SlideShare a Scribd company logo

Ds ( Down Syndrone)

Semundjet i kane rrenjet ne gjene

Ds ( Down Syndrone)

1 of 17
Download to read offline
TEMA:SEMUNDJET I KANE RRENJET NE
GJENE
NENTEMA:SINDROMA
DOWN
SINDROMA DOWN
• Sindroma Daun është një çrreullim kromozonesh
që vjen si rezultat i vonesës në zhvillimin fizik,
intelektual dhe gjuhësor. Ky është çrregullimi më i
njohur i kromozoneve që shoqërohet me vonesë
mendore. Njerëzit me sindromën Daun kanë një
pamje karakteristike fizike.Sindroma Daun
identifikohet si anomali kromozonesh. Me
përparimet që janë bërë në fushën e biologjisë
molekulare, është zbuluar se njerëzit me
Sindromën Daun kanë 47 kromozone në secilën
qelizë në vend që të kenë 46.
Ds ( Down Syndrone)
FAKTE MBI SINDROMEN DOWN
• Individët me sindromën Down kanë 47
kromozome në vend të 46
kromozomeve që kanë individët pa këtë
sindrome. Si ndodh kjo? Ata kanë një
kopje shtesë të kromozomit te 21-te.
• Sindroma Down nuk është një
sëmundje .Ajo është një kusht gjenetik i
shkaktuar nga prania e një kromozomi
shtesë në kromozomin e 21.
• Individët nuk kanë sindromën Down “te
lehte” ose “te rende”. Aftësia nuk varet
nga kushti gjenetik por nga individi.
Individët ose e kanë sindromën Down
ose nuk e kanë atë.
• Të gjithë individët me sindromen Down
përjetojnë një vonesë kognitive, por
efekti është zakonisht i lehte deri në të
moderuar dhe nuk është tregues i
shumë pikave të forta dhe talenteve që
mund të ketë secili individ me
sindromën Down.
• Fëmijët më të mëdhenj në moshë dhe
të rriturit me sindromën Down janë të
ndërgjegjshëm që kanë sindromën
Down.
• Të rriturit me sindromën Down nuk
janë të destinuar për të qënë “fëmijë
përjetë”, por te rritur që kane këtë
sindrome
Ds ( Down Syndrone)
Ad

Recommended

Sindroma Down
Sindroma DownSindroma Down
Sindroma DownAnida Ago
 
Semundjet gjenetike
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike280137
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 

More Related Content

What's hot

Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshencaAnida Rroshi
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitJetmira Sula
 
Qytetari (familja )
Qytetari (familja )Qytetari (familja )
Qytetari (familja )jona jona
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeAlush Kryeziu
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiDé Šarã
 

What's hot (20)

Ora edukative Te drejtat e femijeve
Ora edukative    Te drejtat e femijeve Ora edukative    Te drejtat e femijeve
Ora edukative Te drejtat e femijeve
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social  adoleshencaZhvillimi moral dhe social  adoleshenca
Zhvillimi moral dhe social adoleshenca
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Sindroma down
Sindroma downSindroma down
Sindroma down
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Tema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
 
Qytetari (familja )
Qytetari (familja )Qytetari (familja )
Qytetari (familja )
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Lumi drin
Lumi drinLumi drin
Lumi drin
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
 
Shendeti mendor
Shendeti mendorShendeti mendor
Shendeti mendor
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
ENET E GJAKUT...PROJEKT !!!
 

Viewers also liked

Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen Down
Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen DownEfektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen Down
Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen DownAnida Ago
 
Sindrome de down
Sindrome de downSindrome de down
Sindrome de downdalys melo
 
Ligjet e Mendelit
Ligjet e MendelitLigjet e Mendelit
Ligjet e MendelitAldo Keçi
 

Viewers also liked (8)

Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen Down
Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen DownEfektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen Down
Efektiviteti i nderhyrjes se hershme te femijet me Sindromen Down
 
Sindrom down
Sindrom downSindrom down
Sindrom down
 
Sindrom down
Sindrom downSindrom down
Sindrom down
 
Sindrome de down
Sindrome de downSindrome de down
Sindrome de down
 
Sindromul Down
Sindromul DownSindromul Down
Sindromul Down
 
Ligjet e Mendelit
Ligjet e MendelitLigjet e Mendelit
Ligjet e Mendelit
 
Autism
AutismAutism
Autism
 
AUTISM ppt
AUTISM pptAUTISM ppt
AUTISM ppt
 

More from Melissa Cani

Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
 

More from Melissa Cani (8)

Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
Semundjet kanceri
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
 
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Anoreksia
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
 
Fosile
FosileFosile
Fosile
 

Ds ( Down Syndrone)

 • 1. TEMA:SEMUNDJET I KANE RRENJET NE GJENE NENTEMA:SINDROMA DOWN
 • 2. SINDROMA DOWN • Sindroma Daun është një çrreullim kromozonesh që vjen si rezultat i vonesës në zhvillimin fizik, intelektual dhe gjuhësor. Ky është çrregullimi më i njohur i kromozoneve që shoqërohet me vonesë mendore. Njerëzit me sindromën Daun kanë një pamje karakteristike fizike.Sindroma Daun identifikohet si anomali kromozonesh. Me përparimet që janë bërë në fushën e biologjisë molekulare, është zbuluar se njerëzit me Sindromën Daun kanë 47 kromozone në secilën qelizë në vend që të kenë 46.
 • 4. FAKTE MBI SINDROMEN DOWN • Individët me sindromën Down kanë 47 kromozome në vend të 46 kromozomeve që kanë individët pa këtë sindrome. Si ndodh kjo? Ata kanë një kopje shtesë të kromozomit te 21-te. • Sindroma Down nuk është një sëmundje .Ajo është një kusht gjenetik i shkaktuar nga prania e një kromozomi shtesë në kromozomin e 21. • Individët nuk kanë sindromën Down “te lehte” ose “te rende”. Aftësia nuk varet nga kushti gjenetik por nga individi. Individët ose e kanë sindromën Down ose nuk e kanë atë.
 • 5. • Të gjithë individët me sindromen Down përjetojnë një vonesë kognitive, por efekti është zakonisht i lehte deri në të moderuar dhe nuk është tregues i shumë pikave të forta dhe talenteve që mund të ketë secili individ me sindromën Down. • Fëmijët më të mëdhenj në moshë dhe të rriturit me sindromën Down janë të ndërgjegjshëm që kanë sindromën Down. • Të rriturit me sindromën Down nuk janë të destinuar për të qënë “fëmijë përjetë”, por te rritur që kane këtë sindrome
 • 7. KARAKTERISTIKAT • Pritshmeria e jetes: 55 vjec (National Down SyndromeSociety) • Pamja fizike: • Profil I rrafshet facial dhe drejtimper se larti te syve • – Qafe e shkurter • – Veshe me forme anormale • – Nje vize te thelle terthore nepellembe te dores • – Pika te bardha ne irisin e syrit Sindroma down • – Duar te vogla dhe gishta teshkurter
 • 11. Studim rasti • Emri Kristi L. • Mosha : 9 vjece • Gjinia : F • Data e nderhyrjes: Tetor 2011. • Kristi eshte nje vajze 9 vjecare ediagonstikuar me SD . Ajo ndjek klasen etrete ne nje shkolle speciale . Rasti i Kristiteshte i ndertuar duke u bazuar ne intervistenme mesuesen dhe nga vezhgimet gjate oresse mesimit.Prezantimi I rastit
 • 12. Zhvillimi Fizik • NUK ka pasur nje zhvillim te kenaqshem dhenormal persa i perket parametrave fizikkrahasuar me moshataret e saj (pesha &gjatesia) • Nuk shfaq obezitet • Pozicioni I trupit drejt • Dhembe me strukture jo te rregullt • Qafe e shkurter • Duar te vogla
 • 13. Zhvillimi motorik • Motorika e madhe, ecen ,vrapon , ngjit shkallet, levizbanken , mban canten, kercenlart dhe bie mbi dy kembe. • Motorika fine , hap faqet e libritme shume kujdes, Mban lapsinshume mire, pretendon sikurshkruan, nuk vizaton rrathe,katrore, perdor lugen dhepirunin shume mire, perdornjelloj te dy duart, zhgarravit ,Zhvillimi
 • 17. Punuan: • ADELINA ARAMALLI • AMBRA DEKOVI • ARLIND DANI • ARMANDO MEHJA • ARSEN GURI