SlideShare a Scribd company logo
TREKENDESHAT
1) Perkufizimi i trekendeshit.

2) Llojet e trekendeshave:
Sipas brinjeve ;
 Sipas kendeve ;


Permbledhja
Trekendeshat dhe llojet e tyre

Trekëndëshi është njëra nga figurat themelore
në gjeometri: Formohet me bashkimin e tre
pikave të cilat nuk shtrihen në një drejtëzë
me vija të drejta. Pikat quhen kulme të
trekëndëshit ndërsa pjesa e drejtëzës (vijës
së drejtë) që ndodhet ndërmjet kulmeve
quhet brinjë e trekëndëshit.

Perkufizimi i trekendeshit.
Llojet e trekendeshave:

1) Sipas brinjeve:

1)
2)
3)

Trekendesh dybrinjeshem,
Trekendesh barabrinjes,
Trekendesh i cfaredoshem,
Trekendesh dybrinjeshem eshte ai
trekendesh qe ka dy brinje te
barabarta, dhe kendet ku keto brinje
mbeshteten te barabarta.

Trekendeshi dybrinjeshem
Trekendesh barabrinjes eshte ai trekendesh
qe ka tre brinjet e tij te barabarta dhe
kendet nga 60°.

Trekendeshi barabrinjes
Trekendeshi i cfaredoshem, eshte ai
trekendesh qe nuk ka asnje brinje ose
kend te barabarte.

Trekendeshi i cfaredoshem
Llojet e trekendeshave:

2) Sipas kendeve:

1)
2)
3)

Trekendesh kend-gjere,
Trekendesh kend-ngushte,
Trekendesh kend-drejte.
Trekendeshi kend-gjere esht ai trekendesh
qe ka nje kend te gjere (+90°).

Trekendesh kend-gjere.
Trekendeshi kend-ngushte eshte ai
trekendesh qe ka tre kende te ngushte.

Trekendeshi kend-ngushte.
Trekendeshi kend-drejte eshte ai
trekendesh qe ka nje kend te drejte.

Trekendeshi kend-drejte
Faleminderit

Punoi: Stiven Baçi ;
Klea Pepa

More Related Content

What's hot

Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimit
ani salla
 
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi   Hysen DokoDrejteza dhe Trekendeshi   Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
Hysen Doko
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
Esmer Alda
 
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
zenel hajdini
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda
 
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen DokoFigurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Hysen Doko
 
Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9
AndiKrasniqi4
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
Ysni Ismaili
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Adelina Fejzulla
 
Syprina
SyprinaSyprina

What's hot (11)

Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimit
 
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi   Hysen DokoDrejteza dhe Trekendeshi   Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
 
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
 
Matematikk
MatematikkMatematikk
Matematikk
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen DokoFigurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
 
Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 

Trekendeshat mat. 9