die in jouw netwerk zitten EN een Twitteraccount hebben. Veel mensen vinden het onzin om mensen die al in je LinkedIn netwerk zitten ook nog te gaan volgen op Twitter. Maar Twitter geeft je de mogelijkheid om op een ander niveau met mensen te connecten. Laagdrempeliger, sneller, informeler. Hierdoor zul je elkaar makkelijker vinden op LinkedIn.
 • 1. Gedraag je Social media is sociaal. Logisch. Ondanks dat het via internet gaat zijn de traditionele sociale regels, normen en waarden nog steeds van toepassing. Gedraag je je niet netjes, verwacht dan ook niet veel terug. Je maakt dan geen vrienden. 2. Kleed je netjes Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Wees bewust van je eigen online uitstraling. Mensen gaan ook op het internet af op de eerst indruk die ze van jou of je bedrijf krijgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je Twitter en Facebook profiel in de huisstijl van je bedrijf is. 3. Bedank mensen Jij vindt het toch ook altijd leuk als je een compliment of een bedankje krijgt van anderen? Doe dat dus ook naar anderen. Een simpel persoonlijk bedankje kan veel positieve impact hebben op je business. 4. Blijf altijd beleefd Ga altijd eerlijk en beleefd om met je klanten, criticasters en ambassadeurs. Toon je respect en behandel ze, ongeacht hun mening met respect. Maak geen valse beloftes. Als klanten klagen over jouw diensten of producten, spring er op in en zorg dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. De hele wereld kan meekijken dus niet alleen de boze klant weet dat jij hem of haar helpt. 5. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg Trends op het internet volgen elkaar in moordend tempo op. Welke moet je volgen en welke niet? Laat je niet zomaar verleiden door elke trend of hype. Denk na welke toegevoegde waarde het kan hebben voor jouw bedrijfsstrategie en doelstellingen. 6. Denk twee keer na voor dat je iets zegt Dingen die je zegt kunnen grote gevolgen hebben. In positieve en negatieve zin. Er zijn ondertussen genoeg voorbeelden van voetballers die dingen hebben gezegd op Twitter waar ze later toch wel spijt van kregen. 7. Vertrouwen moet je verdienen Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie. Als mensen je niet kunnen vertrouwen zullen ze weggaan en heb jij geen waarde meer voor hen. Vertrouwen krijg je door waarde te creëren en zal je langzaam krijgen, maar je kan het super snel weer verliezen.
 • Profileren anno 2012

  1. 1. Profileren anno 2012 Baukelien van Minnen, februari 2012
  2. 2. Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, te waarderen en creëren op een gebruiksvriendelijke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via sociale media websites.
  3. 4. Verandering van macht
  4. 5. VAN NAAR Andere werkvormen…
  5. 6. Anders solliciteren
  6. 7. Baan/opdracht zoeken = marketing <ul><li>Marketing = &quot;Het sociale- en managementproces door middel waarvan individuen en groepen datgene verkrijgen wat ze nodig hebben en willen. Dit alles door het maken en ruilen van producten en waarde met anderen&quot; </li></ul>
  7. 8. Je netwerk wordt (dus) steeds belangrijker..
  8. 11. Netwerken begint al bij de uitnodiging
  9. 12. Vind je netwerk online
  10. 14. Of breid je netwerk uit..
  11. 16. Je (persoonlijke) netwerk onderhouden Live
  12. 18. Hoe werkt het?
  13. 19. Vind uit wie je kent bij een bedrijf..
  14. 20. Creëer ingangen
  15. 21. Via je netwerk..
  16. 22. Laat je netwerk voor je werken
  17. 23. …… en laat je netwerk je helpen Netwerk update Reactie uit het netwerk
  18. 24. Profileren
  19. 25. Sociale media zijn een krachtig medium met een enorm bereik..
  20. 27. Laat je talenten zien….aan een groter publiek http://www.youtube.com/watch?v=dMH0bHeiRNg&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=40&feature=plpp_video
  21. 28. <ul><li>Een CV zegt iets over: </li></ul><ul><li>Opleiding </li></ul><ul><li>Werkervaring </li></ul><ul><li>Vaardigheden </li></ul>
  22. 29. Persoonlijkheid Houding & gedrag Normen & Waarden Netwerk Via sociale media kun je veel meer laten zien…..
  23. 30. Om te beginnen… <ul><li>Weet wat er over je te vinden is op internet ( www.google.nl / www.wieowie.nl / www.123people.nl ) </li></ul>
  24. 31. Wees bewust Personal Branding!!!
  25. 32. Onbekenden Ouders Recruiters Werkgevers Vrienden Prille liefde Leraren Belastingdienst Kinderen Door sommigen wil je gewonden worden, door anderen misschien juist niet….
  26. 33. Je profiel is de basis…… En zorgt dat je gevonden wordt door werkgevers/recruiters die een vacature hebben…
  27. 34. Maak je profiel zo persoonlijk mogelijk
  28. 35. Laat meer van jezelf zien..
  29. 36. … ..gevonden worden op profiel
  30. 37. Word lid van LinkedIn groepen
  31. 38. Branche groepen Vakgenoten
  32. 39. Deel kennis
  33. 40. Stel vragen En blijf actief in de discussie; bedank, licht toe, vul aan…
  34. 41. … en word gevonden op expertise
  35. 42. Vinden: Een baan vinden via sociale netwerken
  36. 43. Zoek een baan
  37. 44. Gebruik verschillende functienamen
  38. 45. Zoek groepen die vacatures uitzetten
  39. 46. Varieer in zoektermen
  40. 47. Kijk naar de jobs section van een LinkedIn groep
  41. 49. http://www.youtube.com/watch?v=ug-vjWEKBGg Kenmerken van Twitter….?
  42. 50. <ul><li>Maak een profiel aan </li></ul>
  43. 51. Je tweets worden alleen gelezen door mensen die jou volgen…. Zorg dus dat je volgers krijgt!
  44. 52. Ga mensen volgen.. Advanced search
  45. 53. Zoek je doelgroep..
  46. 55. Combineer de 2 netwerken
  47. 56. Communiceer <ul><li>Begin met tweets </li></ul><ul><li>Reageer!!! </li></ul><ul><li>Waar ben je mee bezig? </li></ul>Iets interessants gelezen? retweets Persoonlijke boodschappen
  48. 57. Zorg dat mensen weten wat je doet of te bieden hebt
  49. 58. Maar laat vooral ook zien wie je bent..
  50. 59. Sociale media staan vol met “onzinnigheden”
  51. 60. Maar kunnen ook helpen om (goede) doelen te bereiken #lift
  52. 61. Vertrouwen moet je verdienen Gedraag je.. Bedank mensen die iets voor je doen Doe alleen die dingen die waarde toevoegen Denk na voor je iets “zegt” Sociale media wijsheden…. Uit grootmoeders tijd
  53. 62. http://www.youtube.com/watch?v=PLIVVDmDjDI&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=1&feature=plpp_video Veroordeel nieuwe dingen niet te snel….

  ×