Pengenalan

12,185 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
12,185
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,590
Actions
Shares
0
Downloads
821
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengenalan

 1. 1. MODUL 1 Slide:
 2. 2. Pengenalan Slide:
 3. 3. Definisi <ul><li>Bantuan yang diberikan kepada mangsa kecemasan sebelum bantuan perubatan tiba. </li></ul>Slide:
 4. 4. Tujuan <ul><li>Selamatkan nyawa </li></ul><ul><li>Memberi bantuan awal untuk menyelamatkan nyawa di dalam situasi yang mengancam nyawa seperti pendarahan yang banyak, terhenti pernafasan dan jantung, terbakar dan melecur dan lain-lain. </li></ul>Slide:
 5. 5. <ul><li>Mengelakkan dari bertambah buruk </li></ul><ul><li>Memberi rawatan pertolongan cemas yang betul dan pantas untuk mengelakkan kecederaan atau keadaan pesakit menjadi bertambah buruk. </li></ul>Slide:
 6. 6. <ul><li>Mengurangkan kesakitan </li></ul><ul><li>Memberi keselesaan, keyakinan dan kata-kata semangat untuk memberikan kelegaan kepada pesakit. </li></ul>Slide:
 7. 7. Prinsip <ul><li>Beri bantuan hanya kalau tahu dan mempunyai pengetahuan dalam bidang bantuan kecemasan. </li></ul><ul><li>Jika ada pengetahuan, tetapi tidak ada kemahiran dalam bidang bantuan kecemasan. Jangan beri bantuan. </li></ul><ul><li>Jika tiada pengetahuan dan kemahiran, dapatkan bantuan perubatan dengan segera. </li></ul>Slide:
 8. 8. Garis Panduan <ul><li>Pastikan tempat kemalangan selamat kepada penyelamat dan mangsa dari punca bahaya. </li></ul><ul><li>Pastikan nyawa mangsa dulu, periksa nadi dan nafas mangsa . Beri bantuan kalau perlu. </li></ul><ul><li>Beri bantuan masalah lain yang mungkin akan mengancam nyawa mangsa. </li></ul>Slide:
 9. 9. Kotak Pertolongan Cemas <ul><li>1 gunting trauma </li></ul><ul><ul><li>Untuk memotong pakaian, pembalut, plaster dan sebagainya. </li></ul></ul><ul><li>Lampu suluh (kecil) </li></ul><ul><ul><li>Untuk menilai respon anak mata dan menilai ruang mulut. </li></ul></ul><ul><li>4 pembalut bergulung 3” </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan </li></ul></ul><ul><li>6 penekan lidah dari kayu </li></ul><ul><ul><li>Untuk memeriksa ruang mulut </li></ul></ul>Slide:
 10. 10. <ul><li>4 pembalut bergulung 2” </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan. </li></ul></ul><ul><li>2 pembalut elastik (crepe bandage) </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut untuk balutan. </li></ul></ul><ul><li>1” plaster dari kain </li></ul><ul><ul><li>Untuk menahan balutan </li></ul></ul><ul><li>1” plaster transpor </li></ul><ul><ul><li>Untuk pesakit alahan kepada plaster biasa </li></ul></ul><ul><li>2 pek kain kasa 3” x 3” </li></ul><ul><ul><li>Menutup luka </li></ul></ul>Slide:
 11. 11. <ul><li>2 pek kain kain kasa 4” x 4” </li></ul><ul><ul><li>Menutup luka </li></ul></ul><ul><li>4 keping sarung plastik </li></ul><ul><ul><li>Serba guna </li></ul></ul><ul><li>1 pad cincin </li></ul><ul><ul><li>Untuk melindungi objek terbenam/terlekat </li></ul></ul><ul><li>6 kain segi tiga </li></ul><ul><ul><li>Sebagai pembalut dan balutan serbaguna </li></ul></ul><ul><li>2 tuap </li></ul><ul><ul><li>Mengampu anggota yang patah </li></ul></ul>Slide:
 12. 12. Slide:

×