Sociale Media en archeologie

687 views

Published on

Wo

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
687
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 8 miljoen Nederlanders hebben een Hyves-profiel 2 miljoen Nederlandse Facebookprofielen Ruim 1,5 miljoen Nederlandse LinkedIn-accounts, voornamelijk hoger opgeleiden
 • Je ziet deze nieuwe kwalificaties ook steeds vaker terug in de manier van solliciteren. Daarbij is het CV dus niet meer het belangrijkste, maar laten zien dat je de benodigede kwalificaties, of het benodigde netwerk, of de interesse in het product hebt.
 • Paraplubegrip voor het online delen van informatie. Informatie in allerlei vormen: tekst, foto’s, video, geluid. Het draait uiteindelijk om de interactie die er ontstaat.
 • Per seconde worden er 3 nieuwe Twitter-accounts geactiveerd (135.000 accounts per dag). Per dag worden er gemiddeld 65 miljoen Tweets verstuurd. 41% van businesseigenaren die Twitter inzetten zeggen dat het een grote toegevoegde waarde oplevert. Gemiddeld wordt per maand 12 uur online video gekeken.
 • Begin bij het begin en maak het niet te ingewikkeld. Sociale media zijn niet heilig en zullen (alleenstaand) geen problemen oplossen. Sociale media = simpelweg het contact tussen mensen.
 • Als je via Google gaat zoeken, zet dan je (volledige) naam tussen aanhalingstekens. Google zoekt dan alleen naar die resultaten waarin de hele combinatie voorkomt.
 • Wees je bewust van wat je op internet zet. Meestal is dit voor iedereen zichtbaar. Heb het dus niet over ‘even lekker kotsen’ of ‘die klotewerkgever’. Vorig jaar op een congres kreeg ik uit de zaal nog het voorbeeld van een man met een sado masochistisch verleden. Daarvan zwierven foto’s op het internet. En ondanks verwoede pogingen deze te verwijderen, bleven ze daar staan. Deze man had grote moeite met het vinden van een baan… Andere voorbeelden: Een sollicitant zet op Twitter na afloop van een gesprek: “het is een klotebedrijf, maar het verdient lekker”…. Een medewerker zet op Facebook dat hij bij een beroerde werkgever werkt, met een nog beroerdere manager. Hij vergeet dat die manager een van zijn connecties is…. Sommige zaken wil je niet delen met de hele wereld. Scherm die dan ook af doormiddel van je settings. Je kunt bij vrijwel ieder netwerk per onderwerp het zichtbaarheidsniveau aangeven.
 • Je profiel moet goed zijn, dat is de basis. Zorg er dus voor dat je profiel 100% compleet is en vul aan wat LinkedIn nog mist. Door je profiel 100% compleet te maken word je 40x beter gevonden door recruiters en werkgevers die op zoek zijn naar toekomstige werknemers. Maar een compleet profiel helpt je ook je netwerk te vergroten. Op het moment dat ik word uitgenodigd door iemand kijk ik altijd even op zijn of haar profiel, vooral als ik de persoon niet zo goed ken. Kan ik weinig informatie vinden op dit profiel dan zal ik minder snel genegen zijn te linken met deze persoon.
 • Een foto is zeer belangrijk. Het straalt vertrouwen uit. Men wil immers weten met wie men te maken heeft. Zorg voor een zakelijke foto. Geen strandfoto of foto met huisdieren erop. Bovendien bestaan er wellicht meer mensen met jouw naam op LinkedIn. Als mensen met wie jij op school hebt gezeten jou zoeken zullen ze je niet herkennen aan je profiel, immers ze hebben je al jaren niet gezien of gevolgd. Een foto kan dan helpen om er zeker van te zijn dat je de juiste persoon hebt. Maar ook de secties “website” en “public profiel” kun je personaliseren. Om dit te doen ga je naar de tab “edit my profile”. Achter website en public profile komen nu de woorden “edit” te staan, klik daar op. In de volgende sheet leg ik uit hoe je deze secties persoonlijker EN beter vindbaar kunt maken.
