αραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση –ακρίτες, ακριτικά τραγούδια

852 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
852
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
220
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

αραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση –ακρίτες, ακριτικά τραγούδια

  1. 1. ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΕΝΟΤΗΤΑ: H βασιλεία του Μιχαήλ Γ΄ και η αυγή της Νέας ΕποχήςΑραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση –ακρίτες, ακριτικά τραγούδια.Τίτλος σεναρίου: «Αραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση –ακρίτες, ακριτικάτραγούδια»ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ Στόχοι Με το συγκεκριμένο σενάριο διδασκαλίας οι μαθητές θα αντιληφθούν την επεκτατικήπολιτική των Αράβων αλλά και τους τρόπους αντίστασης της Βυζαντινήςαυτοκρατορίας. Θα κατανοήσουν καλύτερα τη σπουδαιότητα ύπαρξης των θεμάτων. Θα αναζητήσουν πληροφορίες για το στρατό του Βυζαντίου στη μέση Βυζαντινήπερίοδο. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επικούς ήρωες όπως ο Βασίλειος ΔιγενήςΑκρίτας που είναι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων αυτής της περιόδου. Θα συνειδητοποιήσουν ότι ο Διγενής Ακρίτας αποτελεί πρότυπο ήρωα από τηΒυζαντινή εποχή μέχρι σήμερα. Θα έρθουν σε επαφή με την παλαιότερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών που είναι ταακριτικά τραγούδια και θα καλλιεργήσουν την αγάπη για την ποίηση. Θα εντοπίσουν ομοιότητες με ηρωικές μορφές του 1821. Θα συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους ώστε να βρουν και να επιλέξουν τοκατάλληλο υλικό από όσα προσφέρει το διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν τις εργασίεςτους. Θα οργανώσουν και θα αναπαραστήσουν τη γνώση τους και τις ιδέες τους με σύγχρονατεχνολογικά εργαλεία και θα εμπλακούν σε διεργασίες ανάλυσης και κριτικήςαντιμετώπισης του περιεχομένου της διδασκαλίας. Θα ελέγχουν οι ίδιοι τη μαθησιακή τους πορεία αποκτώντας αυτοπεποίθηση καιαυτονομία, αναπτύσσοντας παράλληλα κριτική σκέψη. Θα ενθαρρυνθούν στο διάλογο και την επιχειρηματολογία σεβόμενοι διαφορετικέςαπόψεις. Θα συμμετέχουν στη διαδικασία και οι πιο αδύναμοι –μαθησιακά- μαθητές. Θα επικοινωνούν και θα ανταλλάσουν απόψεις με τους μαθητές της ίδιας και τωνάλλων ομάδων. Θα εξοικειωθούν με τις Τεχνολογίες και τις επικοινωνιακές πρακτικές (πλοήγηση σειστοσελίδες, χρήση επεξεργαστή κειμένου, δημιουργία λογισμικού παρουσίασης, αφίσας,παραγωγή video).Σύντομη περιγραφή Για τη διεξαγωγή του μαθήματος χρησιμοποιήθηκε το εργαστήριο της πληροφορικής.Οι μαθητές χωρίστηκαν σε επτά ομάδες των τριών μαθητών. Σε κάθε ομάδα υπήρχε ομαθητής που χειρίζονταν τον υπολογιστή, ο μαθητής που συντόνιζε, και εκείνος που
  2. 2. κρατούσε σημειώσεις και παρουσίασε την εργασία. Οι μαθητές επέλεξαν μόνοι τουςαυτούς τους ρόλους. Η διαθεματική δραστηριότητα είχε τίτλο «Αραβικοί πόλεμοι και επική ποίηση –ακρίτες, ακριτικά τραγούδια» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη φιλόλογοτου τμήματος.Οι ομάδες των μαθητών δημιούργησαν κείμενα με τη βοήθεια επεξεργαστή κειμένου,χρονολόγιο σε φύλλα επεξεργασίας κειμένου, αφίσα, λογισμικό παρουσίασης(PowerPoint), video με τη χρήση του λογισμικού movie maker.