SlideShare a Scribd company logo
HYRJE
Alexander Graham Bell i
cili konsiderohet babai i
telefonit u lind më 3
mars, 1847, në Edinburg,
Skoci.
Bell ka punuar me
Thomas Watson në
projektimin dhe
shpikjen telefonit të parë
praktik. Nga të gjitha,
Bell mbajti 18 shpikje në
emrin e tij dhe 12 që ai
ndau me
bashkëpunëtorët. Ai vdiq
më 2 gusht, 1922, në
Cape Breton Island,
Nova Scotia, Kanada.
Jeta e hershme
 Alexander Graham Bell ka lindur më 3 mars, 1847, në
Edinburg, Skoci. (Atij iu dha emrin i mesem "Graham", kur ai
ishte 10 vjeç.) Djali i dytë i Alexander Melville Bell dhe Eliza
Grace Symonds Bell, iu vu emri nga gjyshi i tij nga babai,
Alexander Bell. Për shumicën e jetës së tij, Aleksandri i ri ishte
i njohur si "sigurt në vetvete" për familjen dhe miqtë. Ai kishte
dy vëllezër, Melville James Bell (1845-1870) dhe Edward Çarls
Bell (1848-1867), dy prej të cilëve vdiq nga tuberkulozi.
 Gjatë rinisë së tij, Alexander Graham Bell përjetuar ndikime të
rëndësishme që do të drejtojne ate në jetën e tij si i rritur.
Njëri ishte nga qyteti i lindjes Edinburg, Skoci, i njohur si
"Athina e Veriut", për kulturën e saj të pasur të artit dhe
shkencës. Një tjetër ishte gjyshi i tij, Alexander Bell, një
profesor i njohur dhe mësues i artit orator.
Familja e Alexander Graham Bell
 Nëna e Aleksandrit gjithashtu kishte një ndikim të thellë në të,
duke qenë një pianiste e aftë pavarësisht shurdhimit të saj.
Kjo e mësoi Aleksandrin të shikonte disavantazhet e të
kaluarës se njerëzve dhe gjente zgjidhje për t'i ndihmuar ata.
 Alexander Graham Bell u shkollua ne shtepi nga nëna e tij, i
cili rrënjosi atij një kuriozitet të pafund për botën rreth tij. Ai
mori një vit arsim formal në një shkollë private dhe dy vjet në
shkollën e Mesme Royal Edinburg. Edhe pse një student
mediokër, ai shfaqi një aftësi të pazakontë për të zgjidhur
problemet. Në moshën 12, duke luajtur me një mik në një
mulli, ai vuri në dukje procesin e ngadalshëm të zhveshjes se
kokrres se grurit. Ai shkoi në shtëpi dhe të ndërtoi një pajisje
me rrema qe rrotulloheshin me furcat e thonjeve që hiqte
levoren e grurit. Kjo ishte shpikja e tij e parë.
Shpikja e parë e tij
Përpjekjet e hershme për të ndjekur pasionin e tij
 Babai i Aleksandrit, Melville, ndoqi hapat e babait të tij,
duke u bërë një autoritet kryesor në artin orator dhe
korrigjimin e te folurit. I riu Alexander u ujdis herët për
të vazhduar biznesin e familjes, por ai ishte ambicioz dhe
kokëfortë, i cili kundërshtonte mënyrën autoritare e të
atit. Më pas, në vitin 1862, gjyshi i Aleksandrit u sëmur.
Duke kërkuar të jetë jashtë kontrollit të babait të tij,
Alexander u bë vullnetar për t'u kujdesur për të
moshuarit Bell. Përvoja thellësisht e ndryshoi atë. Gjyshi
i tij inkurajoi interesat e tij, dhe dy të zhvilluan një
marrëdhënie të ngushtë. Përvoja e la atë me një vlerësim
për të mësuarit dhe kërkimeve intelektuale, dhe
transformoi ate ne te “rritur”
 Në moshën 16 vjeçare, Alexander Graham Bell
pranoi një pozicion në Akademin Weston House në
Elgin, Skoci, ku ai u mësoi artin orator dhe muzikën
studentëve, shumë më të vjetër se ai. Në fund të
shkolles, Alexandri u kthye në shtëpi dhe u bashkua
me të atin, për promovimin e teknikës se Melville
Bell te quajtur “Fjalimi i Qartë”, e cila mësoi që të
shurdhëtit të lidhnin simbolet specifike fonetike me
një pozitë të veçantë të organeve të të folurit (buzët,
gjuhën, dhe shijen).
Fjalimi i Qartë
 Në vitin 1871, Melville Bell u ftua për të dhënë mësim në
Shkollën e Bostonit për shurdh-memecet. Për shkak se
pozita e tij kundërshtonte leksionet e tij, ai rekomandoi
Aleksandrin në vend të tij. I riu Bell pranoi shume shpejt.
Kombinimi i sistemit të babait të tij “Fjalimi i Qarte” dhe
disa prej metodave të tij, ai arriti sukses të
jashtëzakonshëm. Edhe pse shkolla nuk kishte fonde për
