Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Polovi Bolesti

Taseska Marija
SOU "NIKO NESTOR" Struga

 • Login to see the comments

Polovi Bolesti

 1. 1. ПОЛОВИ БОЛЕСТИ СИДА-ХИВ СИФИЛИС ГОНОРЕЈА ТРИХОМОНИЈАЗА ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС КОЛПИТИС
 2. 2. Сида-хив Болеста ја предизвикува вирус на хумана имунодефициенција ( human immunodeficiency virus-hiv ) . СИДА или синдромот на стекнат имунолошки дефицит (на англиски AIDS од Acquired Immune Deficiency Syndrome ) е глобална човечка епидемија . Кога ХИВ долго време се борел со имунолошкиот систем и тој се исцрпил , почнуваат да се јавуваат инфекции и други болести , со тешки последици за организмот и на крајот со смрт . Обично поминуваат повеќе години пред да настапи оваа фаза .
 3. 3. Начини на пренесување на ХИВ вирусот ХИВ може да се пренесе на 3 начини : 1. Преку сексуален однос 2. Преку крв ( наркоманија , пирсинг ) 3. Од мајка на потомство
 4. 4. ПРЕВЕНЦИЈА Сидата е смртоносна болест која не може да се лечи . Треба да се избегнуваат сексуални односи со ХИВ- ЗАРАЗЕНИ лица . Треба да се користи презерватив при сексуален однос , посебно ако партнерот не се познава добро . Треба да се користи сопствен прибор за лична хигиена . Мора да се испитаат сите доброволни дарители на крв .
 5. 5. ЛЕКУВАЊЕ За СИДА лек не е откриен , но сепак се вршат разни испитувања и тестирања со лекови . Најчесто луѓето заболени од СИДА примаат антибиотски и антивирусни лекови со цел да си го продолжат животот за неколку години . Оваа болест секогаш завршува со СМРТ .
 6. 6. СИФИЛИС СИФИЛИС или ЛУЕС е заразна полова болест која ја предизвикува бактерија спирохета . Може да се добие преку полов пат или при допир со инфицирано лице . Се шири преку отворени рани и осипи кои содржат бактерии кои можат да поминат низ мукозните мембрани на гениталиите , устата и анусот како и други делови од телото кои се повредени . Не остава траен имунитет и може да се појави повторно .
 7. 7. РАЗВОЈ НА БОЛЕСТА <ul><li>Примарен стадиум </li></ul><ul><li>Секундарен стадиум </li></ul><ul><li>Латентен стадиум </li></ul><ul><li>Доцен стадиум </li></ul>
 8. 8. ДИЈАГНОЗА И ЛЕЧЕЊЕ Сифилисот може да се дијагностицира и да се лечи во било кој стадиум од болеста . Се лечи со ПЕНИЦИЛИН . Првите три стадиуми се лечат без никакви трајни оштетувања , а во последниот стадиум можат да останат трајни оштетувања .
 9. 9. ПРЕВЕНЦИЈА Треба да се избегнуваат сексуални односи со инфицирани лица и задолжително користење презервативи . Исто така да не се користи заеднички прибор за јадење и за лична хигиена .
 10. 10. ГОНОРЕ J А Гонорејата е една од најчестите полови бактериски болести , а најчесто се пренесува преку полов контакт вклучувајќи вагинален , орален и анален секс . Најчесто се јавува кај мажи . Често се јавува во големи градови кај млади меѓу 15 и 29 години . Ризична популација се оние кои често ги менуваат партнерите за сексуален однос и не користат кондоми .
 11. 11. симптоми • Зачестено мокрење • Неможност за задржување на мокрача • Гноен исцедок од анус • Болки при мокрење • Црвенило и воспаленост на пенисот • Зголемена осетливост на тестиси
 12. 12. ЛЕЧЕЊЕ Лечењето се однесува на земање антибиотици . Кој антибиотик му одговара на заболениот одлучува лекарот . Земање лекови на своја рака може да доведе до компликација на болеста и да го отежни лечењето . Во последно време се јавуваат бактерии кои не можат да се излечат со вообичаена терапија . Познавањето на појавата на гонореја е значајно за успешно избегнување на болеста .
