Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu
materiale care interferează cu sănatatea umană, calitatea vieții...




Sunt 2 categorii de materiale poluante . Poluanti biodegradabili,
care se descompun rapid si natural. Devin o proble...
Poluarea
Poluarea poate fi de mai multe feluri:
-Poluarea apei
-Poluarea solului
-Poluarea aerului
-Poluarea fonica
Poluarea aeruluiatmosferice care s-a mentinut
Echilibrul natural al gazelor
timp de milioane de ani, este amenintat acum ...
Poluarea aerului
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut

timp de milioane de ani ,este amenintat acu...
Poluarea aerului

Dupa unele estimari, in zilele noastre peste un miliard de oameni
inspira aer foarte poluat, in special...
Poluarea aerului

Dupa unele estimari, in zilele noastre peste un miliard de
oameni inspira aer foarte poluat, in special...
Poluarea Apei
Cererea de apă potabilă este în creștere continuă cât timp
populația globului crește. Din anul 1942 până în ...
Poluarea Apei
Poluarea apelor afecteaza calitatatea vietii la scara

planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru
orga...
Ingrasamintele Chimice
Îngrășămintele chimice cum ar fi fosfații și nitrații folosiți în agricultură sunt
vărsate în lacur...
Pescadoarele marine
Pescăriile marine naturale suportate
de ecosistemul oceanului sunt o sursă
esențială de proteine, mai ...
Eroziunea Contribuie la poluarea
apei
Eroziunea contribuie și ea la
poluarea apelor. Pământul și
nămolul duse de apă de pe...
Cauzele poluarii apei

:

 Scurgeri accidentale de reziduuri de la diverse fabrici, dar si

deversari deliberate a unor ...
În ţara noastră protecţia mediului înconjurător
constituie o problemã de interes naţional în scopul
păstrării echilibrului...
   Solul este un amestec de materie din plante, minerale si animale care se formeaza intr-un proces foarte lung, poate 

...


Solul, ca si aerul si apa, este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. 
De calitatea solului depin...


2.Forme speciale. Poluare radioactiva:
Poluarea cu radiatii este o forma speciala de poluare datorita emisiei, propagar...


Degradarea mediului are 
drept cauze atât unele 
fenomene naturale cât şi 
cele datorate activitãţii 
umane.Dacã factor...
Problema protecţiei mediului prin adoptarea 

mãsurilor de prevenire şi respectiv de combatere a 
poluãrii mediului a con...
 Legãtura dintre dezvoltarea economica 

durabilã şi protecţia mediului 
evidentiatã încã de la începutul anilor 
90, est...
 Una dintre componentele

deosebit de importante ale
biosferei este solul, corp
natural tridimensional
situat la suprafaţ...


Prin natura lui, solu
particularitati pe ca l prezintă
celorlalţi factori ai t de deosebite de ale
pe atât de importan ...
Poluarea fonica de sunete fără un caracter
Zgomotul ester un complex
periodic cu insurgenţă dezagreabilă aleatoare, care
...
Poluarea fonica
Efectele patologice ale zgomotului sunt: surditatea

traumatică şi perturbări ale sistemului nervos, cu e...
Poluarea fonica
 Avioanele aduc mari prejudicii sonore faunei şi florei

regiunilor pe care le survolează, datorită undel...
Poluarea fonica
Omul percepe sunete cu o intensitate între 0 si 120 db.

Urechea umană percepe în mod diferit frecvenţele...
Poluarea fonica
Astăzi se caută soluţii pentru a evita producerea şi

transmiterea zgomotelor. Maşinile sau motoarele ce ...
Power point poluare.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Power point poluare.

55,310 views

Published on

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39sFWPG ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/39sFWPG ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Power point poluare.

