La segona Guerra Mundial (1939 - 1945)

4,429 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • La veritat que aquesta manera d'explicar la historia es penosa, tergiversant fets, com que la URSS va invair la meitat de Polonia colaborant amb els nazis, o com que a Pearl Harbor van morir 2000 persones quan van ser 65 o així... Això es donar historia o inventarsela? Perquè la URSS no va participar en la invasió de Polonia inventar-se això és inventar-se la historia i es imperdonable. Per cert també t'has deixat batalles molt importants com la de Stalingrad, i les forces nazis a l'URSS no van endarrerir perquè si i ja esta, que van asediar les ciutats i la resistencia soviética les va véncer. Quina poca vergonya inventar-se tants fets..
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Felicitats per aquesta feina excel·lent, que ens molt útil.

  Una abraçada des de l'Institut d'Almenar (Segrià)

  Jaume Fernández
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
4,429
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
940
Actions
Shares
0
Downloads
140
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La segona Guerra Mundial (1939 - 1945)

 1. 1. 1. Causes de la Segona Guerra Mundial. Com creus que poden influir els següents esdeveniments amb les causes de la guerra? Tractat de Versalles Aquest tractat, que posava fi a la primera guerra mundial, va imposar unes dures condicions econòmiques i territorials als alemanys, considerats com a culpables de la guerra. Tampoc els italians queden satisfets territorialment amb les condicions assenyalades. Sectors de la ultradreta alemanya i italiana tindran desig de revenja. El Crac del 29 Por al Perill Roig
 2. 2. El Crac del 29 La crisi econòmica mundial que va comportar el crac de la borsa de Nova York el 1929, amb un període amb força atur, fàbriques i comerços tancats i puja dels preus del productes bàsics, va portar a un ambient de pessimisme i molta tensió social. A Europa bastants països van optar per opcions dictatorials totalitàries, entre les que destaquen Alemanya i Itàlia. Els seus líders, Hitler i Mussolini van justificar la necessitat d’expansió del territori per causes econòmiques i comercials. “Espai Vital” nazi “Irredemptisme” italià
 3. 3. Por al Perill Roig La crisi econòmica mundial també va comportar, seguint l’exemple de la revolució russa bolxevic del 1917, problemes i revoltes socials per part de la classe obrera. Les classes burgeses dirigents dels països democràtics d’Europa van témer una revolució socialista o comunista amb els ideals d’igualtat social i de planificació de l’economia que feia anys funcionava a la URSS. Per tant, aquests països democràtics, com ara Gran Bretanya i França, no van actuar davant les contínues agressions territorials que les potències feixistes com Alemanya i Itàlia feien.
 4. 4. Davant d’aquesta situació... DUES TENDÈNCIES PAÏSOS DEMOCRÀTICS i PAÏSOSla SOCIETAT DE NACIONS CURSA FEIXISTESFEBLESA Aquests països, més D’ARMAMENTSpreocupats per les revolucions socials Ambinternes, van optar per no frenar les diferents justificacions, lesinvasions territorials feixistes ni la seva potències feixistes vancursa d’armaments. aprofitar els anys anteriors aSignaran a Londres un pacte de no la guerra per a armar-intervenció, però les potències feixistes se, principalmentno el compliran. Alemanya, Itàlia i el Japó.
 5. 5. A més, cal recordar que a finals de la dècada dels 30 a Europa, la majoria dels països europeus estavengovernats per dictadures i monarquies de caire feixista, provocant encara més feblesa a les democràcieseuropees. País Comunista Dictadura del proletariat URSS Democràcies a Europa Dictadures a Europa el 1939 el 1939
 6. 6. Durant tota la dècada dels anys 30, les potències2. El camí cap a la guerra. feixistes d’Alemanya i Itàlia a Europa, i el Japó a Àsia, van començar a expandir-se territorialment Japó argumentant motius econòmics, socials i històrico- culturals. Japó busca colònies on vendre productes i aconseguir matèries primeres. Actuacions... Invasió de Manxuria el 1932. La Societat de Nacions condemna els fets, i Japó decideix abandonar aquesta institució internacional. Invasió del nord de la Xina el 1937. Entrarà en guerra amb aquest país, allargant-se durant la segona guerra mundial. Inici de la invasió i ocupacio de l’Indoxina el 1939.
