Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sportdrank voor vrouwen

1,106 views

Published on

Onderzoek naar productintroductie

Published in: Career
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Sportdrank voor vrouwen

 1. 1. INNOVATION Een sportdrank voor vrouwen - januari 2012
 2. 2. UITDAGING Onderzoek Is er een gat in de markt voor een sportdrank specifiek voor vrouwen? Concepting Aan welke voorwaarden moet een sportdrank specifiek voor vrouwen voldoen? Productie en introductie Hoe kan dit product geproduceert worden en hoe moet een sportdrank specifiek voor vrouwen geintroduceerd worden?
 3. 3. CONCURRENTIEMATRIX
 4. 4. ONDERZOEK Is er een gat in de markt? Na uitgebreid onderzoek kunnen we concluderen dat er groei is in de markt. De verkoop van sportdrank neemt ieder jaar nog steeds toe. Ook wordt er een groei van het aantal sportbeoefenaars verwacht. In de concurrentiematrix hiervoor zien we een gat r ­ echts onderin en rechts bovenin.
 5. 5. ONDERZOEK Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen? - Mannen hebben een grotere longinhoud waardoor er meer zuurstof naar de spieren gevoerd wordt. Spieren hebben zuurstof nodig om kracht te leveren. Hierdoor is de zuurstofopname 30% minder bij vrouwen. - Testosteron zorgt voor spieropbouw. Vrouwen hebben maar 14% van dit hormoon ten opzichte van mannen. Hierdoor zijn mannen sterker, wat resulteert in betere prestaties. - Vrouwen zijn beter in staat vetten te verbranden. - Vrouwen zijn minder goed in het stapelen van koolhydraten.
 6. 6. ONDERZOEK Wat zijn de belantrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen? - Vrouwen zijn net zo goed trainbaar dan mannen. - De menstruatie vergroot de ijzerbehoefte met 2-3 mg per dag. - Een lagere calorie-inname bij vrouwen zorgt voor een te laag calci- umgehalte. - Mannen met een actieve levensstijl hebben tussen 600 en 867 meer kcal nodig per dan dag vrouwen met een actieve levensstijl (afhankelijk van mate van activiteit).
 7. 7. ONDERZOEK Waarom sporten vrouwen? Sporten geeft vrouwen meer zelfvertrouwen (83%) en zorgt ervoor dat de vrouw trots is op zichzelf (87%). Over het algemeen geven vrouwen aan te sporten voor een positiever zelfbeeld. Hierdoor voelen ze zich fysiek en mentaal sterker en vinden zichzelf mooier, sexier en aantrekkelijker. 43% van de jonge Nederlandse vrouwen doet niet aan sport. Redenen hiervoor zijn de prijs (66%), geen tijd (57%) en bang zijn om bezweet te raken (8%).
 8. 8. ONDERZOEK In welke groepen kunnen we de sportende vrouw onderverdelen? - De pientere - De gezondheidsfreak - Het modemeisje - De fanatiekeling - De druktemaker
 9. 9. DE PIENTERE
 10. 10. DE GEZONDHEIDSFREAK
 11. 11. DE FANATIEKELING
 12. 12. HET MODEMEISJE
 13. 13. DE DRUKTEMAKER
 14. 14. ONDERZOEK Voor welke doelgroep kiezen we? Voor zowel de fanatiekeling als het modemeisje. We gaan op zoek naar een sportdrank met een lichamelijke benefit die het sportresultaat be­ vorderd, dat er hip uitziet en waarmee je gezien wilt worden. Voorbeeld: Nike. Een schoenmerk dat staat voor kwaliteit en sportbevordering, maar ook gedragen wordt in het dagelijks leven en ook om de uitstraling en levens­ stijl populair is.
 15. 15. ONDERZOEK Wat zijn mogelijke ingredienten voor de sportdrank die prestatiebevorderend werken en specifiek zijn voor vrouwen? Chocola Vitamine A De vrucht Santol Anthocyanidinen Groene thee extract Chroom Pectine P57 Vitamine C Voor meer informatie over deze ingredienten, check de bijlage.