Οι μαθητές χρησιμοποίησαν εκτός από το σχολικό εγχειρίδιο, το διαδίκτυο (internet) καιτον projector. Πρώτο μας μέλημα ήταν να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση με projector με ιστορικέςαναφορές στους αγώνες Βυζαντινών-Αράβων και στο έπος του Διγενή Ακρίτα με σκοπόνα διεγείρουμε το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και να τους κατατοπίσουμε για το θέμαπου θα διερευνήσουν. Οι μαθητές γνωρίζουν ήδη για τα θέματα από την περίοδοβασιλείας του Ηράκλειου. Ο θεσμός αυτός βελτιώνεται τους επόμενους αιώνες. Στιςανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου χτίζονται τείχη και φρούρια για την προστασία τωνσυνόρων. Υπερασπιστές αναδεικνύονται οι Ακρίτες που προασπίζονται με ηρωισμό ταόρια του Βυζαντίου και τα ιδανικά τους. Η λαϊκή παράδοση διατήρησε στη μνήμη μαςαυτούς τους επικούς ήρωες με τα ακριτικά τραγούδια. Στη συνέχεια μοιράσαμε στους μαθητές μας τα φύλλα εργασίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα από επιλεγμένες ιστοσελίδεςκαι στη συνέχεια να οργανώσουν τις παρουσιάσεις τους. Η πρώτη και δεύτερη ώρα αφιερώθηκαν για μια παρουσίαση και στο να αναζητήσουνυλικό από συγκεκριμένες ιστοσελίδες που θα χρησίμευε για την εργασία τους.Οι μαθητές γνωρίζουν ήδη πώς να κατασκευάζουν χρονολόγια, αφίσες και video απόπροηγούμενες διδακτικές παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκενα υπενθυμίσουμε σε μαθητές πώς να εργαστούν. Την τρίτη ώρα τα μέλη κάθε ομάδος συνεργαζόμενα και όπου ήταν απαραίτητο με τηνκαθοδήγησή μας εργάστηκαν για την ταξινόμηση, οργάνωση, ολοκλήρωση καιπαρουσίαση των εργασιών τους με projector.Φύλλα εργασίαςΟμάδα 1πλοηγηθείτε στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους:http://el.wikipedia.org ο στρατός του Βυζαντίουhttp://www.ime.gr/chronos/09/gr/p/610/main/p4.html εσωτερική πολιτική 1και 2http://hellinon.net/Kappadokia1.htm το στρατιωτικό θέμα της Καππαδοκίας
  3. 3. α. συντάξτε με τη βοήθεια επεξεργαστή κειμένου ένα κείμενο στο οποίο θα περιγράφετετι ήταν και πως λειτουργούσαν τα θέματα.β. στη συνέχεια αναφερθείτε στο βυζαντινό στρατό, τον τρόπο οργάνωσης και άμυναςιδίως στη μέση βυζαντινή περίοδο.γ. συγκεντρώστε και καταγράψτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα τηςΚαππαδοκίας.Ομάδα 2πλοηγηθείτε στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπουςhttp://arkoleon.blogspot.com/2008/01/blog-post_1397.html ο Διγενής Ακρίταςhttp://el.wikipedia.org ακρίτες, ακριτικά τραγούδια, Βασίλειος Διγενής Ακρίταςεγκυκλοπαίδεια μείζονος ελληνισμού –Μ. Ασία -βυζαντινοί περίοδος θεσμοί –ακρίτες.α. Φτιάξτε με τη βοήθεια επεξεργαστή κειμένου 2 παραγράφους στις οποίες θα δίνονταιπληροφορίες για τους Ακρίτες, το ρόλο, τις υποχρεώσεις, και την θέση τους στηνκοινωνία.β. καταγράψτε σε πίνακα εκτός από το Διγενή Ακρίτα ονόματα άλλων γνωστώνακριτών. Σε άλλο πίνακα γράψτε τίτλους δημοτικών τραγουδιών, το περιεχόμενο τωνοποίων προέρχεται από τα ακριτικά τραγούδια.γ. αναζητήστε και αποθηκεύστε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας εικόνεςαπό την google για τους ακρίτες.Στη συνέχεια δημιουργήστε μια αφίσα με στοιχεία από το υλικό που βρήκατε.Ομάδα 3Προηγηθείτε στην ιστοσελίδα http://www.ime.gr/chronos/09/gr , ανοίξτε το χρονολόγιογια την περίοδο 610-1025μ.χ.α. Ανοίξτε ένα φύλλο επεξεργασίας κειμένου και καταγράψτε επιγραμματικά τα πιοσημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που αφορούν τις σχέσεις Βυζαντινών καιΑράβων για τα χρόνια 610-1025.β. Βρείτε πληροφορίες για την άλωση του Αμορίου στην ιστοσελίδαhttp://el.wikipedia.org Πολιορκία και άλωση του Αμορίου, και φτιάξτε μια παράγραφογια το θέμα με τη βοήθεια επεξεργαστή κειμένου.
