Sociale Media voor werkzoekenden

1,899 views

Published on

Een 50 minuten durende presentatie over Sociale Media voor het vinden van een baan. Gegeven aan werkcoaches van het UWV tijdens de Professionaliseringsdagen 45+ 2010

Published in: Career, Technology, Business
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,899
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
46
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 8 miljoen Nederlanders hebben een Hyves-profiel 2 miljoen Nederlandse Facebookprofielen Ruim 1,5 miljoen Nederlandse LinkedIn-accounts, voornamelijk hoger opgeleiden
 • Wat is sociale media? Wat is de meerwaarde van sociale media/netwerken voor werkzoekenden? Wat zijn sociale netwerken? LinkedIn – the highlights; vinden en gevonden worden Baan zoeken met LinkedIn Do’s en don’ts in sociale netwerken Samenvatting
 • Paraplubegrip voor het online delen van informatie. Informatie in allerlei vormen: tekst, foto’s, video, geluid. Het draait uiteindelijk om de interactie die er ontstaat.
 • Sociale media zijn op te delen in heel veel categorieen. Steeds is het kenmerkende dat je als consument of als individu bijdraagt. Je stemt, rankt, reageert of plaatst een item. Social Audio (Last.fm, blip.fm, MySpace , YouTube (wordt naast video ook gebruikt voor audio), BOOMR , Podplaza (podcasts). Social Bookmarking (delicious, digg, stumble upon) Social Communities (hyves, facebook) Social Dating (parship, relatieplanet, lexa) Social E-Commerce (bol.com, amazon.com) Social Events (partyflock) Social Forums (kieskeurig.nl, beslist.nl, fok!) Social Gaming (world of warcraft, second life) Social Photo’s (flickr, picasso) Social Video (vimeo, youtube) Social Weblogs (geenstijl, marketingfacts, recruitmentmatters) Social Wiki’s (wikipedia, knol (Google))
 • Dit is dus de brede range van sociale media. Niet al deze media zijn (direct) geschikt voor het vinden van een baan. Het ligt er echter aan wat je specialiteit is. Ben je journalist of recensent, dan zou actief zijn op restaurantbeoordelingssite iens best kunnen werken voor je zichtbaarheid. LinkedIn is in Nederland verreweg het grootste zakelijke netwerk. Dit netwerk richt zich geheel op zakelijke contacten en carriere. Andere zakelijk netwerken in NL zijn bijvoorbeeld Plaxo en Xing.
 • Als je via Google gaat zoeken, zet dan je (volledige) naam tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen naar die resultaten waarin de hele combinatie voorkomt.
 • Over deze meneer Aad Goede (mijn vader) is dus niets te vinden via Google….In principe niet goed.
 • Zie hier de kracht van sociale media. Een zoekopdracht op Baukelien van Minnen levert resultaten op van Sociale Media, zoals LinkedIn, Hyves, Twitter en Facebook. Nederlandse managers struinen via Google massaal online netwerken af om sollicitanten te checken. Maar liefst 71% van de managers wint op deze manier informatie in over potentiële nieuwe medewerkers. En voor 19% van de managers zijn de zoekresultaten weleens aanleiding geweest om een kandidaat af te wijzen. Naast het checken van sollicitanten gebruiken recruiters Google ook voor directe werving, dit bespaart ze een hoop gel tov betaalde sites als Monsterboard, NtionaleVacaturebank etc. Door bepaalde zoekopdrachten te plaatsen in Google (of Cvinder) kan je zoeken naar CV’s. Google kan deze cv’s niet uit betaalde sites trekken (Monsterboard etc). Als je CV dus alleen op dit soort sites staan zal je niet gevonden worden door recruiters die via Google werven.
 • Wees je bewust van wat je op internet zet. Meestal is dit voor iedereen zichtbaar. Heb het dus niet over ‘even lekker kotsen’ of ‘die klotewerkgever’. Vorig jaar op een congres kreeg ik uit de zaal nog het voorbeeld van een man met een sado masochistisch verleden. Daarvan zwierven foto’s op het internet. En ondanks verwoede pogingen deze te verwijderen, bleven ze daar staan. Deze man had grote moeite met het vinden van een baan… Andere voorbeelden: Een sollicitant zet op Twitter na afloop van een gesprek: “het is een klotebedrijf, maar het verdient lekker”…. Een medewerker zet op Facebook dat hij bij een beroerde werkgever werkt, met een nog beroerdere manager. Hij vergeet dat die manager een van zijn connecties is…. Sommige zaken wil je niet delen met de hele wereld. Scherm die dan ook af doormiddel van je settings. Je kunt bij vrijwel ieder netwerk per onderwerp het zichtbaarheidsniveau aangeven.
