Train-the-trainer; sociale media voor werkzoekenden

828 views

Published on

Een presentatie over hoe kennis over sociale media over te brengen op (55+) werkzoekenden. Presentatie gegeven op de professionaliseringsdag van het UWV aan werkcoaches (april 2011).

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
828
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Er zijn meerdere manieren waarop kennis overgebracht kan worden. Dit kan 1-op 1, maar in de huidige situatie bij het UWV is dit niet haalbaar meer. Er is geen tijd en budget meer om mensen individueel te coachen op sociale media. Het is bovendien de vraag of dit de beste manier is, want vaak leren mensen van elkaar tijdens een groepssessie. Je kunt klanten verwijzen naar boeken of handleidingen (offline of online). Alhoewel klanten (en vooral oudere klanten) het prettig vinden iets tastbaars in handen te hebben waarop ze terug kunnen vallen is het niet aan te raden mensen alleen met handleidingen of boeken aan de gang te laten gaan. Klanten hebben vaak specifieke vragen of angsten die hen ervan weerhoudt te starten met sociale media, diezelfde angst zal hen er ook vaak van weerhouden de boeken/handleidingen te lezen. Ergens moeten de klanten eerst gemotiveerd worden te starten. Je kunt klanten elkaar laten helpen. Koppel mensen met ervaring aan mensen zonder ervaring en laat ze elkaar de ins- en outs leren van sociale media. Voordeel is dat dit de minste effort kost voor een werkcoach en dat een klant sneller gemotiveerd raakt door iemand die in dezelfde situatie zit. Er moet dan echter wel altijd iemand aanwezig zijn in de groep die deze kennis heeft. En deze persoon moet die kennis ook over kunnen dragen, vragen kunnen beantwoorden en om kunnen gaan met weerstanden en soms zelfs kritiek (als jij het allemaal zo goed weet en als het allemaal zo fantastisch is waarom heb jij dan nog geen baan….). Je kunt een workshop geven aan een groep klanten en hierin kennis overdragen over hoe sociale media kunnen bijdragen in het vinden van een baan. Het voordeel is dat je zelf de controle houdt over de kennis die wordt overgedragen, je in kunt spelen op specifieke vragen uit de groep, de groep kan leren van elkaar en je de groep in 1x kunt motiveren. Het beste resultaat behaal je als je meerdere opties met elkaar kunt combineren. Reik nav een workshop een handleiding uit, of attendeer te of nuttige informatie die online te vinden is, of boeken die over dit onderwerp gaan. Koppel mensen uit de groep aan elkaar om nav de workshop verder aan de slag te gaan met elkaar. Het beste resultaat wordt bijna altijd geboekt als en workshop het begintpunt is.
 • Kennis alleen is niet genoeg om een workshop te kunnen geven. De boodschap moet immers ook overkomen. Niet iedereen kan dit, en niet iedereen vindt dit leuk. Ga vooral geen workshops geven als je hier geen plezier aan beleeft, dat voelt de groep direct.
 • Het mooiste is als je kennis en praktijk aan elkaar kunt koppelen. Je vertelt de groep eerst iets over sociale media, en laat ze vervolgens zelf aan de slag gaan. Voordeel is dat mensen niet te lang geconcentreerd hoeven te blijven en de informatie daardoor beter kunnen verwerken. Nadeel is dat ze aan de slag gaan zonder dat je ze nog helemaal hebt kunnen overtuigen van de voordelen van sociale media, je hebt immers nog maar een gedeelte verteld. Voorwaarde voor de combinatie is uiteraard wel dat er een ruimte is waar mensen gebruik kunnen maken van computers. Soms zijn mensen bereid te betalen voor deze variant, dan zou je kunnen overwegen een ruimte te huren.
 • Laat een werkzoekende die al bekend is met sociale media vertellen hoe hij of zij deze kanalen gebruikt. Let hierbij wel op dat je de persoon voorbereid op wat hij/zij kan verwachten en dat je zelf aanwezig bent om aan te vullen, vragen te beantwoorden en bij te springen. Er kunnen ook vragen komen vanuit de groep die voor deze persoon minder leuk (voorbeeld; als je het zelf zo goed weet en er zo in geloofd waarom heb je dan zelf nog geen baan….). Het moet voor iemand leuk zijn om de presentatie te geven en zijn/haar ervaringen te delen. Voordeel is dat iemand zich ook leert presenteren voor een groep. Je kunt ook verschillenden mensen verschillende kanalen laten presenteren. Iedereen kan zich dan vast bijten in één kanaal en die kennis overbrengen op de rest.
 • Ouderen hebben vaak meer feedback nodig dan jongeren. Ze pakken het op, maar je moet het ze soms wat vaker uitleggen. Doe dit dan ook, en doe dit vooral dmv screenshots (laat zien waar de knop zit, hoe het eruit zou moeten zien etc…).
 • Let op: dit hoeft niet altijd werk gerelateerd te zijn. Het gaat erom dat mensen vertrouwd en enthousiast worden over sociale media. Sommige mensen vinden het makkelijker om sociale media te leren kennen door hun passie te delen met andere mensen. De stap om er daarna professioneel mee aan de slag te gaan is veel kleiner.
 • Laat mensen elkaar vinden online, leer ze connecties leggen. Het mooie van de speciale 50+ communities is dat ze bijna altijd geheel positief zijn (dus geen negatieve verhalen, niets over ziektes en kwaaltjes van ouderen, louter een positieve benadering van het “ouder zijn”).
 • Train-the-trainer; sociale media voor werkzoekenden

