Joana I d'Aragó

518 views

Published on

Treball de Raquel Navarrete de 3r d'ESO del Roig Tesàlia.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
518
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Joana I d'Aragó

 1. 1. Raquel Navarrete Història 4-12-13
 2. 2. 3…………………………………….. Introducció 4……………………………………..Qui era ? 5….………………………………….Matrimoni amb Felip el Bell 7……………………………………..Regnat de Joana 8……………………………………...Mort de Felip Bogeria d’amor 9……….……………………………..Curiositats 10……………………………….……. Reclusió a Tordesilla 12.………………………………….….Mort 14……………………………………...Conclusió 15……………………………………...Webgrafia
 3. 3. Personalment el que m’atrau més d’aquest treball és ‘’boja’’.Aqest serà un dels apartats al que dedicarè un bon espai en aquest treball, aberiguaré a que és degut a quest sobrenom i a partir de quin moment se la anomenà així. Explicaré l’unificació de dos regnes gràcies a un matrimoni,les diverses traicions familiars que va patir Joana, del seu pare, marit i fill. Algunes curiositats degut a les seves malelties, tant abans de la mort del seu marit com després. I sobretot un dels temes que m’ha cridat bastant l’atenció, que és la reclusió a Tordesilla de part delseu pare, on Joana va estar vivint bona part de la seva vida.
 4. 4. •Va néixer el 1479 i va morir el 1555, era filla dels reis catòlics, Isabel i Ferran. No solament va ser reina de Castella, sinó també d’Aragó, Catalunya, València i altres estats mediterranis que van formar part d’aquest gran imperi, com Flandes. •Va casar-se només un cop, amb Felip d’Àustria amb el qual va tenir sis fills entre ells el futur hereu Carles V (1500). •Va tenir certs problemes psicològics pels quals se l’anomenà ‘’boja’’. •Joana va governar els seus regnes des de molt jove fins els dies en que la van considerar sense capacitat per gobernar,degut a les seves malelties mentals.
 5. 5. •El 1495, els reis Catòlics van concertar el seu matrimoni amb Felip d’Àustria, L’hereu de l’emperador Maximilià i de Maria de Borgonya. Joana només tenia 16 anys. •El matrimoni no era res més que un instrument dissenyat per establir un vincle amb l’Imperi Romanogermànic per anar contra França un dels enemics de l’Imper Hispànic. •Joana va enamorar-se apassionadament de Felip.Possiblement aquest enamorament podia ser conseqüència d’algun tipus d’obssesió mental que acabaria derivant en malaltia. •Però Felip no tenia els mateixos conceptes cap a ella ja que van haver-hi repetides infidelitats que no van ser de gran ajuda en la malatia de Joana. •Aquest matrimoni va tenir sis fills, el segon fill va ser Carles V el futur hereu (1500).
 6. 6. •A la mort dels seus germans, els prínceps Joan i Isabel, Joana es convertiria en l’hereva del tro. •La condició era que si el seu pare, Ferran, tenia un fill mascle ell seria l’hereu de la Corona d’Aragò. •El seu pare poc després, va declarar la seva incapacitat per al govern pel seu desequilibri mental i van acordar que regnarien plegats Joana, Felip i Ferran •Aquest càrrec va ser molt breu ja que la noblesa va notar certa debilitat de Joana després dels anys de govern dels Catòlics. •Va ser declarada incapacitada per regnar definitivament. • Felip el Bell va ser declarat el nou i únic rei i Ferran va haver de retirar-se.
 7. 7. El regnat del primer rei Hasburg, però, va ser breu. Felip va morir a burgos el 1506. La mort del marit va empitjorar l’equilibri mental de Joana, donant lloc a un episodi que explica la seva bojeria ‘’d’amor’’. Durant l’enterrament el cos de Felip va ser traslladat a Granada. És diu que aquest període del trasllat va durar més de 8 mesos, perquè Joana, que va viatjar al costat del seu marit feia que el desplaçament només es realitzés de nit. Explicaven que Joana no va separar-se ni un moment del cos, i li besava els peus sempre que paraven a descansar.
 8. 8. •Diuen que la cadena que porta en aquest retrat, hi penja la clau que obre el saròfac de Felip •Va agredir a una de les seves dones de companyia, tallant-li el cabell amb les seves pròpies mans. Tenia dubtes de que hagués mantingut relacions amb el seu marit. •El part del seu segon fill va ser en un dels lavabos del palau, perqué va acudir a una festa per espiar al seu marit. •Quan li van donar la notícia de la mort del seu marit, Joana no va deixar caure ni una sola llàgrima, però en aquelll moment va adquirir una nova personalitat.
 9. 9. La realitat era que no estava capacitada per regnar. Davant la crisi que suposava la mort de Felip, Ferran el Catòlic va tornar a controlar el regne de Castella. En aquest moment va prendre la decisió més difícil de la seva vida: va tancarJuana "la Tordesillasreclosa a sepre La reina la seva filla a Boja", el 1509. Ferran havia volgut ser molt poderós, i tancar a la seva filla per poder Tordesillas amb la seva filla, la infanta gobernar li garantia més anys de poder i monarquia. Joana mai més sortiria de la seva presó. per Caterina, un quadre pintat Ferran el Catòlic mor el 1516, Joana va heretar les corones de Francisco Pradilla i i Nàpols-Sicília, ja que mai no Castella-Lleó, Catalunya-Aragó Ortiz el 1906. va ser declarada incapaç per les Corts castellanes. Però el govern efectiu va passar al seu fill Carles, el qual va haver de jurar el càrrec a nom d’ella. Així, fins a la seva mort, el nom de Joana sempre precedia el del Carles en la documentació oficial. Joana va governar d’aquesta manera 46 anys després.
 10. 10. Al igual que Ferran, Carles l’interesava el poder,així que ell mai va retirar la reclusió de la seva mare. Va estar 46 anys recluida, sempre vestida de negre, amb l'única companyia de la seva última filla , Caterina, tot i que ella va sortir al 1525 per casar-se amb Joan III de Portugal . Joana i la seva filla van ser ignorades, maltractades fisicament i psicologicament pels seus carcellers . El seu pare Feran i el seu fill, l’emperador, Carles van intentar esborrar qualsevol document de la tancada de la reina Joana.
 11. 11. El 1555 moria sola a Tordesillas. Va ser enterrada a la Capella Reial de Granada al costat d’Isabel la Catòlica i el seu estimat Felip el Bell. Després de la seva mort Carles va heretar definitivament, tots els territoris que la seva mare posseia.
 12. 12. Vaig elegir aquest personatge perqué em cridava l’atenció el seu nom. Em preguntava, per què Joana la boja? Que significava boja? He aprés que aquest sobrenom és degut a l’obsseció cap al seu marit i també per la manca d’atenció de part d’ell. En definitiva, Joana la Boja va ser un instrument més de la política, però també en va ser una víctima política traida pels interessos del seu marit, i fins i tot del seu fill, sense parlar del seu pare que la va tancar en una torre per tal de gobernar 7 anys més. Va ser una dona que va estar sempre sota les accions d’un home tot i que va tenir més poder que el seu marit. Trobo que se la coneix com un personatge amb una mala reputació, tot i que en veritat va ser una bona soberna. He quedat bastant satisfeta amb el meu treball i he pogut trobar les curiositats pel qual vaig escollir aquest personatge. El fet de presentar-lo amb power point ha fet que sigui més interesant de fer-lo i un repte per mi ja que no m’agrada gens l’informàtica.

×