Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Piramidat

Piramidat egjiptiane me misteri i tyre

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Piramidat

  1. 1. Punoi:Ergi Nushi Pranoi: Ms Enkleida Bame
  2. 2. • Piramida e Madhe e Gizës (e njohur edhe si Piramida e Khufu ose Piramida e Keopsit) është më e vjetra dhe më e madhja e të tri piramidave në nekropolin e Gizes.Ajo është më e vjetra nga shtate mrekullit e botes se lashte , dhe e vetmja që ka mbetur pothuajse të paprekur. Egjyptologet besojnë se piramida është ndërtuar si një varr gjatë një periudhe 10 deri në 20-vjeçare përfundim rreth 2560 p.e.s . Me nje gjatesi prej 146.5 metra (481 Kembe), Piramida e Madhe ishte struktura me e larte në botë për më shumë se 3,800 vjet. Fillimisht, Piramida e Madhe ishte e mbuluar me shtresë e jashtme gurë që formuan një sipërfaqe e jashtme të lëmuar; Disa gurë që dikur mbulonin strukturën mund të shihen ende rreth bazës. Janë të ndryshme teoritë shkencore dhe alternative rreth teknikave të ndërtimit e Piramides se Madhe. Hipoteza më e pranuar e ndërtimit eshte e bazuar në idenë se ajo është ndërtuar duke lëvizur gurë të mëdha nga një gurore dhe duke i terhequr ata deri në vend.
  3. 3. • Ka tre dhoma njohur brenda Piramides se Madhe.Te ashtuquajturat Dhoma e Mbretëreshës dhe Dhoma e Mbretit janë më të lartat brenda strukturës piramidale. Pjesa kryesore e kompleksit te Gizes është një mjedis që përfshin dy tempuj mortor në nder të Khufu (një në afërsi të piramidës dhe një në afërsi të lumit), tri piramidat më të vogla për gratë e Khufu, një edhe më të vogla piramidë "satelit", një rrugë e shtruar që lidh dy tempuj, dhe varre të vogla rrethojnë piramidën për princave.
  4. 4. • Besohet se piramida është ndërtuar si një varr për Dinastia e katert egjiptiane nga faraon Khufu dhe është ndërtuar gjatë një periudhe 20- vjeçare. Khufu, Hemon , ose Hemiunu , besohet nga të jenë disa arkitektet e Piramides se Madhe. Në ndërtim, Piramida e Madhe ishte e gjatë 146.5 metra (480,6 ft), por me erozionet , lartësia e saj aktual është 138.8 metra (455,4 ft). Masa e piramidës është vlerësuar në 5.9 milion ton . Vëllimi është afërsisht 2.500.000 metra kub (88.000.000 cu ft). Në bazë të këtyre vlerësimeve, ndërtimi i kësaj në 20 vjet do të përfshijë rreth 800 ton gurë çdo ditë. Ajo përbëhet nga një rreth 2.3 milionë blloqe, duke përfunduar ndërtimin në 20 vjet, duke lëvizur me një mesatare prej më shumë se 12 blloqe në vend të çdo orë, ditë e natë. Matjet e para saktësi të piramidës janë bërë nga egjyptologu Sir Flinders Petrie në 1880-82 dhe botoi Piramidat dhe Tempujt e Gizës. Pothuajse të gjitha raportet janë bazuar në matjet e tij. Shumë nga gurët dhe blloqet e brendshme të dhomave të Piramidës së Madhe u përshtaten së bashku me saktësi të jashtëzakonisht të madhe.
  5. 5. Materialet • Piramida e Madhe përbëhet nga afro 2.3 milion blloqe gëlqeror të cilat më të besojnë se janë transportuar nga guroret aty pranë . Pjesa gëlqerore qe eshte përdorur për shtresë te jashtme është mbajtur përtej lumit. Gurët më të mëdhenj prej graniti në të piramidës, të zbuluar në dhomën e "Mbretit", peshojnë 25-80 ton dhe u transportuan nga sklleverit , më shumë se 800 km (500 milje) larg. Tradicionalisht, Egjiptianët e lashtë prisnin blloqet prej guri nga goditjet me çekan druri, i futnin në gur të cilat i lagnin pastaj me ujë. Ne uje drunjte zgjeroheshin, duke thyer shkëmbin. Pasi ata ishin prere, ato merreshin me anije ose lart Lumit Nil. Është vlerësuar se 5.5 milion ton gur gëlqeror, 8,000 ton granit (të importuara nga sklleverit), dhe 500,000 ton llaç ishin përdorur në ndërtimin e Piramidës së Madhe.
