BpSM 2013.02. - Czigány Ildikó: Élmény, oktatás, állatkert

444 views

Published on

Budapest Science Meetup: 2013. február

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
444
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BpSM 2013.02. - Czigány Ildikó: Élmény, oktatás, állatkert

 1. 1. ÉLMÉNY, OKTATÁS, ÁLLATKERT-Célok és feladatok 2020-ig a Fővárosi ÁllatkertbenCzigány Ildikó2013 február 14
 2. 2. (A világ első intézménye egy állat- ésnövénykert volt a Biblia szerint.A bűnbeesés sajnos megsemmisítette.Noénak még sikerült úgy ahogyösszehoznia a családját mindenféleállatokkal, de az is csak „vészhelyzetieljárás” volt.)Kezdetben volt…Ádám és Éva, akik valójában egy gyönyörűállat-és növénykertben teremtettek! 
 3. 3. Képesek leszünk-e végre megszabadulni ősi bűneinktől ésrehabilitálni a velünk élő lényeket, a minket körülvevő és számunkrais menedéket nyújtó természetet?Mi a szerepe az állatkerteknek a 21. századi ember életében,jelen világunkban?Pontosan ez a célja és feladata egy mai állatkertnek!
 4. 4. Menazséria, ketrecek, „bestiák” felsorakoztatása.Ma ez már elképzelhetetlen!Az angol, német, holland és hasonló állatkertekbe senki nemmenne be, ha nem lennének meggyőződve az ott élő lényekjólétéről és nem lennének tisztában az állatkertek ismereteketterjesztő, szemlélet formáló szerepével, valamint fajvédelmitörekvéseivel.Honnan is indultunk?
 5. 5. Mit tehetnek az állatkertek?1. Fajvédelem. Ex situ faj megőrzés.Állatkerti technikákkal „megmentett” fajok (pl. Przewalskí ló,európai bölény, arab bejza, hawai lúd, amerikai kondor, aranyoroszlán majmocska, óriás panda).IUDZG,WAZA, EAZA, tenyészprogramok, EEP (EuropeanEndangered Species Programmes) ESB (EuropeanStudbooks).
 6. 6. Genetikai értékek megőrzése (a fogságban tartott egyedek genetikaitartalékot jelentenek)Megfelelő méretű és összetételű (kor, ivar) stabilan növekvő, vagylegalábbis állandó, egészséges populációk fenntartása, a fajra jellemzőviselkedési formák és a genetikai variabilitás megőrzése mellett.Önfenntartó zárttéri állományok, a vadbefogás kényszere nélkül.(Ugyanakkor egy végveszélyben lévő faj utolsó egyedeit be kell fogniés fogságban megkísérelni szaporítani.)Az igazi cél a természetes élőhelyek megőrzése és az in situ fajvédelem.A visszatelepítés állategészségügyi veszélyei (a visszatelepített és azeredeti állományra nézve).Állatkertek az in situ programokban is részt vesznek, pénzzel istámogatják ezt lehetőség szerint!Visszatelepítés?
 7. 7. Évente 600 millió látogatója van a világ állatkertjeinek! Hatalmaslehetőség arra, hogy tömegeket nyerjünk meg a természetiértékek védelmére!Ugyanakkor hatalmas lehetőség arra, hogy szórakozva tanuljunkés igényesen szórakozzunk!2. Oktatás, ismeret terjesztés
 8. 8. Hogyan?Legegyszerűbben az érdekes, figyelem felkeltő fajtáblák,magyarázó ábrák segítségével.
 9. 9. zoopedagógiai tevékenység (kihelyezett biológia órák, zootábor,stb.)speciális programok, fesztiválok, rendezvények,Továbbá:
 10. 10. EEP és ESB fajok tartása, tartás technológiák és állatházakfejlesztése, gazdagítása, új életterek létesítése, konferenciák,rendezvények szervezése -2014-ben nálunk lesz az EAZAkonferencia, tavaly IVY Zoo, új állatfajok – vombat,hangyászsün, stb.Mit tesz és várhatóan mit fog tenni a Fővárosi Állatkert?
 11. 11. Ragadjunk ki egy közelmúltbéli példát, amely egy nagyszabású,komplex attrakcióban öltött testet a 2012 májusában megnyíltVarázsheggyel!100 éves álom vált valóra! (Lendl Adolf és a Nagyszikla története)Az építményről.A Nagyszikla vasbeton szerkezete műemlék (1912).Megvalósítatlantervek.Hagenbeck féle száraz árkos kifutó.EU pályázati forrás. Összesen 4.5 millió EUR-ba került a projekt.
 12. 12. Interaktív kiállítás és oktató központ, állatház (vivárium, akvárium,ritka és különleges fajok gyűjteménye) rendezvény helyszín, 3Dfilmek, folyamatos programok, napi rendszerességgel , állatbemutató, iskolás csoportok fogadása, gondozók kiselőadásai,megújuló kiállítási anyag.Újdonság: az Állatkert télen is látogatható, több órás élményt adfedett, fűtött területen.Eredmény: a Varázshegy nevet viselő„Élet Múzeum”, Élő Csodák Palotája!
 13. 13. Játék és látnivaló az egész kicsiktől kezdve a felnőttekig.A legnagyobb terem (Csillagtér, Galactic Cathedral) 34 m magas,100 m2 a vetítővászon. Ez a helyszíne a nagy sikerű, hagyományosállatbemutatóknak!A legkisebb csak néhány óvodás befogadására alkalmas (Mackó kuckó)és a barna medve kifutójára néz az ablaka.Az Óriások Csarnokában életnagyságú ( 20 m ) ámbrás cet „úszik” a fejünkfölött.A Darwin Laborban önálló felfedezéseket tehetünk zoopedagóguskollégáink segítségével(tematikus fiókok, nagyító asztal, mikroszkópok)
 14. 14. Összesen 16 terem.3200 m2 terület három szinten elosztva.Érintő képernyős játékok, csontvázak, modellek, megfogható, kipróbálhatótárgyak, eszközök, bújni-mászni-húzni-csúszni alkalmas játékok, mintegynégyszáz ismertető tabló, dínók és ősemberek , szimulátoros idő-utazás ajégkorszakba, mintegy száz élő állat!
 15. 15. Itt látható az „egér-mennyország”, az elefánt cickány, a barokk zenéthallgató csupasz turkálók, cápák és ráják, akiket etetni is szabad,medúzák és csikóhalak, a kilenc szemű tőrfarkú rák, dél-amerikaigyümölcsevő denevérek, madárpókok, foszforeszkáló skorpiók, a világlegnagyobb botsáska fajai, virágszirom-lábú orchidea manók, teknősök,kiscsibék és csuklyás patkányok, akiket meg is lehet simogatni.
 16. 16. A Nagyszikla külseje is állatoknak ad otthont: vadkutyák, sörényesjuhok, indiai lúd, barna medve, vörös macskamedve és fedett átjáró azEmberszabásúak házába (gorilla, orángután).Szervezetileg a Varázshegy az Állatkert Ismeretterjesztő osztálya -kiterjeszti „szárnyait” az egész Kertre.Célunk bemutatni az Élet földi történetének bámulatosan gazdag ésmeglepő létformáit, elgondolkodtatni a földi élet múltján és jövőjén!Közelmúltbéli, egyéb projektek: Főkapu rekonstrukciója, belsőúthálózat felújítása, Termál projekt.És végül: hogy kerül a csizma az asztalra? Hogy kerül a zenetörténésza pilótafülkébe, és hogy kerül a pilóta az Állatkertbe?
 17. 17. Köszönöm a figyelmet!

×