 1. 1. Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănatatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante provine din activitățile umane.
 2. 2.   Sunt 2 categorii de materiale poluante . Poluanti biodegradabili, care se descompun rapid si natural. Devin o problema cand sunt introdusi in mediu dupa ce s-au descompus. Poluanti nondegradabili sunt materiale care nu se descompun s-au se descompun incet in mediul natural. Cand contaminatia apare, este greu sau imposibil sa se mai inlature aceste materiale. Compusii nondegradabili ca DDT-uri (un tip de otrava), dioxizi sau materiale radioactive pot ajunge la nivele periculoase de acumulare daca sunt introduse in piramida trofica . De exemplu, daca moleculele unei substante toxice ajung in apa, ele vor afecta plantele. Un peste mic care va manca aceste plante va acumula o si acele molecule intr-o concentratie mai mare. Daca un alt peste mai mare mananca pestele mic, va acumula moleculele intr-o concentratie si mai mare, care poate ameninta viata. Procesul de acumulare a acestor molecule se numeste bioacumulare.
 3. 3. Poluarea Poluarea poate fi de mai multe feluri: -Poluarea apei -Poluarea solului -Poluarea aerului -Poluarea fonica
 4. 4. Poluarea aeruluiatmosferice care s-a mentinut Echilibrul natural al gazelor timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera, incalzirea globala, poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.
 5. 5. Poluarea aerului Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani ,este amenintat acum de activitatea omului.Aceste pericole ar fi efectul de sera ,incalzirea globala ,poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.
 6. 6. Poluarea aerului  Dupa unele estimari, in zilele noastre peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, rezultate din procesele industriale. Din aceasta cauza, numarul celor care de afectiuni toracice-pulmonare, in special in randul copiilor si al batranilor, este in continua crestere. La fel si frecventa cazurilor de cancer de piele este in crestere. Motivul este stratul de ozon deteriorat, care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive .
 7. 7. Poluarea aerului  Dupa unele estimari, in zilele noastre peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, rezultate din procesele industriale. Din aceasta cauza, numarul celor care de afectiuni toracice-pulmonare, in special in randul copiilor si al batranilor, este in continua crestere. La fel si frecventa cazurilor de cancer de piele este in crestere. Motivul este stratul de ozon deteriorat, care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive.
 8. 8. Poluarea Apei Cererea de apă potabilă este în creștere continuă cât timp populația globului crește. Din anul 1942 până în anul 1990 preluarea apei potabile din râuri, lacuri, rezervoare și alte surse a crescut de patru ori. Din totalul apei consumate în Statele Unite în 1995, 39% a fost pentru irigație, 39% a fost pentru generarea de curent electric, 12% a fost folosită pentru alte utilități; industria și mineritul au folosit 7% și restul a fost folosită pentru animalele domestice și în scopuri comerciale.
 9. 9. Poluarea Apei Poluarea apelor afecteaza calitatatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteriologic. Daca toata apa de pe pamant ar fi turnata in 16 pahare cu apa, 15 si jumatate dintre ele ar contine apa sarata a oceanelor si marilor. Din jumatatea de pahar ramasa, mare parte este inglobata fie in gheturile polare, fie este prea poloata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel, ceea ce a mai ramane pentru consumul omenirii reprezinta continutul unei lingurite.
 10. 10. Ingrasamintele Chimice Îngrășămintele chimice cum ar fi fosfații și nitrații folosiți în agricultură sunt vărsate în lacuri și râuri. Acestea se combină cu fosfații și nitrații din apa menajeră și măresc viteza de dezvoltare a algelor. Apa poate sa ajungă "sufocantă" din cauza algelor care sunt în descompunere și care epuizează oxigenul din ea. Acest proces, numit eutrofizare, poate cauza moartea peștilor și a altor forme de viață acvatice. La sfârșitul anilor '90 în apele dintre Golful Delaware și Golful Mexic au murit mii de pești din cauza dezvoltării unei forme toxice de alge numită Pfisteria