 16. 16. CONCEPTING Zoekvelden: Herstellend genieten Meer zuurstofopname door ijzer Vetverbrandend Stralend zowel van binnen als van buiten Anti trek
 17. 17. CONCEPTING Eerste concepten:Chocosport Sky Delight Shine SlimRewarding The everlasting The sportdrink that The purifying The hunger fightingsportsdrink sportsdrink shapes you up sportsdrink sportsdrink
 18. 18. CHOCOSPORT The rewarding sportdrink Insight “Na anderhalf uur fanatiek sporten neem ik vaak iets lekkers omdat ik het gevoel heb dat ik het verdient heb. Vervolgens zit ik met een schuld- gevoel omdat ik daarmee het sporten van daarvoor weer teniet doe.”
 19. 19. CHOCOSPORT The rewarding sportsdrink Conceptstatement Chocosport is de ideale sportdrank voor vrouwen. Een echte beloning met de heerlijke smaak van chocolademelk. Met minder calorieën dat de bekende energiegevende sportdranken maar met meer effect. In chocolade zitten namelijk wel 300 verschillende stoffen, waarvan we nog lang niet alles weten. Een daarvan is een stofje dat ook aangemaakt wordt door ons lichaam als we verliefd zijn. Het geeft je een euforisch gevoel en het lekkere gevoel dat sporten je geeft wordt erdoor versterkt. Chocosport is een optimale hersteldrank voor je lichaam. Het houdt vocht beter vast waardoor het vocht na het sporten sneller op het oude niveau is. Ook voorkomt het spierschade, waardoor je sneller hersteld bent en minder snel last hebt van spierpijn. Choco­ sport is zo de ultieme warme of koude beloning in een luxe flesje voor na het sporten waar je je door de herstellende werking eens lekker- zonder schuldgevoel- van mag genieten.
 20. 20. SKY The everlasting sportsdrink Insight “Wanneer ik een tijdje aan het sporten ben kom ik op een punt dat mijn ademhaling fors omhoog gaat. Wanneer dat moment begint, hangt van mijn conditie af.”
 21. 21. SKY The everlasting sportsdrink Conceptstatement Een frisse, dorstlessende sportdrank voor vrouwen gemaakt van bronwa- ter, met al het goede van de vrucht Santol. Sky heeft hierdoor een lekkere doordrinkbare zoet-zure smaak. Sky doet iets heel bijzonders. Het hoge ijzer- en vitamine C gehalte van de vrucht Santol in vergelijking met an- dere vruchten zorgt voor een beter vervoer van zuurstof naar de spieren en de opname ervan. Dat is vooral voor vrouwen waardevol omdat zuur­ stof van nature minder goed getransporteerd en opgenomen wordt in het lichaam van vrouwen. En dat merk je tijdens het sporten meteen.
 22. 22. DELIGHT The sportdrink that shapes you up Insight “De sportdrankjes die te koop zijn, bevatten allemaal koolhydraten. Die drink ik dus niet. Dan kan ik net zo goed niet gaan sporten.”
 23. 23. DELIGHT The sportdrink that shapes you up Conceptstatement Een frisse, dorstlessende sportdrank voor vrouwen, zonder calorieën, ge- maakt van bronwater, groene thee extract, grapefruitsap en sap uit de schil van appel. Delight heeft een milde groene thee smaak met een frui­ tige twist. Delight is niet alleen lekker, het heeft ook een unieke werking: Het verlengt de werking van je vetverbranding en remt de natuurlijke vetopname door je lichaam. Dit alles maakt Delight de ultieme sport- drank zonder calorieën die de vetverbranding tijdens en na het sporten ondersteunt en verlengt.
 24. 24. SHINE The purifying sportsdrink Insight “Ik vind het heerlijk om te sporten. Je ziet er gewoon beter uit als je sport. Maar ik hoef niet zo nodig beter te presteren.”