  1. 2. Klanten elkaar laten helpen Workshop geven aan een groep klanten Boeken/handleidingen aanreiken 1-op-1 kennis overdracht
  2. 3. Geven van een workshop sociale media
  3. 4. Laat mensen anders kijken
  4. 5. Laat mensen anders kijken…
  5. 6. Welke vorm kies je?
  6. 7. 1 lange marathon Meerdere korte sprints
  7. 8. Kennis of praktijk
  8. 9. Welke inhoud kies je?
  9. 10. De persoonlijke versie
  10. 11. De “live” versie
  11. 12. De “voorbeeld” versie
  12. 13. De “gedeelde kennis” versie Algemene kennis
  13. 14. Tips bij het geven van een workshop <ul><li>Wees eerlijk over wie je bent en wat je kennis niveau is </li></ul><ul><li>Laat voldoende ruimte en tijd voor vragen en weerstanden, ga hierop in </li></ul><ul><li>Maak het je eigen presentatie, presenteer alleen wat je zelf kent. Zorg dat je er een verhaal bij hebt </li></ul><ul><li>Laat klanten niet (de hele workshop) achter de computer zitten </li></ul>
  14. 15. En dan…Nazorg
  15. 16. Handvatten <ul><li>Presentatie met notitiepagina’s (of SlideShare) </li></ul><ul><li>Handleidingen (of links er naar toe) </li></ul><ul><li>Boeken (of waar te krijgen) </li></ul><ul><li>Tips waar ze antwoorden kunnen vinden op hun vragen </li></ul>
  16. 17. Hulpmiddelen
  17. 18. Denk aan nieuwe combinaties die elkaar versterken
  18. 19. Kijk eerst wat er al voorhanden is….
  19. 20. Kies het kanaal dat het beste past bij de doelstellingen…
  20. 21. Kijk ook naar eigen tools…
  21. 22. Laat ze op een positieve manier met sociale media aan de gang gaan…
  22. 23. Met elkaar…
  23. 24. Verzamel kwaliteit en ervaring die elkaar kunnen aanvullen
  24. 25. Laat zoveel mogelijk initiatieven uit de groep zelf komen…..
  25. 26. Tips <ul><li>Kom af en toe nog eens terug bij mensen, complimenteer ze als ze actief zijn op LinkedIn of een ander netwerk, reageer op updates, houd ze gemotiveerd </li></ul><ul><li>Maak een vervolg plan </li></ul><ul><li>Stimuleer de groep om met eigen initiatieven de komen </li></ul><ul><li>Probeer zo weinig mogelijk te faciliteren en zoveel mogelijk te stimuleren </li></ul><ul><li>Maak gebruik van reeds bestaande initiatieven </li></ul>
  26. 27. Vragen? http://nl.linkedin.com/in/baukelienvanminnen [email_address] 06 41736587

  ×