 7. 7. ItàliaLa política agressiva de Mussolini va portar a Itàlia a reclamar tots els territoris que històricamenti cultural pertanyen als italians (Irredemptisme). També intervindrà el prestigi ideològic i militarrecordant la derrota a Abissínia (Etiopia) dins dels conflictes colonials.Actuacions...Ocupació d’Abissínia (Etiopia)el 1935.Ajut militar als sublevatsfranquistes a Espanya el 1936.Ocupació militar d’Albània el1939, ja sota control des del1927.
 8. 8. AlemanyaLa política expansionista de Hitler va ser la més violenta i agressiva. El seu propòsit eraaconseguir un gran territori (teoria de l’”Espai Vital”) que introduís a tota la població de parlaalemanya i també obtenir molt territori per a abastir-se de matèries primeres.Actuacions...Ocupació i militarització de la Renània i elSarre el 1935 i 1936. Aquestes regions havien estat desmilitalitzades en els acords de la Pau de Versalles el 1919.Ajut militar als sublevats franquistes a Espanya el 1936.Ocupació militar dÀustria i els Sudets (part deTxecoslovàquia amb majoria de població alemanya) el 1938.Ocupació militar de la resta de Txecoslovàquia el 1939.
 9. 9. EXPANSIONISME ALEMANY I ITALIÀRemilitarització del Ocupació militar Ocupació militar (ANYS 30) d’Àustria de Txecoslovàquia Sarre i Renània dels Sudets (1935 – 1936) (1938) (1939)Ocupació militar D’Albània (1939)
 10. 10. Mentre que els països democràtics europeus no es van unir fins a l’inici de la guerra l’1 de setembre del 1939, les potències feixistes van anar signant pactes de col·laboració econòmica i militar.Octubre 1936 Eix Roma-Berlín Alemanya i Itàlia signen aquesta primera aliança de col·laboració. El 1939, aquest Pacte serà substituït pel Pacte d’AcerNovembre 1936 Pacte Antikomitern Aquest pacte ideològic anticomunista (Komitern es tradueix per Comunista) entre l’Alemanya nazi i l’imperi japonès, pretenia prendre mesures contra l’amenaça comunista, liderada per la URSS de Stalin.
 11. 11. Agost 1939 Pacte Germano-soviètic En un intent d’evitar que el tot poderós exercit roig de la URSS pogués frenar les aspiracions territorials de Hitler, aquest i Stalin van signar un pacte de no agressió entre ambdós països. En aquest pacte existia una clàusula secreta en la qual la Unió Soviètica es quedaria amb la meitat de Polònia, un cop aquesta fos envaïda per Hitler, a més d’altres territoris.
 12. 12. EIX Alemanya, Itàlia i el Japó amb El bàndol aliat es va formar ALIATSles seves colònies i països ocupats seran lesprincipals potències, a les quals s’uniran un cop començada la guerra, a diferència depaïsos satèl·lits o col·laboracionistes com l’eix. Els principals països protagonistes van serara Finlàndia, Hongria, Romania i Bulgària Gran Bretanya i França amb les sevesa Europa; a més del Regne de Siam (actual colònies, des d’un inici, i a partir del 1941 laTailàndia) a Àsia. URSS i els EUA, els quals van ajudar a la victòria final. NEUTRALS Un grup de països no es van mostrar partidaris de cap bàndol, entre els quals estava Espanya. Encara que no ajudessin militarment ho podrien fer econòmicament o estratègicament, com el cas de Suècia o Espanya i Portugal.
 13. 13. 3. Fases de la Segona Guerra Mundial (1939 – 1945). 3.1. Primera fase de la Guerra (1939 – 1941). ÈXITS Després del fort expansionisme a Europa del països feixistes, sobretot DE d’Alemanya, la Invasió de Polònia (1 set 1939) per part dels nazis serà el colofó final i els països democràtics d’Europa com ara Gran Bretanya i L’EIX França declararan la guerra a Hitler. Geogràficament, les principals batalles de la guerra es desenvoluparà a... Europa i al nord d’Àfrica Aquests territoris passaran a ser possessions sota control de l’Eix
 14. 14. Esdeveniments més importants a Europa...1 Setembre 1939 VICTÒRIA DE L’EIX Invasió de Polònia Hitler , que considerava seu el corredor polonès que separava Alemanya de la Prússia Oriental, decideix envair la meitat de Polònia, mentre que la URSS, complint amb els acords secrets del pacte Germanosoviètic envaeix l’altra part. En aquest atac, Hitler va utilitzar una nova tàctica de guerra anomenada Guerra Llampec o Blitzkrieg.