  6. 6. Ne brendesi te Piramides • Hyrja origjinale të Piramidës së Madhe është 17 metra (56 ft) vertikalisht mbi nivelin e tokës. Disa egjyptologe sugjerojnë se Dhoma e Ulët kishte për qëllim të ishte dhoma origjinale varrimit, por faraoni Khufu më vonë ndryshoi mendje dhe donte që ajo të jetë dhoma më e lartë në piramidë. Në 28.2 metra (93 ft) nga hyrja është në forme katrore deri në çatinë e Hyrjes Zbritëse. Fshehur fillimisht nga një pllakë prej guri, ky është fillimi i Hyrjes Rritëse. Në ngjitje Hyrja është 39.3 metra (129 ft) e gjatë. Fund të ulët i Hyrjes Rritëse është e mbyllur nga tre blloqe të mëdha e graniti, secila rreth 1.5 metra (4.9 ft) e gjatë. Në fillim të Galerisë se Madhe në anën e djathtë ka një vrimë të shpuar në mur. Ky është fillimi i një bosht vertikal i cili ndjek një rrugë të parregullt nëpërmjet masonerit të piramidës për t'u bashkuar me Hyrjen Në zbritje. Gjithashtu në fillim të Galerisë se Madhe ka një Hyrje horizontale që te çon në "Dhomen e Mbretëreshës".
  7. 7. • Piramida e Madhe është e rrethuar nga një kompleks i disa ndërtesash duke përfshirë piramidat e vogla. Piramida Tempull, e cila qëndroi në lindje të piramidës, është zhdukur pothuajse tërësisht përveç basaltit. Ka vetëm disa mbetje të rrugës së shtruar që lidhte piramidën me luginën dhe Tempullin e Lugines. Tempulli i Lugines është varrosur nën fshatin Nazlet el- Samman; basalt i gëlqeror dhe muret janë gjetur, por vendi nuk është zbuluar. Blloqet e basaltit tregojnë "prova të qarta" qe jane prerë me disa lloj sharre ose me një brisk, të aftë për të prer në një normë prej 1.5 inç (38 mm) për minutë. John Romer sugjeron se kjo pajisje mund të ketë pasur dhëmbë bakri dhe të peshonte deri në 300 paund (140 kg). Ai teorizon se një sharrë e tillë mund të ishte bashkangjitur një mushkë dhe ndoshta të përdoret në lidhje me vaj perimesh,prerje zmerile ose kuarc, here dhe për të prerë blloqet, i cili do të kërkonte me mundin e të paktën një duzinë njerëzve për ta vene ne pune atë.
  8. 8. • Kompleksi i Piramidave të Gizës, e cila përfshin ndër strukturave të tjera piramidat e Khufu, Keftenit dhe Mikrenit , është e rrethuar nga një mur guri. Mark Lenher ka zbuluar qytetin jashtë murit, i njohur ndryshe si " Qyteti i Humbur. Eshte pushtuar dhe ndërtuar diku gjatë mbretërimit te Kefrenit (2520-2494 pes) dhe Mikrenit (2490- 2472 pes). Zbulimet e fundit nga Mark Lehner dhe ekipi i tij në qytetin aty pranë, duke përfshirë edhe atë që duket të ketë qenë një port i lulëzuar, sugjerojnë se qyteti dhe lagjet përbëhen prej kazermave të quajtur “Galeri” nuk mund të ketë qenë për punëtorët piramidale në fund të fundit, por më tepër për ushtarët dhe marinarët që përdornin portin. Në dritën e këtij zbulimi të ri, se ku punëtorët piramidal mund të kenë jetuar, Lehner tani sugjeron mundësinë alternative se ata mund jene përdorur për të ndërtuar piramidat apo ndoshta në gurore aty pranë.

×