Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Pengertian Haji dan umrah.
Haji ialah mengunjungi Baitullahil Haram di
Makkah pada bulan-bulan tertentu dengan syaratsyara...
•
•

•
•
•
•
•

ibadat
haji terhadap
individu.
Meningkatkan
keimanan dan
ketakwaan kepada
Allah.
Menghapuskan
dosa-dosa ke...
Syarat wajib haji
ISLAM

BALIGH

BERKEMAMPUAN

BERAKAL
MERDEKA







Maksud berkemampuan.
Sihat tubuh badan.
Cukup belanja pergi dan balik serta ahli keluarga yang tinggal.
Mempu...
Hukum mengerjakan ibadat haji.
 Wajib jika mampu dan cukup syaratsyaratnya.
 Wajib jika bernazar.
 Wajib sekiranya haji...
Rukun haji
Perkara-perkara
yang mesti
dilakukan, jika
tertinggal, haji
tidak sah dan wajib
diganti pada tahun
hadapan.

Wa...
Rukun-rukun haji

Rukun-rukun umrah

a. Niat ihram
b. Wukuf di Arafah.
c. Tawaf di Kaabah.
d. Sa’i.
e. Bercukur.
f. Tertib...
1. Niat ihram
.Iaitu berniat mengerjakan haji yang dilakukan
di miqat setelah memakai ihram.
Hikmah niat
 Dapat menumpuka...
 2.

Wukuf di Arafah
 Iaitu berada di Padang Arafah pada 9
Zulhijah selepas gelincir matahari hingga
terbit fajar 10 Zul...
 Hikmat

wukuf.
 Mengingatkan tempat pertemuan semula
antara nabi Adam dengan Hawa.
 Memberi kesedaran kepada manusia
b...
 3.

Tawaf
 Iaitu mengelilingi Baitullahil Haram sebanyak
tujuh pusingan dengan syaret-syarat tertentu
kerana beribadat ...
 Jenis

 Tawaf

Tawaf

Qudum iaitu tawaf selamat datang ke
Makkah.
 Tawaf Ifadah iaitu tawaf rukun yang wajib
dilakukan...










Syarat tawaf.
Suci daripada hadas dan najis.
Menutup aurat.
Tujuhn kali pusingan.
Niat tawaf kepada Alla...











4. Sa’i
Berjalan berulang –alik dari Bukit Safa ke Bukit
Marwah sebanyak tujuh kali. Dilakukan selepas...
 Hikmat

sa’i.
 Dapat mengambil pengajaran daripada
peristiwa Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail.
 Menunjukkan kekuatan...
 5.

Bercukur
 Iaitu bercukur atau mengguntingkan rambut
sekurang-kurangnya tiga helai.
Hikmat bercukur.
 Membuang sifa...
PERBEZAAN RUKUN HAJI DAN UMRAH

RUKUN HAJI

RUKUN UMRAH

NIAT HAJI

NIAT UMRAH

WUQUF DI ARAFAH

TIADA IBADAH WUQUF

TAWAF...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pel 13 unit 2 cara menyempurnakan ibadah haji dan umrah

