La batalla d’Almansa

697 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
697
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La batalla d’Almansa

 1. 1. LA BATALLA D’ALMANSA
 2. 2. ÍNDEX PÀG  Introducció.........................................................................................3  Carles II, El Fetillat...............................................................................4  L’arxiduc Carles..................................................................................5  Felip V..................................................................................................6  Causes de la Batalla..........................................................................7  Els bàndols de la batalla...................................................................8  L’entrada natural des de Castella...................................................9  La batalla (exèrcit)............................................................................10  Disposició de la batalla segons Berwick.........................................11  Disposició de la batalla segons Galwey.........................................12  Desenvolupament del Combat.......................................................13  Conseqüències de la batalla sobre València i Catalunya..........14  Quan el mal ve d’Almansa...............................................................16  El monument de la batalla................................................................17  On es troba Almansa...........................................................................18  Conclusió.............................................................................................19
 3. 3. INTRODUCCIÓ Va tenir lloc el 25 d'abril de 1707 a les proximitats del port del mateix nom a Albacete. La batalla es va dur a terme entre els partidaris de Felip V de Borbó i els seguidors de l'Arxiduc Carles d'Àustria. Aquesta batalla s'insereix en el marc de la Guerra de Successió al tro ​hispànic que es va produir després del vacant produïda per la mort de Carles II el Fetillat. Felip V
 4. 4. Carles II, el Fetillat • Era fill de Felip IV i la seva segona dona Marianna d'Àustria. • Segon diuen, va néixer raquític i es va criar malalt. La seva educació va anar paral·lela a aquella debilitat física i mental que tenia. • Va morir abans de complir els 40 anys, sense deixar cap descendència directe al tro d’Espanya. • Això comporta les ambicions de les nacions europees per fer-se amb l’herència hispànica.
 5. 5. L’ARXIDUC CARLES • Segon fill de l’emperador Leopold I. Estava destinat a succeir al seu tiet Carles II en la Corona Hispànica. • Al 1707 contrau matrimoni amb Isabel Cristina de Brunswick. Fou proclamat emperador al 1711 • A pesar de tot, no aconsegueix la corona .
 6. 6. FELIP V • Era el duc d'Anjou, fill de Lluís de França i nét del rei francès Lluís XIV i de la seva esposa Maria Teresa, filla de Felip IV d'Espanya. • Carles II li entrega la corona quan tan sols té 17 anys • Fou proclamat rei d’Espanya al 1700. Aquest fet es va convertir en un motiu de preocupació per a les potències marítimes que temien una aliança entre França i Espanya. • Va morir l'any 1746, succeit l'hereu Ferran VI.
 7. 7. CAUSES DE LA BATALLA • La falta d’un hereu directe al tron d’Espanya • El testament atorgava el tro a Felip d’Anjou (nét del poderós monarca francès lluís XIV) • Països com Anglaterra, Portugal i Holanda, van veure aquest augment de poder indirecte i van voler deslligar els trons de la guerra contra ells. • A l'interior, molt aviat la correlació de forces va canviar bruscament i es van crear dos bàndols clarament definits i enfrontats. Uns van recolzar a l'Arxiduc Carles, al·legat drets dinàstics i, altres al monarca Borbó Felip V.
 8. 8. ELS BÀNDOLS DE LA BATALLA • Tot i que al principi Barcelona va acatar al nou monarca Felip V, la veritat és que poc després es decantaria per l'Arxiduc Carles al que va nomenar emperador a 1711. • A Aragó i València la situació era ben diferent i començava a plantejar-se una qüestió de centralisme castellà enfront del federalisme aragonès decantant pel suport a l'Arxiduc. Aquest suport va ser decisiu per la pèrdua dels seus drets forals després de l'aplicació dels decrets de Nova Planta.
 9. 9. L’ENTRADA NATURAL DES DE CASTELLA Els generals austriacistes Galway i Das Minas es van anticipar a l'exèrcit borbònic i van elaborar un pla per donar un cop dur a les tropes de Berwick. Aquest es trobava a les proximitats d'Almansa esperant els reforços que havien d'arribar pel nord a càrrec del duc d'Orleans. El factor sorpresa va ser insuficient per contrarestar la superioritat de la cavalleria borbònica que va acabar amb el desorganitzat exèrcit austriacista. La seva derrota va aclarir i va aplanar el camí de les tropes borbòniques cap a València que va caure un mes més tard, al costat de nombroses ciutats i viles de tota la regió.
