Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La reproducció

3,935 views

Published on

Per treballar amb l'alumnat

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La reproducció

 1. 1. LA REPRODUCCIÓ 6è de Primària Escola El Cim
 2. 2. Què en saps?  Saps quines són les funcions vitals que realitzen els éssers vius?  Segons la reproducció, com classifiquem els diferents animals?  Les persones , a quin grup pertanyem?  Quines són les diferents etapes de la vida de les persones?
 3. 3. Les etapes del creixement La infància L’adolescència. L’edat adulta La vellesa
 4. 4. La infància  Va des del naixement fins als 10 anys.  Durant els primers mesos s’alimenta de llet materna.  Cap als 6-10 mesos surten les dents.  Es desenvolupen les seves capacitats: parlar,caminar,
 5. 5. L’adolescència  L’inici de l’adolescència coincideix amb l’aparició de la pubertat.  Va des dels 10-13 anys fins als 18-20.  El cos es prepara per ser adult i tenen lloc molts canvis.
 6. 6. L’edat adulta  És el període que segueix a l’adolescència.  El cos de les persones està totalment format.  Es tenen plenes facultats per a fer qualsevol activitat
 7. 7. La vellesa  És el període que segueix a l’edat adulta.  Es caracteritza per l’envelliment dels òrgans. Surten arrugues i canes.  Decreix la força física  Es té una gran experiència de la vida.
 8. 8. A quines etapes tenen lloc aquests esdeveniments?  Tenen lloc molts canvis.  Els ossos es tornen fràgils.  Cauen les dents de llet.  Les persones estan preparades per tenir fills.
 9. 9. Els caràcters sexuals  L’espècie humana té dos sexes: el masculí i el femení.  Els trets que diferencien un sexe de l’altre són els caràcters sexuals, que poden ser:  Caràcters sexuals primaris : que són els aparells reproductors femení i masculí.  Caràcters sexuals secundaris: són les característiques pròpies de cada sexe, a part de l’aparell reproductor.
 10. 10. La pubertat  Les persones neixen amb els òrgans sexuals, però no estan madurs.  La pubertat és l’etapa del desenvolupament de les persones en què madura l’aparell reproductor.  S’inicia gràcies a unes hormones produïdes per la HIPÒFISI que arriben fins als òrgans sexuals.  Aleshores aquests òrgans maduren i produeixen les hormones sexuals, que fan que es desenvolupin els caràcters sexuals secundaris.  En aquesta etapa també es desenvolupa la personalitat, ja que els adolescents aprenen a decidir per ells mateixos.
 11. 11. L’APARELL REPRODUCTOR FEMENÍ  Està format per:  Ovaris  Trompes de Fal·lopi  Úter  Vagina  Vulva ( externa)
 12. 12. ELS OVARIS Són dos òrgans en forma d’ametlla. La seva funció és fer madurar els òvuls cada 28 dies, aproximadament.
 13. 13. LES TROMPES DE FAL·LOPI Són els conductes que comuniquen els ovaris amb l’úter. Tenen uns 10 cm de longitud. Hi acostuma a tenir lloc la fecundació.
 14. 14. ÚTER o MATRIU  És la cavitat on es desenvolupa el nou ésser.  Té forma de pera invertida.
 15. 15. VAGINA  És una cavitat de parets elàstiques que comunica l’úter amb l’exterior.  En ella s’hi introdueix el penis en les relacions sexuals.  Per ella hi surt el nadó en el moment del part.
 16. 16. VULVA  Són uns replecs de pell en forma de llavis.  Protegeix l’entrada de la vagina i l’orifici de la uretra.  També hi ha un òrgan molt ric en terminacions nervioses, anomenat clítoris. clítoris llavis majors anus meat urinari vagina llavis menors
 17. 17. L’APARELL REPRODUCTOR MASCULÍ  Està constituït per diversos òrgans: ◦ Testicles ( escrot) ◦ Conductes deferents ◦ Vesícules seminals ◦ Pròstata ◦ Penis ◦ Uretra
 18. 18. ELS TESTICLES Són dues glàndules de forma arrodonida. Produeixen els espermatozoides. Estan envoltats per una bossa anomenada escrot.
 19. 19. ELS CONDUCTES DEFERENTS Són dos tubs que comuniquen els testicles amb la uretra. Transporten els espermatozoides.
 20. 20. LES VESÍCULES SEMINALS Són dues glàndules que produeixen el líquid seminal. Aquest líquid és viscós i blanquinós i permet nedar els espermatozoides.
 21. 21. LA PRÒSTATA  És una glàndula que produeix el líquid prostàtic.  Aquest es barreja amb el líquid seminal i els espermatozoides i formen el semen. bufeta pròstata
