Bengkel teknik menjawab BM UPSR SJKT St Philomena Convent jawapan

5,821 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,821
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
182
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bengkel teknik menjawab BM UPSR SJKT St Philomena Convent jawapan

  1. 1. JAWAPAN LATIHAN BINA AYAT 1 ;Panduan ;1. Pastikan murid mengetahui aktiviti atau kerja yang terdapat dalam gambar.2. Pastikan murid menulis jawapan yang seimbang mengikut gambar. Jangan tulis terlalu banyak ayat bagi sesuatu gambar. Tulis hanya satu atau dua ayat bagi setiap gambar ( mana-mana yang sesuai ).3. Tulis pelbagai jenis ayat yang gramatis. Jangan tulis ayat yang hampir sama bagi setiap ayat.Contoh jawapan 1 ; 1. Ali dan rakan-rakan membantu Cikgu Syarif menghiaskan gerai Persatuan Bahasa Melayu dengan berhati-hati. 2. Banyak pengunjung datang ke sekolah untuk membeli barang-barang yang disukai. 3. Suasana dalam gambar menunjukkan kemeriahan Hari Kantin yang dijalankan di sebuah sekolah. 4. Beberapa orang murid dan guru sedang berbincang tentang hasil jualan yang berjaya diperoleh. 5. Pelbagai jenis makanan dijual oleh para peniaga di gerai masing-masing.
  2. 2. Contoh jawapan 2 ; 1. Ali dan rakan-rakan membantu guru menghias gerai. 2. Penjual itu sedang menyediakan air minuman untuk pelanggan. 3. Banyak orang membeli makanan di gerai. 4. Murid-murid berjaya mendapat banyak wang. 5. Banyak gerai disediakan di kawasan sekolah.Contoh jawapan 3 ; 1. Murid-murid menghias gerai masing-masing. 2. Cikgu Ali membantu murid di sebuah gerai. 3. Mak Cik Sarah membeli minuman di sebuah gerai. 4. Banyak makanan dijual oleh peniaga. 5. Murid-murid mendapat banyak wang.Contoh jawapan 4 ; 1. Banyak orang membeli makanan. 2. Murid-murid membersihkan gerai. 3. Pak Cik Kamal menjual minuman. 4. Murid-murid mendapat banyak wang. 5. Banyak wang diletakkan di atas meja.
  3. 3. Jangan tulis ayat-ayat seperti di bawah ; 1. Penjual itu menjual minuman dengan harga yang murah. 2. Murid-murid menghias kedai masing-masing. 3. Cikgu Ali mahu mendermakan wang kepada murid- murid yang miskin. 4. Selepas membeli makanan, mereka pulang ke rumah. 5. Sekolah saya mengadakan Hari Kantin pada hari Sabtu yang lalu. 6. Selepas selesai Hari Kantin, murid-murid mengemaskan gerai masing-masing. 7. Guru Besar mahu mengadakan Hari Kantin lagi pada tahun hadapan. 8. Saya dan ibu membeli minuman yang sedap.
  4. 4. JAWAPAN LATIHAN BINA AYAT 2 ;Contoh jawapan 1 ; 1. Batang buluh boleh digunakan untuk dibuat rakit agar kita dapat menyeberangi sungai. 2. Perabot seperti kerusi dan meja yang menarik boleh diperbuat daripada batang buluh. 3. Kita boleh memasak nasi atau membuat lemang menggunakan batang buluh yang telah dibersihkan. 4. Batang buluh yang diraut menjadi bilah-bilah yang kecil boleh digunakan untuk dibuat bubu. 5. Kita boleh menggunakan bubu yang diperbuat daripada batang buluh untuk menangkap ikan.Contoh jawapan 2 ; 1. Pokok buluh ada banyak kegunaan untuk manusia. 2. Batang buluh boleh dibuat rakit untuk menyeberangi sungai. 3. Kerusi dan meja yang cantik boleh diperbuat daripada batang buluh. 4. Batang buluh boleh dibuat alat menangkap ikan. 5. Kita boleh memasak lemang menggunakan batang buluh.
