Rph Menggambar tahun 6

6,537 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,537
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
232
Actions
Shares
0
Downloads
328
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph Menggambar tahun 6

  1. 1. Matapelajaran : Pendidikan Seni VisualKelas/ Tahap : 6 Berwibawa / Tahap 2Tarikh : 25 Mac 2011 (Selasa)Masa : 8.45 – 9.45 pagi (1 jam)Bil. Murid : 34 orangBidang Kegiatan: MenggambarTajuk : Makhluk AsingHasil Pembelajaran : i. Menyatakan konsep menggambar serta teknik-teknik membuatnya. ii. Berimaginasi dan melakar rupa makhluk asing daripada pelbagai media. iii. Mewarna lakaran makhluk asing dengan teknik catan.Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat:1. Memahami konsep catan.2. Menggambarkan rupa makhluk asing secara lisan.3. Membuat lakaran secara spontan berdasarkan pemerhatian.4. Menghasilkan catan makhluk asing secara kreatif.5. Melukis dan mewarna gambar tersebut dengan kemas dan teliti.
  2. 2. Pengetahuan sedia ada murid:1. Murid pernah melihat gambaran makhluk asing di buku atau di televisyen.2. Murid pernah melukis dan mewarna.3. Murid telah sedia maklum tentang kegunaan setiap alatan yang dibawa.4. Murid sedia maklum untuk menggunakan pensil sebagai lakaran awal.Nilai Murni : Bekerjasama, ketekunan, ketelitian dan kekemasanAlat dan Bahan : Kertas lukisan, pensel, warna air, warna poster, krayon, berus lukisan, paletKemahiran Berfikir : Kemahiran belajar, pemudahcara dan menjana ideaStrategi Pembelajaran : Direktif, Pemerhatian, Kontekstual, Kecerdasan PelbagaiBahan Bantu Mengajar (BBM) : Contoh lukisan hasil kerja guru dan persembahan multimedia gambar-gambar makhlukasing dari pelbagai sumber media serta alatan yang digunakan.
  3. 3. Langkah Isi Pelajaran Aktiviti P&P Catatan Pengajaran / MasaSet Induksi Penayangan contoh-contoh gambar makhluk Guru menayangkan klip Nilai : Keseronokan(5minit) asing menggunakan LCD. gambar-gambar makhluk asing menggunakan LCD BBM : persembahan multimedia dari LCD. Murid melihat tayangan gambar dengan penuh perhatian. Murid dapat mengenalpasti objek yang ditayangkan.Langkah 1 Pengenalan tajuk pelajaran hari ini iaitu Guru memberi penerangan BBM : lukisan hasil(7 minit) makhluk asing. sambil menunjukkan contoh kerja guru. lukisan makhluk asing hasil kerja guru sendiri. Guru memberitahu murid bahawa mereka perlu menghasilkan lukisan makhluk asing dengan menggunakan teknik catan. Bersoal jawab dengan murid mengenai kefahaman mereka tentang penjanaan idea berkaitan makhluk asing.
  4. 4. Langkah 2 Penerangan tentang alatan yang diperlukan Guru menunjukkan setiap Nilai : keseronokan(7 minit) untuk membuat lukisan makhluk asing alatan yang diperlukan untuk menggunakan teknik catan. membuat lukisan. BBM : Persembahan multimedia tentang alatan yang diperlukan. Murid turut menunjukkan alatan yang dibawa berdasarkan senarai yang diberikan.Langkah 3 1) Melakar gambaran awal rupa makhluk Guru menunjukkan contoh Nilai : Kreatif dan(35 minit) asing di atas kertas lukisan. lakaran yang telah guru Kesungguhan sediakan. KBKK : Membuat ramalan,kecerdasan Guru mengarahkan murid visual, menjana idea melakar di atas kertas lukisan. BBM : Contoh lakaran 2) Melakar menggunakan pensel secara Murid mula melakar yang guru sediakan. spontan dari pemerhatian yang telah dibuat. berdasarkan pemerhatian yang dibuat. 3)Mewarnakan lakaran yang telah siap. Guru mengarahkan murid mula mewarnakan lakaran yang telah siap dibuat menggunakan teknik catan. Murid menggunakan pelbagai media yang dibawa untuk mewarna.
  5. 5. Penutup Pengukuhan Murid menghantar hasil karya Nilai : Kreatif(5 minit) mereka. Murid mempamerkan hasil karya seni catan dan menceritakan hasil karya seni sendiri. Guru membuat rumusan dan menanya dua soalan untuk menguji minda iaitu : 1) Apakah maksud catan? 2)Apakah kaedah-kaedah menggunakan teknik catan?

×