të punësuar Bell-in edhe për një semestër, ai kishte rënë
në dashuri me atmosferën e pasur intelektuale të
Bostonit. Në vitin 1872, ai u nis i vetëm, duke u kujdesur
për fëmijët e shurdhër në Boston. Shoqata e tij me dy
studentë, George Sanders dhe Mabel Hubbard, do të
vënë atë në një drejtim të ri.
Fillimet e Telefonit
 Midis 1873 dhe 1874, Alexander Graham Bell kaloi ditët e
gjata dhe netët duke u përpjekur për të përsosur telegrafin
harmonik. Por vëmendja e tij ndryshoi në një tjetër
ide:transmetimin e zërit njerëzor në tela.Devijimi frustroi
Gardiner Hubbard. Ai e dinte një tjetër shpikëse, Elisha Gray,
ishte duke punuar në një telegraf shumë-sinjalësh. Për të
ndihmuar Bell-in për të rifokusuar përpjekjet e tij, Hubbard
punësoi Thomas Watson, një elektricist i kualifikuar. Watson
kuptoi se si ti zhvillnte mjetet dhe instrumentet që Bell i
kishte të nevojshme për të vazhduar projektin. Por Watson
shpejt shfaqi interes në idenë e Bell-it të transmetimit të zërit.
Ashtu si shumë shpikës para dhe deri në atë kohë, të dy burrat
formuar një partneritet të madh, me Bell si njeriu me ide dhe
Watson që ka ekspertizën për të sjellë idetë e Bell në realitet.
Alexander Graham Bell dhe Thomas Watson
Vazhdim: Fillimet e Telefonit
 Nëpërmjet vitin 1874 dhe 1875, Bell dhe Watson punuan
me të dyja: telegrafin harmonik dhe pajisjen e
transmetimit të zërit. Hubbard këmbënguli se telegrafi
harmonik duhet të kishte përparësi, por kur ai zbuloi se
të dy burrat kishin konceptuar mekanizmin për
transmetimin e zërit, ai paraqiti një ide. Ideja ishte e
mbrojtur,për momentin, por pajisja ende kishte shumë
për tu zhvilluar. Më 10 mars, 1876, Bell dhe Watson ishin
duke eksperimentuar në laboratorin e tyre. Legjenda
thotë që Bell rrëzoi një kontenier që trasmeton lëngje dhe
bërtiti, "Z. Watson, eja këtu. Dua të të shoh!"Më shumë
të ngjarë Bell dëgjoi një zhurmë mbi tela dhe thirri
asistentin e tij. Në këtë rast, Watson dëgjoi zërin Bell
nëpër tela dhe kështu u realizua thirrja e parë telefonike.
Skema e telefonit të parë
Vitet përfundimtare
 Në 30 vitet e fundit të jetës së tij, Bell ishte përfshirë në
një gamë të gjerë të projekteve dhe i ndoqi me një ritëm
të furishëm. Ai ka punuar në shpikjet në fluturim
(balonen tetrahedrale), botimet shkencore (revista
Shkenca), dhe eksplorimin e tokës (të revistës National
Geographic). Alexander Graham Bell vdiq në mënyrë
paqësore, me gruan e tij pranëe tij, në Cape Breton
Island, Nova Scotia, Kanada, më 2 gusht, 1922. Gjithë
sistemi telefonik ishte mbyllur për një minutë për nder të
jetës së tij. Pas disa muajsh, edhe gruaja e tij Mabel
ndërroi jetë. Kontributi i Alexander Graham Bell në
botën moderne me teknologjitë e tij ishte shumë i madh.
Disa nga thëniet e tij më te njohura
1. Zbulimet e mëdha dhe përmirësimet pa dyshim përfshijnë
bashkëpunimin e shumë mendjeve. Unë mund të marr meritat që
zbulova gjurmët, por kur unë të shoh zhvillimet e mëvonshme
mendoj se është merita është e të tjerëve dhe e imja.
2. Para çdo gjëje tjetër, përgatitja është çelësi i suksesit.
3. Ndonjëherë ne i ngulim sytë kaq të gjatë në një dere që është
mbyllur saqë ne shohim shumë vonë atë që është e hapur.
4. Amerika është një vend i shpikësve të mëdhenj, dhe shpikësit më
të mëdhenj janë e gazetarët.
5. Kombi që siguron kontrollin e ajrit rrjedhimisht do të kontrollojë
botën.
6. Burrat më të suksesshëm janë ata burra, suksesi i të cilëve është si
rezultat i suksesit të qendrueshëm
7. Unë nuk mund të them çfarë është kjo fuqi ; E gjitha që unë di
është se ajo fuqi ekziston dhe ajo vihet në dispozicion vetëm kur
një njeri është në një gjendje e mendjes, kur ai e di saktësisht atë
që ai dëshiron dhe është e vendosur të mos heqi dorë deri sa ta
gjejë atë.
PËR VËMENDJEN
Falmeminderit

