Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Polovi bolesti

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Polovi bolesti

 1. 1. Сида-хивСида-хив Болеста ја предизвикува вирус на хуманаБолеста ја предизвикува вирус на хумана имунодефициенцијаимунодефициенција (( human immunodeficiency virus-hivhuman immunodeficiency virus-hiv )) .. СИДА или синдромот на стекнатСИДА или синдромот на стекнат имунолошки дефицит (наимунолошки дефицит (на англискианглиски AIDSAIDS одод Acquired Immune Deficiency SyndromeAcquired Immune Deficiency Syndrome)) е глобалнае глобална човечкачовечка епидемијаепидемија .. КогаКога ХИВХИВ долго време се борел содолго време се борел со имунолошкиот системимунолошкиот систем и тој се исцрпили тој се исцрпил ,, почнуваат да се јавуваатпочнуваат да се јавуваат инфекцииинфекции ии другидруги болестиболести, со тешки последици за, со тешки последици за организмоторганизмот и на крајот со смрти на крајот со смрт . Обично. Обично поминуваат повеќе години пред дапоминуваат повеќе години пред да настапи оваа фазанастапи оваа фаза ..
 2. 2. Начини на пренесување на ХИВ вирусот ХИВ може да се пренесе на 3 начини : 1. Преку сексуален однос 2. Преку крв (наркоманија, пирсинг) 3. Од мајка на потомство
 3. 3. ПРЕВЕНЦИЈАПРЕВЕНЦИЈА Сидата е смртоносна болест која не може да се лечи . Треба да се избегнуваат сексуални односи со ХИВ- ЗАРАЗЕНИ лица. Треба да се користи презерватив приТреба да се користи презерватив при сексуален односсексуален однос,, посебно ако партнеротпосебно ако партнерот не се познава доброне се познава добро. Треба да се користи сопствен прибор за лична хигиена . Мора да се испитаат сите доброволни дарители на крв ..
 4. 4. ЛЕКУВАЊЕ За СИДА лек не е откриен , но сепакЗа СИДА лек не е откриен , но сепак се вршат разни испитувања исе вршат разни испитувања и тестирања со лекови . Најчестотестирања со лекови . Најчесто луѓето заболени од СИДА примаатлуѓето заболени од СИДА примаат антибиотски и антивирусни лековиантибиотски и антивирусни лекови со цел да си го продолжат живототсо цел да си го продолжат животот за неколку години . Оваа болестза неколку години . Оваа болест секогаш завршува со СМРТ .секогаш завршува со СМРТ .
 5. 5. СИФИЛИС СИФИЛИС или ЛУЕС е заразна полова болест која ја предизвикува бактерија спирохета . Може да се добие преку полов пат или при допир со инфицирано лице . Се шири преку отворени рани и осипи кои содржат бактерии кои можат да поминат низ мукозните мембрани на гениталиите , устата и анусот како и други делови од телото кои се повредени . Не остава траен имунитет и може да се појави повторно .
 6. 6. РАЗВОЈ НА БОЛЕСТА Примарен стадиум Секундарен стадиум Латентен стадиум Доцен стадиум
 7. 7. ДИЈАГНОЗА И ЛЕЧЕЊЕ Сифилисот може да се дијагностицира и да се лечи во било кој стадиум од болеста . Се лечи со ПЕНИЦИЛИН . Првите три стадиуми се лечат без никакви трајни оштетувања , а во последниот стадиум можат да останат трајни оштетувања .
 8. 8. ПРЕВЕНЦИЈА Треба да се избегнуваат сексуални односи со инфицирани лица и задолжително користење презервативи . Исто така да не се користи заеднички прибор за јадење и за лична хигиена.
 9. 9. ГОНОРЕJА Гонорејата е една од најчестите полови бактериски болести , а најчесто се пренесува преку полов контакт вклучувајќи вагинален , орален и анален секс . Најчесто се јавува кај мажи . Често се јавува во големи градови кај млади меѓу 15 и 29 години . Ризична популација се оние кои често ги менуваат партнерите за сексуален однос и не користат кондоми .
 10. 10. симптоми • Зачестено мокрење • Неможност за задржување на мокрача • Гноен исцедок од анус • Болки при мокрење • Црвенило и воспаленост на пенисот • Зголемена осетливост на тестиси