 13. 13. ПРЕВЕНЦИЈА Немањето полови односи е потполно сигурен начин за да се заштитите од гонореја како и останати полови болести вклучувајќи и ХИВ . Сигурен секс и одговорно сексуално однесување го намалуваат ризикот . Со употреба на кондоми се намалува ризикот , притоа треба да се користи правилно .
 14. 14. ТРИХОМОНИЈАЗА Полова болест предизвикана од паразитот Trichomonas vaginalis . Покрај преку полов однос може да се пренесе и со користење на иста облека и крпа . Паразитот е неотровен на надворешна средина и не може да се зарази човек преку капење во исти базени и во сауна .
 15. 15. СИМПТОМИ МАЖИ : симптомите се јавуваат многу ретко кај заболените мажи без клиничка манифестација и не знаат дека можат да ја пренесат болеста на својата партнерка . ЖЕНИ : вагинално печење , зелен или жолт вагинален секрет со непријатен мирис , болно мокрење .
 16. 16. ПРЕВЕНЦИЈА Користење на кондоми , па дури и ако партнерот изгледа здраво зошто инфекцијата може да биде асимптоматска . Печење во пределот на гениталиите е знак за да се посети лекар бидејќи овој симптом може да биде последица на некоја претуморска состојба или тумор .
 17. 17. ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС ГЕНИТ A ЛЕН ХЕРПЕС Гениталниот херпес е инфекција предизвикана од Herpes simplex вируси , HSV1 i HSV2 . Извор на инфекција е заразен човек и се пренесува преку бакнеж како и преку полов однос . До инфекција на плодот може да дојде преку постелката или при самиот пораѓај .
 18. 18. ПРЕВЕНЦИЈА - Избегнување на односи со заболени особено не со нивни излачувања ( бакнеж , сексуален контакт ) или херпетична промена . - И секако користење на кондоми иако партнерот изгледа потполно здрав може да биде инфициран .
 19. 19. КОЛПИТИС Оваа полова болест ( се нарекува и kandidijaza ) се јавува кај жени предизвикана е од микроорганизми . Може да биде многу незгодна , но не претставува голема опасност . Најмногу се јавува за време на бременост , кај пациенти со шеќерна болест и голема употреба на антибиотици .
 20. 20. СИМПТОМИ Оваа болест се карактеризира со исцедок кој има бела боја, густ , сирест и има специфичен мирис . Родницата е црвена , отечена , надразнета и сето тоа е проследено со болка . При полов однос овие жени имаат големи болки . За време на болеста исто така се чувствува болка и печење .
 21. 21. ДИЈАГНОЗА Дијагнозата се поставува со гинеколошки преглед и тоа со микроскопски преглед на исцедокот . Понекогаш се прави PAPA -тест со што би се исклучиле туморските промени на матката . Ако вратот на матката изгледа чудно се прави колпоскопија или пак се прави биопсија .
 22. 22. ЛЕЧЕЊЕ Се користат антибиотици и тоа : clotrimazol , nistatin , amfotericin , natamicin , flukonazol , itrakonazol и други . Исто така се препорачува растителна храна , млеко и млечни производи , како и избегнување на јаглехидрати .
 23. 23. КОМПЛИКАЦИИ Повторувањето на оваа инфекција е многу често , а кај лица со слаб имунитет може да се прошири по телото и да инфицира и други органи и органски системи .
 24. 24. ПРЕВЕНЦИЈА - Избегнувајте синтетичка долна облека - Носете памбучни гаќи - Избегнувајте танга гаќи - Избегнувајте често влажнење на гениталниот регион - Не носете влажни бикини - Редовно перете ја долната облека - Избегнувајте јаглехидрати и алкохол - Пиете јогурт за време на примање на антибиотици
 25. 25. САМО СО ЗАЕДНИЧКА ГРИЖА И СОРАБОТКА МОЖЕМЕ ДА СЕ ЗАШТИТИМЕ И ДА ГО СПРЕЧИМЕ ШИРЕЊЕТО НА ОВИЕ БОЛЕСТИ КОИ ЈА МАЧАТ ДЕНЕШНИНАТА

×