S1) Yaşları toplamı 253 olan bir sınıfın
yaş ortalaması 11dir. Bu sınıf kaç kişidir?
A) 23 B) 24
C) 25 D) 26
S2) Bir öğrenci 6 günde ortalama
olarak 35 sayfa kitap okumuştur. Bir gün
daha kitap okuduğunda ortalama 36
oluyor. Son gün kaç sayfa kitap
okumuştur?
A) 40 B) 42
C) 44 D) 46
S3) Yedi sayının aritmetik ortalaması
36dır. Bu sayılara hangi sayıyı ekleyelim ki
yeni ortalama 42 olsun?
A) 80 B) 82
C) 84 D) 86
S4) Bir gruptaki 6 öğrencinin yaşları
ortalaması 16 dır. Bu gruptan Umut
ayrıldığında geriye kalanların yaş
ortalaması 14 oluyor buna göre umut kaç
yaşındadır?
A) 15 B) 18
C) 20 D) 26
S5) Şahin’in bilyelerinin sayısı Halit’in
bilyelerinin sayısının 3 katıdır. İkisinin
bilyelerinin aritmetik ortalaması 12 ise
Şahin’in bilyelerinin sayısı kaçtır?
A) 6 B) 12
C) 18 D) 24
S6) On iki sayının aritmetik ortalaması
15'tir. Bu sayılardan aritmetik ortalaması 9
olan üç sayı çıkarılıyor. Buna göre, geriye
kalan dokuz sayının aritmetik ortalaması
kaçtır?
A) 16 B) 17
C) 18 D) 19
S7)
Zilan’ın 3 günlük soru çözme sayılarını
sütun grafiği ile gösterildiğine göre Zilan
ortalama kaç soru çözmüştür?
A) 135 B) 130
C) 120 D) 110
TEST NO : 1 ARİTMETİK ORTALAMA
ADI SOYADI : DOĞRU: YANLIŞ: NET:
1
CEVAP ANAHTARI: 1.A 2.B 3.C 4.D 5.C 6.B 7.D 8.B 9.C 10.A 11.D 12.B 13.C 14.C 15.B
S8)
Atış poligonunda 2 arkadaş atış yapıyor.
Atışlar tabloda verilmiştir. Şampiyon
atışçının atış ortalaması kaçtır?
A) 8,4 B) 9,4
C) 10,4 D) 11,4
S9)
Yedi
Ceyda’nın pazartesinden perşembeye
kadar okuduğu ortalama kitap sayısı
kaçtır?
A) 100 B) 95
C) 90 D) 75
S10)
Ceren’in derslerden aldığı notlar
yukarıdaki grafikte verilmiştir. Ceren 6.
dersten kaç alırsa notlarının aritmetik
ortalaması 90 düşer?
A) 100 B) 95
C) 90 D) 85
S11) Yaşları toplamı 27 olan 4 çocuğa
yaşı 13 olan bir çocuk daha katılırsa bu beş
çocuğun yaş ortalaması kaç olur?
A) 7 B) 8
C) 9 D) 10
S12) Toplamları 62 olan 7 sayıdan 2
sayısı çıkartılırsa kalan sayıların aritmetik
ortalaması kaçtır?
A) 9 B) 10
C) 11 D) 12
S13) Toplamları 32 olan 5 sayıya,
toplamları 13 olan 4 sayı eklenirse yeni
ortalama kaç olur?
A) 3 B) 4
C) 5 D) 6
S14) Bir oyuncak maket bir grup öğrenci
tarafından 4dk, 6dk, 5dk, 4dk, 8dk, 6dk,
4dk, 5dk, 10dk, 8dk gibi sürelerde
yapılmaktadır. Buna göre bu maket
ortalama kaç dakikada yapılır?
A) 4 B) 5
C) 6 D) 7
S15) Φ+Ψ+Ω=27 ise
Yukarıdaki toplamın ortalaması kaçtır?
A) 10 B) 9
C) 8 D) 7
2

Test 1 - Aritmetik Ortalama

  • 1.
    S1) Yaşları toplamı253 olan bir sınıfın yaş ortalaması 11dir. Bu sınıf kaç kişidir? A) 23 B) 24 C) 25 D) 26 S2) Bir öğrenci 6 günde ortalama olarak 35 sayfa kitap okumuştur. Bir gün daha kitap okuduğunda ortalama 36 oluyor. Son gün kaç sayfa kitap okumuştur? A) 40 B) 42 C) 44 D) 46 S3) Yedi sayının aritmetik ortalaması 36dır. Bu sayılara hangi sayıyı ekleyelim ki yeni ortalama 42 olsun? A) 80 B) 82 C) 84 D) 86 S4) Bir gruptaki 6 öğrencinin yaşları ortalaması 16 dır. Bu gruptan Umut ayrıldığında geriye kalanların yaş ortalaması 14 oluyor buna göre umut kaç yaşındadır? A) 15 B) 18 C) 20 D) 26 S5) Şahin’in bilyelerinin sayısı Halit’in bilyelerinin sayısının 3 katıdır. İkisinin bilyelerinin aritmetik ortalaması 12 ise Şahin’in bilyelerinin sayısı kaçtır? A) 6 B) 12 C) 18 D) 24 S6) On iki sayının aritmetik ortalaması 15'tir. Bu sayılardan aritmetik ortalaması 9 olan üç sayı çıkarılıyor. Buna göre, geriye kalan dokuz sayının aritmetik ortalaması kaçtır? A) 16 B) 17 C) 18 D) 19 S7) Zilan’ın 3 günlük soru çözme sayılarını sütun grafiği ile gösterildiğine göre Zilan ortalama kaç soru çözmüştür? A) 135 B) 130 C) 120 D) 110 TEST NO : 1 ARİTMETİK ORTALAMA ADI SOYADI : DOĞRU: YANLIŞ: NET: 1
  • 2.
    CEVAP ANAHTARI: 1.A2.B 3.C 4.D 5.C 6.B 7.D 8.B 9.C 10.A 11.D 12.B 13.C 14.C 15.B S8) Atış poligonunda 2 arkadaş atış yapıyor. Atışlar tabloda verilmiştir. Şampiyon atışçının atış ortalaması kaçtır? A) 8,4 B) 9,4 C) 10,4 D) 11,4 S9) Yedi Ceyda’nın pazartesinden perşembeye kadar okuduğu ortalama kitap sayısı kaçtır? A) 100 B) 95 C) 90 D) 75 S10) Ceren’in derslerden aldığı notlar yukarıdaki grafikte verilmiştir. Ceren 6. dersten kaç alırsa notlarının aritmetik ortalaması 90 düşer? A) 100 B) 95 C) 90 D) 85 S11) Yaşları toplamı 27 olan 4 çocuğa yaşı 13 olan bir çocuk daha katılırsa bu beş çocuğun yaş ortalaması kaç olur? A) 7 B) 8 C) 9 D) 10 S12) Toplamları 62 olan 7 sayıdan 2 sayısı çıkartılırsa kalan sayıların aritmetik ortalaması kaçtır? A) 9 B) 10 C) 11 D) 12 S13) Toplamları 32 olan 5 sayıya, toplamları 13 olan 4 sayı eklenirse yeni ortalama kaç olur? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 S14) Bir oyuncak maket bir grup öğrenci tarafından 4dk, 6dk, 5dk, 4dk, 8dk, 6dk, 4dk, 5dk, 10dk, 8dk gibi sürelerde yapılmaktadır. Buna göre bu maket ortalama kaç dakikada yapılır? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 S15) Φ+Ψ+Ω=27 ise Yukarıdaki toplamın ortalaması kaçtır? A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 2