Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pengenalan

14,093 views

Published on

 • Login to see the comments

Pengenalan

 1. 1. MODUL 1 Slide:
 2. 2. Pengenalan Slide:
 3. 3. Definisi <ul><li>Bantuan yang diberikan kepada mangsa kecemasan sebelum bantuan perubatan tiba. </li></ul>Slide:
 4. 4. Tujuan <ul><li>Selamatkan nyawa </li></ul><ul><li>Memberi bantuan awal untuk menyelamatkan nyawa di dalam situasi yang mengancam nyawa seperti pendarahan yang banyak, terhenti pernafasan dan jantung, terbakar dan melecur dan lain-lain. </li></ul>Slide:
 5. 5. <ul><li>Mengelakkan dari bertambah buruk </li></ul><ul><li>Memberi rawatan pertolongan cemas yang betul dan pantas untuk mengelakkan kecederaan atau keadaan pesakit menjadi bertambah buruk. </li></ul>Slide:
 6. 6. <ul><li>Mengurangkan kesakitan </li></ul><ul><li>Memberi keselesaan, keyakinan dan kata-kata semangat untuk memberikan kelegaan kepada pesakit. </li></ul>Slide:
 7. 7. Prinsip <ul><li>Beri bantuan hanya kalau tahu dan mempunyai pengetahuan dalam bidang bantuan kecemasan. </li></ul><ul><li>Jika ada pengetahuan, tetapi tidak ada kemahiran dalam bidang bantuan kecemasan. Jangan beri bantuan. </li></ul><ul><li>Jika tiada pengetahuan dan kemahiran, dapatkan bantuan perubatan dengan segera. </li></ul>Slide:
 8. 8. Garis Panduan <ul><li>Pastikan tempat kemalangan selamat kepada penyelamat dan mangsa dari punca bahaya. </li></ul><ul><li>Pastikan nyawa mangsa dulu, periksa nadi dan nafas mangsa . Beri bantuan kalau perlu. </li></ul><ul><li>Beri bantuan masalah lain yang mungkin akan mengancam nyawa mangsa. </li></ul>Slide:
 9. 9. Kotak Pertolongan Cemas <ul><li>1 gunting trauma </li></ul><ul><ul><li>Untuk memotong pakaian, pembalut, plaster dan sebagainya. </li></ul></ul><ul><li>Lampu suluh (kecil) </li></ul><ul><ul><li>Untuk menilai respon anak mata dan menilai ruang mulut. </li></ul></ul><ul><li>4 pembalut bergulung 3” </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan </li></ul></ul><ul><li>6 penekan lidah dari kayu </li></ul><ul><ul><li>Untuk memeriksa ruang mulut </li></ul></ul>Slide:
 10. 10. <ul><li>4 pembalut bergulung 2” </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan. </li></ul></ul><ul><li>2 pembalut elastik (crepe bandage) </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan. </li></ul></ul><ul><li>1” plaster dari kain </li></ul><ul><ul><li>Untuk menahan balutan </li></ul></ul><ul><li>1” plaster transpor </li></ul><ul><ul><li>Untuk pesakit alahan kepada plaster biasa </li></ul></ul><ul><li>2 pek kain kasa 3” x 3” </li></ul><ul><ul><li>Menutup luka </li></ul></ul>Slide:
 11. 11. <ul><li>2 pek kain kain kasa 4” x 4” </li></ul><ul><ul><li>Menutup luka </li></ul></ul><ul><li>4 keping sarung plastik </li></ul><ul><ul><li>Serba guna </li></ul></ul><ul><li>1 pad cincin </li></ul><ul><ul><li>Untuk melindungi objek terbenam/terlekat </li></ul></ul><ul><li>6 kain segi tiga </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut dan balutan serbaguna </li></ul></ul><ul><li>2 tuap </li></ul><ul><ul><li>Mengampu anggota yang patah </li></ul></ul>Slide:
 12. 12. Slide:

×