Rph KBSR menggambar corak

2,736 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,736
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
197
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph KBSR menggambar corak

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata pelajaran Isi Pembelajaran Catatan / Impak Kelas MasaPendidikan Seni BIDANG :MenggambarVisual TAJUK : Menggambar CorakTahun 6Amal SUB TAJUK :Menghasilkan gambar daripada garisan gelap putih1 Ogos 2012 OBJEKTIF :8 – 9 pagi i. Menghasilkan gambar daripada garisan gelap putih. ii. Mewarna garisan dengan kaedah catan.27 Orang HASIL PEMBELAJARAN: Pada akhir pembelajaran, murid dapat : i. Melatih diri untuk bekerja dengan lebih tekun, teratur dan cermat. ii. Menghasilkan corak daripada garisan yang dihasilkan. iii. Berbangga dengan hasil kerja sendiri dan rakan. Pengetahuan sedia ada murid : i. Murid mahir mewarna menggunakan warna air. ii. Murid telah sedia maklum tentang kegunaan setiap alatan yang dibawa. iii. Murid sedia maklum untuk menggunakan pensil bagi melakar garisan.
  2. 2. Nilai murni : Kreatif, keseronokan danketekunan.Kemahiran berfikir : Membuat turutan, menyusun dan menjana idea.Alat dan bahan : kertas lukisan, pensel dan warna air.Bahan Bantu Mengajar (BBM) : i. Persembahan multimedia definisi menggambar, contoh corak daripada garisan, bahan dan alatan serta cara membuat. ii. Klip video langkah-langkah membuat gambar daripada garisan gelap putih. iii. Beberapa contoh corak yang dihasilkan daripada garisan. iv. Hasil karya murid.
  3. 3. Langkah Isi Pelajaran Aktiviti P&P Catatan Pengajaran / MasaSet Induksi Pameran beberapa contoh gambar yang Guru mempamerkan beberapa Nilai : Keseronokan(5minit) dihasilkan daripada garisan. contoh gambar yang dihasilkan daripada garisan BBM :Beberapa contoh gelap putih. gambar dihasilkan daripada garisan gelap Murid dapat melihat gambar putih. tersebut. Bersoal jawab dengan murid tentang gambar yang Contoh soalan: dipamerkan murid 1. Apakah yang anda nampak daripada memberikan respon. lukisan ini? 2. Apakah corak yang terdapat di sebalik garisan-garisan tersebut? Contoh jawapan: 1. Garisan menegak yang banyak. 2. Corak awan, matahari dan kipas.
  4. 4. Langkah 1 Pengenalan tajuk pelajaran hari ini iaitu Guru memberitahu murid BBM : Persembahan(5 minit) menggambar corak/ menghasilkan gambar bahawa mereka perlu melukis multimediatentang daripada garisan gelap putih. garisan dan menghasilkan definisi menggambar, gambar/ corak daripada contoh gambar yang garisan tersebut. Seterusnya dibentuk daripada Menunjukkan beberapa contoh gambar yang mereka perlu mewarna garisan serta alatan terhasil daripada garisan gelap putih. dengan kaedah catan. yang diperlukan. Guru menerangkan definisi menggambar, menunjukkan gambar yang terhasil daripada garisan serta bahan dan alatan yang diperlukan menerusi persembahan multimedia. Murid mendengar penerangan dan melihat persembahan multimedia dengan penuh minat. Contoh gambar daripada garisan gelap putih
  5. 5. Penerangan tentang alatan yang diperlukan Murid dapat menyenaraikan mengikut kegunaannya untuk menjalankan alat dan bahan dalam aktiviti aktiviti. ini. 1. Kertas lukisan 2. Warna air 3. PenselLangkah 2 Penerangan tentanglangkah-langkah untuk Guru menunjukkan langkah- Nilai : Kreatif,(15 minit) menghasilkan gambar daripada garisan langkah untuk menghasilkan keseronokan. gelap putih. gambar daripada garisan BBM : Persembahan gelap putih dengan multimedia dan klip menggunakan persembahan video tentang cara-cara multimedia dan klip video. menghasilkan gambar daripada garisan gelap putih. Langkah-langkah penghasilan gambar Guru tunjuk cara bagi daripada garisan gelap putih: menghasilkan gambar KBKK: Menyusun, Membuat turutan. daripada garisan gelap putih. 1. Buat lakaran pelbagai bentuk garisan. Murid memberi tumpuan sepenuhnya semasa guru membuat tunjuk cara. Murid-murid dapat menyatakan langkah-langkah untuk menghasilkan gambar
  6. 6. 2. Pilih bentuk lakaran yang anda sukai. daripada garisan gelap putih.3. Lakukan aktiviti mewarna secara berselang seli (petak dam). Anda hendaklah mewarna dengan kaedah catan kering atas kering.
  7. 7. Langkah 3 Murid menjalankan aktiviti menghasilkan Guru mengarahkan murid Nilai : Kreatif, gambar daripada garisan gelap putih. menjalankan aktiviti yang telah ketekunan dan(25 minit) ditunjukkan. keseronokan Guru membimbing murid KBKK: Membuat dalam menyiapkan aktiviti dan turutan, menyusun menambahbaikkan hasil kerja dan menjana idea. secara kreatif. Murid diberikan kebebasan untuk memilih lakaran garisan dan corak yang diinginkan. Murid dapat menghasilkan gambar daripada garisan mengikut kreativiti masing- masing.Sesi Apresiasi Sesi apresiasi dan refleksi hasil karya yang Murid berasa gembira dengan Nilai : KreatifDan Refleksi dihasilkan oleh murid: hasil karya masing-masing.(5 minit) - Baik Murid dapat menilai tahap - Sederhana keupayaan masing-masing. - Kurang memuaskan Guru mempamerkan hasil kerja murid sambil Murid dapat berinteraksi dan membuat ulasan. menyatakan pendapat tentang karya rakan lain.
  8. 8. Penutup Merumus hasil kerja murid. Guru merumus hasil kerja BBM : Hasil karya(5 minit) murid. murid. Dua soalan menguji minda: Murid dapat menjawab soalan- soalan yang dikemukan oleh 1. Apakah langkah-langkah menghasilkan guru. gambar daripada garisan gelap putih? 2. Apakah gambar yang anda boleh hasilkan daripada garisan yang dibuat?

×