More Related Content

Viewers also liked

Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleve
Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleveMbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleve
Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleveMustaf Ameti
 
Adjectives
AdjectivesAdjectives
Adjectives
Langtech
 
Kimi
KimiKimi
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Universiteti Politeknik Tirane
 
Kimia
KimiaKimia
KimiaHome
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
 

Viewers also liked (7)

Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleve
Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleveMbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleve
Mbrojtja ne pune dhe perpunimi i metaleve
 
Doganat
DoganatDoganat
Doganat
 
Adjectives
AdjectivesAdjectives
Adjectives
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore ShqiptareShkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
Shkrimtarët e letërsisë bashkohore Shqiptare
 
Kimia
KimiaKimia
Kimia
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
 

More from Ergi Nushi

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
Ergi Nushi
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
Ergi Nushi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
Ergi Nushi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi
 

More from Ergi Nushi (12)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 

Jeta e Aleksander Graham Bell

 • 1.
 • 2. HYRJE Alexander Graham Bell i cili konsiderohet babai i telefonit u lind më 3 mars, 1847, në Edinburg, Skoci. Bell ka punuar me Thomas Watson në projektimin dhe shpikjen telefonit të parë praktik. Nga të gjitha, Bell mbajti 18 shpikje në emrin e tij dhe 12 që ai ndau me bashkëpunëtorët. Ai vdiq më 2 gusht, 1922, në Cape Breton Island, Nova Scotia, Kanada.
 • 3. Jeta e hershme  Alexander Graham Bell ka lindur më 3 mars, 1847, në Edinburg, Skoci. (Atij iu dha emrin i mesem "Graham", kur ai ishte 10 vjeç.) Djali i dytë i Alexander Melville Bell dhe Eliza Grace Symonds Bell, iu vu emri nga gjyshi i tij nga babai, Alexander Bell. Për shumicën e jetës së tij, Aleksandri i ri ishte i njohur si "sigurt në vetvete" për familjen dhe miqtë. Ai kishte dy vëllezër, Melville James Bell (1845-1870) dhe Edward Çarls Bell (1848-1867), dy prej të cilëve vdiq nga tuberkulozi.  Gjatë rinisë së tij, Alexander Graham Bell përjetuar ndikime të rëndësishme që do të drejtojne ate në jetën e tij si i rritur. Njëri ishte nga qyteti i lindjes Edinburg, Skoci, i njohur si "Athina e Veriut", për kulturën e saj të pasur të artit dhe shkencës. Një tjetër ishte gjyshi i tij, Alexander Bell, një profesor i njohur dhe mësues i artit orator.
 • 4. Familja e Alexander Graham Bell