 15. 15. La Blitzkrieg (en català,guerra llampec) va ser unatàctica bèl·lica ofensiva quepretén obtenir una victòriaràpida amb un atac localitzaten un punt molt concret, ilimitat en el temps .Hitler va utilitzar forcesmecanitzades terrestres (elscarros de combat blindatsPanzer de l’exèrcit alemanyanomenat Wehrmarcht); iaèries (la Luftwaffe) amb lafinalitat de trencarprofundament la capacitat Finsmilitar de lenemic. 7,10min
 16. 16. Abril 1940 VICTÒRIAInvasió de Dinamarca i Noruega DE L’EIX Alemanya necessitava el ferro de Suècia (un país que en teoria es mantenia neutral militarment, però econòmicament estava dins del circuit nazi). Per tant, en aquest atac aeri i marítim, Hitler va aconseguir alliberar els territoris que hi ha entre Suècia i Alemanya. El govern danès no va posar-hi resistència davant el potent exèrcit alemany. Noruega va rebre l’ajut britànic però va resultar insuficient.
 17. 17. Maig 1940Invasió d’Holanda i Bèlgica VICTÒRIA DE L’EIX Alemanya, coneixent la impossibilitat desuperar la línia Maginot, amb l’intent d’envair França, va desviar les tropes cap a Bèlgica i Holanda, iun cop dominades, travessarien per la frontera belga a França. Els nazis dominen en pocs dies Bèlgica i Holanda, i serà al nord de França on la Whermarcht serà aturada. 3 minLa Línia Maginot va ser tot un sistema de defensafrancès en previsió d’un nou atac alemany. Constavade diverses galeries subterrànies amb els quarters detropa, oficines, hospitals i fins i tot, línia de ferrocarrilper a connectar totes les galeries.
 18. 18. Juny 1940 VICTÒRIAInvasió de París i Ocupació de França DE L’EIX Hitler no va trigar gaire a continuar el seu avançament i va atacar París amb la intenció de neutralitzar la força de les tropes franceses. La línia Maginot no va tenir cap funció, s’havia convertit en un error d’estratègia. A partir d’aquest moment la meitat de França quedarà ocupada pels nazis, mentre que l’altra meitat es convertirà en col·laboracionista nazi (estat satèl·lit dels nazis), sota la direcció del General Petain, desplaçant la capital a Vichy.Charles de Gaulle, presidentde la República francesa enaquell moment, organitzaràdes de l’exili la resistència a Vichyl’ocupació nazi... La FRANÇA LLIURE
 19. 19. Agost 1940 VICTÒRIA ALIADABatalla aèria d’Anglaterra La Luftwaffe nazi, ajudada també per l’aviació italiana, va intentar conquerir Anglaterra per via aèria. Per primera vegada, Hitler no va aconseguir l’objectiu, i va abandonar l’intent per a centrar-se en l’atac a Rússia més endavant.
 20. 20. Finals1940 - Març 1941 VICTÒRIAOcupació nazi d’Hongria, Romania i Bulgària DE L’EIX Hitler, avançant territorialment per tota Europa, converteix en estats satèl·lits nazis Hongria, Romania i Bulgària, els quals entraran en guerra a favor de les potències de l’eix. Posteriorment, aquests països serviran de base per a posteriors invasions que preparava Hitler com ara Rússia i tota la zona dels Balcans. Hongria Romania Bulgària
 21. 21. Abril 1941 VICTÒRIAInvasió de Iugoslàvia i Grècia DE L’EIX L’ocupació militar d’Hongria, Romania i Bulgària impulsarà les posteriors invasions de Iugoslàvia i Grècia, els quals s’havien mostrat favorables als aliats. A més, Hitler conquerirà l’estratègica illa de Creta, i la convertirà en base per a posteriors atacs aeris a Egipte, colònia-protectorat britànica.