 11. 11. ЛЕЧЕЊЕ Лечењето се однесува на земање антибиотици . Кој антибиотик му одговара на заболениот одлучува лекарот . Земање лекови на своја рака може да доведе до компликација на болеста и да го отежни лечењето . Во последно време се јавуваат бактерии кои не можат да се излечат со вообичаена терапија . Познавањето на појавата на гонореја е значајно за успешно избегнување на болеста .
 12. 12. ПРЕВЕНЦИЈА Немањето полови односи е потполно сигурен начин за да се заштитите од гонореја како и останати полови болести вклучувајќи и ХИВ . Сигурен секс и одговорно сексуално однесување го намалуваат ризикот . Со употреба на кондоми се намалува ризикот , притоа треба да се користи правилно .
 13. 13. ТРИХОМОНИЈАЗА Полова болест предизвикана од паразитот Trichomonas vaginalis . Покрај преку полов однос може да се пренесе и со користење на иста облека и крпа . Паразитот е неотровен на надворешна средина и не може да се зарази човек преку капење во исти базени и во сауна .
 14. 14. СИМПТОМИ МАЖИ : симптомите се јавуваат многу ретко кај заболените мажи без клиничка манифестација и не знаат дека можат да ја пренесат болеста на својата партнерка . ЖЕНИ :вагинално печење , зелен или жолт вагинален секрет со непријатен мирис , болно мокрење .
 15. 15. ПРЕВЕНЦИЈА Користење на кондоми, па дури и ако партнерот изгледа здраво зошто инфекцијата може да биде асимптоматска . Печење во пределот на гениталиите е знак за да се посети лекар бидејќи овој симптом може да биде последица на некоја претуморска состојба или тумор .
 16. 16. ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕСГЕНИТAЛЕН ХЕРПЕС Гениталниот херпес е инфекција предизвикана од Herpes simplex вируси, HSV1 i HSV2 . Извор на инфекција е заразен човек и се пренесува преку бакнеж како и преку полов однос . До инфекција на плодот може да дојде преку постелката или при самиот пораѓај .
 17. 17. ПРЕВЕНЦИЈА -Избегнување на односи со заболени особено не со нивни излачувања (бакнеж,сексуален контакт ) или херпетична промена . -И секако користење на кондоми иако партнерот изгледа потполно здрав може да биде инфициран .
 18. 18. КОЛПИТИС Оваа полова болест ( се нарекува и kandidijaza ) се јавува кај жени предизвикана е од микроорганизми . Може да биде многу незгодна , но не претставува голема опасност . Најмногу се јавува за време на бременост , кај пациенти со шеќерна болест и голема употреба на антибиотици .
 19. 19. СИМПТОМИ Оваа болест се карактеризира со исцедок кој има бела боја, густ , сирест и има специфичен мирис . Родницата е црвена , отечена , надразнета и сето тоа е проследено со болка . При полов однос овие жени имаат големи болки . За време на болеста исто така се чувствува болка и печење .
 20. 20. ДИЈАГНОЗА Дијагнозата се поставува со гинеколошки преглед и тоа со микроскопски преглед на исцедокот . Понекогаш се прави PAPA-тест со што би се исклучиле туморските промени на матката . Ако вратот на матката изгледа чудно се прави колпоскопија или пак се прави биопсија .
 21. 21. ЛЕЧЕЊЕ Се користат антибиотици и тоа : clotrimazol , nistatin , amfotericin , natamicin , flukonazol , itrakonazol и други . Исто така се препорачува растителна храна , млеко и млечни производи , како и избегнување на јаглехидрати .
 22. 22. КОМПЛИКАЦИИ Повторувањето на оваа инфекција е многу често , а кај лица со слаб имунитет може да се прошири по телото и да инфицира и други органи и органски системи .
 23. 23. ПРЕВЕНЦИЈА - Избегнувајте синтетичка долна облека - Носете памбучни гаќи - Избегнувајте танга гаќи - Избегнувајте често влажнење на гениталниот регион - Не носете влажни бикини - Редовно перете ја долната облека - Избегнувајте јаглехидрати и алкохол - Пиете јогурт за време на примање на антибиотици
 24. 24. САМО СО ЗАЕДНИЧКА ГРИЖА И СОРАБОТКА МОЖЕМЕ ДА СЕ ЗАШТИТИМЕ И ДА ГО СПРЕЧИМЕ ШИРЕЊЕТО НА ОВИЕ БОЛЕСТИ КОИ ЈА МАЧАТ ДЕНЕШНИНАТА

×