Sistem peredaran darah manusia

1,295 views

Published on

@saputrafitra

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,295
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
122
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sistem peredaran darah manusia

 1. 1. Sistem Peredaran DarahKelas : XI IPA 1Nama : Muhammad Fitra SaputraSMAN 6 Bekasi
 2. 2. 1. Sistem Peredaran Darah Sistem ini mengedarkan darahbermula dari jantung ke seluruhbadan dan masuk ke jantung semula.Sistem peredaran darah manusia jugadikenali sebagai sistem peredarantertutup Fungsi asas peredaran darah ialahmenyampaikan zat-zat makanan danoksigen kepada sel-sel di dalam badandan mengeluarkan karbon dioksidadan bahan yang tidak dikehendaki darisel.
 3. 3. Sistem Darah Manusia MempunyaiDua Jenis1) Peredaran Pulmonari Peredaran ini membawadarah tidak beroksigendari jantung melaluiarteri pulmonari ke paru-paru dan balik kejantung melalui venapulmonari2. Peredaran Sistemik Peredaran ini membawadarah beroksigen darijantung melalui aorta kesemua bagian badan danbalik ke jantung
 4. 4. Strutur anatomi ini terdiri dari:1. Jantung2. Darah3. Saluran Darah1) Jantung Jantung terletak di dalam ruangan toraks (sangkarrusuk) di belakang tulang sternum, di hadapan tulangbelakang dan kedudukannya menyendeng dari kanan kekiri. Organ ini boleh dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu kiridan kanan. Ia dibahagikan oleh dinding yang dipanggilseptum. Jantung berdenyut 60 – 80 kali seminit secara automatikdan kadar denyutan ini boleh bertambah mengikutkeadaan, seperti bersenam.
 5. 5. Struktur Jantung Manusia
 6. 6. 2) Darah Jaringan darah terdiri atas sel darah dan plasma darah. Fungsi darah :1. Membawa oksigen dan zat-zat makanan ke seluruh sel dantisu badan.2. Melawan jangkitan kuman.3. Membawa bahan buangan atau kumpulan, hormon-hormondan enzim-enzim.4. Memberi warna kepada kulit5. Mengawal suhu badan.
 7. 7. DarahSel DarahEritrosit Leukosit TrombositPlasmaDarah
 8. 8.  Berbentuk cekung Tidak mempunyainukleus Mengandunghemoglobin Berperan dalampertukaran Oksigen Berumur 120 hari Jumlah 2x lipat darileukosit Sel ini hidup kurang dari10 hari Berperan dalampembekuan darah Tidak mempunyainukleus Tidak berbentuk dantidak berwarna. Lebih kecil dari ertrositdan leukosit Tidak mempunyaiwarna dan bentuk Berumur 30 jam Mempunyai Nukleus Berperan dalampertahanan terhadapbateria Berdasarkankarakteristiknyaterbagi menjadi 2:Granulosit danagranulosit
 9. 9. Skema Pembekuan Darah OlehTrombositPembentukan benang-benangfibrin yang menyebabkan lukatertutup.Trombosit TrombokinaseProtrombinVitamin KTrombinFibrinogen FibrinIon Ca2+MengeluarkanMenjadiMenjadi
 10. 10. Golongan Darah Berdasarkan komposisiaglutinogen dan aglutininnya,golongan darah pada manusiadibedakan menjadi golongandarah A, B, AB, dan O.Penggolongan darah iniditemukan oleh karl Landsteiner.Penggolongan ini berdasarkanaglutinogen A dan m. Aglutinogenadalah protein berupa antigenyang terdapat pada permukaaneritrosit. Aglutinin yaitu, proteinberupa antibodi yang terdapatpada plasma darah.
 11. 11. Transfusi Darah Penggolongan darah ABO dapat bermanfaat bagi prosestransfusi. Transfusi darah yaitu proses pemindahandarah dari tubuh seseorang ke dalam tubuh orang lain.Ada dua pelaku dalam transfusi darah, yaitu resipien dandonor.
 12. 12. Tekanan Darah Merupakan hasil dari gerakan jantung yang memompadarah. Ketika ventrikel nerkontraksi maka tekanan darah akantingggi, disebut tekanan sistol. Adapun ketika tekanandarah terendah terjadi ketika ventrikel berelaksasi,disebut tekanan diastol. Ketika tekanan darah dihitung dan menunjukan 120/80mmHg. Itu menunjukan sistol pada angka pertama dandiastol pada angka kedua.
 13. 13. Kelainan dan Gangguan padaSistem Sirkulasi
 14. 14. 3. Saluran DarahTerdapat 3 jenis salur darah yangutama:a) Arteri Arteri ialah salur darah yangmembawa darah keluar dari jantungke bahagian-bahagian lain badan. Dinding arteri tebal, berotot danelastik supaya ia boleh tahantekanan darah yang tinggidisebabkan oleh denyutan jantung Arteri bercabang-cabang membentukarteriol Semua arteri membawa darahberoksigen kecuali arteri pulmonari.
 15. 15. b) Vena Vena ialah salur darah yangmembawa darah ke jantung daribahagian-bahagian lain badan. Vena mempunyai dinding yang nipisdan saluran yang lebih besar jikadibandingkan dengan arteri. Darah yang berada dalam venamengalir pada tekanan yang rendahdan oleh itu, dinding yang tebaltidak diperlukan. Saluran yangbesar memberikan kurangrintangan terhadap pengalirandarah.
 16. 16. c) Kapilari darah Kapilari darah ialah salur darah yang terkecil sekali. Kapilari darah menghubungkan arteriol kepada venul. Dinding kapilari darah hanya setebal satu sel. Dinding-dindingnya yang nipis serta telap memudahkanresapan bahan-bahan antara darah dan tisu-tisu berlakudengan cepat.
 17. 17. Sistem PeredaranDarah1234567PEREDARAN DARAH GANDA1,2,3/6,7 = Peredaran Darah Kecil3,4,5,6 = Peredaran Darah Besar

×