157 zaštita osobnih podataka na internetu

889 views
641 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
889
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
113
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

157 zaštita osobnih podataka na internetu

 1. 1. ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA NA INTERNETU
 2. 2. • Internet• Loše strane interneta• Opasnosti na internetu• Zaštita podatka na internetu• Centar za sigurniji Internet• Cilj centra za sigurniji Internet• Dan sigurnijeg Interneta
 3. 3.  Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internetski protokol= IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.
 4. 4.  Internet je zbog svoje raširenosti najveći izvor malicioznog softvera. Najveći dio malicizonog softvera dolazi s pornografskih stranica (znatno rjeđe kod onih čije se korištenje plaća) te većine internetskih stranica s torrentima, crackovima, generatorima ključeva (keygeni), serijskim brojevima i sl. Doduše, neke stranice s torrentima ograničavaju registraciju te se na njima vrlo rijetko postavlja sadržaj s malicioznim softverom. Korisnik može dobiti neku vrstu malicioznog softvera pokretanjem zaražene datoteke skinute s interneta a ponekad i jednostavnim posjećivanjem maliciozne internetske stranice
 5. 5.  Internet nam daje mogućnost prednosti,ali izvor je mnogih opasnosti i prijevara. Neke od opasnosti na internetu: virusi, hakeri, cyber, bullying, iznajmljivanje novaca, lažna predstavljanja na chat-u,itd…
 6. 6.  Zaštita podataka - proces kojim se osigurava podatke od oštećenja pri prijenosu i kontrolira pristup podacima u računalu. Na taj način zaštita podataka osigurava privatnost. Koristi se za zaštitu, kako privatnih, tako i javnih podataka. Zaštita podataka se koristi pri prijenosu podataka osjetljivog sadržaja (vladinih dokumenata, bankovnih podataka, dokumenata državnih službi, podataka velikih tvrtki...). Kako bi podaci na svoje odredište stigli netaknuti i u istom obliku u kojem su poslani, podatke zaštićujemo od oštećenja u prijenosu i neovlaštenih upada ili preusmjeravanja tijekom prijenosa. Također je potrebno zaštiti i podatke koji su spremljeni u našem računalu – od neovlaštenih upada sa istog ili drugih računala i od napada virusa.
 7. 7.  Centar za sigurniji Internet (CSI) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Osnovan je od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Udruge Suradnici u učenju.
 8. 8.  Cilj Centra za sigurniji internet je postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja interneta te pomicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice. Podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima korištenja interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja interneta te osposobiti djecu za korištenje interneta na primjeren,odgovoran i siguran način.
 9. 9.  Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine 5.veljače. Tada diljem Europe ali i svijeta, pa tako uključujući i Hrvatsku, se provode razne manifestacije kroz škole i javne prostore s ciljem da se skrene pozornost javnosti na važnost sigurnog korištenja interneta u djece. U tom smislu organiziraju se informativne radionice za djecu i roditelje, osiguravaju se mjesta na javnim prostorima s informacijama o problematici sigurnosti na internetu, u školama se kroz cijeli mjesec potiče na likovne i multimedijske radionice s djecom, čiji se radovi prezentiraju kroz izložbe.
 10. 10. • Internet nije siguran• Uvijek moramo biti oprezni na internetu, ne vjerovati svakoj reklami i osobi te nikad ne smijemo ostavljati svoje osobne podatke na vidljivim internetskim stranicama.
 11. 11. Mentor: Damir Ivančić, nast. inf,.

×