ТЕСТ ЗА III КЛАС ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА (междинно ниво)
Име:___________________________________________________№ ____в клас
Прочети внимателно всяка от задачите и отговори на въпросите от 1 до 16,
като оградиш с кръгче само правилния отговор.
1. Столът е направен от пластмаса.
Тялото в този пример е:
а) пластмаса
б) стол
в) пластмаса и стол
2. Едно вещество се превръща в
друго вещество при:
а) при рязяне
б) при огъване
в) при горене
3. Еластичност е свойство на телата:
а) да променят завинаги формата си
б) при разтягане, свиване или огъване
да възстановяват първоначалната си
форма
в) да могат лесно да се режат
4. Масата на телата измерваме в:
а) сантиметри
б) литри
в) килограми
5. Ако прелеем мляко от бутилка в
тенджера, ще се промени:
а) масата
б) обема
в) формата
6. Въздухът има?
а) маса и обем
б) маса и форма
в) маса, обем и форма
7. Кое топче е с по-голяма маса?
а) номер 8
б) номер 5
в) двете имат еднаква маса
8. Разтвор наричаме:
а) получената смес от разтворител и разтворено
вещество
б) разтвореното вещество
в) разтворителя
9. Трите агрегатни състояния на водата са:
а) топене, кипене, замръзване
б) вода, изпаряване, втечняване
в) вода, лед и водна пара
10. Непрекъснатото движение на
водата в природата се нарича:
а) обиколка
б) кръговрат
в) кръг
Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.
11. Замърсеният въздух е в следствие
на:
а) наличието на гори
б) пречиствателни станции
в) газове от автомобили и заводи
12. Валежи са:
а) градушка, сняг, вода
б) градушка, дъжд, сняг
в) лед, пара, мъгла
13. При замърсяване на водата в
реките:
а) става годна за пиене
б) се увеличава броя на рибите
в) загиват водните обитатели
14. Процеси, които се отнасят за
всички живи организми са:
а) хранене, растеж, размножаване
б) хранене, растеж, топене
в) растеж, размножаване, горене
15. Приспособление за предпазване
от врагове е:
а) дълга козина
б) защитна окраска
в) издължено тяло
16. В кой ред са изброени само
представители на живата природа:
а) слънце, растения, хора
б) животни, растения, човек
в) книги, дрехи, коли
17. Състави хранителна верига от вида:
Растение → растителноядно животно → хищник
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
18. Постави думите водна пара и лед на мястото им.
Водата в твърдо състояние наричаме __________________.
Газообразно е, но при охлаждане се втечнява. Това е __________________.
19. От названията на нарисуваните предмети зачертай толкова букви,
колкото са запетаите. Запиши полученото изречение. Ако вярно си работил, ще
получиш едно от свойствата на въздуха.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА
Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.
№ Критерии за оценка на задачите с избираем отговор
от №1 до №16
Брой точки за
правилен отговор
1. За правилен отговор 1т.
2. За неправилно посочен отговор 0т.
№ Критерии за оценка на задача с кратък свободен отговор (за
допълване) № 17, № 18
Брой точки за
правилен отговор
1. За вярно решена задача 1т.
2. За нерешена задача 0т.
№ Критерии за оценка на задача за с разширен свободен отговор
№ 19
Брой точки за
правилен отговор
1. За правилно решение (Въздухът подържа горенето.) 2т.
2. За частично записано изречение 1т.
3. За нерешена задача 0т.
КЛЮЧ НА ТЕСТА – МАКСИМАЛЕН БРОЙ ТОЧКИ - 20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 1
0
1
1
1
2
1
3
1
4
1
5
16
Б В Б В В А А А В Б В Б В А Б Б
Решение на задача № 17: жито → кокошка → лисица
Решение на задача № 18: Водата в твърдо състояние наричаме лед .
Газообразно е, но при охлаждане се втечнява. Това е водна пара.
Решение на задача № 19: Въздухът подържа горенето.
Скала за оценяване:
от 0 до 6 точки слаб 2
8 - 7 точки среден
12- 9 точки добър
13- 16 точки много добър
20- 17 точки отличен
Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.

