Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Prezentare scolari pdf

2,637 views

Published on

 • Be the first to comment

Prezentare scolari pdf

 1. 1. Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți -Seminar de educație ecologică – Apa are grijă de tine. Tu ai grijă de ea? Salvați-l pe Picurici Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice
 2. 2. Știați că?! Pământul este acoperit de apă în proporţie de 71%, dar din toată această imensă cantitate, mai puţin de 1% este apă dulce sau potabilă? Organismul uman este în proporție de 70% apă? Apa este esenţială pentru apariţia şi menţinerea vieţii? Aproape 94% din apa de pe glob este sărată? Cel mai adânc lac din lume se află în Siberia, Rusia. Lacul Baikal are o adâncime de peste 1700 de metri, iar toată apa lui reprezintă 10% din totalul de apă potabilă de pe glob? 95% dintr-o rosie este apa?
 3. 3. Formele de existență a apei în natură În stare lichidă (forma care acoperă 2/3 din suprafața pământului sub formă de mări, oceane, râuri, fluvii, ape subterane); În stare solidă (formează calote glaciare); În stare gazoasă (atmosfera conține o cantitate considerabilă de apă, sub formă de vapori de apă). În natură, apa se găsește din abundență, în toate stările de agregare:
 4. 4. Circuitul apei în natură
 5. 5. Circuitul apei în natură
 6. 6. Circuitul apei în natură Circuitul apei în natură (denumit uneori și ciclul hidrologic sau ciclul apei) este procesul de circulație continuă a apei de pe suprafața pământului, subsol și aer. În cursul parcurgerii acestui circuit, apa își schimbă starea fiind în stare solidă, lichidă sau gazoasă. Apa trece de exemplu dintr-un râu într-un ocean, prin diferite forme, dintre care cele mai însemnate sunt evaporația, transpirația, infiltrația și scurgerea. Prin apă potabilă se înțelege apa destinată consumului uman. Aceasta poate fi: orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară destinată consumului uman. Sursele de apă pentru alimentarea populației sunt: ape freatice – aflate la mica adâncime care se alimentează prin precipitații; ape subterane – care se dezvoltă la adâncimi mari.
 7. 7. Importanța apei și rolul ei în organismul uman
 8. 8. Prepararea hranei și consum ca atare. Igienă personală și a obiectelor de care ne folosim. Irigații. Transport. Utilizările apei
 9. 9. Forme de poluare a apei Agricultură intensivă Industrie chimică Depozitele de gunoaie Sistemul de distribuție
 10. 10. Surse de poluare a apei și consecințele utilizării apei poluate Principalele surse de poluare a apei la nivel de gospodărie: gunoi menajer gunoi de grajd latrină fertilizanți pesticide Apa folosită trebuie să fie limpede, clară, fără gust sau miros. Apa poluată ne poate îmbolnăvi. Simptome care pot apare – febră, stări de greață, diaree, vărsături, oboseală, slăbiciune, dureri abdominale, colici, amețeli, dureri de cap, nuanțe brune sau cenușii ale feței.
 11. 11. Cum ajung poluanții in fântână? Bacteriile - ajung în apa de fântână datorită contaminării cu materii fecale de la om sau animale. Când analizele de laborator indică prezenţa bacteriilor în apa de fântână, nu este bine să beţi acea apă până când sursa poluării nu a fost eliminată şi calitatea apei restabilită. Bacteriile reprezintă un risc pentru sănătate. Nitraţii - ajung în apa de fântână datorită utilizării lor în agricultură sau datorită scurgerilor din latrină. Concentraţiile mai mari de 50 mg nitrat/litrul de apă, sunt periculoase pentru nou-născuţi deoarece afectează capacitatea sângelui de a transporta oxigenul, cauzând „boala albastră a sugarului”, care poate fi mortală. Pesticidele - pot contamina apa din fântână dacă sunt utilizate incorect sau în exces în agricultură, în scopul combaterii buruienilor şi insectelor.
 12. 12. Măsuri în cazul folosirii apei din fântâni în vecinătatea fântânii nu trebuie să existe surse de poluare: latrină, grajd, coteț, depozit de gunoi; dacă acestea există, trebuie să se afle la o distanță de fântână mai mare de 10 m; pereții fântânii trebuie să aibă înălțimea de 70 - 100 cm deasupra nivelului solului și adâncimea de 60 cm sub acest nivel; fântâna trebuie să fie dotată cu capac și acoperiș; găleata sau cablul/lanțul nu trebuie să intre în contact cu solul; perimetrul trebuie să fie betonat și împrejmuit pentru a evita infiltrarea contaminanților; sursa de apă trebuie analizată periodic și marcată în consecință - potabil, nepotabil (foarte important în cazul fântânilor publice).
 13. 13. Prin apă potabilă se înțelege apa destinată consumului uman. Aceasta poate fi: orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente; toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman. Sursele de apă pentru alimentarea populației sunt: ape freatice – aflate la mica adâncime care se alimentează prin precipitații, prin infiltrare; ape subterane – care se dezvoltă la adâncimi mari și care sunt delimitate la partea superioară de formațiuni geologice ce oferă o bună protective împotriva proceselor de poluare. Apa potabilă
 14. 14. Să protejăm mediul!
 15. 15. Picurici iți mulțumește pentru atenție!

×