 • Als je kiest voor de “voorbedachte” opties zoals : My Company, My website, My blog dan weten mensen die je profiel bekijken niet wat er achter de link zit, en zullen ze er niet zo snel op klikken. Maar belangrijker nog, je mist een kans om extra zoekwoorden te gebruiken. Op een plaats die Google hoog rankt (titel). Kies voor de optie “other” en je kunt zelf de titel invullen. Dit kan de naam van het bedrijf zijn, maar ook een omschrijving, zodat mensen weten waar ze naartoe geleid worden als ze erop klikken. Dan geef je in je profiel dus al meer informatie dan als je “my website”, “my blog” of “my company” gebruikt.
 • Als je niets doet aan je public profiel bevat je url (de link die verwijst naar je profiel op LinkedIn) allerlei cijfers, letters of rare tekens. Mocht je je url bijvoorbeeld in je electronische handtekening willen zetten, of opnemen in je CV dan staat dit niet echt netjes. Bovendien ben je lastiger vindbaar voor Google. Klik op “edit”en je kunt een eigen url samen stellen. Het meest gebruikelijk is je voor en achternaam. Maar als je een gangbare naam hebt kan het voorkomen dat die url al door iemand anders in gebruik is. Kijk dan naar variaties als voorletter/achternaam, of alleen achternaam, of voornaam/achternaamletter. Sommige mensen zetten ook de naam van hun eigen bedrijf in hun url.
 • Dit is de eerste stap in het actief maken van je netwerk. Zorg dat je hiermee al direct een indruk achter laat. Als je hier een standaard uitnodigingstekst gebruikt zeg je eigenlijk: “ik wil met je linken, maar ik wil er vooral geen moeite voor doen”. Wat wil je van de persoon die je uitnodigt, of beter nog, wat kan jij voor haar/hem betekenen? Zorg dat de eerst indruk goed is zodat je “blijft hangen”.
 • Dit is eigenlijk de mooiste manier om gevonden te worden. Je wordt dan immers niet gevonden op de CV maar op wat je gezegd hebt. Een recruiter of werkgever is dan dus daadwerkelijk geïnteresseerd in jouw kennis en hoe jij je profileert. Je hebt dan meteen een voorsprong in een eventueel gesprek.
 • Wat sociale media vooral handig maakt is de makkelijke manier van informatie delen met je netwerk en het gemak waarmee jouw netwerk die informatie weer in zijn/haar netwerk kan plaatsen. Op het moment dat een bericht op mijn startpagina verschijnt (dit is dus geplaatst door iemand in mijn netwerk) kan alleen ik het lezen. Reageer is echter op het bericht of klik ik op “ik vind dit leuk” of op “delen” dan komt het op de startpagina van alle mensen in MIJN NETWERK. Ben je dus op zoek naar een nieuwe collega, laat het dan weten door een berichtje naar je netwerk te sturen waarin je vertelt wat je zoekt. Met 1 klik kan je netwerk dit bericht verspreiden in hun netwerken waardoor je vraag razendsnel door heel veel mensen wordt gelezen. Socioloog Granovetter: De socioloog Granovetter toonde aan dat mensen die een nieuwe baan vonden via hun netwerk, dat via kennissen deden en niet via vrienden. Slechts 17% van de personen die een nieuwe baan vond via hun netwerk deed dat via een persoon die men vaak zag. Granovetter geeft als verklaring dat je vrienden in dezelfde wereld leven als jij. Kennissen over het algemeen niet. Dit biedt dus nieuwe kansen.
 • Dit is een mooi voorbeeld. Mustafa had in zijn update gezet dat hij op zoek was naar een baan als accountmanager. Ik was lid van een groep waar ik zo’n soort vacature zag staan. Mustafa was niet lid van deze groep dus had die vacature ook niet gezien. Dan is het heel makkelijk om Mustafa even te wijzen op deze vacature. Zo makkelijk kan het zijn. Voor mij kleine moeite (omdat ik wist wat Mustafa zocht) en voor Mustafa wellicht de baan van zijn dromen. Hoe actiever jij bent in je netwerk, hoe meer reacties je van je netwerk kunt verwachten. Houd dat altijd in je achterhoofd. Verwacht geen tientallen reacties op jouw update als je zelf nooit reageert op je netwerk. Het gunaspect weegt zeker mee op sociale media.
 • Sociale Media en archeologie