 22. 22. EL PENIS És un òrgan musculós situat a l’exterior del cos. Està travessat per la uretra. Té dues funcions: expulsar el semen i l’orina. El semen només el pot expulsar quan està en erecció.
 23. 23. Maduració sexual masculina  Els principals canvis que sofreixen els nois entre els 11-12 anys i els 17-18 anys són:  Apareix pèl a moltes zones del cos: pubis,aixelles, cames,pit...  S’eixamplen les espatlles i el tòrax.  Es produeixen les primeres ejaculacions.  Els canvia la veu.  El penis augmenta de mida.
 24. 24. Maduració sexual femenina  Els principals canvis que sofreixen les noies entre els 10-12 anys i els 16-17 anys són:  Es desenvolupen les glàndules mamàries i creixen els pits.  Es produeix la primera menstruació( menarquia).  Surt pèl al pubis i les aixelles.  S’eixamplen els malucs.
 25. 25. Les cèl·lules sexuals femenines  Els òvuls són les cèl·lules sexuals femenines, també anomenades gàmetes femenins.  Els ovaris de les nenes contenen un gran nombre d’òvuls immadurs.  Quan s’arriba a la pubertat els òvuls comencen a madurar.
 26. 26. Què és la menstruació?  Un ovari ovula i l’òvul entra a la trompa de Fal·lopi.  Les parets de l`úter es comencen a recobrir d’una mucosa irrigada amb sang.
 27. 27. La menstruació  L’òvul recorre la trompa de Fal·lopi sense ser fecundat. La mucosa de l’úter s’ha desenvolupat molt.
 28. 28. La menstruació  L’òvul no fecundat arriba a l’úter.  La mucosa que recobreix l’úter comença a degenerar
 29. 29. La menstruació  La mucosa es desprèn.  El cos expulsa la mucosa juntament amb l’òvul no fecundat i sang.  Aquesta pèrdua de sang o hemorràgia és la menstruació o regla. Dura entre 3 i 5 dies.  La primera menstruació o regla es diu menarquia.  Cap als 50 anys deixen de madurar òvuls i s’acaben les menstruacions. És la menopausa.
 30. 30. Les cèl·lules sexuals masculines  Els espermatozoides són les cèl·lules sexuals masculines. També s’anomenen gàmetes masculins.  Són molt més petits que els òvuls i tenen una cua mòbil que els serveix per desplaçar-se.  Des de la pubertat es formen contínuament als testicles.
 31. 31. Com surten a l’exterior els espermatozoides?  Els espermatozoides surten dels testicles i viatgen pels conductes deferents i la uretra per sortir a l’exterior.  Durant el recorregut s’uneixen a les substàncies que fabriquen les vesícules seminals ( líquid seminal) i la pròstata ( líquid prostàtic). La barreja s’anomena semen.  L’expulsió del semen a través de la uretra s’anomena ejaculació , i el penis ha d’estar en erecció.
 32. 32. La fecundació  És la unió d’un òvul i d’un espermatozoide.  En produir-se la fecundació s’inicia una nova vida.  Per tal que hi pugui haver fecundació un home i una dona han de tenir relacions sexuals.  En la unió sexual el penis erecte de l’home ejacula el semen a l’interior de la vagina de la dona.
 33. 33.  http://www.edu365. cat/primaria/muds/ natural/menstruaci o/index.htm
 34. 34. PROCÉS DE LA FECUNDACIÓ  Un ovari ovula i l’òvul entra a la trompa de Fal·lopi
 35. 35. PROCÉS DE LA FECUNDACIÓ  Si hi ha hagut relacions sexuals els espermatozoides pugen per la vagina i l’úter fins a les trompes de Fal·lopi.  Els espermatozoides troben un òvul i l’embolcallen.
 36. 36. PROCÉS DE LA FECUNDACIÓ  Un espermatozoide penetra l’òvul i aquest queda fecundat.  Ara s’ha format una nova cèl·lula anomenada zigot.  Aquest zigot es va dividint en múltiples cèl·lules que formaran l’embrió.
 37. 37. PROCÉS DE LA FECUNDACIÓ  L’embrió arriba a l’úter.  La mucosa que s’ha format l’acull.  Comença la formació d’un nou ésser (concepció).
 38. 38. L’EMBARÀS
 39. 39. L’embaràs o gestació  És el conjunt de canvis que es produeixen en la dona des que l’embrió s’uneix a la paret de l’úter fins que neix el nen o nena.  Acostuma a durar 9 mesos.  L’embrió queda envoltat per una bossa anomenada placenta.  S’uneix al cos de la mare per un tub anomenat cordó umbilical, per on rep l’aliment i l’oxigen.  També hi ha una bossa de líquid ( el líquid amniòtic) que protegeix l’embrió dels cops.
 40. 40. L’embaràs
