Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

190 prednosti i mane interneta

3,091 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

190 prednosti i mane interneta

 1. 1. PREDNOSTI &MANEINTERNETA
 2. 2. INTERNET Internetje javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internetski protokol = IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.
 3. 3. PREDNOSTI INTERNETA
 4. 4. JEDNOSTAVNOSTKORIŠTENJA I POVEZIVANJA Iako obuhvaća gotovo sva računala povezivanje je za korisnika neprimjetno, a od uporabe internetskih usluga dijeli nas pokretanje web preglednika.
 5. 5. PRISTUP INFORMACIJAMA Gotovo da više nema granica u dostupnosti i brzini informacija. Vrlo je jednostavno pronaći sadržaj i saznati gotovo sve što nas zanima.
 6. 6. JEDNOSTAVNAKOMUNIKACIJA  Na vrlo jednostavan način moguće je razmjenjivati slike, video zapise, audio zapise sl.
 7. 7. PRISTUP OBRAZOVNIMSADRŽAJIMA Internet najčešće uspoređujemo s velikom knjižnicom. Znanje postaje dostupno svima, lako je pronaći sve moguće sadržaje.
 8. 8. PRISTUP ZABAVNIM SADRŽAJIMA Jednako kao i obrazovne tako i zabavne sadržaje možeš pronaći na vrlo jednostavan način i sve ti je dostupno za nekoliko sekundi. Možeš odigrati mnoštvo online igrica, pregledati filmove i poslušati glazbu, samo pripazi na autorska.
 9. 9. NEDOSTACI INTERNETA
 10. 10.  Sadržaj može stvarati bilo koja osoba spojena na Internet, teško je razlikovati istiniti sadržaj od lažnoga.
 11. 11.  Uz mnoštvo pozitivnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja postoji i neželjeni sadržaj, pornografija, elektroničko zlostavljanje i sl. (svi pojmovi biti će objašnjenina drugim stranicama), budi jako oprezan!
 12. 12.  Internet je prostor mnogih zlonamjernih programa poput virusa, crva, spamova, trojanskih konja i sl., instaliraj antivirusni program s mogućnosti svakodnevnog ažuriranja i zaštiti svoje računalo. Također podesi u sustavu windows nadogradnju operacijskog sustava.
 13. 13. VIRUSI  Računalni virus je računalni program koji može "zaraziti" druge programe tako da u njih unese kopiju samog sebe (koja može biti modificirana). Virus se može proširiti računalnim sustavom ili mrežom koristeći se ovlastima korisnika koji su zaraženi. Svaki program koji je zaražen postaje virus i tako zaraza.
 14. 14. RAČUNALNI CRVI Računalni crvi su računalni programi koji umnožavaju sami sebe. Pri tome koriste računalne mreže da bi se kopirali na druga računala, često bez sudjelovanja čovjeka. Za razliku od virusa, sa svojim djelovanjem ne moraju inficirati druge. Mogu stići i kao privitak u elektroničkoj pošti te im pristup računalu omogućuju propusti u operacijskim sustavima i aplikacijama. Crvi otežavaju rad mreže, a mogu oštetiti podatke i kompromitirati sigurnost računala.
 15. 15. TROJANSKI KONJ Trojanski konj ili kraće trojanac je maliciozni računalni program koji se lažno predstavlja kao neki drugi program s korisnim ili poželjnim funkcijama. Većina trojanaca ima nazive vrlo slične ili uobičajenim korisničkim programima ili posebno primamljivim aplikacijama. Za razliku od virusa i crva, trojanski konj ne može sam sebe umnožavati (no korisnik može prekopirati na drugo računalo).
 16. 16. NAPRAVILA: Branka Teklić 6.cOŠ OSTROG; Kaštel Lukšić

×