Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Taalbeleid

929 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Taalbeleid

 1. 1. TAALRIJKDOM
 2. 2. EEN ONVERWACHTE SCHAT AAN MOGELIJKHEDEN Iemand heeft schipbreuk geleden en staat op een onbewoond eilandje. Op dit eilandje is verder niets. Wel ziet onze pechvogel even verderop nog een eiland met een ezel en verder niets. Nog verder is een derde eiland met een palmboom met kokosnoten. Om te overleven moet onze schipbreukeling op het derde eiland geraken...
 3. 3. BEELDRIJKE TAAL
 4. 4. Welk woord is hier afgebeeld?
 5. 5. Welk werkwoord vind je terug?
 6. 6. Welke uitdrukking herken je?
 7. 7. De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld. (Witgenstein)
 8. 8. SPREEKWOORDEN EN ZEGSWIJZEN
 9. 9. EEN GROOT WERK VEREIST TIJD EN GEDULD met een Nederlands spreekwoord: Rome werd niet op een dag gebouwd. Hoe luiden de Duitse, Engels en Franse versie?
 10. 10. Een andere taal is een andere kijk op het leven. (Fellini)
 11. 11. DIALECTISCHE UITDRUKKINGEN Volkse wijsheid in beeldrijke taal
 12. 12. Welke dialectische uitdrukkingen worden met de volgende tekeningen voorgesteld?
 13. 13. Welke dialectische uitdrukkingen worden met de volgende tekeningen voorgesteld?
 14. 14. Welke dialectische uitdrukkingen worden met de volgende tekeningen voorgesteld?
 15. 15. Wie geen vreemde talen kent, weet niets van zijn eigen taal. (Goethe)
 16. 16. IEDEREEN POLYGLOT
 17. 17. Wat hebben volgende uitspraken gemeen? Nous sommes chemin. How late is it? Wir haben viele Leute gemacht.
 18. 18. De taal is de bron van alle misverstand. (De Saint-Exupery)
 19. 19. CREATIEF MET TAAL
 20. 20. Om ter snelst hier ! Welk woord hoort niet in het rijtje thuis? Waarom? het elfje de haiku de honderdzestig de limerick de kletskoek het ollekebolleke
 21. 21. GEEF NU DE JUISTE NAAM VOOR DE VOLGENDE VOORBEELDEN:
 22. 22. Ik weet het niet meer, zeg je. Ik sta hier nu met mijn mond vol tanden, zeg je. Hier zijn echt geen woorden voor, zeg je. Sprakeloos. Maar je kan zoveel zeggen. (Chris Pruijn)
 23. 23. De vrouw van een prof in Milaan is met ‘t lot van haar man zeer begaan: zijn lip zakt erg laag, want er hangen gestaag een honderdtal leerlingen aan.
 24. 24. beeldend genieten verdwaald op het internet opgeslokte tijd
 25. 25. Daluren, piekuren Onbeperkt beltegoed Prepaid of af en toe Opgewaardeerd   Zorgt vaak subiet voor een Liquiditeitstekort Voor wie zijn zaken Op afstand beheert (Max)
 26. 26. OPLOSSINGEN DEEL 1 een oogappel Liplezen Het hoofd boven water houden
 27. 27. Aachen und Köln sind nicht an einem Tage gebaut. Rome was not built in a day Paris ne s’est pas fait en un jour. OPLOSSINGEN DEEL 1 Rome werd niet op één dag gebouwd
 28. 28. OPLOSSINGEN DEEL 1 Ons Here ee van elks zien getal Je kan mien gat kussn J’èt gièn noagel voer an zien gat te skartn
 29. 29. Nous sommes chemin. How late is it? Wir haben viele Leute gemacht. OPLOSSINGEN DEEL 1 … zijn allemaal verkeerde, want letterlijke vertalingen…
 30. 30. OPLOSSING DICHTSOORTEN 160 ELFJE LIMERICK HAIKU OLLEKEBOLLEKE
 31. 31. En wadebben we heleerd? Taal is heel rijk: dat is een voordeel, maar soms zijn we ons niet altijd bewust van gevoelswaarde of dubbele betekenissen van woorden of uitdrukkingen. Taal biedt heel wat mogelijkheden voor creatieve verwerking. Jongeren zijn vaak ‘anders’ maar daarom niet ‘minder’ creatief met taal bezig dan we denken (vb. sms-taal)
 32. 32. Poëzie is wat verloren gaat bij vertaling. (Robert Frost)
 33. 33. De geest van een taal openbaart zich het duidelijkst in haar onvertaalbare woorden. (Von Ebner-Eschenbach)
 34. 34. DIALECT
 35. 35. Welke vier programma’s worden deze avond uitgezonden?