 22. 22. Esdeveniments més importants al nord d’Àfrica...Setembre 1940 - Juny 1941 VICTÒRIA DE L’EIX La Guerra del Desert Ocupació de Tunísia i part d’Egipte des de Líbia (colònia propietat de l’Itàlia de Mussolini) , per part de tropes alemanyes (anomenades Afrikakorps) i italianes.En aquest context, hem de recordar que tant elMarroc com Algèria, els altres dos països delnord d‘Àfrica estaven en possessió del generalfrancès Petain, és a dir del governcol·laboracionista amb els nazis. TOT EL NORD D’AFRICÀ SOTA L’ÒRBITA NAZI
 23. 23. 3.2. Segona fase de la Guerra (Jun 1941 – Jun 1942). INTERNACIONALITZACIÓ DE LA GUERRAEn aquesta fase continua l’avançament territorial i el domini a la guerra de lespotències de l’Eix.Tot i que és favorable a Hitler i els seus aliats, l’entrada en guerra d’EUA i la URSS afavor dels aliats, comportarà en la següent fase (és a dir a partir de mitjans del1942), un canvi decisiu a la Guerra. “Pearl Harbor” Atac aeri japonés contra una base naval d’EUA “Operació Barba-Roja” Invasió nazi de la URSS
 24. 24. Esdeveniments més importants a Europa...Juny 1941 – Desembre 1941 VICTÒRIA DE L’EIX Operació Barba-Roja Hitler, no complint el pacte Germanosoviètic de no agressió entre els dos països, amb els seus anhels de controlar tot el planeta a més del seu total anticomunisme, i també l’interès per controlar els pous petrolers del Caucàs i els camps de cereals d’Ucraïna, va començar la invasió de la URSS. El seu objectiu serà arribar a Moscou. I posteriorment continuar amb la resta del país.Durant aquest mesos, les tropes alemanyesvan avançar amb força facilitat, fent servir latàctica de “Guerra Llampec” fins a trobar-sea les portes de Moscou on finalment són 2,30 minaturats per les tropes soviètiques. Aquestatac va agafar per sorpresa a l’exèrcit Roigde Stalin i es van poder defensar amb un Explicaciócert ordre fins el desembre. del NO-DO
 25. 25. Esdeveniments més importants al Pacífic...Juny 1941 – Desembre 1941 VICTÒRIA DE L’EIX Atac Aeri japonès a Pearl Harbor Amb la intenció d’evitar que els EUA evitessin la invasió que el Japó preparava pel sud-est asiàtic, van fer un Atac aeri a una base naval dels EUA a l’arxipèlag de Hawaïi. Els americans van ser agafats completament per sorpresa. Molts vaixells van ser enfonsats o danyats severament, apart de 188 avions destruïts, i unes baixes que van ascendir a 2.403 morts i 1.282 ferits Les conseqüències d’aquest atac van ser la declaració de guerra dels EUA a Japó, i per tant l’entrada en guerra a favor dels aliats. Pearl Harbor
 26. 26. Desembre 1941 - Juny 1942Domini japonès del Pacífic VICTÒRIA DE L’EIXDomini japonésde gran part deles illes delPacífic, a més detot el sud-estasiàtic. Pearl Harbor
 27. 27. Situació de la guerra a mitjans del 1942 MÀXIMA EXPANSIÓ DE L’EIX SITUACIÓ A EUROPA
 28. 28. Preparació d’Anglaterra Batalla de tropesde frontOcupació Romania idealHolanda, Invasió nazi de nazi Bulgària Invasió Bèlgica i Hongria, nazi de la meitat de Expansió anterior nazi i Invasió nazi PRIMERA FASE EUROPA (1941-1942) SEGONA FASE EUROPA (1939-1941) Occidental i(Línial’Eix França Polònia, feixista lade i Dinamarca de Maginot) Grèciai l’altra URSS a favor i Noruega posterior invasió Iugoslàvia ((Ago 1940) – 1940) (1939-1940) 1 Abril 1940) MaigSet 1939) (Abril 1941) (anys 30)(Nov 1940i JunyMarç 1941) de (L’altra meitat de Françaserà Col·laboracionistanazi, a més de tenir lescolònies del nordd’Àfrica. Operació Barba-roja ( Jun – Des 1941)
 29. 29. 3.3. Tercera fase de la Guerra (Jun 1942 – Feb 1943). PRIMERS ÈXITS DELS ALIATSLa URSS i els EUA va aportar molt material militar i molts soldats, i els aliats vancomençar a canviar el signe de la Guerra que fins el 1942 es veia totalment perduda.Geogràficament, les principalsbatalles de la guerra esdesenvoluparà a... Europa, al Pacífic i al nord d’Àfrica
 30. 30. Esdeveniments més importants al Pacífic...Juny 1942 VICTÒRIA ALIADA Batalla de Midway A l’arxipèlag de Midway es va desenvolupar una batalla aeronaval entre tropes nipones i dels EUA. Es tracta de la primera derrota del poder marítim japonès. Aquesta victòria significarà l’aturada de l’expansió imperialista japonesa pel Pacífic. Igualment aquesta derrota demostrarà que la invencible força aèria i marítima nipona també es podia vèncer.
