Processos Externs geològics

6,317 views

Published on

Som alumnes de 6è de primària i hem fet aquesta presentació

Published in: Education, Technology, Business
1 Comment
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
6,317
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,561
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
1
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Processos Externs geològics

 1. 1. Activitat externa de la Terra
 2. 2. La meteorització L’erosió El transport La sedimentació agents geològics
 3. 3. la meteorització La meteorització és la fragmentació o trencament de les roques de la superfície terrestre per l’acció de l’aigua i de els éssers vius. L’aigua s’acumula en les fissures de les roques, es congela i augmenta de volum. Per això, pressiona les parets de la roca i provoca que s’esquerdi.
 4. 4. L'erosió L’erosió és el desgast dels materials de la superfície terrestre per l’acció de l’aigua, el vent i els éssers vius. Per exemple, els cops de l’aigua o del vent desgasten les roques. Les partícules que es desprenen amb l’erosió s’anomenen detritus.
 5. 5. El transport El transport és el trasllat dels detritus d’un lloc a un altre. Per exemple l’aigua d’un riu transporta partícules dissoltes. De vegades l’erosió i el transport es produeixen de forma paral·lela
 6. 6. La sedimentació La sedimentació és el dipòsit dels materials transportats. Es produeix quan la velocitat de l’aigua o del vent disminueix i no té prou força per transportar els materials que s’anomenen sediments.
 7. 7. L'aigua Els rius Els mars Els oceans Els torrents Aigües d’escolament Les glaceres Les aigües subterrànies Platges Penya-segats
 8. 8. Els rius Curs alt: És on neix el riu i hi predomina l'erosió. Curs mitja: L’aigua perd velocitat i hi predomina el transport. Curs baix: És on desemboca el riu i hi predomina la sedimentació. Les valls fluvials tenen forma de “V”.
 9. 9. Torrents i aigües d'escolament Conca de recepció: L’aigua baixa a gran velocitat a causa del fort pendent. Hi predomina l’erosió. Canal de desguàs : Hi predomina el transport però també es produeix l’erosió a causa del pendent. Con de dejecció: Hi predomina la sedimentació perquè és zona de pendent suau.
 10. 10. Aigües subterrànies Circulen a través d’esquerdes i en alguns casos formen rius.
 11. 11. Les glaceres El circ: S'acumulen la neu i el glaç. La llengua: La neu i el glaç llisquen lentament. El front: És la part final de la glacera. En aquesta zona les temperatures són més elevades i el glaç es fon lentament. Les valls glacials tenen forma de ”U”.
 12. 12. El vent El vent arrossega petites partícules d’una banda a l’altre. Quan aquestes partícules xoquen contra les roques es produeix l’ erosió. Aquests processos d’erosió, transport i sedimentació són especialment importants en les zones més seques del planeta.
 13. 13. Els éssers vius Els éssers vius modifiquen l’escorça terrestre mitjançant la meteorització i la sedimentació. Les restes dels éssers vius se sedimenten i es van acumulant al llarg del temps. El petroli, el carbó i el gas natural es van formar per l’acumulació i transformació, durant milions d’anys, de restes d’animals i plantes.
 14. 14. La formació del sòl El sòl és una capa prima que es troba a la superfície de l’escorça terrestre que és imprescindible per la vida de les plantes i de nombrosos animals.
 15. 15. L'humus L’humus són les restes dels éssers vius quan es moren. matèria Orgànica: Humus. Inorgànica: Conjunt de fragments de roca procedents de l’erosió.
 16. 16. Els horitzons Els components del sòl es disposen en capes o horitzons. Horitzó A: És la capa més superficial i la que conté la matèria orgànica. Per això té un color fosc. Horitzó B: És la capa intermèdia. Està formada per fragments de roca. Fins aquí arriben les arrels de les plantes. Horitzó C: És la capa més profunda. Està formada per roques.
 17. 17. MOLTES GRÀCIES

×