 • Ik richt me in deze presentatie echt op de sociale netwerken. Ook in het boekje “ervaring werkt door” wordt meerdere malen aangegeven door verschillende werkcoaches dat netwerkevents het meeste succes opleveren onder groep 45+. Dit is niet zo gek. Immers zo kan deze groep echt laten zien wie ze zijn en wat ze in huis hebben. Dit werkt altijd beter dan en stuk papier met je werkervaring en je opleidingen erop. Sociale netwerken werken precies zo, alleen het bereik is vele malen groter…
 • Zet de presentatie in Diavoorstelling en klik op het plaatje. Je wordt dan vanzelf naar het filmpje op YouTube geleid (mits je een internetverbinding hebt uiteraard)
 • Waarom moet je als werkzoekende aanwezig zijn op sociale netwerken? Gevonden worden: 1/3 van de werkgevers zoekt personeel via sociale media (voornamelijk sociale netwerken). Om gevonden te worden door die werkgevers moet je dus wel aanwezig zijn op sociale netwerken. Toegang tot (verborgen) netwerken: In een “reallife” netwerk bijeenkomst bestaan je netwerkmogelijkheden uit de mensen die op dat moment aanwezig zijn. Je hebt geen inzicht in de netwerken van de aanwezigen. Op sociale netwerken kan je ook de connecties van jouw connecties zien. Daarmee heb je dus een veel groter bereik. Personal Branding: Binnen sociale netwerken kan je jezelf profileren. Je kunt je kennis etaleren, je vaardigheden laten zien en je kunt jezelf zichtbaar maken door actief te zijn. Je kunt dus veel meer van jezelf laten zien dan een CV alleen ooit kan. Kennis vergaren: Je kunt kennis vergaren over de persoon met wie je morgen een sollicitatie hebt (maakt de drempel tot een prettig gesprek lager). Maar je kunt ook kennis van je vak gebied up tot date houden of opdoen via sociale netwerken. Banen vinden; er worden via sociale netwerken heel veel vacatures uit gezet. Vaak worden vacatures nog eerder uitgezet op sociale netwerken dan op Vacaturesbanken of kranten. Die laatsten kost de werkgever immers geld.
 • ZAKELIJK SOCIAAL NETWERK, 1,5 miljoen Nederlandse leden (wereldwijd 60 miljoen), voornamelijk hoger opgeleiden De principes van LinkedIn gaan ook op voor andere sociale netwerken als Hyves en Facebook. Alleen zijn deze netwerken minder gericht op carrière en recruitment.
 • Ik heb het voorbeeld laten zien van recruiters die (via Google) informatie zoeken over toekomstig werknemers. Hetzelfde principe geldt in sociale netwerken. Alleen worden sociale netwerken al gebruikt om mensen te vinden, eerder in het proces dus. Recruiters zoeken op keywords, bedrijven, functies en groepen in de sociale netwerken. Als werkzoekende wil je natuurlijk voorkomen in de zoekresultaten.
 • LinkedIn-gebruikers met een compleet profiel worden tot wel 40 keer vaker gevonden en benaderd.
 • Zet ‘career opportunities’ aan. Dit geeft aan dat je openstaat voor een nieuwe baan. Recruiters kunnen ook specifiek hierop zoeken! Zeker als je een lang cv hebt, kijkt een recruiter al snel naar de samenvatting. Laat daarin dus zien waar jouw kwaliteiten liggen en benadruk dat met steekwoorden in specialties!
 • Met een compleet profiel wordt je dus makkelijker gevonden door werkgevers/recruiters. Maar je wil ook gebruik maken van de mogelijkheden van een netwerk. Hoe groter je netwerk, hoe groter je bereik. Je kunt ook je netwerk inschakelen in je zoektocht naar een baan.
 • LinkedIn geeft je suggesties. Aan de hand van werkgevers in je profiel of mensen die je kent zie je in de rechter bovenhoek suggesties die LinkedIn doet van mensen die je wellicht ook kent. LinkedIn geeft je bij het registeren al meteen de mogelijkheid om je mailbestand te koppelen aan LinkedIn. Hiermee krijg je automatisch een lijst van mensen die zich in jouw mailbestand bevindt en die ook een profiel hebben op LinkedIn. Dit is natuurlijk de snelste manier om aan je contacten te komen.