 31. 31. Esdeveniments més importants al Pacífic...Agost 1942 – Febrer 1943 VICTÒRIA ALIADA Batalla de Guadalcanal Després de la derrota nipona a Midway, les forces aliades liderades per EUA es van veure animades a continuar l’atac contra els japonesos. En aquesta illa van infringir una forta derrota a l’imperi japonés. Aquesta derrota portarà com a conseqüència el retrocés de les forces de l’eix a la zona pacífica, és a dir l’inici de la recuperació de territoris per part de les forces aliades Batalla de Guadalcanal
 32. 32. Esdeveniments més importants al nord d’Àfrica...Juliol 1942 – Novembre 1942 VICTÒRIA ALIADA Batalla d’El Alamein Continuant amb la Guerra del Desert, les tropes britàniques aconseguiran un victòria decisiva a El Alamein (Egipte) contra les tropes italo-alemanyes. El Alamein Aquesta victòria significarà el final de l’intent nazi de controlar el Canal de Els mesos següents Suez, punt estratègic molt els aliats aniran important a nivell de conquerint Líbia. moviments de tropes.
 33. 33. Novembre 1942 VICTÒRIA ALIADA Operació Torxa Amb aquest nom es va conèixer l’intent nord-americà, britànic i francès de desembarcar a la costa nord africana del Aquest intent d’invasió es va saldar Marroc i Algèria, sota poder de l’eix. Els aliats van amb èxit pels aliats i les tropes de aprofitar que les tropes de l’eix estaven ocupades a l’eix van retrocedir, ocupant només Egipte a la Batalla d’El Alamein. Tunísia a principis del 1943.
 34. 34. Esdeveniments més importants a Europa...Novembre 1942 Ocupació nazi de la França de Vichy Dos dies després de l’inici de l’Operació torxa, Hitler amb l’ajut italià decideix ocupar militarment la zona de França que col·laborava amb ell (La França del General Petain), veient que la Guerra començava a perdre’s. Vichy
 35. 35. Esdeveniments més importants a Europa...Agost 1942 – Febrer 1943 VICTÒRIA ALIADA Aquest absolut Fracàs de Hitler tindrà Batalla de Stalingrad Hitler , continuant amb el desig de dominar tota la Unió unes gravíssimes conseqüències depel devenir el nou atac en Soviètica, i després d’haver estat frenat a les portes Moscou, va centrar de la Guerra. defensa que l’exèrcit roig havia preparat a la del Caucas. Per fer-ho hauria de superar l’ocupació de tota la zona petrolera de la serralada la forta ciutat de Stalingrad, punt d’entrada a la rica zona del Caucàs. Les forces de l’eix, molt debilitades en efectius Després de la batalla més sagnants de l’armament humans i amb militar molt la segona guerra mundial Stalingrad danyat, aniran (aproximadament 800000 soldats de cedint poc a poc territori l’eix morts, uns 500000 soviètics, i la increïble xifra d’un milió de morts civils als soviètics. habitant de Stalingrad), la victòria es va decantar del bàndol soviètic . 21,30 min
 36. 36. 3.4. Quarta fase de la Guerra (Feb 1943 - 1945). VICTÒRIA FINAL ALIADAAquesta llarga etapa, tot i que poc a poc es veia la derrota de les tropes de l’eix, seràla fase de màxima violència i crueltat. La població civil va patir terriblesbombardejos, tant a les ciutat dels aliats com a les ciutats de l’eix.Geogràficament, les principals A finals de l’any 1943 la Itàlia feixista debatalles de la guerra es Mussolini es rendirà i al Maig i l’Agost del 1945desenvoluparà a... es rendiran l’Alemanya nazi de Hitler i l’imperi Europa, al Pacífic i al nord nipó. d’Àfrica
 37. 37. Esdeveniments més importants al nord d’Àfrica...Novembre 1942 - Maig 1943 VICTÒRIA ALIADA Batalla de Tunísia Continuant amb la Guerra del Desert, les tropes britàniques i nordamericanes aconseguiran una Campanya victòria decisiva a Tunísia contra les tropes de Tunísia italo-alemanyes. Aquesta victòria significarà Aquest alliberament l’expulsió total de les servirà de base per a tropes de l’eix de territori la posterior invasió africà. d’Itàlia.
 38. 38. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALJuliol - Agost 1943 VICTÒRIA ALIADA Desembarcament de Sicília Utilitzant la base anteriorment conquerida de Tunísia, els aliats aconsegueixen desembarcar a Sicília, des d’on impulsaran la reconquesta de tota la península d’Itàlia.