 • 5.  Nëna e Aleksandrit gjithashtu kishte një ndikim të thellë në të, duke qenë një pianiste e aftë pavarësisht shurdhimit të saj. Kjo e mësoi Aleksandrin të shikonte disavantazhet e të kaluarës se njerëzve dhe gjente zgjidhje për t'i ndihmuar ata.  Alexander Graham Bell u shkollua ne shtepi nga nëna e tij, i cili rrënjosi atij një kuriozitet të pafund për botën rreth tij. Ai mori një vit arsim formal në një shkollë private dhe dy vjet në shkollën e Mesme Royal Edinburg. Edhe pse një student mediokër, ai shfaqi një aftësi të pazakontë për të zgjidhur problemet. Në moshën 12, duke luajtur me një mik në një mulli, ai vuri në dukje procesin e ngadalshëm të zhveshjes se kokrres se grurit. Ai shkoi në shtëpi dhe të ndërtoi një pajisje me rrema qe rrotulloheshin me furcat e thonjeve që hiqte levoren e grurit. Kjo ishte shpikja e tij e parë.
 • 7. Përpjekjet e hershme për të ndjekur pasionin e tij  Babai i Aleksandrit, Melville, ndoqi hapat e babait të tij, duke u bërë një autoritet kryesor në artin orator dhe korrigjimin e te folurit. I riu Alexander u ujdis herët për të vazhduar biznesin e familjes, por ai ishte ambicioz dhe kokëfortë, i cili kundërshtonte mënyrën autoritare e të atit. Më pas, në vitin 1862, gjyshi i Aleksandrit u sëmur. Duke kërkuar të jetë jashtë kontrollit të babait të tij, Alexander u bë vullnetar për t'u kujdesur për të moshuarit Bell. Përvoja thellësisht e ndryshoi atë. Gjyshi i tij inkurajoi interesat e tij, dhe dy të zhvilluan një marrëdhënie të ngushtë. Përvoja e la atë me një vlerësim për të mësuarit dhe kërkimeve intelektuale, dhe transformoi ate ne te “rritur”
 • 8.  Në moshën 16 vjeçare, Alexander Graham Bell pranoi një pozicion në Akademin Weston House në Elgin, Skoci, ku ai u mësoi artin orator dhe muzikën studentëve, shumë më të vjetër se ai. Në fund të shkolles, Alexandri u kthye në shtëpi dhe u bashkua me të atin, për promovimin e teknikës se Melville Bell te quajtur “Fjalimi i Qartë”, e cila mësoi që të shurdhëtit të lidhnin simbolet specifike fonetike me një pozitë të veçantë të organeve të të folurit (buzët, gjuhën, dhe shijen).
 • 10.  Në vitin 1871, Melville Bell u ftua për të dhënë mësim në Shkollën e Bostonit për shurdh-memecet. Për shkak se pozita e tij kundërshtonte leksionet e tij, ai rekomandoi Aleksandrin në vend të tij. I riu Bell pranoi shume shpejt. Kombinimi i sistemit të babait të tij “Fjalimi i Qarte” dhe disa prej metodave të tij, ai arriti sukses të jashtëzakonshëm. Edhe pse shkolla nuk kishte fonde për të punësuar Bell-in edhe për një semestër, ai kishte rënë në dashuri me atmosferën e pasur intelektuale të Bostonit. Në vitin 1872, ai u nis i vetëm, duke u kujdesur për fëmijët e shurdhër në Boston. Shoqata e tij me dy studentë, George Sanders dhe Mabel Hubbard, do të vënë atë në një drejtim të ri.
 • 11.
 • 12. Fillimet e Telefonit  Midis 1873 dhe 1874, Alexander Graham Bell kaloi ditët e gjata dhe netët duke u përpjekur për të përsosur telegrafin harmonik. Por vëmendja e tij ndryshoi në një tjetër ide:transmetimin e zërit njerëzor në tela.Devijimi frustroi Gardiner Hubbard. Ai e dinte një tjetër shpikëse, Elisha Gray, ishte duke punuar në një telegraf shumë-sinjalësh. Për të ndihmuar Bell-in për të rifokusuar përpjekjet e tij, Hubbard punësoi Thomas Watson, një elektricist i kualifikuar. Watson kuptoi se si ti zhvillnte mjetet dhe instrumentet që Bell i kishte të nevojshme për të vazhduar projektin. Por Watson shpejt shfaqi interes në idenë e Bell-it të transmetimit të zërit. Ashtu si shumë shpikës para dhe deri në atë kohë, të dy burrat formuar një partneritet të madh, me Bell si njeriu me ide dhe Watson që ka ekspertizën për të sjellë idetë e Bell në realitet.
