Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Posar límits

285 views

Published on

Pautes familiars

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Posar límits

  1. 1. ORIENTACIONS PER A PARES: POSAR LÍMITS LES NORMES QUE DONAM ALS NOSTRES FILLS HAN D'ÉSSER: • Clares i Concretes “posa els coberts,.... a la taula” en comptes de “posa la taula” És freqüent sentir de nosaltres mateixos i d'altres pares expressions com "Porta't bé", "Siguis bon al·lot", o "no facis això". Els nostres fills ens entendran millor si concretam. Un límit ben especificat diu a un nen exactament el que ha de fer: "Parla baix en una biblioteca "; "Deixa que la mare acabi de parlar per telèfon, després estaré per tu": • Positives “parla baix” en comptes de “no cridis” En general, és millor dir a un nen el que ha de fer ("Parla baix") abans del que no ha de fer ("No cridis"). • Coherents “no li diguis que parli baix cridant” El millor que podem fer és predicar amb l'exemple • Consistents: sempre han d'ésser iguals, ha d'haver-hi unes rutines “anam a dormir a les 8h, pot haver-hi una excepció com a premi, però s'ha de respectar el dia a dia” Una rutina flexible (jeure's a les 8 una nit, a les 8 i mitja en la pròxima, i a les 9 en una altra nit) convida a una resistència i es torna impossible de complir. Rutines i regles importants en la família haurien de ser efectives dia a dia, encara que estiguis cansat o indisposat. • Han de tenir conseqüències (+) / (-) “premiam el compliment i actuam davant l'incompliment de forma immediata” COM ACTUAR DAVANT D'UNA CONDUCTA NEGATIVA ? 1. Ignorar la conducta problema i reforçar les conductes positives (premiar) 2. Sobre corregir Pràctica positiva: repetir la conducta de forma adequada (premiar) “Entrar a l'habitació sense pegar portades” Reparació: reparar / restituir el que ha espanyat (premiar) “Estalviar per a comprar el conte que ha estripat al seu germà”
  2. 2. 3.Temps fora: a) Retirar de l'objecta o situació que provoca la conducta “Si no respecta el temps de joc amb la play, o es baralla per que no vol deixar-la al germà, per exemple.... es retira el joc durant un temps” (Sobre corregir i premiar) b) Retirar al nin de l'ambient on es dona la conducta “Davant d'una geniada, posar-lo a un racó fora estímuls (cadira de pensar, habitació, etc)” (Sobre corregir i premiar) Explica el temps fora al nen abans d’utilitzar-lo: 1.Tria un bon moment en que es porti bé i aconsegueix la seva atenció. 2. Comença explicant el perquè és important que segueixi les teves indicacions/instruccions. 3. Explica que és el temps fora i com vos ajudarà a enfadar-vos menys 4. Digues que només durarà X minuts (1m x any) i després fes-lo reflexionar sobre el seu comportament (Sobre corregir i premiar) RECORDAU: - Que heu d'ésser ferms i pacients Uns límits ferms són els que s'apliquen amb una veu segura, sense crits, i una seriosa mirada al rostre. Els límits més suaus suposen que el nen té l'opció d'obeir o no. - Que és molt important mantenir la serenitat i la calma. Quan els pares estan molt enfadats castiguen més seriosament i són més propensos a ser verbalment i/o físicament abusius amb els seus nens. Cal comptar fins a deu abans de reaccionar. La disciplina és bàsicament ensenyar al nen com ha de comportar-se. No es pot ensenyar amb eficàcia si vostè és extremament emocional. - Que no heu d'entrar mai en una lluita de poder amb el nen, no us deixeu enredar, ja que estaríeu reforçant la seva conducta. Mantinguin-se al marge Quan diem "vull que te'n vagis al llit ara mateix", estem creant una lluita de poder personal amb els nostres fills. Una bona estratègia és fer constar la regla d'una forma impersonal. Per exemple: "Són les 8, hora de jeure's" i li ensenya el rellotge.. - Desaprovin la conducta, no el nen És necessari que deixem clar per als nostres fills que la nostra desaprovació està relacionada amb el seu comportament i no directament amb ells. No s'ha de dir "Nen dolent" (desaprovació del nen). Hauríem de dir "No mosseguis" (desaprovació de la conducta).
  3. 3. - Ofereixin opcions i suggereixin alternatives En molts casos podem donar als nostres fills una oportunitat limitada de decidir com complir les seves "ordres". Per exemple: "És l'hora del bany. Ho vols prendre amb la dutxa o amb la banyera plena?" Sempre que apliqui un límit al comportament d'un nen, intenti indicar una alternativa acceptable. Exemple : "No et puc donar un caramel abans del sopar, però et puc donar un gelat de xocolata després" NO OBLIDEU: 1) Que l'objectiu dels nens és cercar l'atenció i l'afecta dels pares. 2) Que si no ho aconsegueixen mitjançant conductes positives, per manca de reforç dels pares ho intentaran amb conductes negatives. 3) Que reforçar les conductes positives és la base per evitar les negatives. ANIMS I BONA SORT!!!

×