 41. 41. Com ho sé que estic embarassada?  Hi ha diferents símptomes: Cessen les menstruacions. La temperatura es manté per damunt de 37º. Apareixen determinades hormones a l’orina i, analitzant-ne unes gotes, poden determinar si hi ha o no embaràs. A vegades tenen mareigs o vòmits a primera hora del matí.
 42. 42. ESTADIS DE L’EMBARÀS  Embrió: es comencen a formar els òrgans.  Correspon als 2-3 primers mesos.  Fetus: el nou ésser s’acaba de formar del tot.  Correspon als 6-7 darrers mesos .
 43. 43. El desenvolupament de l’embrió i el fetus  Al principi l’embrió és tan petit com un gra de sorra.  Durant les primeres setmanes d’embaràs l’embrió s’allarga i es comencen a formar els òrgans.
 44. 44. El desenvolupament de l’embrió i el fetus  Quan han passat tres mesos , l’embrió ja té forma humana i es distingeixen el cap, les mans els peus,...  Ara ja s’anomena fetus.  A vegades ja es pot reconèixer el sexe.
 45. 45. El desenvolupament de l’embrió i el fetus  Cap als quatre mesos d’embaràs ja té tots els òrgans formats.  La mare comença a notar els moviments del fetus.
 46. 46. El desenvolupament de l’embrió i el fetus  Als nou mesos d’embaràs el fetus fa uns 50cm i pesa, aproximadament, uns 3,300 kg.  Està totalment format i preparat per néixer.
 47. 47. EL PART
 48. 48. JA HA ARRIBAT L’HORA?  Quan el nou ésser ja està totalment format arriba el moment del naixement, el part.  Els principals símptomes són: Expulsió del tap que tanca l’úter. Ruptura de la bossa de les aigües. Les contraccions de les parets de l’úter, que són involuntàries, rítmiques i doloroses.
 49. 49. Com és un part?  Durant el part el nadó surt a l’exterior a través de la vagina.  Per tal que això sigui possible els malucs i la vagina de la mare es dilaten progressivament.  Aquesta fase de dilatació és la més llarga: acostuma a durar entre 6 i 8 hores.
 50. 50. Com és un part?  A continuació ve la fase d’expulsió del fetus, que dura de 15 a 30 minuts.  Quan l'infant ja ha nascut la placenta també és expulsada( fase de deslliurament).  El metge li talla el cordó umbilical al nadó,que començarà a respirar pels pulmons.  El senyal que hi queda és el melic o llombrígol.
 51. 51. LA LACTÀNCIA  Els primers mesos de vida els nadons s’alimenten només de llet.  La llet es produeix als pits de la mare després del part i mentre el nadó continua mamant.  La llet materna és molt bona perquè conté tots els nutrients necessaris i defenses contra moltes malalties.  També hi ha llet maternitzada, que és llet de vaca modificada perquè puguin prendre-la els nadons.
 52. 52. IMATGES!!!!!!!!!!!!!
 53. 53. Placenta, amb el cordó umbilical.
 54. 54. Durant uns dies la mare ha d’anar curant el melic, fins que cicatritzi del tot.
 55. 55. Després de néixer pesen i mesuren el nadó.
 56. 56. Normalment el part és de cap.
 57. 57. Algunes vegades es produeixen parts de natges, però són més perillosos, tant per al nadó com per a la mare. úter fetus Coll de l'úter vagina
 58. 58. A vegades es produeixen problemes i el part ha de tenir lloc per cesària( es fa un tall a l’abdomen de la mare i el metge treu el nadó).
 59. 59. Es fa un tall a la pell i l’úter. Es treu el nadó. Es cusen l’úter i la pell. Es treu la placenta Procés de la cesària
 60. 60. Els naixements prematurs  Són els que tenen lloc als 7 o 8 mesos d’embaràs.  Com que no estan del tot formats s’han de posar a la incubadora, on s’acaben de formar.
 61. 61. Què determina el sexe del nadó?  Els humans estem formats de molts parells de cromosomes.  N’ hi ha uns que determinen el sexe:són els cromosomes sexuals.  L’òvul sempre porta cromosoma X.  L’espermatozoide pot ser X o Y.  El parell femení és XX.  El parell masculí és XY.
 62. 62. XX XY X X Y XY nen XX nena
 63. 63. LES BESSONADES
 64. 64. Els bessons univitel·lins  Surten d’un sol òvul i un sol esperma-tozoide.  Es formen quan l’embrió es divideix en dos embrions abans d’implantar-se a l’úter.  Hi ha una sola placenta.  Són del mateix sexe i s’assemblen molt.  A vegades es pot dividir en tres ( trigèmins).
 65. 65. Bessons bivitel·lins  Es formen quan s’alliberen dos òvuls i cada un d’ells és fecundat per un espermatozoide diferent.  Poden ser del mateix o de diferent sexe.  S’assemblen com es poden assemblar dos germans d’embarassos diferents.

×