 36. 36. Vul in het gedicht ‘De zee’ de ontbrekende woorden in.
 37. 37. Luister naar deze speech. (Achteraf krijg je een vraag)
 38. 38. Noteer ten minste vijf fouten uit de speech die je daarnet zag.
 39. 39. Oplossing
 40. 40. Oplossing
 41. 41. Beste ouders en leerlingen,   We zijn blij da j’ ier vanavond met zo velen aanwezig bent . Teken da jen ogen al gericht staan naar woensdag 1 september. Ik hoop da je de voorbije maanden allemaal goed hebt kun’n geniet’n van je vakantie en je vrije tijd, al was het weer niet zó goed . Da je toch gevonden hebt wat da we normaal van een vakantie mogen verwachten: je losmaken van wat er je te veel bezighoudt, rust vinden zonder je te vervelen, jen ontspannen én: de energie opdoen die nodig is voor nen nieuwen start .   Ge zijt allemaal welgekom’n in de Broederschool, waar momenteel zowel door binnen- als buitenstaanders hard gewerkt wordt om alles gereed te hebben voor de grote start. Het ‘oude klooster’, waar dat de Broeders vroeger zaten, en waar da we de laatste 10 jaar onze administratie hadden, was dringend toe aan vernieuwing en uitbreiding. En onzen refter, beneden in blok B, wordt straks meer dan twee keers zo groot. Daardoor zitten we momenteel met onze administratie, ons onthaal en onze leraarskamer in de turnzaal allemaal gezellig tesamen, op ’t gelijkvloers hieronder. Daardoor moeten we soms voor onze turnlessen uitwijken naar Beveren en Schiervelde: korte verplaatsingen met de fiets, goed begeleid en langs de veiligst mogelijke binnenwegen.   We voorzien en hopen daw’aant’einde van dit schooljaar uitzicht en toegang krijgen tot onze nieuwe behuizing, modern en ruim, waar gij dan nog 5 jaren van kunt genieten.   Tot zover in een paar woorden de bouwstory – en nu over tot de kern van de zaak vanavond. Je zit nu in een school van 500 leerlingen, bijkan evenveel meisjes lijk jong’ns , da wilt zeggen een échte gemengde school. Der zijn 5 eerstejaarsklassen van ongeveer 25 leerlingen.   Jullie zijn dan ook ingedeeld in 5 groepen, de klasgroepen met elk nen klastitularis die ik u een keer voorstel: Karolien Vanthournoudt (wiskunde), Rudi Wybo (F-G), Bernadette Catteeuw (N-G), Els Malfait (F) en Angelique Depraetere (F).   Da zijn jullie gidsen voor gans den avond .
 42. 42. En wadebben we heleerd? Er zijn verschillende taalsituaties : situaties waar AN verwacht wordt, situaties waarin dialect kan. Uit den boze is: tussentaal. Soms is de keuze heel moeilijk in een sluitend taalbeleid vast te leggen. VOLT wijdde er op Eén een hele discussie aan... We bekijken even een fragment.
 43. 43. duiding
 44. 44. GRAMMATICA
 45. 45. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. Chronische diarree is niet bevordelijk voor een optimale fysische conditie. Na de ontstuimige vrijpartij zocht de nymfomane barones achter haar ondergebit. In menige espressobar wordt stiekum Columbiaanse heroïne gedealed.
