Your SlideShare is downloading. ×
Kommentti Erasmus for All -rahoitusohjelmasta ministeriölle
Kommentti Erasmus for All -rahoitusohjelmasta ministeriölle
Kommentti Erasmus for All -rahoitusohjelmasta ministeriölle
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Kommentti Erasmus for All -rahoitusohjelmasta ministeriölle

21,002

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
21,002
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Kommentti 15.12.2011”Erasmus for All” KOM(2011) 787 lopullinenOpetus- ja kulttuuriministeriöKOMMENTTI KOMISSION TIEDONANNOSTA YHTEINEN ERASMUS -RAHOITUSOHJELMASTASuomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry. kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä mahdollisuudestakommentoida Euroopan komission tiedonantoa EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelmasta YhteinenErasmus (Erasmus for All). Tiedonanto on vielä varsin yleisluontoinen ohjeistus uuden rahoitusohjelmanluomiseen, joten emme tässä yhteydessä kommentoi kaikkia toimia yksityiskohtaisesti.SYL pitää tiedonantoa pääsääntöisesti erittäin positiivisena. Erityisesti kiitämme lisärahoitusta toimialalle,jota pidämme EU:n talouskasvun ja osaamisen kerryttämisen kannalta kaikista keskeisimpänä. SYL uskoo,että ehdotetunkaltainen rahoitusohjelma tukisi hyvin EU2020-strategian tavoitteita. Huomautammekuitenkin, että vaikka 19,2 mrd. euron vuosien 2014–2020 kehyskauden mittainen rahoitusosuus onmerkittävä, jää tämä koko koulutus-, nuoriso- ja urheilutoiminnan rahoitusohjelma silti paljon jälkeentutkimuksen Horizon-ohjelmasta, johon on ehdotettu vastaavalle kaudelle jopa 80 mrd. euron rahoitusta.Rahoitusohjelman englanninkielinen nimi Erasmus for All eroaa jossain määrin merkitykseltäänehdotetusta suomennoksesta Yhteinen Erasmus. SYL arvostaa alkuperäinen nimen kantamaa merkitystä,joka viittaa siihen, että ohjelman toimet olisi tuotava kaikkien eurooppalaisten opiskelijoiden ja nuortensaataville. Yhteinen Erasmus viittaa enemmän olemassa olevien ohjelmien hallinnolliseen yhdistämiseen.Tulevassa rahoitusohjelmassa onkin huomioitava erityisryhmien (esim. vammaiset ja perheellisetopiskelijat) tarpeet liikkuvuuden järjestämisessä.
  • 2. Merkittävimpänä yksittäisenä toimena haluamme kiinnittää huomiota rahoitusohjelmaan esitettyynmaisterivaiheen opiskelijoiden liikkuvuutta tukevaan lainatakuujärjestelmään. Vaikka SYL pitääkinopiskelijaliikkuvuuden rahoitusta ohjelman tärkeimpänä antina, emme usko tavoitteisiin päästävän tälläkeinolla. Ehdotettu järjestelmä on toimimaton seuraavista syistä: - Järjestelmä ei hyödyttäisi suomalaisia opiskelijoita, joiden opintotuki liikkuu jo nykyisellään ulkomaille sekä yksittäisiä opintoja että kokonaisia tutkintoja varten. Vaikka lainatakuujärjestelmä teoriassa rakentuisi kansallisten järjestelmien päälle, on se nähtävä lähinnä keinona tukea maita, joiden opintotukijärjestelmä ei ole yhtä kehittynyt kuin Suomen. Edelleen voidaan todeta, että suomalaiset opiskelijat eivät koe lainaa mielekkäänä vaihtoehtona opintojen rahoittamiseen kotimaassakaan, sillä vain 15 % ottaa lainaa säännöllisesti ja 36 % koko opiskeluaikanaan. - Lainatakuujärjestelmän rahoitus vuosille 2014–2020 olisi jopa 770 miljoonaa euroa, mutta komission oman arvion mukaan vuosittain vain alle 48 000 maisterivaihteen opiskelijaa hyötyisi siitä. - Alempien yhteiskunnallisten asemien perheiden lainanottohalukkuus on tutkimuksissa todettu vähäiseksi, vaikka julkinen valta takaisi lainan. Ehdotettu järjestelmä siis entisestään loisi eriarvoisuutta eurooppalaiseen koulutusjärjestelmään.SYL toivoo, että kun tiedonannon pohjalta työstetään varsinaista rahoitusohjelmaa, siinä huomioidaanseuraavat seikat: - Maisterivaiheen lainatakuujärjestelmään suunnitellut rahat käytetään apurahajärjestelmien vahvistamiseen tai luomiseen. Rahoitusohjelma tukee erityisesti yksilöiden liikkuvuutta. - Sosiaalinen ulottuvuus ja kaikkien sosioekonomisten ryhmien saaminen opiskelijaliikkuvuuden piiriin on keskiössä kaikkia toimia suunniteltaessa. Nykyisellään alemmista sosioekonomisista ryhmistä tulevat opiskelijat osallistuvat ja suunnittelevat osallistuvansa muita harvemmin opiskelijavaihtoon useimmissa EU-maissa, myös Suomessa. Lisäksi muun muassa taloudellinen epävarmuus estää muita useammin alempien sosioekonomisten ryhmien opiskelijoiden liikkuvuutta (Eurostudent IV). - Opiskelijaliikkuvuus on mahdollista myös erityisryhmille kuten perheellisille tai vammaisille opiskelijoille. - Sukupuolten tasa-arvo toteutuu opiskelijavaihtoon osallistumisessa.
  • 3. Esimerkiksi Suomesta ulkomaille suuntautuva opiskelijaliikkuvuus on vahvasti sukupuolittunutta, sillä naisten osuus maailmalle lähtijöistä on lähes aina suurempi kuin heidän osuutensa opiskelijoista (CIMO: Faktaa 1A/2011).Helsingissä 15.12.2011Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry.Katri Korolainen-Virkajärvi Matti ParpalaPuheenjohtaja PääsihteeriLisätietoja:Juha Töyrylä, kansainvälisten asioiden sihteeri, puh. 041 515 2229, etunimi.sukunimi@syl.fi

×