 25. 25. SHINE The purifying sportsdrink Conceptstatement Shine is een frisse, dorstlessende sportdrank voor vrouwen, zonder calorieën, gemaakt van bronwater, verrijkt met al het goede uit de vruchten mandarijn, cit- rusvrucht en blauwe bosbes. Het heeft hierdoor een doordrinkbare fruitige niet te zoete smaak. Shine doet meer dan dorst lessen. Door de inspanning ­ jdens ti het sporten komen vrije radicalen vrij waarvan bekend is dat ze onze cellen be- schadigen en zo zorgen voor een snellere veroudering van ons lichaam. De vita­ minen en nutriënten uit de door ons gekozen vruchten hebben anti-oxidanten die zorgen dat deze vrije radicalen afgebroken worden. Shine zorgt zo voor een puur, stralend en jong lichaam, zowel van binnen als van buiten.
 26. 26. SLIM The hunger fighting sportsdrink Insight “Ik wil gewoon gewicht verliezen zonder al die dure shakes en diëten die toch niet werken, maar door gezond en minder te eten en extra te sporten. Ik ben alleen vaak in gevecht met mijn hongergevoel en hunker door de dag heen naar zoete tussendoortjes.”
 27. 27. SLIM The hunger fighting sportsdrink Conceptstatement Slim is een frisse, dorstlessende sportdrank voor vrouwen gemaakt van bronwater, aangevuld met het goede van peer en de Afrikaanse cactus Hoodia. Slim heeft hierdoor een lekkere zachte peerachtige smaak. Maar Slim doet ook iets heel unieks. Het remt de trek in lekkere tussendoortjes. Het Chroom uit peren zorgt ervoor de suikerspiegel op peil blijft. Tege­ lijkertijd laat Hoodiasap onze hersenen geloven dat er meer suikers in je bloed zitten dan werkelijk het geval is. Slim helpt je om op een zo natuur­ lijke en verantwoorde manier gewicht te verliezen.
 28. 28. CONCEPTING Onderzoek: - Setting - Focusgroep - Bevindingen en conclusies per concept - Score van de vijf concepten - De winnaar
 29. 29. CONCEPTING Setting
 30. 30. 1 2 3 4CONCEPTING Focusgroep: 5 6 1. Annemiek Kouwenhoven, 22 jaar, Student HBO Verpleegkun- dige, Fitness, steppen, Zumba 3x. 2. Lindy vd Bulk, 29 jaar, Kinderopvang, Fitness en hardlopen 3x . 3. Natasja Kompanje, 26 jaar, Partymanager Catering, Tennis 2-3x. 7 4. Nicole de Jong, 42 jaar, Huismoeder, Fietst dagelijks. 5. Sylvia Kouwenhoven, 21 jaar, Commercieel medewerker bin- nendienst, Fitness, Zumba 2x . 6. Tanja Gijsenbergh, 24 jaar, Zorg, dementerende ouderen, Spinnen, BBB-en 3x 7. Yvonne van Eijk, 20 jaar, Kinderopvang, Voetbal, 3x.
 31. 31. CONCEPTING Bevindingen en conclusies Chocosport: - Na het sporten hebben veel vrouwen trek. - Chocola en sport is tegenstrijdig. - Een sportdrank hoort fris, dorstlessend en transparant te zijn. - De herstellende werking en vermindering van spierpijn en spierschade is positief. - De naam is tegenstrijdig en nodigt niet uit. - De fles heeft een alcoholische en prijzige uitstraling. - Graag een transparante fles. - De blauwe kleur van de fles is aantrekkelijk. AFGEVALLEN: te weinig positieve reacties.
 32. 32. CONCEPTING Bevindingen en conclusies Sky: - Een hogere ademhaling tijdens het sporten is - Missen vrucht op de verpakking. positief. “Dan doe je tenminste iets.” - Fles heeft geen vorm en is rustig. - Frisheid, dorstlessendheid en doordrinkbaar- - Verpakking straalt frisheid en dorstless- heid zijn positief. endheid uit. - De vrucht Santol wordt door niemand herkend. - De dop is positief verassend en lijkt mak- - Moeilijk voor te stellen hoe het drankje eruit kelijk in gebruik. ziet en smaakt. - Missen transparant streepje in verpak- - Aanduiding van vitaminen en ijzer is positief. king. - De naam Sky vinden ze goed. AFGEVALLEN: de verpakking scoorde goed. Met name om de dop. Frisheid, dorstles­sendheid en doordrinkbaarheid meenemen in gekozen concept.
