Presentatie koude oorlog

5,138 views
4,524 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,138
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
260
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentatie koude oorlog

 1. 1. De Koude Oorlog De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de Communistische wereld en het Westen in de tweede helft van de 20e eeuw.
 2. 2. Conferentie van Jalta 4 februari 1945 (dus tijdens de oorlog) Doel van de conferentie: Wat moet er met Europa en vooral met Duitsland gebeuren nadat Hitler verslagen is?
 3. 3. Hoofdpersonen: Jozef Stalin Winston Churchill Franklin D. Roosevelt
 4. 4. Het uiteindelijke plan: Verschillende invloedssferen binnen Duitsland
 5. 5. Met een bizarre oplossing voor Berlijn: Ook hier kwamen vier zones.
 6. 6. Duitsland moest alleen nog even verslagen worden. En de Amerikanen moesten ook nog even afrekenen met Japan.
 7. 7. Roosvelt haalt het einde van de oorlog niet, Harry S. Truman is zijn opvolger. Bij het plaatsje Potsdam is er een nieuwe conferentie.
 8. 8. Tijdens de conferentie krijgt Truman een telefoontje. De eerste atoombom, op Hiroshima, is gevallen. Truman laat zijn collega’s weten dat hij een hele speciale bom heeft. Dit verpest de sfeer van de conferentie. (Stalin en Truman mochten elkaar toch al niet)
 9. 9. Het uiteindelijke resultaat van de conferenties: De Sovjetunie heeft half Europa binnen zijn invloedssfeer
 10. 10. Vanaf dat moment loopt er dus een ‘IJzeren Gordijn’ dwars door Europa.
 11. 11. <ul><li>Democratie </li></ul><ul><li>Kapitalisme </li></ul><ul><li>Vrije markteconomie </li></ul><ul><li>Alles draait om vrijheid </li></ul><ul><li>‘ Europa moet weer opgebouwd worden’ </li></ul><ul><li>Eenpartijstaat </li></ul><ul><li>Communisme </li></ul><ul><li>Planeconomie </li></ul><ul><li>Alles draait om gelijkheid </li></ul><ul><li>‘ Europa, vooral Duitsland, moet boeten voor de verliezen van de S.U. </li></ul>Verschillen tussen Verenigde Staten en Sovjet Unie
 12. 12. Vanaf dat moment zijn er nog maar twee grootmachten , er is machtsevenwicht
 13. 13. Door de continue dreiging dat je tegenstander misschien wel sterker is (maar je weet het niet zeker), laat je voor de zekerheid extra raketten bouwen. ( Bewapeningswedloop )
 14. 14. En omdat je vijand misschien wel van de maan zijn raketten kan afvoeren is het zaak eerder op de maan te zijn dan je tegenstander.( race into space )
 15. 15. De dreiging dat er elk moment een nieuwe wereldoorlog kan uitbreken, en door de atoombom met desastreuze gevolgen, en de angst daarvoor noemen we de Koude Oorlog.

×