 39. 39. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALSetembre - Octubre 1943 VICTÒRIA ALIADA Ocupació del Sud d’Itàlia Un cop ocupada l’illa de Sicíla, els aliats continuaren el seu avançament fins a prop de Roma on seran frenats per les tropes de l’eix.Inicis 1944 El Sud d’Itàlia, junt amb la Gran Bretanya serviran de base per a bombardejar indiscriminadament ciutats, indústries i zones de recursos de les forces de l’eix . Un dels objectius va ser el d’atemorir a la població i demostrar el poder aliat per l’aire.
 40. 40. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALFebrer 1944 VICTÒRIA ALIADA Batalla aèria a Alemanya Nou atac aliat, impulsat des d’Anglaterra. Els nazis llencen una contraofensiva desencadenant-se una batalla aèria en la qual la Luftwaffe pateix una forta derrota.
 41. 41. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALMaig - Juny 1944 VICTÒRIA ALIADA Batalla de Roma Després de cruents enfrontament a les portes sud de Roma, els aliats aconsegueixen alliberar la ciutat.Aquesta derrota portarà greusconseqüències a les forces de l’eix.Per una banda pèrdua de territori méscap el nord, fins Florència.I també la RENDICIÓ ITALIANA.Hitler es queda sense el seu gran aliat, inecessitarà portar també les seves tropesa Itàlia
 42. 42. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALJuny 1944 VICTÒRIA ALIADA Desembarcament de Normandia Aprofitant l’ocupació de bona part de les tropes alemanyes a Itàlia, els aliats planegen una gran operació, el desembarcament al nord de França. Després de cruentes batalles i milers de morts, els aliats aconsegueixen ocupar part del nord de França. París és alliberada després de ser ocupada el 1940
 43. 43. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALAgost 1944 VICTÒRIA ALIADA Desembarcament al sud de França Aprofitant els terribles combats que les tropes nazis tenien contra els aliats a la zona nord francesa, tropes aliades guiades pels EUA desembarcaran a la zona sud francesa mediterrània.Els nazis no van poder aguantar la forçaaliada ni al nord ni al sud i reculen fins ales portes d’Alemanya, alliberant-se laFrança ocupada des del 1940.
 44. 44. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALDesembre 1944 – Març 1945 VICTÒRIA ALIADA Batalla de les Ardenes Després de dures i llargues batalles, on els alemanys van posar les darreres esperances en intentar guanyar la guerra, els aliats aconseguiran trencar les línies enemigues i tenir en camí lliure en l’ocupació d’Alemanya. Alliberament de Bèlgica i Holanda ocupades des del 1940
 45. 45. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... OCCIDENTALAbril 1945 VICTÒRIA ALIADA Ocupació del nord d’Itàlia i de l’oest d’AlemanyaEls aliats aconsegueixen trencarles tropes enemigues al nordd’Itàlia, i excepte reductes a lesmuntanyes alpines quedaràtotalment vençut.El 2 de Maig les tropes nazissituades a Itàlia es rendeixen.Al mateix temps, les tropesaliades situades al nord, desprésde la derrota nazi a la batalla deles Ardenes, començaven a envairtot l’oest d’Alemanya, camí deBerlín. Seguidors comunistes italians capturaran Mussolini i altres dirigents feixistes, i seran penjats públicament a Milà.
 46. 46. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALJuliol - Agost 1943 VICTÒRIA ALIADA Batalla del KurskDesprés de l’estrepitosaderrota soferta per lestropes de l’eix a Stalingrad,l’exèrcit Roig va continuarel seu avenç i provoca unaaltra fortíssima derrota dela Werhmacht al nord deKiev. Batalla del KurskL’inici de lareconquesta sovièticahavia començat.Arriben fins el riuDnièper.
 47. 47. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALJuliol - Agost 1943 Aixecament del Guetto de Varsòvia Els jueus, cada vegada més indefensos i veient el que els nazis estaven fent amb la seva cultura, intenten lluitar dins del Guetto de Varsòvia.La repressió va ser terrible, iels nazis van augmentar lesdeportacions als camps deconcentració i extermini comAuschwitz i Treblinka.
 48. 48. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALGener – Abril 1944 VICTÒRIA ALIADA Alliberament de Leningrad LeningradDiverses victòriessoviètiques, entre lesquals destacal’alliberament deLeningrad (ocupadapels nazis des de l’inicide l’operació BarbaRoja), porten elsalemanys a recularfins a dins de territoripolonès.