 33. 33. CONCEPTING Bevindingen en conclusies Delight: - Alleen de vrouwen die bezig zijn met gewicht verliezen herkennen zich in de insight. - Op de ingrediënten en smaken wordt goed gereageerd. - Vetverbranding en minder vetopname is positief maar niet voor iedereen geloofwaardig. - “Eindelijk een sportdrank zonder calorieën.” - Dop is onhandig. Liever een sportdop. - Alle ingrediënten afbeelden op de verpakking. - Term ‘Light’ in de naam is passé en te vaak negatief in beeld. - Vorm van de fles is aansprekend. GAAT DOOR! Later meer voor verdere conclusies en aanbevelingen.
 34. 34. CONCEPTING Bevindingen en conclusies Shine: - Meeste vrouwen willen wel vooruitgang zien van de prestaties. O.a. voor motivatie. - “Het is vooral voor oudere mensen of mensen die jong willen blijven.” - De claim dat sporten je lichaam verouderd werkt niet mee. “Dan kan je beter niet sporten.” - Veroudering van het lichaam wordt al opgelost met andere producten. - Moeilijke smaakvoorstelling door combinatie van vruchten. Wel verassend en aansprekend. - Bronwater en geen calorieën is positief. VALT AF: te weinig positieve reacties. Positieve aspecten (als smaak) worden meegenomen in het concept dat wel doorgaat.
 35. 35. CONCEPTING Bevindingen en conclusies Slim: - Ook trek in hartige tussendoortjes. - De claim van de ingrediënten Chroom en - Sporten en gezond eten is de enige Hoodiasap zijn ongeloofwaardig en onbekend. manier om af te vallen. - Fles doet dik vruchtendrank vermoeden. - Naam doet denken aan Slimfit. - De draaiende vorm in de fles is positief. - Smaak is positief. - Alle ingrediënten op de verpakking. - Ingrediënten vernieuwend. - Missen sportdop. - Benefits spreken aan. - Doorzichtige fles. VALT AF: de positieve aspec­ en van dit concept worden meegenomen! De verassende smaak, t ingrediënten en het fruit op de verpakking.
 36. 36. CONCEPTING De score van de vijf proposities
 37. 37. CONCEPTING Delight het winnende conceptChocosport Sky Delight Shine SlimRewarding The everlasting The sportdrink that The purifying The hunger fightingsportsdrink sportsdrink shapes you up sportsdrink sportsdrink
 38. 38. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: - Wat vrouwen missen. - Nieuwe naam. - Ingrediënten en smaak. - Schets. - Verder onderzoek. - Nieuwe varianten van Delight.  
 39. 39. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: Wat vrouwen missen: Behalve de suikers en de calorieën zijn vrouwen absoluut niet op de hoogte van de andere ingrediënten van een sportdrank en wat deze voor ze doen tijdens het sporten. Geen promotie sportdranken in sportscholen. Sportdranken zijn te duur. Voor de introductie van een nieuw sportdrankje is het belangrijk dat vrouwen kunnen pro- even (sampling) en weten wat de sportdrank voor hen kan doen tijdens en na het sporten (communicatie en aanbeveling van geloofwaardige personen).
 40. 40. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: NIeuwe naam: Alleen op de naam ‘Sky’ werd positief gereageerd. De naam straalt frisheid en dorstlessendheid uit. Maar zegt niet direct wat het doet. Een fantasienaam spreekt aan. Een nieuwe naam ontwikkelen.
 41. 41. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: Ingrediënten: 150 mg Groene thee extract 300 mg pectine 300 mg vitamine C 400 mg Vitamine B1 / B2 100 mg Vitamine B3 200 mg Vitamine B12
 42. 42. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: Smaak: De smaak van een sportdrank voor vrouwen moeten vernieuwend en ve- rassend zijn, maar niet onbekend. Smaken die goed uit het onderzoek komen zijn: groene thee, cactussap, peer, appel, grapefruit, citrusvrucht, mandarijn en blauwe bosbes. Deze worden gezien als typisch vrouwelijke smaken. Er wordt verwacht dat mannen minder van deze ingrediënten houden. Next step: Ingrediënten nodig voor benefit. Keuze voor smaakvarianten.