 11. 11. Pescadoarele marine Pescăriile marine naturale suportate de ecosistemul oceanului sunt o sursă esențială de proteine, mai ales pentru oamenii din țările în curs de dezvoltare. Totuși, poluarea din golfuri și estuare amenință rezervele de pește care și asa sunt aproape epuizate din cauza pescuitului excesiv. În 1989, 260.000 barili de petrol s-au vărsat din petrolierul Exxon Valdez în Strâmtoarea "Prince William" din Alaska, un vechi și bogat loc de pescuit. În 1999 s-au raportat 8.539 accidente petroliere în apele și în jurul apelor Statelor Unite, vărsându-se 4,4 miliarde de litri de petrol.
 12. 12. Eroziunea Contribuie la poluarea apei Eroziunea contribuie și ea la poluarea apelor. Pământul și nămolul duse de apă de pe dealurile defrișate, pământurile arate sau de pe terenurile de construcție pot să blocheze cursul apelor și să omoare vegetația acvatică. Chiar și cantități mici de nămol pot să elimine unele specii de pești. De exemplu, când defrișările îndepărtează învelișul de plante al versanților dealurilor, ploaia poate să ducă pământ și nămol în râuri, acoperind pietrișul din albia unui râu unde păstrăvii sau somonii își depun icrele.
 13. 13. Cauzele poluarii apei :  Scurgeri accidentale de reziduuri de la diverse fabrici, dar si deversari deliberate a unor poluanti;  Scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane, mai ales produse petroliere;  Pesticidele si ierbicidele administrate in lucrarile agricole care se deplaseaza prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigatii pana la panza freatica;  Ingrasamintele chimice si scurgerile provenite de la combinatele zootehnice;  Deseurile si reziduurile menajere;  Sarea presarata in timpul iernii pe sosele, care este purtata prin sol de apa de ploaie si zapada topita;  Depunerile de poluanti din atmosfera, ploile acide.  Poluantii apei sunt produsele de orice natura care contin substante in stare solida, lichida sau gazoasa, in conditii si in concentratii ce pot schimba caracteristicile apei, facand-o daunatoare sanatatii.
 14. 14. În ţara noastră protecţia mediului înconjurător constituie o problemã de interes naţional în scopul păstrării echilibrului ecologic, menţinerii si imbunatatirii calitaţii factorilor naturali, asigurării unor condiţii de viaţa şi de muncã tot mai bune generaţiilor actuale şi viitoare.
 15. 15.    Solul este un amestec de materie din plante, minerale si animale care se formeaza intr-un proces foarte lung, poate  dura mii de ani. Solul este necesar pentru cresterea majoritatii plantelor si esential pentru toata productia agricola.  Poluarea solului este acumularea de compusi chimici toxici, saruri, patogeni (organisme care provoaca boli), sau  materiale radioactive, metale grele care pot afecta viata plantelor si a animalelor.        Metodele irationale de administrare a solului au degradat serios calitatea lui, au cauzat poluarea lui si au accelerat  eroziunea. Tratarea solului cu ingrasaminte chimice, pesticide si fungicide omoara organisme utile cum ar fi unele  bacterii, fungi si alte microorganisme. Elementele poluante ale solului sunt grupate in 3 categorii:        - elemente biologice, reprezentate de organisme (bacterii, virusi, paraziti), eliminate de om si de animale, fiind in  cea mai mare parte patogene. Ele fac parte integranta din diferite reziduuri (menajere, animaliere, industriale);        - elemente chimice, in cea mai mare parte de natura organica. Importanta lor este multipla: servesc drept suport  nutritiv pentru germeni, insecte si rozatoare, sufera procese de descompunere cu eliberare de gaze toxice si pot fi  antrenate in sursele de apa, pe care le degradeaza;        - elemente fizice care provoaca dezechilibrul compozitiei solului: inundatii, ploi acide, defrisari masive.        Cauzele degradarii solului sunt fie naturale, fie legate direct sau indirect de activitatea omului. Poluarea solului  este considerata o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practici necorespunzatoare, datorata indepartarii si  depozitarii la intamplare a reziduurilor rezultate din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii  necorespunzatoare a unor substante chimice in agricultura. Solul este supus poluarii ca si celelate elemente ale  mediului, dar el se reface tot mai greu in comparatie cu apa si aerul, deoarece procesele de autoepurare sunt mult mai  lente.