 • De zoekfunctie is de spil van LinkedIn. Gebruik de zoekfunctie bijvoorbeeld om je netwerk op te bouwen. Als de “advanced” optie er is (dit is niet bij elke zoekopdracht) gebruik die dan, dit geeft je de gelegenheid je zoekopdracht te verfijnen.
 • Wees creatief in het vinden van mensen. Naast het zoeken op “people” kan je ook zoeken in “groups”. Mensen die samen met jou in een groep zitten zitten niet automatisch in je netwerk. Maar je kan mensen in die groep wel direct mailen. En zo dus uitnodigen voor je netwerk of vragen aan ze stellen.
 • De socioloog Granovetter toonde zelfs aan dat mensen die een nieuwe baan vonden via hun netwerk, dat via kennissen deden en niet via vrienden. Slechts 17% van de personen die een nieuwe baan vond via hun netwerk deed dat via een persoon die men vaak zag. Granovetter geeft als verklaring dat je vrienden in dezelfde wereld leven als jij. Kennissen over het algemeen niet. Dit biedt dus nieuwe kansen. Tweedegraads connecties kan je direct uitnodigen tot je netwerk. Derdegraads connecties kan je alleen uitnodigen via een connectie van jezelf. LinkedIn geeft wel aan wie in jouw netwerk toegang hebben tot de persoon die je wil benaderen.
 • Samenvatting.
 • Als je dan een netwerk hebt, wat doe je er dan mee? Reageer allereerst op updates die anderen geven. Het kost weinig moeite om even “gefeliciteerd” te typen als iemand promotie heeft gemaakt, of een nieuwe baan heeft. Hiermee creëer je goodwill en zullen andere mensen uit je netwerken eerder geneigd zijn jou te helpen als jij hierom vraagt. Laat vooral via je update zien waar je mee bezig bent of waar je hulp bij nodig hebt. Hiermee help je je netwerk om jou te helpen. Als je netwerk niet weet waar jij mee bezig bent zal ze ook nooit nieuwe kansen zien.
 • Dit is een voorbeeld uit mijn eigen netwerk. Iemand had aangegeven dat hij op zoek was naar een nieuwe baan, en wat dat ongeveer moest zijn. Ik zag een soortgelijke vacature in 1 van de groepen waar ik lid van was en zag ook dat hij niet lid was van deze groep. Ik stuurde de vacature naar hem door. Zo makkelijk kan het zijn!
 • LinkedIn groepen geven je de mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien dan alleen je CV.
 • Als je een interessante groep hebt gevonden klik je op ‘join group’. In sommige gevallen ben je dan meteen lid,maar meestal duurt het enige dagen totdat je geaccepteerd wordt als lid (pending, dat is dus normaal). Bij het lid worden staan een aantal opties standaard aangevinkt. Laat dat zo staan. Je kunt eventueel wel de digest e-mail op weekly, om al te veel mails te voorkomen. Wil je dagelijks een overzicht van eventueel geplaatste vacatures, dan laat je ‘m natuurlijk op daily staan! Voorbeeld: recruitment (Dutch): Pak bankgroep (1 e resultaat). Meteen zie je een aantal recruiters…
 • Een groep is een uitstekend middel om jezelf voor het voetlicht te brengen. Je kunt nieuwsitems plaatsen (laten zien waar je interesse/expertise ligt). Je kunt discussies starten/meedoen aan discussies (wederom een manier om te laten zien dat je kennis in huis hebt en je deze kunt verwoorden). Maar LinkedIn groepen hebben ook allemaal een jobs sectie. Er zijn al heel wat recruiters die lid worden van specifieke groepen om daar hun specifiek vacature te plaatsen. Een vriendin van mij bijvoorbeeld is lid geworden van een aantal groepen rondom het thema makelaardij omdat ze een makelaar zocht. Zo kon zij in al die groepen (waar dus voornamelijk makelaars lid van waren) haar vacature kwijt; midden in de doelgroep!
 • Zet de presentatie in Diavoorstelling en klik op het plaatje. Je wordt dan vanzelf naar het filmpje op YouTube geleid (mits je een internetverbinding hebt uiteraard)
 • Salesrep, salesmanager, commercieel manager, buitendienst medewerker
 • Ook hier geldt natuurlijk weer dat je kan varieren in zoektermen. Dus voor vacatures kan je ook invullen: vacature, baan, banen, werk etc.
 • Gebruik alternatieve zoektermen. Neem in plaats van ‘vacature’ ’baan’ en je komt weer bij andere groepen uit.