 43. 43. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: Verbeterpunten schets
 44. 44. CONCEPTING Conclusies en aanbevelingen: Verder onderzoek nodig naar: Uit de pilotgroep is NIET naar voren gekomen dat er een tegenstand is tegen zoetstoffen. Bij deze groep lag de nadruk duidelijk op het aantal calorieën in de sportdrank. Vanuit deze bevindingen adviseer ik nu te kiezen voor het toevoegen van zoetstoffen. Echter uit de eerdere interviews tijdens mijn research kwam de vraag naar een volledig natuurlijke sportdrank naar voren. Suikers: Natuurlijk, maar hoge calorieën. Zoetstoffen: Niet natuurlijk, geen of weinig calorieën.
 45. 45. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Mogelijke verpakkingsontwikkeling. Schap supermarkt. Mogelijke merken en producenten.
 46. 46. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Mogelijke verpakkingsontwikkeling AA-drink: Goede vorm Sportdop
 47. 47. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Mogelijke verpakkingsontwikkeling Etiket: Jurk Accentueert vrouwelijke vorm. Genoeg ruimte voor informatie.
 48. 48. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Mogelijke verpakkingsontwikkeling Etiket: Non labellook W&R Etiketten is een moderne drukkerij die gespecialiseerd is in de pro- ductie van blanco en bedrukte etiketten in alle soorten en maten. Ook als het gaat om afwijkende vormen of extreme toepassingen helpen wij u graag.
 49. 49. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Schap supermarkt - Voor de verdere ontwikkeling van het product is het verstandig met een trademarketeer of een category manager te gaan praten. - Kijk goed naar hoe de relatie is tussen de trademarketeer van een merk en de supermarkten wanneer je besluit het idee te verkopen. (category captain) - Schrijf een duidelijke handelsintroductie.
 50. 50. PRODUCTIE EN INTRODUCTIE Mogelijke merken en producenten Uitbrengen onder het Lipton-label. (dan wel andere naam en verpakking)
 51. 51. Marleen Kouwenhoven 06 30941455 marleen_kouwenhoven_1987@hotmail.comwww.cargocollective.com/MarleenKouwenhoven
 52. 52. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 nam de BIJLAGE Amerikaanse topzwemmer Michael­Phelps geen ste­ Na onderzoek van de James roïden of supplementen voor Chocola Madison University bleek zijn toppresta­ es, maar hij tiChocola heeft unieke eigen- chocomelk hetzelfde effect dronk chocolademelk. Hijschappen. Volgens de Ma- te hebben op het herstel van won ­ jdens die Olympische tiya’s en de Azteken gaven ca- dertien voetballers tijdens Spelen zes gouden medaillescaobonen gaven hen zoveel twee trainingen. Ook zorgde en twee maal brons.macht en energie dat ze de chocolade ervoor dat erdachten dat de cacaobonen minder ‘creatine kinase’ in In onderzoek uitgevoerd aanverborgen krachten bezaten. het bloed zat. Deze stoffen de Indiana University blijktDe moderne wetenschap­ maken net dat er spierpro­ dat wielrenners bij fikse in-geeft deze theorie steun, blemen optreden. spanning sneller herstellenwant er worden steeds meer na chocomel gedronken tenuttige stoffen in chocolade hebben in plaats van Sport-gevonden. drank.
 53. 53. BIJLAGE SantolUit onderzoek van het RIVM IJzer is nodig voor de cyto- IJzer is onmisbaar voorin samenwerking met TNO chromen, belangrijk voor de de levering van energieblijkt dat vrouwen per dag cellulaire ademhaling. in het l­ ichaam. Zonder ij­5,6 mg ijzer te weinig binnen zer kan geen hemoglobinekrijgen t.o.v de Aanbevolen Vitamine C bevorderd de worden aangemaakt en kanDagelijkse Hoeveelheid. o ­ pname van ijzer. de ­ zuurstof niet door het l ­ichaam worden vervoerd. Calcium verstoort de opname­ van ijzer.