 16. 16.  Solul, ca si aerul si apa, este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii.  De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celei de  suprafata, cat mai ales a celei subterane. Poluarea este deosebit de evidenta si in cazul solului. Deseurile de tot felul care nu au  fost evacuate in ape si aer acopera uscatul tocmai in locurile aglomerate unde fiecare  metru patrat este intens si multiplu solicitat, degradeaza terenurile agricole tocmai  acolo unde sunt mai fertile, uratesc natura tocmai acolo unde este mai cautata pentru  frumusetea ei. Inca o contradictie a civilizatiei: alaturi de capacitatea de a creea un  mediu de viata acceptabil, chiar si in spatiul cosmic, sta rezolvarea precara a  salubritatii solului. Dar deseurile solide constituie numai un aspect al problemei. Solul  mai este supus actiunilor poluarilor din aer si apa. Intr-adevar, solul este locul de intalnire al poluantilor. Pulberile din aer si gazele toxice  dizolvate de ploaie in atmosfera se intorc pe sol. Apele de infiltratie impregneaza solul  cu poluanti antrenandu-i spre adancimi, iar raurile poluate infecteaza suprafetele  inundate sau irigate. Aproape toate deseurile solide sunt depozitate prin aglomerare  sau aruncate la intamplare pe sol. De la mucul de tigara sau biletul de autobuz pana la  autoturismul abandonat, de la picatura de ulei scursa din tractorul care ara campul  pana la groapa de gunoi cu diverse deseuri, toate sunt poluari directe ale solului. In  orase deseurile sunt inlaturate mai mult sau mai putin sistematic. Daca nu ajung in  ape, sunt depozitate pe anumite terenuri, limitand poluarea la suprafete mai reduse,  dar exista si pericolul infiltrarii in panza freat 
 17. 17.  2.Forme speciale. Poluare radioactiva: Poluarea cu radiatii este o forma speciala de poluare datorita emisiei, propagarii in spatiu a unor  radiatii capabile sa produca efecte fizice, chimice, biologice asupra organismelor vii. Sursele naturale de iradiere sunt constituite din diferite particule elementare si provenite din  spatiul cosmic sau prin interactiune cu atmosfera inalta. -din punctul de vedere al periculozitatii: radiatiile ? (gamma) si X; Radiatiile ?,?,? apar in urma procese de dezintegrare nucleara si de fisiune nucleara si in timpul  producerii unor izotopi artificiali. Efectele radiatiilor: -directe; -indirecte. Directe: se manifesta ca urmare a interactiunii cu suportul biologic modificandu-se compozitia  si structura materiei insotita uneori de mutatii genetice. Indirecte: cand este afectat doar biotopul si nu biocenoza. Se manifesta pe termen scurt dupa o  iradiere puternica si de scurta durata. Efectele pe termen lung pe seama acumularii unor iradieri  slabe ( creste riscul la cancer). Efectele genetice -; se manifesta la urmasii parintilor iradiati. Poluarea radioactiva: se manifesta -prin iradiere- un individ sau obiect este supus actiunii  radiatiilor emise de o sursa radioactiva; -prin contaminare -; un individ sau obiect intra in contact cu un corp radioactiv. Poluarea sonora (fonica): este o componenta intrinseca a civilizatiei contemporane; este o  agresiune datorata zgomotelor si constituie o cale de degradare a mediului ambiant. Zgomotul: este o suprapunere dezordonata de sunete; sunetul este o vibratie a aerului, care se  propaga sub forma de unde cu viteza de 340m/s. Taria sunetului se masoara cu fonometre. Ex: soapta -; 20 decibeli, trafic urban -; 80-90 decibeli, formatie rock -; 110 decibeli. Principalele surse de poluare: industria si transportul (urban). Efectele poluarii sonore: -efecte psihice nedorite: suprasolicitare nervoasa de durata conduce la afectiuni psihice sau  organice cum ar fi nevroze; -leziunile organice; -inteligibilitatea vorbirii;
 18. 18.  Degradarea mediului are  drept cauze atât unele  fenomene naturale cât şi  cele datorate activitãţii  umane.Dacã factorii  naturali cum ar fi  uraganele, cutremurele de  pãmânt, eruptiile  vulcanice, ele acţionând  intermitent, la intervale de  timp variabile şi pe durate  scurte, factorii antropicii  ( datoraţi acţiunii omului )  se manifestã continuu şi  drept urmare efectele  negative ale acestorã sunt  mult mai grave,  amenintând chiar cu  producerea unor dezastre  la nivel planetar.