 46. 46. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. 4. De training voor het wereldrecord jojoën gaat door in de cafetaria van jou school. 5. In de sportstadiums van de stad – die uiterst imposant zijn door hun immense grote - wordt je een receptie aangeboden. 6. Neem met mij contact op moest er iets mislopen of als je de oefening niet verstaat.
 47. 47. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. 7. Hij is de enigste die al een paar keer bij de directeur heeft geweest omdat hij zich altijd rumoerig gedraagt in de les . 8. Het hondje van het joodse meisje die naast ons woont, noemt Goliath. 9. Zet u. Ik breng u straks een tas koffie. 10. Als ik zes jaar was, was ik al veel groter als mijn broer.
 48. 48. Wat zei Xavier Debaere niet in zijn afscheidsspeech? De BRTN bestaat 40 jaar. Er is een receptie na het programma. De gasten van vanavond waren o.a. Rachel Ceuleers, Parruchke, Margriet Hermans. Ook Erik en Sanne waren er. Dit was de laatste ‘Morgen maandag’ van het seizoen.
 49. 49. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. Chronische diarree is niet bevordelijk voor een optimale fysische conditie. Na de ontstuimige vrijpartij zocht de nymfomane barones achter haar ondergebit. In menige espressobar wordt stiekum Columbiaanse heroïne gedealed .
 50. 50. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. 4. De training voor het wereldrecord jojoën gaat door in de cafetaria van jou school. 5. In de sport stadiums van de stad – die uiterst imposant zijn door hun immense grote - wordt je een receptie aangeboden. 6. Neem met mij contact op moest er iets mislopen of als je de oefening niet verstaat .
 51. 51. Haal uit elk van de volgende zinnen twee fouten. 7. Hij is de enigste die al een paar keer bij de directeur heeft geweest omdat hij zich altijd rumoerig gedraagt in de les . 8. Het hondje van het joodse meisje die naast ons woont, noemt Goliath. 9. Zet u . Ik breng u straks een tas koffie. 10. Als ik zes jaar was, was ik al veel groter als mijn broer.
 52. 52. Wat zei Xavier Debaere niet in zijn afscheidsspeech? De BRTN bestaat 40 jaar. Er is een receptie na het programma. De gasten van vanavond waren o.a. Rachel Ceuleers, Parruchke, Margriet Hermans. Ook Erik en Sanne waren er. Dit was de laatste ‘Morgen maandag’ van het seizoen.
 53. 53. En wadebben we heleerd? We streven uiteraard naar correct taalgebruik. Juist spreken en schrijven is overal op school belangrijk Vermijd ellenlange zinnen voor helder taalgebruik, archaïsmen, hoogdravende stijl,…
 54. 54. INSTRUCTIETAAL - SCHOOLTAAL
 55. 55. Vermijd vage, nietszeggende woorden, clichétaal of passe-partout-taal naartoe, een stukje, ik heb zoiets van, het is (ge)lijk…, absoluut!, het is een feit dat.., ergens…,…
 56. 56. De slechtste vraag ter wereld….: Wat weet je over…?
 57. 57. Een hard antwoord
 58. 58. Peter expands (=uitbreiden/uitwerken)
 59. 59. Sherlock Holmes achterna
 60. 60. En wadebben we heleerd? Een goede strategie: °Stel je vragen steeds zo precies mogelijk; probeer dubbelzinnigheden te vermijden °Denk niet dat de leerling automatisch zal weten waar jij aan denkt, vermijd vage vraagstelling °Probeer ook meer dan één keer te zeggen wat je wil
 61. 61. Herhaling is goed…., alhoewel 
 62. 62. Gebruiken we dezelfde woorden?
 63. 63. Maar voor dovemansoren….
 64. 64. Luisteren … Neem een blad dat verdeeld is in gelijkzijdige vierkantjes. Elk lijntje van een blokje is een kilometer. Volg de route die we wandelden; begin daarvoor in het midden van je blad, en luister aandachtig. Probeer de uitweidingen te illustreren met wat leuke tekeningen!
 65. 65. En..? Dit is wat je ongeveer getekend zou moeten hebben:
 66. 66. EINDE

×