 • Er zijn dus twee sporen te bewandelen: Groepen met allerlei vacatures, zonder specialisatie Groepen met vacatures gericht op een bepaalde branche of beroepsgroep. Idealiter ga je voor de mix.
 • Zoek je nu via jobboards of carrière-events, ga daar dan vooral mee door. Dat zal de sociale media-activiteiten alleen maar versterken. Zo kun je mensen die je tegenkomt bij een carrière-event uitnodigen voor LinkedIn. Het kan ook zomaar gebeuren dat je met mensen spreekt die je ‘kennen’ van bijvoorbeeld je activiteiten in een Linkedin groep. Dat schept een band en maakt het gesprek makkelijker. Richt je op 1 of twee netwerken en ben daar heel actief. Liever dan 10 netwerken half…
 • Sociale media kost tijd. Dat is een gegeven. En je moet er eerst in investeren voordat je er iets voor terug krijgt. Maar sociale media zijn over het algemeen zo ingericht dat je zo efficiënt mogelijk kunt werken. Op de homepage krijg je in 1 overzicht te zien wie er wat heeft gedaan. Bedenk ook dat lang niet iedereen die een profiel heeft ook actief is, dus als je een netwerk hebt van 300 mensen, dan zal je niet van al die connecties updates krijgen. Je ontvangt je update in je mail en ook hier kan je instellen hoe vaak je een update wilt ontvangen (1x per week, 1x per dag, zodra er iets binnen komt). Voor alle sociale netwerken geldt dat ze aangesloten zijn op je mail. Als er iets verandert, iemand je een bericht stuurt etc krijg je dit in je mail binnen. Je moet dus met enige regelmaat je mail checken. Je kunt per gedeelte van je profiel (op welk netwerk dan ook) aangeven wie het mag zien (alleen je vrienden, alleen je connecties, alleen je netwerk of iedereen). Let er daarbij uiteraard wel op dat hoe meer mensen je kunnen zien, hoe groter je bereik is en hoe verder je boodschap komt. Kijk eerst eens rond op netwerken. Wie zitten er op? Welke banen worden geadverteerd? LinkedIn is verreweg het grootste zakelijke netwerk met de meeste banen. Deze wordt door recruiters dan ook het meeste gebruikt. Let wel dat dit voornamelijk geldt voor white collar banen. Zo heeft elk netwerk wel een eigen publiek. Sociale media is juist gestoeld op de gedachte dat iedereen graag communiceert met echte mensen. Sociale media werkt ook alleen maar als je je sociaal opstelt, communiceert met echte mensen, interesse toont. Net als face-to-face communicatie. Het is juist de communicatie tussen mensen die sociale media tot een belangrijke tool maken om een baan te vinden of jezelf onder de aandacht te brengen. De percentages van <35 en >35 die actief zijn op zakelijke netwerken verschillen niet zoveel (15% vs 12%). Veel 35+ers gebruiken al veel sociale media (om bijvoorbeeld foto’s van kinderen/kleinkinderen te bekijken, om hun fotoreportages online te zetten en te delen). Er is alleen wel een verschil in WELKE sociale media gebruikt worden. De generaties van nu (<35) zijn opgegroeid met sociale media en hebben dus heel veel geoefend. Het is dus niet zo dat 35+-ers of 45+-ers of 55+ers te oud zijn voor sociale media, ze hebben alleen minder tijd gehad om te oefenen. Juist de (levens) ervaring van wat oudere gebruikers kan zeer positief werken in sociale media. Minder snel en heftig reageren, betere content etc.
 • De presentatie wordt op Slideshare geplaatst. Wil of kun je niet op Slideshare, laat dan even je visitekaartje achter, dan mail ik de preso even.
 • Sociale Media voor werkzoekenden

  1. 1. Sociale Media voor het vinden van een baan UWV, 2010
  2. 2. De komende 50 minuten…
  3. 3. Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, te waarderen en creëren op een gebruiksvriendelijke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via sociale media websites.
  4. 4. Social media is op te delen in de volgende categorieën: Social Audio Social Bookmarking Social Communities Social Dating Social E-Commerce Social Events Social Forums Social Gaming Social Photo’s Social Video Social Weblogs Social Wiki’s
  5. 6. <ul><li>Eénderde van de werkgevers gebruikt sociale media om personeel te werven </li></ul><ul><li>71% van de managers wint online informatie in over potentiële nieuwe medewerkers </li></ul><ul><li>Voor 19% van de managers zijn de zoekresultaten (of het gebrek daaraan)weleens aanleiding geweest om een kandidaat af te wijzen </li></ul>
  6. 7. Om te beginnen… <ul><li>Weet wat er over je te vinden is op internet ( www.google.nl / www.wieowie.nl / www.123people.nl ) </li></ul>
  7. 8. Bedrijven zoeken informatie over toekomstige werknemers op internet
  8. 9. Zorg dus dat ze je kunnen vinden
  9. 10. Wees bewust Personal Branding!!!