 49. 49. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALJuny – Agost 1944 VICTÒRIA ALIADA Avenç Soviètic fins a VarsòviaDerrota nazi a les portes deVarsòvia, amb la consegüentrecuperació de territori perpart de l’exèrcit Roig. Batalla de Varsòvia
 50. 50. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALOctubre 1944 Insurrecció de VarsòviaEls polonesos, envaïts des de l’inici de la segona guerra mundial, veient la debilitat de l’exèrcit nazil’any 1944, van intentar rearmar-se i recuperar Polònia per si sols. Però els nazis els derroten idestrueixen més del 80 % de la ciutat com a mesura de càstig. La importància d’aquest fet recau en el fet que els polonesos no van ser ajudats per ningú per motius ideològics. Per una banda, els soviètics no els van ajudar ja que el govern polonès no era favorable a les idees comunistes i preferia una derrota polonesa per a després, mesos més tard conquerir-la l’exèrcit Roig. Per altra banda, les tropes aliades occidentals (britànics, francesos i americans consideraven que no havien d’intervenir ja que aquest territori havia de passar a l’òrbita soviètica un cop acabada la guerra.
 51. 51. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALAgost – Desembre 1944 VICTÒRIA Alliberament dels Balcans, Romania i ALIADA Bulgària, i Països Bàltics Tota l’europa de l’est és conquerida per laUn exècit alemany cada URSS, i després de lavegada més debilitat, i guerra seranatacat profundament pel considerada comfront occidental integrant de l’òrbita(desembarcament de soviètica.Normandia, sud de França irendició de la Itàlia deMussolini), és incapaç defrenar el potentíssimexèrcit soviètic.
 52. 52. FRONTEsdeveniments més importants a Europa... ORIENTALAbril – Maig 1945 VICTÒRIA Invasió de l’Alemanya de ALIADA l’Est i Ocupació de BerlínEls darrers dos mesos de guerra, atacats perl’oest per les tropes britànico-estadounidenques, els soviètics van atacardefinitivament als nazis, envaint el terrritorialemany per l’est.El de 7 de Maig l’exèrcit Roig prenBerlín, i les tropes nazis es rendeixen. La Guerra ha Europa s’ha acabat.Anteriorment, el 30 d’Abril, en el seuBunker a Berlín... Hitler se suïcida.
 53. 53. Desembarcamentd’Itàlia Ocupació sud de SicíliaOcupació nazi Tunísia Batalla Stalingrad Batalla de Torxa Operació sud França TERCERA FASEEUROPA (Feb 1943 - 1945) QUARTA FASE EUROPA (1942- Feb 1943)((Ago 1942-1943)1943) ((NovembreFeb1943) (Juliol - Agost 1943) Novembre 1942) (Maig 1942) Setembre - Octubre Stalingrad 5
 54. 54. Batalla Aèria aliat EuropaBombardeig d’Alemanya Desembarcament de Batalla de Roma i del Kursk QUARTA FASE EUROPA (Feb 1943 - 1945)Ocupació centre d’Itàlia Normandia (Juliol - Agost 1943) ((Febrer1944) Inicis 1944) (Maig - Juny 1944) (Juny 1944) 8 Kursk 15 RENDICIÓ ITALIANA
 55. 55. Alliberament Europa de l’EstDesembarcament de Normandia Desembarcament Sud França Avenç soviètic fins Varsòvia Batalla de les Ardenes QUARTA FASE EUROPA (Feb 1943 - 1945)(Des 1944 – Març1944) (Agost(-Juny 1944) (Agost 1944) Desembre 1945) 8 1 2 9 2 1 1 9 3 1 8 7 5 15
 56. 56. Batalla de les Ardenes Ocupació soviètica Els soviètics prenen Invasió aliada oest QUARTA FASE EUROPA (Feb 1942 - 1945)(DesAlemanyaiMarç 1945) d’Alemanya de l’Est 1944 – nord Itàlia Berlín (Abril 1945) 8 1 2 1 9 1 3 7 1 8 5 RENDICIÓ 15 NAZI
 57. 57. Esdeveniments més importants a Pacífic... VICTÒRIAJuliol 1944 – Maig 1945 ALIADADerrotes japoneses contra els aliats Després de les derrotes ja comentades de Midway i Guadalcanal, les tropes aliades van continuar guanyant batalles importants als nipons fins a apropar-se al Japó. Okinawa Iwo Jima Saipan Golf de Leyte
 58. 58. Esdeveniments més importants a Pacífic... VICTÒRIAAgost 1945 ALIADABombes atòmiques a Hiroshimai Nagasaki Els EUA, en una demostració de poder, que insinuava ja la propera fase de confrontacions amb la URSS, va llançar dues bombes atòmiques en dues ciutats japoneses, produint d’immediat milers de morts, i pocs dies després la rendició japonesa. La Guerra s’ha acabat! 6,50 min
 59. 59. 3.5. Conferències de Pau (Feb 1945 - 1946).A diferentes conferències de Pau celebrades a Teheran (Iran), Ialta (Península deCrimea, URSS), i Postdam (prop de Berlín, Alemanya), s’imposa el càstig als derrotats, sotala direcció de tres països: Gran Bretanya (Churchill), EUA (Truman) i URSS (Stalin), i amb lapresència important de França. A part de prohibir qualsevol manifestació nazi a Alemanya, es va decidir dividir el territori alemany i austríac en 4 parts.Churchill Truman Stalin Però ja en aquestes conferències de pau es va posar demanifest les enormes desavinences ideològiques entre els Estats Units i la URSS, les quals portaran a les properesconfrontacions entre tots dos països , i que anomenarem Guerra Freda.