  5. 5. Contoh jawapan 3 ; 1. Pokok buluh ada banyak kegunaan. 2. Kita boleh membuat rakit daripada buluh. 3. Kita boleh membuat alat menangkap ikan. 4. Kita boleh membuat kerusi dan meja. 5. Kita boleh memasak nasi guna batang buluh.Jangan tulis ayat seperti di bawah ; 1. Pokok buluh boleh membuat rakit. 2. Kita boleh membuat banyak barang. 3. Pokok buluh sangat baik untuk manusia. 4. Pokok buluh boleh membuat banyak barang. 5. Badan buluh boleh memasak makanan.
  6. 6. JAWAPAN LATIHAN ULASAN NILAI MURNI/PENGAJARAN 1;Contoh jawapan 1 ; Berdasarkan petikan yang diberi, saya telahmemperoleh beberapa nilai murni. Kita hendaklah berbudibahasa seperti penulis bertanya khabar kepada sahabatnya.Selain itu, kita haruslah berkasih sayang seperti penulisberharap semoga sahabat dan keluarganya berada dalamkeadaan sihat sejahtera. Di samping itu, menjaga kesihatanseperti penulis berbasikal di padang. Akhir sekali, kitamestilah berdikari seperti penulis berjalan kaki ke sekolah.Contoh jawapan 2 ; Kita hendaklah menghormati kawan seperti penulisberharap semoga sahabat dan keluarga berada dalamkeadaan sihat. Kita mestilah bersyukur seperti penulisgembira kerana dapat bergaul dengan rakan-rakan baru. Kitapatutlah berdikari seperti penulis berjalan kaki ke sekolah.Kita haruslah peramah seperti penulis mengalu-alukankedatangan sahabat dan keluarga.
  7. 7. Contoh jawapan 3 ; Kita hendaklah berbudi bahasa seperti bertanya khabarkepada kawan. Kita mestilah menghargai masa sepertiberbasikal di padang. Kita hendaklah menghormati kawanseperti bermain dengan rakan-rakan baru. Kita mestilahberdikari seperti berjalan kaki ke sekolah.JAWAPAN LATIHAN ULASAN NILAI MURNI/PENGAJARAN 2;Contoh jawapan 1 ; Kita hendaklah bersyukur seperti Kamarul Ariffinmuncul sebagai pemenang permainan badminton peringkatnegeri. Selain itu, kita wajarlah menghargai masa sepertiKamarul Ariffin selalu bermain badminton bersama kawan-kawannya pada waktu petang. Di samping itu, kita haruslahmurah hati seperti Tuan Haji Subari membelanjakan wanguntuk membina gelanggang badminton. Akhir sekali, kitamestilah berdisiplin seperti Kamarul mengikuti latihan yangmantap yang dikendalikan oleh ayah dan guru sekolahnya.
  8. 8. JAWAPAN LATIHAN ULASAN NILAI MURNI/PENGAJARAN 3;Contoh jawapan ; Kita haruslah prihatin seperti kawan penulis sentiasamendengar segala keluhannya. Selain itu, kita hendaklahbaik hati seperti kawan penulis sentiasa bersamanya. Disamping itu, kita mestilah bertimbang rasa seperti penulisdan kawannya menghadapi suka dan duka bersama-sama.Akhir sekali, kita wajarlah tekun seperti penulis dankawannya berganding bahu mengejar cita-cita.
  9. 9. JAWAPAN LATIHAN MENULIS KARANGAN ;Contoh jawapan ; David murid yang nakal. Dia tidak suka mendengarnasihat orang. Setiap hari, dia suka bermain dan membuangmasa. Ibu bapanya selalu memarahinya. Namun, dia tidakmahu mendengar nasihat. Pada suatu hari, David bermain dengan kawan-kawan.Mereka bermain di tepi jalan raya. Mereka tidak peduli akanbahaya di situ. Tidak lama, sebuah kereta terlanggar David.David tidak sedar apa yang berlaku. David dihantar ke hospital. Dia mengalami cederaparah. Ibu bapanya sangat sedih. Apabila sedar, Davidberasa menyesal. Dia tidak mahu nakal lagi.

×