 54. 54. BIJLAGE Groene thee extractCatechines en coffeïne ver­ Het extract EGCG uit groene Zonder verder iets te doensterken en verlengen de thee heeft een thermogene kan het energieverbruik totwerking van (nor)adrenaline werking. Het lichaam ver- 4% stijgen en de hoeveelheidin het lichaam. Het lichaam brandt dan meer dan gemid­ vetten die verbrand wordenverbruikt dan meer energie deld voedingsstoffen zoals tot wel 12% hoger liggen.  en de oxidatie van vetten vet.neemt toe.
 55. 55. BIJLAGE PectinePectine beperkt de hoeveelheid vetopname van je cellen. Daar-door krijg je een natuurlijke beperking van het vet wat de cel-len kunnen opnemen. Het aanwezige pectine in je lichaamheeft een waterbindende eigenschap, het absorbeert waterigesubstanties en deze waterige substanties zorgen ervoor dat decellen vet loslaten.
 56. 56. BIJLAGE Vitamine CVitamine C vermindert de ef- Vitamine C wordt gebruikt Vitamine C werkt als antioxi-ficiency van vet. Het vermin- voor het maken van colla- dant, waarbij cellen wordendert de inhoud van het vet, geen, wat belangrijk is bij beschermd tegen vrije radi-het kan het verdunnen, of vorming van huid. calen.vloeibaar maken. Door hetverdunnen van het vet wordt Vitamine C bevorderd de op-dit minder effectief en het name van ijzer.kan dan makkelijker ons li-chaam verlaten.
 57. 57. BIJLAGE Vitamine AVitamine A voorkomt en be- Vitamine A verbetert hethandelt huidproblemen en herstellend vermogen vanveroudering van de huid. het ­ichaam en stimuleert de l aanmaak van DNA voor de huid.
 58. 58. BIJLAGE AnthocyanidinenAnthocyanidinen (ook wel In de laatste jaren hebben Zijn als antioxidant krachti-leucoanthocyanidinen en diverse studies aangetoond ger dan vitamine E en C.pycnogenolen) behoren tot dat deze anthocyanidinende familie van semi-essen- een belangrijke rol vervullentiële nutriënten, de plant in de opbouw van collageenflavonoïden. De krachtigste en in het voorkomen van af-anthocyanidinen die com- braak ervan.mercieel worden gebruikt,zijn extracten van druiven-pit (Vitis vinifera) en blauwebosbes (Vaccinium myrtillus).
 59. 59. BIJLAGE ChroomChroom heeft invloed op de werking van insuline in ons li- Tijdens een wetenschap-chaam en daarmee een grote invloed op onze bloedsuiker pelijk studie kregen patiën­spiegel. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, neemt de trek ten die afhankelijk zijn vanin zoet eten af, de lekkere trek dus. Wanneer deze trek on- sonde voeding geen chroombewust onderdrukt wordt zul je simpelweg minder hunkeren toegevoegd. De patiëntennaar die gevulde koek of reep chocolade. kregen vrij snel diabetes- achtige symptomen. Door toediening van chroom aan de sonde voeding, ver­ dwenen deze symptomen. 
 60. 60. BIJLAGE P 57Onderzoek heeft uiteindelijk uitgewezen dat het P57 in- De Hoodicactus werd voorgrediënt (uit de Hoodicactus) in staat is om de hypothalamus het eerst gebruikt door de(regelcentrum van de hersenen) voor de gek te houden door San ofwel Bosjesmannen,het te laten denken dat er meer suikers in het bloed zitten dan een nomadische stam die indaadwerkelijk het geval is. Er wordt dus geen signaal meer de Kalahari woenstijn in Zuid-afgegeven die aangeeft dat je moet eten. Afrika leven. Daar wordt Hoodia al vele gene­ aties r gebruikt om het honge­­ en­ r- dorstgevoel tegen te gaan ti ­ jdens de jacht.

×