4,549 views

Published on

 • Be the first to comment

Pel 13 unit 2 cara menyempurnakan ibadah haji dan umrah

 1. 1. Pengertian Haji dan umrah. Haji ialah mengunjungi Baitullahil Haram di Makkah pada bulan-bulan tertentu dengan syaratsyarat tertentu untuk mengerjakan ibadat-ibadat tertentu.  Umrah ialah menziarah Baitullahil Haram kerana mengerjakan ibadat tertentu pada bila-bila masa mengikut syarat-syarat tertentu.  Upah haji ialah melakukan ibadah haji bagi pihak orang lain. 
 2. 2. • • • • • • • ibadat haji terhadap individu. Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Menghapuskan dosa-dosa kecil Membersihkan jiwa dari maksiat Melatih diri bersabar. Melatih individu sanggup berkorban pada jalan Allah. Melahirkan kesyukuran dengan nikmat harta dan kesihatan Hikmat Hikmat ibadat haji terhadap masyarakat. Hikmat ibadat haji dari segi ekonomi. •Saling berkenalan sesama Islam. •Berpeluang berniaga. •Membantu meningkatkan ekonomi •Berpeluang mengadakan perbincangan untuk membantu negara-negara miskin. •Membincangkan permasalahan umat •Meneguhkan persaudaraan umat. •Dapat meninggikan •Menyatu padukan umat ekonomi negaraIslam tanpa mengira negara Islam. bangsa dari seluruh pelusuk dunia.
 3. 3. Syarat wajib haji ISLAM BALIGH BERKEMAMPUAN BERAKAL MERDEKA
 4. 4.       Maksud berkemampuan. Sihat tubuh badan. Cukup belanja pergi dan balik serta ahli keluarga yang tinggal. Mempunyai kenderaan yang selamat pergi dan balik. Terjamin keselamatan diri, nyawa dan harta sama ada dalam perjalanan atau semasa mengerjakan ibadat haji. Mempunyai kesempatan waktu untuk mengerjakan haji. Bagi kaum wanita yang sudah berkahwin, hendaklah mendapat keizinan daripada suami dan ditemani oleh dua orang muhrim.
 5. 5. Hukum mengerjakan ibadat haji.  Wajib jika mampu dan cukup syaratsyaratnya.  Wajib jika bernazar.  Wajib sekiranya haji dahulunya terbatal.  Sunat dilakukan berulang kali.
 6. 6. Rukun haji Perkara-perkara yang mesti dilakukan, jika tertinggal, haji tidak sah dan wajib diganti pada tahun hadapan. Wajib haji Perkara-perkara yang mesti dilakukan, jika tertinggal, haji sah tetapi dikenakan bayaran dam.
 7. 7. Rukun-rukun haji Rukun-rukun umrah a. Niat ihram b. Wukuf di Arafah. c. Tawaf di Kaabah. d. Sa’i. e. Bercukur. f. Tertib. a. Niat ihram. b. Tawaf. c. Sa’i. d. Bercukur. e. Tertib.
 8. 8. 1. Niat ihram .Iaitu berniat mengerjakan haji yang dilakukan di miqat setelah memakai ihram. Hikmah niat  Dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada Allah dengan menginggatkan segala kemewahan hidup yang dinikmati sebelum ihram  Seseorang hanya memikirkan kebasaran dan keagungan serta mengharapkan keredaan Allah
 9. 9.  2. Wukuf di Arafah  Iaitu berada di Padang Arafah pada 9 Zulhijah selepas gelincir matahari hingga terbit fajar 10 Zulhijah.  Keistimewaan hari tersebut.  Allah menurunkan rahmat kepada orangorang mukmin.  Allah mengampunkan dosa yang dilakukan oleh orang-orang mukmin.
 10. 10.  Hikmat wukuf.  Mengingatkan tempat pertemuan semula antara nabi Adam dengan Hawa.  Memberi kesedaran kepada manusia bahawa semua manusia adalah sama di sisi Allah.  Untuk menggambarkan keadaan manusia di Padang Mahsyar kelak.
 11. 11.  3. Tawaf  Iaitu mengelilingi Baitullahil Haram sebanyak tujuh pusingan dengan syaret-syarat tertentu kerana beribadat kepada Allah  Dilakukan selepas wukuf di Arafah bagi haji dan selepas niat ihram bagi umrah.
 12. 12.  Jenis  Tawaf Tawaf Qudum iaitu tawaf selamat datang ke Makkah.  Tawaf Ifadah iaitu tawaf rukun yang wajib dilakukan.  Tawaf Widak iaitu tawaf selamat tinggal.  Tawaf Sunat iaitu tawaf sunat semasa berada di Makkah.
 13. 13.         Syarat tawaf. Suci daripada hadas dan najis. Menutup aurat. Tujuhn kali pusingan. Niat tawaf kepada Allah. Bermula dan berakhir hendaklah di Hajar Aswad atau bertentangan dengannya. Mengirikan Kaabah. Bertawaf diluar Kaabah dan di dalam masjid.
 14. 14.          4. Sa’i Berjalan berulang –alik dari Bukit Safa ke Bukit Marwah sebanyak tujuh kali. Dilakukan selepas tawaf. Syarat-syarat sa’i. Berjalan berulang-alik sebanyak tujuh kali. Bermula di Bukit Safa dan berakhir di Bukit Marwah. Dilakukan selepas tawaf rukun. Melakukan sa’i di tempat yang telah ditetapkan. Berniat melakukan sa’i. Hendaklah dilakukan dengan jalan biasa bukan menungging kepala atau melintang
 15. 15.  Hikmat sa’i.  Dapat mengambil pengajaran daripada peristiwa Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail.  Menunjukkan kekuatan iman seseorang mengikut perintah Allah.  Melatih seseorang itu sabar dalam menghadapi liku-liku hidup.
 16. 16.  5. Bercukur  Iaitu bercukur atau mengguntingkan rambut sekurang-kurangnya tiga helai. Hikmat bercukur.  Membuang sifat-sifat keji yang terdapat pada diri sendiri.  Supaya berada dalam keadaan bersih zahir dan batin.  Supaya dijauhkan daripada perkaraperkara tidak baik.  Menghapuskan dosa
 17. 17. PERBEZAAN RUKUN HAJI DAN UMRAH RUKUN HAJI RUKUN UMRAH NIAT HAJI NIAT UMRAH WUQUF DI ARAFAH TIADA IBADAH WUQUF TAWAF DI BAITULLAH TAWAF DIBAITULLAH SAIE ANTARA SAFAMARWAH SAIE ANTARA SAFAMARWAH BERCUKUR BERCUKUR TERTIB TERTIB

×