  10. 11. Sociale netwerken
  11. 12. Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, dat ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk.
  12. 14. Banen vinden Gevonden worden door werkgevers/recruiters Personal Branding Toegang tot (verborgen) netwerken Kennis vergaren
  13. 16. Gevonden worden
  14. 17. Compleet maken van je profiel
  15. 18. Belangrijke items voor recruiters
  16. 19. … ..gevonden worden op profiel
  17. 20. Bouw een (online) netwerk
  18. 21. Gebruik LinkedIn suggestions
  19. 22. Advanced Search Oud collega’s Klas – of Studie genoten Familie/ vrienden vakgenoten
  20. 23. (oud) Studiegenoten
  21. 24. (alumni) Groepen van oud werkgevers
  22. 25. Sociale media is PERSOONLIJK <ul><li>Nooit </li></ul><ul><li>Altijd </li></ul>
  23. 26. Gebruik de netwerken van je netwerk
  24. 27. Vinden van connecties <ul><li>Gebruik de “suggestions” van LinkedIn op je homepage </li></ul><ul><li>Gebruik de zoekfunctie voor “People / Advanced” en zoek naar vrienden, familie, vakgenoten, (oud) collega’s en studiegenoten </li></ul><ul><li>Gebruik de zoekfunctie voor “Groups” om te zoeken naar groepen waar mensen in zitten die je kent; alumnigroepen van (oud) werkgevers of studies </li></ul><ul><li>Kijk naar de connecties van je netwerk </li></ul>
  25. 28. Gebruik network updates om te laten zien waar je mee bezig bent om je kennis te delen Om een baan te vinden
  26. 29. …… en laat je netwerk meezoeken Netwerk update Vacature uit het netwerk van je netwerk
  27. 30. Word lid van LinkedIn groepen
  28. 31. Word lid van branche groepen
  29. 32. Sluit je aan bij je vakgenoten
  30. 33. Wees actief in groepen
  31. 34. Start/neem deel aan discussies
  32. 35. … en word gevonden op expertise
  33. 37. Vinden: Een baan vinden via sociale netwerken
  34. 38. Zoek een baan
  35. 39. Gebruik verschillende functienamen
  36. 40. Zoek groepen die vacatures uitzetten
  37. 41. Varieer in zoektermen
  38. 42. Kijk naar de jobs section van een LinkedIn groep
  39. 43. 10 Quick wins voor LinkedIn <ul><li>Zorg voor een 100% volledig profiel </li></ul><ul><li>Gebruik keywords </li></ul><ul><li>Let op contact-settings </li></ul><ul><li>Contactgegevens vermelden </li></ul><ul><li>Recommendations </li></ul><ul><li>Breidt netwerk uit </li></ul><ul><li>Stuur gepersonaliseerde uitnodigingen </li></ul><ul><li>Gebruik status update </li></ul><ul><li>Word lid van relevante groepen en WEES ACTIEF!! </li></ul><ul><li>Zoek banen met de zoekfunctie “jobs”, “groups” en kijk naar de jobssectie in jouw LinkedIn groepen </li></ul>
  40. 44. Bedenk…. <ul><li>Sociale media zijn onderdeel van de totale baanzoekmiddelenmix. Blijf ook vooral de dingen doen die je nu doet. </li></ul><ul><li>Sociale Media hebben tijd nodig. Verwacht niet meteen resultaat. </li></ul><ul><li>Het zijn SOCIALE media. Dat betekent investeren en daar (wellicht) later iets voor terug krijgen </li></ul><ul><li>Beter 1 goed, dan 10 half </li></ul>
  41. 45. Mogelijke tegenwerpingen.. <ul><li>Het kost heel veel tijd, je kan toch niet alles bijhouden? </li></ul><ul><li>Iedereen kan alles van me zien, ik heb geen privacy meer </li></ul><ul><li>Er zijn zoveel netwerken, hoe weet ik nou welke ik moet kiezen? </li></ul><ul><li>Ik ben meer een mensen-mens, ik praat liever met echte mensen </li></ul><ul><li>Sociale media is iets voor jongeren, ik ben te oud… </li></ul>

  ×