Φύλλα εργασίας Λογοτεχνία Α΄ γυμνασίου

12,154 views

Published on

Published in: Technology, Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
12,154
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,248
Actions
Shares
0
Downloads
96
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Φύλλα εργασίας Λογοτεχνία Α΄ γυμνασίου

  1. 1. ΜΑΘΗΜΑ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ – ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ: Ταξίδι χωρίς επιστροφή (Διδώ Σωτηρίου) Στόχοι μας είναι: - να γνωρίσουμε τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου και το έργο της - να μαθούμε τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων στη Μ.Ασία, καθώς και τη μακραίωνη συμβίωσή τους με τους Τούρκους - να καταλάβουμε πώς ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο λαών και πώς τελικά κατέληξαν στη μικρασιατική καταστροφή και στην προσφυγιά - να μάθουμε να δουλεύουμε διερευνητικά και να ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στις εργασίες μας δουλεύοντας στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού και αξιοποιώντας τον επεξεργαστή κειμένου για την παραγωγή γραπτού λόγου. Σημείωση: Η αναζήτηση των πληροφοριών θα γίνει στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού «Τοπική Ιστορία» και σε διαδικτυακές διευθύνσεις (ορισμένες προτείνονται από το ίδιο το λογισμικό).
  2. 2. Με βάση τις πληροφορίες που θα αντλήσετε, θα επεξεργαστείτε τα ερωτήματα που υπάρχουν στα φύλλα εργασίας. Θα εργαστείτε κατά ομάδες (ομαδοσυνεργατική μέθοδος) και στο τέλος θα ανταλλάξετε τις πληροφορίες που θα βρείτε. Όλα τα κείμενα θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο «Περισπωμένη» έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα και από το διαδίκτυο. ΑΦΟΡΜΗΣΗ Βλέπουμε πρώτα όλοι ένα βίντεο που παρουσιάζει τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου να μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα «Οι νεκροί περιμένουν», που αφορά τους Έλληνες της Μικράς Ασίας πριν και μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη κατά το 1922. Το βίντεο προέρχεται από τη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch? v=F424hEAcN58 (Μ.Ασία 1922, Μουσείο Βρέλλη, Ιωάννινα)
  3. 3. Φύλλο εργασίας 1 (όλες οι ομάδες) Αφού α) λάβετε υπόψη σας το βίντεο που είδαμε και β)διαβάσετε στην ελληνική Βικιπαίδεια (πληκτρολογούμε στην αναζήτηση Διδώ Σωτηρίου) τη βιογραφία και την εργογραφία της συγγραφέα, να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Γράψτε μερικά στοιχεία για τη ζωή της και τους τίτλους δυο βιβλίων της στον επεξεργαστή κειμένου. Απάντηση: 2. Υπάρχει σχέση της συγγραφέα με την ηρωίδα του βιβλίου «Οι νεκροί περιμένουν»; Από πού το συμπεραίνετε; Απάντηση: 3. Ποια φράση από την αφήγηση της Διδώς Σωτηρίου «μίλησε» στο νου και στη καρδιά σας; Απάντηση:
  4. 4. Φύλλο εργασίας 2 1η ομάδα: Ονοματεπώνυμα μαθητών: 1. 2. 3. 4. 5. Να ερευνήσετε το ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού Τοπική ιστορία → Εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών σε μια περιοχή. Προβλήματα-ιδιαιτερότητες. → Γενέθλια γη. Αφού μελετήσετε α) το κείμενο και το χάρτη από κάποιους τόπους καταγωγής των προσφύγων (σελ.1), β) το κείμενο κα τη μαρτυρία για τις ασχολίες των κατοίκων στη Μ.Ασία (σελ.2) και γ) για τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων (σελ.3), να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Πώς ήταν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων της Μ.Ασίας και ποια στοιχεία το αποδεικνύουν; Απάντηση: 2. Πώς ήταν οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων τα χρόνια της ειρηνικής συμβίωσης; Απάντηση:
  5. 5. Φύλλο εργασίας 3 2η ομάδα: Ονοματεπώνυμα μαθητών: 1. 2. 3. 4. 5. Να ερευνήσετε το ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού Τοπική ιστορία → Εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών σε μια περιοχή. Προβλήματα-ιδιαιτερότητες. → Πόλεμος και καταστροφή Αφού μελετήσετε α) τα κείμενα και τις φωτογραφίες για τον πόλεμο (σελ.1), β) το κείμενο με τους υπερσυνδέσμους, τη μαρτυρία και τις φωτογραφίες δεξιά για την καταστροφή (σελ.2) και γ) το κείμενο και τις μαρτυρίες για τον ξεριζωμό, καθώς και το χάρτη δεξιά (σελ.3) να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Ποια πολεμικά γεγονότα δυσχέραιναν τις σχέσεις των δυο λαών; Απάντηση: 2. Ποιες περιοχές εγκατέλειψαν οι Έλληνες της Μ.Ασίας; Συμβουλευτείτε το χάρτη. Απάντηση:
  6. 6. Φύλλο εργασίας 4 3η ομάδα: Ονοματεπώνυμα μαθητών 1. 2. 3. 4. 5. Να ερευνήσετε το ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού Τοπική ιστορία → Εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών σε μια περιοχή. Προβλήματα-ιδιαιτερότητες. → Εγκατάσταση προσφύγων. Αφού μελετήσετε τα κείμενα με τους υπερσυνδέσμους για την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα (σελ.1), να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις: 1. Πόσοι πρόσφυγες της Μ.Ασίας κατέφυγαν στην Ελλάδα και ποια θετική συνέπεια είχε ο ερχομός τους; Απάντηση: 2. Πού εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες; Γράψτε περιοχές που υποδηλώνουν ακόμη και σήμερα τόπους εγκατάστασης προσφύγων. Απάντηση:
  7. 7. Φύλλο εργασίας 5 (όλες οι ομάδες) 1. Να ερευνήσετε το ηλεκτρονικό περιβάλλον του εκπαιδευτικού λογισμικού Τοπική ιστορία → Εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών σε μια περιοχή. Προβλήματα-ιδιαιτερότητες. → Εμείς και οι πρόσφυγες 2. Να βρείτε (πληκτρολογώντας στην αναζήτηση) και να συγκρίνετε τον ορισμό της λέξης «μετανάστευση» και «προσφυγιά» (ηλεκτρονικό λεξικό Τριανταφυλλίδη). Σε τι νομίζετε ότι διαφέρουν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες; Απάντηση: 3. Δημιουργείστε ένα δικό σας γλωσσάρι με λέξεις που σχετίζονται ακούγοντας ή διαβάζοντας τη λέξη πρόσφυγας.

×