  1. 1. Introductie Sociale media Vriens Archeo Flex 31 Januari 2012
  2. 2. http://www.youtube.com/watch?v=eejYHRIhgko&feature=BFa&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&lf=plpp_video
  3. 4. Verandering van macht
  4. 5. VAN NAAR Andere werkvormen…
  5. 6. Anders solliciteren
  6. 7. Sneller Hapklare informatie Korter Dyamischer Aan iedereen Netwerken Mobiel Altijd en overal Door iedereen Transparant Communicatie verandert…
  7. 8. Bedrijven gebruiken sociale media
  8. 9. Zet jezelf op de kaart
  9. 10. <ul><li>Een CV zegt iets over: </li></ul><ul><li>Opleiding </li></ul><ul><li>Werkervaring </li></ul><ul><li>Vaardigheden </li></ul>
  10. 11. Persoonlijkheid Houding & gedrag Normen & Waarden Netwerk Via sociale media kun je veel meer laten zien…..
  11. 12. Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, te waarderen en creëren op een gebruiksvriendelijke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via sociale media websites.
  12. 15. Sociale media = contact van mens tot mens
  13. 16. <ul><li>Weet wat er over je te vinden is op internet ( www.google.nl / www.wieowie.nl / www.123people.nl ) </li></ul>
  14. 17. Wees bewust Personal Branding!!!
  15. 18. <ul><li>8820 profielen in NL met de zoekwoorden woorden: archeology OR archeologie OR archeoloog OR archaeologist OR Archaeozoology OR Palaeo-ecology OR oudheidkunde </li></ul><ul><li>1430 profielen in België met dezelfde termen </li></ul><ul><li>518 profielen in Duitsland </li></ul><ul><li>2070 profielen in Italie </li></ul><ul><li>8609 profielen in de VS met de zoekwoorden: archeology , archaeologist </li></ul>
  16. 19. Je profiel is de basis…… En zorgt dat je gevonden wordt door werkgevers/recruiters die een vacature hebben…
  17. 20. Maak je profiel zo persoonlijk mogelijk
  18. 21. Gebruik zoekwoorden in titels Z oek woorden Edit
  19. 22. Maak jezelf makkelijk vindbaar Edit
  20. 23. Laat meer van jezelf zien..
  21. 25. Netwerken anno 2012
  22. 27. Vind een specifiek netwerk..
  23. 28. Breid je netwerk uit
  24. 29. Netwerken begint al bij de uitnodiging
  25. 30. Leg contact via je netwerk.. Vind inspiratie op de profielen van anderen..
  26. 31. Netwerken via social gaming..
  27. 32. Blijf op het netvlies van je netwerk..
  28. 33. Vind nieuwe mogelijkheden..
  29. 34. Vind uit wie je kent bij een bedrijf..
  30. 35. Profileer je in
  31. 37. … en word je gevonden op expertise
  32. 38. Sociale media zijn een krachtig medium met een enorm bereik..
  33. 40. Blijf op de hoogte via
  34. 42. Kennis & nieuws delen
  35. 43. Hulp vragen
  36. 44. Help elkaar.. Wie kan mij meer vertellen over het aanvragen van subsidies voor archeologie?
  37. 45. Netwerk update Reactie uit het netwerk
  38. 46. Company profile: vind elkaar makkelijker..
  39. 47. Blijf gemakkelijk op de hoogte
  40. 48. Geef informatie over opdrachtgevers op je profiel..
  41. 49. Help berichten naar een grotere doelgroep te krijgen
  42. 50. Werk makkelijker samen…
  43. 51. Do’s <ul><li>Jezelf zijn </li></ul><ul><li>Een volledig profiel hebben </li></ul><ul><li>Persoonlijke uitnodigingen versturen </li></ul><ul><li>Een kwalitatief netwerk opbouwen waarvoor je iets kunt betekenen en vice versa </li></ul><ul><li>Kennis delen, vragen beantwoorden, introduceren, complimenteren, delen </li></ul><ul><li>Relaties opbouwen </li></ul><ul><li>Je netwerk gebruiken, op de hoogte houden en onderhouden </li></ul><ul><li>Je privacy instellingen goed op orden hebben </li></ul><ul><li>Gaan voor zoveel mogelijk volgers,vrienden, links zonder connectie </li></ul><ul><li>Alleen maar nemen en niets geven </li></ul><ul><li>Met de deur in huis vallen </li></ul><ul><li>Confrontatie opzoeken via sociale media </li></ul><ul><li>Spammen </li></ul><ul><li>Je netwerk lastig vallen met niet-relevante informatie </li></ul><ul><li>Informatie delen waarmee je over 10 jaar niet geconfronteerd wil worden </li></ul><ul><li>Op de automatische piloot werken </li></ul>Don’ts
  44. 52. http://www.youtube.com/watch?v=PLIVVDmDjDI&list=FLwK6tRG9ko8T7I29Em7Q6ZA&index=1&feature=plpp_video

  ×