Test3 chp mejd nivo (1)

  • 1.
    ТЕСТ ЗА IIIКЛАС ПО ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА (междинно ниво) Име:___________________________________________________№ ____в клас Прочети внимателно всяка от задачите и отговори на въпросите от 1 до 16, като оградиш с кръгче само правилния отговор. 1. Столът е направен от пластмаса. Тялото в този пример е: а) пластмаса б) стол в) пластмаса и стол 2. Едно вещество се превръща в друго вещество при: а) при рязяне б) при огъване в) при горене 3. Еластичност е свойство на телата: а) да променят завинаги формата си б) при разтягане, свиване или огъване да възстановяват първоначалната си форма в) да могат лесно да се режат 4. Масата на телата измерваме в: а) сантиметри б) литри в) килограми 5. Ако прелеем мляко от бутилка в тенджера, ще се промени: а) масата б) обема в) формата 6. Въздухът има? а) маса и обем б) маса и форма в) маса, обем и форма 7. Кое топче е с по-голяма маса? а) номер 8 б) номер 5 в) двете имат еднаква маса 8. Разтвор наричаме: а) получената смес от разтворител и разтворено вещество б) разтвореното вещество в) разтворителя 9. Трите агрегатни състояния на водата са: а) топене, кипене, замръзване б) вода, изпаряване, втечняване в) вода, лед и водна пара 10. Непрекъснатото движение на водата в природата се нарича: а) обиколка б) кръговрат в) кръг Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.
  • 2.
    11. Замърсеният въздухе в следствие на: а) наличието на гори б) пречиствателни станции в) газове от автомобили и заводи 12. Валежи са: а) градушка, сняг, вода б) градушка, дъжд, сняг в) лед, пара, мъгла 13. При замърсяване на водата в реките: а) става годна за пиене б) се увеличава броя на рибите в) загиват водните обитатели 14. Процеси, които се отнасят за всички живи организми са: а) хранене, растеж, размножаване б) хранене, растеж, топене в) растеж, размножаване, горене 15. Приспособление за предпазване от врагове е: а) дълга козина б) защитна окраска в) издължено тяло 16. В кой ред са изброени само представители на живата природа: а) слънце, растения, хора б) животни, растения, човек в) книги, дрехи, коли 17. Състави хранителна верига от вида: Растение → растителноядно животно → хищник ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 18. Постави думите водна пара и лед на мястото им. Водата в твърдо състояние наричаме __________________. Газообразно е, но при охлаждане се втечнява. Това е __________________. 19. От названията на нарисуваните предмети зачертай толкова букви, колкото са запетаите. Запиши полученото изречение. Ако вярно си работил, ще получиш едно от свойствата на въздуха. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.
  • 3.
    № Критерии заоценка на задачите с избираем отговор от №1 до №16 Брой точки за правилен отговор 1. За правилен отговор 1т. 2. За неправилно посочен отговор 0т. № Критерии за оценка на задача с кратък свободен отговор (за допълване) № 17, № 18 Брой точки за правилен отговор 1. За вярно решена задача 1т. 2. За нерешена задача 0т. № Критерии за оценка на задача за с разширен свободен отговор № 19 Брой точки за правилен отговор 1. За правилно решение (Въздухът подържа горенето.) 2т. 2. За частично записано изречение 1т. 3. За нерешена задача 0т. КЛЮЧ НА ТЕСТА – МАКСИМАЛЕН БРОЙ ТОЧКИ - 20 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 16 Б В Б В В А А А В Б В Б В А Б Б Решение на задача № 17: жито → кокошка → лисица Решение на задача № 18: Водата в твърдо състояние наричаме лед . Газообразно е, но при охлаждане се втечнява. Това е водна пара. Решение на задача № 19: Въздухът подържа горенето. Скала за оценяване: от 0 до 6 точки слаб 2 8 - 7 точки среден 12- 9 точки добър 13- 16 точки много добър 20- 17 точки отличен Изготвил: Илияна Ценова – начален учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян 2012/13 г.