 19. 19. Problema protecţiei mediului prin adoptarea  mãsurilor de prevenire şi respectiv de combatere a  poluãrii mediului a constituit una din preocupãrile  comunitãţii ştiintifice de pe malurile Atlanticului,  concretizatã prin conferintele internaţionale in cadrul  cãrora s-au stabilit proceduri coerente de identificare  şi limitare a impactului surselor de poluare.
 20. 20.  Legãtura dintre dezvoltarea economica  durabilã şi protecţia mediului  evidentiatã încã de la începutul anilor  90, este unanim acceptatã la ora  actualã prin implementarea sistemului  de management al calitãtii produselor  in corelaţie cu sistemul  managementului de mediu de cãtre  marile companii comerciale.  Cele mai renumite firme internaţionale  au promovat proceduri noi, moderne  în domeniul atestarii şi verificãrii  gradului de protecţie a mediului prin  apelarea la cele mai avansate  cunoştinte tehnico-ştiintifice.
 21. 21.  Una dintre componentele deosebit de importante ale biosferei este solul, corp natural tridimensional situat la suprafaţa uscatului cu proprietati si funcţii specifice, capabil sa intretina viata plantelor teresre, produs in timpuri geologice prin acţiunea factorilor climatici si biotici asupra rocilor de la suprafaţa uscatului, conditionati de relief si uneori de apa freatica, la care se adaugă, tot mai mult si mai intensiv, acţiunea omului.
 22. 22.  Prin natura lui, solu particularitati pe ca l prezintă celorlalţi factori ai t de deosebite de ale pe atât de importan mediului inconjurartor, te pentru biosfera, pentru om.  Ca suport si med plantele superioaiu de viata pentru re orizontul sau cu hu, solul, mai ales principalii depozitamus este unul dintre uscatului si ai ener ri ai substanţei vii ai captate prin fotosi giei potenţial biotice importante elemennteza, ca si al celor mai calciu, fosfor etc. te vitale ( carbon, azot, ). ierburilor si a floril Multitudinea câmpurile de plan or din pajişti, pădurile, te aceasta vegetatie di cultivate, toata energia solara si de versa depinde de orice ecosistem ca fertilitatea solului. In re doua funcţii esenţia cuprinde si solul, are furnizor de elemen le: de depozitar si de o parte, si de re te nutritive si apa, pe ci de reziduuri si deşe pient si transformator având deci rolul de uri, pe de alta parte, ecosistemului si de reglator al purificator al med înconjurător. iului
 23. 23. Poluarea fonica de sunete fără un caracter Zgomotul ester un complex periodic cu insurgenţă dezagreabilă aleatoare, care afectează starea psihologică şi biologică a oamenilor şi a altor organisme din natură
 24. 24. Poluarea fonica Efectele patologice ale zgomotului sunt: surditatea traumatică şi perturbări ale sistemului nervos, cu evoluţie lentă sau agresivă. Expunerea excesivă la zgomot intens şi pe perioade lungi de timp determină surditatea. Ea este întâlnită mai ales la mincitorii din cazangerii care nu poartă căşti fonice de protecţie.
 25. 25. Poluarea fonica  Avioanele aduc mari prejudicii sonore faunei şi florei regiunilor pe care le survolează, datorită undelor de şoc, fenomenului de reflexie şi de difracţie produs de denivelările terenului. Avioanele supersonice produc detunătura balistică şi bangul sonic care loveşte solul cu un covor de zgomote extrem de chinuitoare pentru populaţie. Efectele suprapresiunii sonice sunt extrem de dăunătoare pentru clădiri şi pentru persoanele din zona măturată de bang ce atinge lărgimi de 80-100 km2. Manifestările fiziologice negative ale organismului uman sunt cele menţionate anterior.
 26. 26. Poluarea fonica Omul percepe sunete cu o intensitate între 0 si 120 db. Urechea umană percepe în mod diferit frecvenţele din banda audio. În general un sunet de 20 Hz se aude începând de la 70 dB, iar un sunet de 16 kHz se aude de la 13 dB. Urechea percepe ambele valori cu aceeaşi intensitate şi ele sunt situate pe curbele de percepţie a sunetului ce definesc liniile de egală senzaţie. Sunetele jpase sunt percepute mai slab decât cele înalte. Vorbirea se realizează între limitele de 100 Hz şi 5 kHz.
 27. 27. Poluarea fonica Astăzi se caută soluţii pentru a evita producerea şi transmiterea zgomotelor. Maşinile sau motoarele ce vor fi construite este de dorit să producă un zgomot minim.

×