Què és la Democràcia

2,248 views
2,059 views

Published on

Presentació per a la realització d'una unitat didàctica sobre la democràcia (actual i els seus orígens). Preparada per a 1r d'ESO.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,248
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
18
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Què és la Democràcia

 1. 1. QUÈ ÉS LA DEMOCRÀCIA Joan Cuevas – Unitat didàctica 1r ESO
 2. 2. ACTIVITAT 1 VÍDEO:  Apunteu els diferents elements que veieu:  Persones que coneixeu  Maneres de participar  Institucions que coneixeu  Tipus d’eleccions  Altres
 3. 3. PARTICIPACIÓ  Com podem participar?  Perquè votem?  A qui votem?
 4. 4. PER QUÈ PARTICIPEM?  Per a poder Decidir
 5. 5. PODER DECIDIR  Podem decidir sobre allò que fem?  Què passa quan hem de decidir coses en grup?
 6. 6. PODER DECIDIR  Activitat 2: Ompliu el quadre amb totes aquelles activitats o esdeveniments habituals en què:  Jo puc decidir: únicament tu tens el poder de decidir  Jo no decideixo però participo en la decisió.  Jo no puc decidir.
 7. 7. PODER DECIDIR  En una democràcia el poder el té el poble, i per tant tothom té el poder de decidir sobre els temes col·lectius.  A més a més, el vot de tothom val igual.
 8. 8. SEMPRE HI HA HAGUT DEMOCRÀCIA?  Activitat 3: Què passa quan no hi ha democràcia?  En una dictadura només té el poder de decidir el dictador (una persona) o un partit (un grup de persones).  La dictadura manté el seu poder per la força.  La dictadura no es sotmet a eleccions, i per tant el poble no té el poder.
 9. 9. SEMPRE HI HA HAGUT DEMOCRÀCIA?  Quins són els orígens de la democràcia?
 10. 10. ELS ORÍGENS DE LA DEMOCRÀCIA  El primer sistema democràtic apareix a Atenes el segle V a.C  Atenes passa a ser una polis governada pel poble.  El significat de democràcia: Demos + Kratos Poble + Govern
 11. 11. L’ASSEMBLEA  L’assemblea (Ekklesía) era la institució on es prenien la majoria de decisions a Atenes.
 12. 12. L’ASSEMBLEA  L’assemblea estava formada pels ciutadans, que tenien el dret de participar a l’assemblea amb igualtat de vot.  D’aquesta manera, els ciutadans tenien el poder de decidir sobre els temes col·lectius.  Més de 50.000 ciutadans formaven l’assemblea.  La institució es reunia uns 40 cops l’any.
 13. 13. LA CIUTADANIA  Malauradament no tota la població era considerada ciutadana.  Tenien condició de ciutadans tots els homes lliures, majors de 21 anys nascuts de pare ciutadà i de mare atenesa.
 14. 14. ACTIVITAT 4  Reflexió en grup: Podia ser millor la democràcia atenesa?  Sobre les dones: “Els déus han adaptat la naturalesa de la dona a les feines i les ocupacions domèstiques. Tu, que ets una dona, hauràs de restar a la llar i tenir cura dels fills.” Aristòtil. S. IV a.c.  Sobre els esclaus: “No es pot imaginar de fer determinats treballs sense certs instruments. Entre aquests instruments, hi ha que són inanimats i n’hi ha que són animats. L’esclau és un instrument viu. Hi ha éssers inferiors i la utilització de la seva força física és la millor cosa que en podem agafar. Són esclaus per naturalesa. L’esclavitud és justa.” Aristòtil. S. IV a.c.
 15. 15. QUINES CARACTERÍSTIQUES TÉ LA DEMOCRÀCIA ACTUAL?  Qui té el poder?  Qui decideix?  Hi ha llibertat?
 16. 16. PRINCIPIS BÀSICS DE LA DEMOCRÀCIA ACTUAL  Sobirania popular: El poder de decidir el té el poble.  Representativitat: El poble escull uns representants que decideixen per ell.
 17. 17. PRINCIPIS BÀSICS DE LA DEMOCRÀCIA ACTUAL  Llibertats i deures: un règim democràtic ha de garantir uns drets als ciutadans.  Exemple: Dret llibertat d’expressió, dret d’associació.  Deures: obligacions per als ciutadans i per a les institucions. Sovint darrera d’un dret sempre hi ha un deure.  Exemple: Deure de treballar, deure de respectar.
 18. 18. ACTIVITAT 5: DRETS I DEURES  Cerquem als diferents textos drets i deures, i reflexionem.
 19. 19. LES INSTITUCIONS DEMOCRÀTIQUES  En el moment en que es van començar a els sistemes democràtics actuals, els Estats tenien una gran acumulació de poder.  Aquesta acumulació de poder limitava la llibertat i els drets de la població.  Per aquesta raó els fundadors de les democràcies actuals van separar el poder en tres.
 20. 20. SEPARACIÓ DE PODERS:  Poder legislatiu:  Poder executiu:  Poder Judicial:
 21. 21. ACTIVITAT 6: SEPARACIÓ DE PODERS  Com ja hem dit, les institucions de l’Estat es separen segons tres poders: Legislatiu, Executiu i Judicial. Classifica les següents institucions:
 22. 22. ACTIVITAT 6
 23. 23. ELS PARTITS POLÍTICS  Què són els partits polítics?
 24. 24. ELS PARTITS POLÍTICS  Els partits polítics estan formats per persones que comparteixen determinades idees. A aquestes persones se’ls anomena afiliats o militants.  Tenen l’objectiu d’aconseguir el poder per a aplicar la seva ideologia i el seu programa polític.
 25. 25. COM ES CLASSIFIQUEN ELS PARTITS?  Dretes: Acostumen a defensar una moral tradicional i la llibertat en l’economia.  Esquerres: Acostumen a defensar una moral més liberal i una igualtat en la repartició de la riquesa.
 26. 26. COM ES CLASSIFIQUEN ELS PARTITS?  Catalanisme: Pensen que Catalunya és una nació i la defensen com a tal.  Espanyolisme: Pensen que Espanya és una nació i la defensen com a tal.
 27. 27. SITUEM ELS PARTITS Catalanisme E s D q r u e e t r e r s e s Espanyolisme

×