  4. 4. Ομάδα 4 Βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpaideusi.com χάρτες απεικόνισης της Βυζαντινήςαυτοκρατορίας στα χρόνια μέχρι το 1025. Αποθηκεύστε τους και παρουσιάστε τους στηντάξη.Αναζητείστε επίσης εικόνες από την google ακριτών και βυζαντινών στρατιωτών που θααποθηκεύσετε στην επιφάνεια εργασίας. Με το υλικό που βρήκατε φτιάξτε ένα λογισμικό παρουσίασης (PowerPoint) που στησυνέχεια θα παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.Ομάδα 5ηΒρείτε στο διαδίκτυο από το ψηφιακό σχολείο το βιβλίο της ιστορίας σας.Αντιγράψτε σε φύλλο επεξεργασίας κειμένου το άσμα του Αρμούρη. Βρείτε επίσηςπληροφορίες για το έπος του Αρμούρη στις ιστοσελίδες:http://el.wikipedia.org/ ακριτικά τραγούδιαhttp://culture.ana.gr/view5.php?id=2479&pid=375Στη συνέχεια καταγράψτε σε σύντομο κείμενο, με βάση το ακριτικό τραγούδι, ποιεςήταν οι σχέσεις των ακριτών με τους Άραβες. Αναζητείστε εικόνες από την Googleακριτών και βυζαντινών στρατιωτών που θα αποθηκεύσετε στην επιφάνεια εργασίας.Δημιουργείστε ένα λογισμικό παρουσίασης με το υλικό που συλλέξατε, το οποίο θαπαρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.Ομάδα 6Μπείτε στην ιστοσελίδα http://arkoleon.blogspot.com/2008/01/blog-post_1397.htmlΒρείτε και αποθηκεύστε το ποίημα του Κωστή Παλαμά ο Διγενής κι ο χάροντας που θαπαρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.Επιλέξτε μόνοι σας και αποθηκεύστε ένα ακόμη ποίημα που θα βρείτε στο διαδίκτυο γιατους Ακρίτες. Επίσης βρείτε πληροφορίες για τα ακριτικά τραγούδια στην Κύπρο στην ιστοσελίδαhttp://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1909&Itemid=83Αντλήστε πληροφορίες από την ιστοσελίδα : http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=3725 και δημιουργείστε ένα σύντομο κείμενο με τη βοήθεια επεξεργαστή κειμένου όπου θαεξηγείτε πως δημιουργήθηκαν τα ακριτικά τραγούδια και ποια είναι η συμβολή τους στηδημοτική ποίηση.
  5. 5. Ομάδα 7α. Αναζητείστε και αποθηκεύστε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας εικόνεςαπό τη μηχανή αναζήτησης της Google, για τους ακρίτες,Βρείτε αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη ο Διγενήςψυχομαχεί.Ανοίξτε το λογισμικό moviemaker. Χρησιμοποιώντας το τραγούδι και τις εικόνες πουέχετε αποθηκεύσει δημιουργήστε ένα video που στη συνέχεια θα παρουσιάσετε στηντάξη.β. να ερευνήσετε στις ιστοσελίδες:http://el.wikipedia.org αρματωλοί http://www.livepedia.grτη σχέση των Ακριτών ως σύμβολα σε σχέση με τη Νεότερη Ελλάδα του 20 ου αιώνα.Βρίσκετε ομοιότητες με τους αρματωλούς και τους κλέφτες; Φτιάξτε ένα σύντομοκείμενο με επεξεργαστή κειμένου.

×