 10. 10. LA BATALLA (EXÈRCIT) • Fou la topada entre dos exèrcits d’uns 25 000 homes cada un: castellans i francesos pel bàndol filipista, amb una nombrosa cavalleria (més d’un terç dels efectius), i portuguesos (la majoria), britànics i holandesos pel bàndol aliat, amb cavalleria més escassa.
 11. 11. DISPOSICIÓ DE LA BATALLA, SEGONS BERWICK • Berwick va comptar amb la cavalleria Castellana i la francesa, a més d'una unitat irlandesa. • Va formar el seu exèrcit en dues línies davant d'Almansa, amb la cavalleria espanyola en l'ala dreta i la cavalleria francesa en l'ala esquerra. La infanteria al centre.
 12. 12. DISPOSICIÓ DE LA BATALLA, SEGONS GALWAY L'ordre de la disposició de Galway va ser lleugerament diferent: • Va disposar les seves forces en dues línies però va barrejar la cavalleria i la infanteria en ambdues ales. • Componia aquest exèrcit un total aproximat de 15-16.000 homes de molt diversa procedència, holandesos, hugonots, britànics i portuguesos. • Das Minas havia sol·licitat que la cavalleria portuguesa es col·loqués en l'ala dreta.
 13. 13. DESENVOLUPAMENT DEL COMBAT Ocupant una llarga línia que cobria tot l’est del corredor d’Almansa, incloent els turons de ambdós costats, l’exèrcit confederat es dirigia amb gran resolució a trobar-se amb el de Berwick, que desprès d’una reorganització de les seves línies, que Galway va interpretar com una nova defugida del combat, estava esperant disposat en dos línies, molt pròxim del nucli urbà de Almansa.
 14. 14. CONSEQÜÈNCIES DE LA BATALLA SOBRE VALÈNCIA I CATALUNYA • -Noves i doloses imposicions fiscals, imposició del "Catastro", "Equivalent" o "Talla general" que castigaven a valencians, mallorquins i catalans del Principat i afavorien a la nova oligarquia local borbònica als nostres territoris, eliminació de qualsevol llei, privilegi, ús o costum anterior a l'arribada del Borbó. • -Penes de mort, repressió generalitzada, segrest de béns, saquejos i crema de ciutats que van provocar un important flux d'exiliats cap al Principat de Catalunya la participació de valencians en la defensa de Barcelona en 1714 va ser considerable- i després cap a Viena. • -Imposicions de normes, lleis, usos, costum i llengua castellana, canvis toponímics, prohibició de festivitats tradicionals, ocupació militar castellana, pèrdua de sobirania i de l'entitat política valenciana. • -Ruïna de part del comerç i del port de València.
 15. 15. • -Inici i foment per part de les autoritats centralistes d'importants moviments migratoris castellans cap al territori valencià, i incorporació arbitraria de la comarca de La Plana de Utiel-Requena, Chera i Sinarcas amb l'objecte d'afeblir la identitat i llengua pròpia dels valencians i estendre el castellà. • -Prohibició de la llengua pròpia en l'ensenyament, documents escrits, teatres, tribunals i vida pública, procés destinat a fer desaparèixer el fet diferencial en l'antic regne de València, Principat de Catalunya i regne de Mallorca. • -Desvertebració i fragmentació dels territoris de cultura catalana, reforç de la imatge de Felipe V, estratègia de desqualificació obsessiva del fet diferencial català i reforçament ideològic de les polítiques centralistes i de l'universalisme homogeneïtzador borbònic. • -Prohibició dels trets diferencials nacionals. Desmoralització generalitzada, desaparició de la consciència de poble i de la solidaritat nacional, i desinterès per les qüestions nacionals, afebliment del tradicional caràcter combatiu dels valencians.
 16. 16. QUAN EL MAL VE D’ALMANSA. Dita valenciana per rememorar la derrota a la batalla d'Almansa. Cançó:
 17. 17. EL MONUMENT DE LA BATALLA A Almansa es va aixecar un monument en memòria de la batalla i es va crear tot un regiment amb el nom de la mateixa ciutat per commemorar el triomf borbònic.
 18. 18. ON ES TROBA ALMANSA ? Almansa és una ciutat situada al sud-est d'Espanya, a la província d'Albacete.
 19. 19. CONCLUSIÓ Aquest treball, quan vaig decidir fer-lo, el vaig dir sense pensar, no el tenia clar, ni sabia que era tan important. No sé perquè però volia fer aquest treball, així que vaig començar-lo amb una setmana i mitja d'antelació. Al principi em va costar una mica trobar la informació necessària però al final ho vaig trobar tot en una pàgina i en un llibre. Mica en mica fent el treball m’interessava més tot aquest tema de la batalla, tots els que hi participen, el que acaben fent, etc... Així que en resum en aquest treball, he treballat bastant a gust i entenent les coses d’aquest. Espero que a qui el pugui veure també li hagi agradat.

×