 • 13. Alexander Graham Bell dhe Thomas Watson
 • 14. Vazhdim: Fillimet e Telefonit  Nëpërmjet vitin 1874 dhe 1875, Bell dhe Watson punuan me të dyja: telegrafin harmonik dhe pajisjen e transmetimit të zërit. Hubbard këmbënguli se telegrafi harmonik duhet të kishte përparësi, por kur ai zbuloi se të dy burrat kishin konceptuar mekanizmin për transmetimin e zërit, ai paraqiti një ide. Ideja ishte e mbrojtur,për momentin, por pajisja ende kishte shumë për tu zhvilluar. Më 10 mars, 1876, Bell dhe Watson ishin duke eksperimentuar në laboratorin e tyre. Legjenda thotë që Bell rrëzoi një kontenier që trasmeton lëngje dhe bërtiti, "Z. Watson, eja këtu. Dua të të shoh!"Më shumë të ngjarë Bell dëgjoi një zhurmë mbi tela dhe thirri asistentin e tij. Në këtë rast, Watson dëgjoi zërin Bell nëpër tela dhe kështu u realizua thirrja e parë telefonike.
 • 15. Skema e telefonit të parë
 • 16. Vitet përfundimtare  Në 30 vitet e fundit të jetës së tij, Bell ishte përfshirë në një gamë të gjerë të projekteve dhe i ndoqi me një ritëm të furishëm. Ai ka punuar në shpikjet në fluturim (balonen tetrahedrale), botimet shkencore (revista Shkenca), dhe eksplorimin e tokës (të revistës National Geographic). Alexander Graham Bell vdiq në mënyrë paqësore, me gruan e tij pranëe tij, në Cape Breton Island, Nova Scotia, Kanada, më 2 gusht, 1922. Gjithë sistemi telefonik ishte mbyllur për një minutë për nder të jetës së tij. Pas disa muajsh, edhe gruaja e tij Mabel ndërroi jetë. Kontributi i Alexander Graham Bell në botën moderne me teknologjitë e tij ishte shumë i madh.
 • 17.
 • 18. Disa nga thëniet e tij më te njohura 1. Zbulimet e mëdha dhe përmirësimet pa dyshim përfshijnë bashkëpunimin e shumë mendjeve. Unë mund të marr meritat që zbulova gjurmët, por kur unë të shoh zhvillimet e mëvonshme mendoj se është merita është e të tjerëve dhe e imja. 2. Para çdo gjëje tjetër, përgatitja është çelësi i suksesit. 3. Ndonjëherë ne i ngulim sytë kaq të gjatë në një dere që është mbyllur saqë ne shohim shumë vonë atë që është e hapur. 4. Amerika është një vend i shpikësve të mëdhenj, dhe shpikësit më të mëdhenj janë e gazetarët. 5. Kombi që siguron kontrollin e ajrit rrjedhimisht do të kontrollojë botën. 6. Burrat më të suksesshëm janë ata burra, suksesi i të cilëve është si rezultat i suksesit të qendrueshëm 7. Unë nuk mund të them çfarë është kjo fuqi ; E gjitha që unë di është se ajo fuqi ekziston dhe ajo vihet në dispozicion vetëm kur një njeri është në një gjendje e mendjes, kur ai e di saktësisht atë që ai dëshiron dhe është e vendosur të mos heqi dorë deri sa ta gjejë atë.