Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

болести на репродуктивниот систем

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Login to see the comments

болести на репродуктивниот систем

 1. 1. Болести на репродуктивниот систем. Сексуално преносливи болести ТРПЧЕВСКА ФРОСИНА III1
 2. 2. Репродуктивно задравје  Репродуктивното здравје или сексуалното здравје/хигиена обрнува внимание на репродуктивните процеси, функции и на репродуктивниот систем во сите фази од животот  Според Светската здравствена организација: Сексуалните заболувања како и заболувањата на репродуктивните органи изнесуваат 20% од вкупните заболувања кај жените и 14% кај мажите
 3. 3. Сексуално преносливи болести Сексуално преносливте болест се заразни болести кои се пренесуваат од заразена на здрава личност и тоа најчесто преку:  сексуален однос (вагинален, орален или анален)  заедничко користење на игли и шприцеви кај лица кои земаат дрога  од заразена трудница на детето во текот на бременоста и пораѓајот
 4. 4.  Половите органи често се подложени на бактериски, вирусни или габични инфекции  Голем број од инфекциите не се заржуваат само на половите органи туку се шират и во другите делови на организмот  Најчесто половите болести се преносливи и се шират преку полов контакт (сексуално преносливи болести)  Класични полово-венерични болести се: Хламидија, Сифилис, Гонореја, Генитален херпес, HPV и Гнитални брадавици, ХИВ/ Сида
 5. 5. Хламидија  Најчестата и најбрзо распространуваната сексуално пренослива болест. Оваа болест е најраспространета кај жени од 15 до 24 годни и покрај тоа што не се дијагностицира  Се пренесува преку вагинален, орален или анален секс, а ито така при нормално породување од мајката на бебето  Се лечи со антибиотици, а при игнорирање доведува до неплодност
 6. 6. Симптоми Кај жени: поголемо лачење на вагинален секрет и печење при уринирање, болка во долниот дел од стомакот или слабината, гадење, покачена температура, болка за време на сексуален однос и крварење меѓу менструален циклус  Кај мажи: исцедок од врвот на пенисот, чешање или чувство на горење околу пенисот, а поретко и оток на тестисите •
 7. 7. Гонореја  Најчесто пренесувана сексуална болест  Многу случаи со гонореја не се лекувани, поради причината што може да не се јават симптоми  Се пренесува преку непосреден сексуален контакт со инфицирано лице, и преку нормално породување од мајката на бебето
 8. 8. Симптоми  Околу 30-40 % од заболените немаат симптоми и покрај тоа што се заразени од Гонореја  Симптомите се појавуваат од 2*20 ден по контактот со инфицираното лице  Кај жени: жолтеникај густ исцедок од вагината, печење, чешање, крварење помеѓу циклус и потреба за често уринирање  Кај мажи: густ белузлав или жолтеникав исцедок од пенисот и печење или болка при покрење и движење на стомакот
 9. 9. Генитален херпес  Симптомите можат да се појават и да исчезнат, но вирусот (Herpes Simplex Virus) останува во телото  Се пренесува преку сексуален контакт со лице со присутни знаци на херпес вирусот  Ако мајката страда од овој вирус, таа најверојатно ќе му го пренесе вирусот на своето бебе, а тоа е една од причините за слепило кај новороденчињата
 10. 10. Симптоми  Кога гениталниот херпес избива, кај жените се појавуваат мали црвени чворчиња, меурчиња или отворени рани близу вагината, нетипичен исцедок од вагината, главоболка, чешање, болка при уринирање и потечени жлезди околу гениталиите  Кај мажи: видливи ранички, покачена телесната температура, грозница, главоболка, болки во мускулите, болно и отежнато мокрење  Раните заздравуваат во период од 2 до 4 седмици, но постои веројатност вирусот повторно да избие
 11. 11. ХПВ и Генитални брадавици (Кондиломи)  Мали, блезо розеви брадавици кои најчесто се појавуваат во групи  Познати се над 120 различни типови на ХПВ вируси  Инфекцијата може неодредено време да биде во латентна состојба, без да се појават никакви симптоми  Иако во повеќето случаи вирусот останува во инфицираното лици во неактивна состојба, тој може да се пренесе на неговиот сексуален партнер
 12. 12. Симптоми  Кондиломите кај жените се создаваат врз гениталните ограни, околу анусот, внатрешно во горниот крај на вагината или околу грлото на маткара  Кај жените кои имаат ХПВ вирус може да немаат никакви симптоми, но некои типови предизвикуваат рак на грлото на матката  Кај мажите гениталните брадавици се јавуваат околу анусот, на пенисот, скротумот, препоните или надколеницата, а ретко се појавуваат во пределот на устата и грлото
 13. 13. ХИВ/ Сида  Се пренесува преку непосреден сексуален контакт со заразено лице и примање на трансфузија со крв од инфицирано лице  Жените можат да го пренесат вирусот на своите деца во бременоста, породувањето и доењето  Нема лек за сида, но постојат лекови кои можат да го забават прогресот на болеста  Вирусот го напаѓа обранбениот систем на организмот и го прави неспособен да се бори против обични инфекции
 14. 14. Симптоми  Многу од луѓето немаат симптоми во текот на неколку години. Од заразениот во период од 10 години ќе развија болест Сида која се манифестира со различни форми на рак, инфекции на белите дробови, дигестивниот систем, централниот нервен систем, кожата и др.  Симптомите се: голем замор, негло слабеење, температура и потење, дијареа, потечени жлезди, кашлање, орални или вагинални габилни инфекции, промени во менструалниот циклус и црвени дамки по кожата

×