 60. 60. 4. Conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Pèrdues Humanes El nombre de morts s’ha xifrat en 60 milions de persones, a més d’uns 35 milions de ferits i mutilats. Cal destacar que és la primera vegada a la història on hi ha més morts civils que militars. El país amb més morts, destacant els més de 20 milions de civils, va ser la Unió Soviètica. Els nazis també van practicar un extermini sistemàtic de jueus en camps d’extermini que anomenen ... Holocaust
 61. 61. En aquests camps d’extermini nazi es van practicar tot tipus d’atrocitats contrajueus, però també contra altres ètnies europees com els gitanos, al igual que contrapartidaris de partits d’esquerres de tota Europa, destacant els republicans espanyols. 4,50 min
 62. 62. Igualment, cal destacar els més de 30 milions de desplaçats o exiliats de tota Europa uncop acabada la segona guerra mundial. Els motius es devien a l’alliberament depresoners i treballadors forçats, i també amb el canvi de fronteres que es va produir.
 63. 63. Econòmiques Destrucció pràcticament total dinfraestructures, fàbriques i ciutats, a més de camps de conreu plens de bombes o simplement cremats a propòsit per a no permetre la reconstrucció d’Europa havia de La seva producció. ser una... empresa tremendament cara Els països europeus perden poder econòmic davant els EUA, que surten com els gran beneficiats econòmicament de la guerra Durant els anys de la segona guerra mundial, els EUA superen la Gran Depressió provocada pel Crac del 29.
 64. 64. PolítiquesDesaparició dels règims feixistes a Europa un cop acabada la segona Guerra Mundial, excepte ladictadura espanyola i la portuguesa.Canvis territorials a Europa,amb l’aparició de nous països. Franco a Espanya Salazar a Portugal fins el 1975 fins el 1974Creació de dues grans àrees al món sota domini delsEUA (món capitalista) i de la URSS (món socialista).S’accelera el procés de descolonització que quedaràquasi totalment complert en 30 anys. Creació de l’ONU (Organització de les Nacions Unides).
 65. 65. Alemanya -Divisió en quatre parts. - Pèrdua de la part oriental de Prússia. Àustria - Divisió en quatre parts.Polònia- Desplaçada cap a l’oest, ocupaantics territoris alemanys.URSS-Annexió de les RepúbliquesBàltiques (Estònia, Lituània,Letònia).- Annexió de territoris dePolònia i Romania.
 66. 66. DOMINI SOVIÈTICDOMINI EUA
 67. 67. Creació d’un nou organisme internacional que substitueix a l’anterior Societat de NacionsFinalitat: resoldre pacíficament els problemesentre les nacions del món.
 68. 68. Morals El descobriment de l’horror nazi als camps d’extermini jueu, l’enorme crueltat de la guerra per part dels dos bàndols, i el llançament de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki... Un impacte moral enormeEls vencedors impulsen... Creació d’un dret internacional “CRIMS CONTRA LA HUMANITAT”. JUDICIS DE NUREMBERG (Nov 1945 – Set 1946) Es processarà públicament tots els líders nazis, i també es farà públic el terrible balanç de les atrocitats criminals nazis.

×