Penggunaan internet yang semakin meningkat,      digabungkan dengan teknologi yang terkini serta pengurangan masa da...
1. Browse atau carilah maklumat menerusi www yang  berkaitan dengan tugas anda sebagai seorang pelajar.2. Bertindaklah se...
4. Elakkan diri anda dari melawat laman-laman yang akan  menjatuhkan maruah anda.5. Anda juga dilarang daripada melawat l...
1. Menyalur            sebarang             bahan  haram, lucah, mengancam, menekan, mengugut, me...
Etika ini diharap dapat dipatuhi sepenuhnya oleh  semua peringkat pengguna bagi mewujudkan    masyarakat pengguna int...
Interaksi 03 - Power Point (Etika Penggunaan Internet)
Interaksi 03 - Power Point (Etika Penggunaan Internet)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Interaksi 03 - Power Point (Etika Penggunaan Internet)

803 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
803
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
37
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Interaksi 03 - Power Point (Etika Penggunaan Internet)

 1. 1. Penggunaan internet yang semakin meningkat, digabungkan dengan teknologi yang terkini serta pengurangan masa dan kos komunikasi telahmewujudkan satu dimensi baru dalam era perkhidmatan awam terutamanya dalam memberi perkhidmatan kepada para pelanggan. Walau bagaimanapun, penggunaan yang tidak terkawal akan membawa kepada kesan negatif yang akan memudaratkan bukan sahaja kepada diri bahkan kepada masyarakat dan negara.
 2. 2. 1. Browse atau carilah maklumat menerusi www yang berkaitan dengan tugas anda sebagai seorang pelajar.2. Bertindaklah sebijak mungkin di dalam membuat carian (searching) dengan mengkhususkan bahan atau perkara yang diingini.3. Memilih enjin pencari yang sesuai agar carian itu dapat dilakukan dengan lebih efisyen dan mendapat tindak balas yang lebih cepat.
 3. 3. 4. Elakkan diri anda dari melawat laman-laman yang akan menjatuhkan maruah anda.5. Anda juga dilarang daripada melawat laman-laman yang memuatkan maklumat anti-kerajaan atau subversif yang bertentangan dengan undang-undang negara.6. Amalkan membuat penanda (bookmark) pada laman yang berfaedah untuk rujukan kemudian hari.7. Cetaklah dokumen yang difikirkan akan digunakan untuk tujuan rujukan.
 4. 4. 1. Menyalur sebarang bahan haram, lucah, mengancam, menekan, mengugut, menghina, memfitnah atau menabur perasaan benci sesama rakyat Malaysia atau luar negara.2. Menggalakkan perilaku yang boleh menyebabkan kekacauan dan ketegangan di dalam dan di luar negara serta perlanggaran undang- undang Malaysia dan antarabangsa.3. Menganjur perbuatan yang boleh membahayakan individu, organisasi atau masyarakat secara keseluruhannya.4. Menggalak, membangun atau menjalankan aktiviti haram seperti skim cepat kaya, skim pyramid dan surat berantai dan lain-lain aktiviti yang dilarang oleh Perlembagaan Malaysia.
 5. 5. Etika ini diharap dapat dipatuhi sepenuhnya oleh semua peringkat pengguna bagi mewujudkan masyarakat pengguna internet yang bertanggungjawab dan penyayang. Berbanggalah dengan kemudahan yang diberikan ini dan jadilahpengguna yang bijaksana demi untuk meningkatkan produktiviti diri secara keseluruhannya.

×