SlideShare a Scribd company logo

Ligjet e Mendelit

..

1 of 5
Download to read offline
Objektivat:
1. Te diskutojme per gjenetiken
2. Te informohemi per Mendelin
3. Te njihemime ligjet e Mendelit
4. Te zbulojme se si arriti ne perfumdim Mendeli
5. Te analizojmetipat e mutacioneve
Punoi: FjoraldiKeçi
CFARE ESHTE GJENETIKA ?
Gjenetika eshte shkenca qe studion menyren dhe mekanizmat e
transmetimit dhe te ndryshimit te tipareve nga prinderit tek pasardhesit .
Koncepti themelor i gjenetikes eshte qe trashegimi i ketyre tipareve
kontrollohet nga faktoret e trashegimise qe quhen gjene .Mekanizmat e
percuarjes se tipareve nga prinderit te pasardhesit jane te nderlikuara.
Mendeli ishte ai qe zbuloi ligjshmerine e trashegimise se tipareve.
KUSH ISHTE GREGOR MENDELI ?
Gregor Mendel ishte biolog dhe një prift austriak. Më 1856 filloi duke
punuar me kryqëzimin e disa bizeleve qe i kishte mbjellur ne kopshtin e
manastirit. Ai i përmblodhi këto eksperimente ne tre ligje, qe sot njihen me
emrin Ligjet e Mendelit. Babai i shkencës, siç quhet ndryshe Mendeli
(Johann Gragor Mendel) lindi në Heizendorf më 22 korrik 1822. Fëmijrinë e
tij Mendeli e kaloi në varfëri. Nga familja e tij ai arriti te marre njohuri te
mira mbi mbjelljen e frutave, gjë qe e lidhi atë edhe me profesore qe e
edukuan Mendelin ne drejtimin shkencor.
3 LIGJET E MENDELIT
LIGJI I PARE: LIGJI I NJETRAJTSHMERISE-Pasardhesitlindin 100% heterozigot
LIGJI I DYTE: LIGJI I ZBERTHIMITTETIPAREVE-Tepasardhesitebreznisese dyte
shfaqettipari recesiv.
LIGJI I TRETE: LIGJI I PAVARSISESETIPAREVE -TARSHEGIMIA EDYOSE ME
SHUME TIPAREVEDHEZBERTHIMI NERAPORTIN9:3:3:1
.Ligji i njetrajtshmeris se tipareve

1. BIZELET E KOPSHTIT TË GREGOR MENDEL. Gregor Mendel u
përqendrua në shtatë tipare të veçanta të
bizeles. Ai zbuloi se secili tipar është i
trashëgueshëm dhe paraqitet në dy forma
alternative. Kështu për shembull tipari
‘ngjyrë e lules së bizeles’ paraqitet në dy
forma: e bardhë dhe e purpurt.

2. Gjithashtu pozicioni i luleve (në majë ose
anash kërcellit), ngjyra e kokrrës së bizeles
(të blerta ose të verdha), forma e tyre (e
lëmuar ose e rrudhosur), nga forma e
bishtajës (e lëmuar ose kokrrizore), nga
ngjyra e saj (e blertë ose e verdhë), si dhe
nga shtati i bimës (i gjatë ose i shkurtër).

3. Linja të pastra quhen të gjitha bimët që
sa herë riprodhohen me vetëpjalmim
përsëritin te pasardhësit të njëjtat tipare.
Kështu, nëse bimët e bizeles me ngjyrë të purpurt vetëpjalmohen, ato në të
gjitha breznitë japin pasardhës që kanë vetëm lule me ngjyrë të purpurt.
Përmes kësaj teknike, Mendeli krijoi një koleksion farash të linjave të pastra
për të shtatë tiparet e bizeles. LINJAT E PASTRA TË BIMËS SË BIZELES.

4. PJALMIMI I KRYQËZUAR I LINJAVE TË PASTRA. Gregor Mendel
kryqëzoi bizele që mbartin dy format alternative të një tipari. Kështu për
shembull: ai kryqëzoi linja të pastra të bizeleve me lule të bardha me ato me
ngjyrë të purpurt. Format prindërore të pastra të përdorura për kryqëzim,
Mendel i shënoi me shkronjën P.

5. Duke zbatuar pjalmimin e kryqëzuar, ai përdori polenin e thekëve të luleve
të bardha, të cilin e transferoi te pistili i luleve të purpurta të bimës tjetër dhe
anasjelltas. Të gjitha bimët që lindin nga pjalmimi i kryqëzuar i linjave të
pastra janë quajtur bimë hibride.

6. Nisur nga kryqëzimi i bimëve prindërore P, pra i bimëve me lule të purpurta
me bimë me lule të bardha, lindin pasardhës të brezit F1, të cilët kanë vetëm
lule me ngjyrë të purpurt. P: F1 - 100% Dd DD dd Dd LIGJI I PARË I
TRASHËGIMISË:”NJËTRAJTSHMËRIA E TIPAREVE”.

7. Tipari i ngjyrës së purpurt është mbizotërues ose dominant mbi tiparin e
ngjyrës së bardhë. Ndonëse tipari i ngjyrës së bardhë nuk shfaqet në këtë
brezni, ai qëndron i fshehur ose recesiv dhe shfaqet më vonë në breznitë e
tjera.
LIGJI I PAVARSISE SE TIPAREVE -TARSHEGIMIA E DY OSE ME
SHUME TIPAREVE DHE ZBERTHIMI NE RAPORTIN 9:3:3:1
Kur analizohet trashegimia e dy ose me shume tipareve dihibride vihet re grupimi i pavarur i
tyre. Ne kryqezim zberthimi ne f2 behet ne raportin 9:3:3:1 .
Numri i fenotipeve ne f2 gjendet me fomulen 2 ne fuqi n,ndersa numri i gjenotipeve gjendet
me fomulen 3 ne fuqi n.
Mendeli mori ne shqyrtim tipare te vecanta ,te kunderta dhe te ndryshme.
si objekt studimi mori bizelen
studioi hibridet e dala gjate kryqezimeve te ndryshme ne baze te tejcuarjes se tipareve te
kunderta, nga prinderit tekpasardhesit.
Njerinnga prinderit e mori me dy tipare dominante (kokerr e lemuar dhe ngjyre e
verdhe)prindin tjeter e mori me dy tiare recesiv(kokerr e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber).
Ne breznine e dyte mori : 315 kokrrae lemuar dhe ngjyre e verdhe .
108 kokrrae lemuar dhe ngjyre e gjelber
101 kokrrae rrudhosur dhe ngjyre e verdhe
32 kokrra e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber
MUTACIONE NUMERIKE SEKSUALE
Mutacione numerike seksuale konsiderohen ato mutacione qe ndryshojne numrin e
kromozomeve seksuale.
Njerezit qe kane ne kromozomet seksuale gjenotipin XXX , XXY , XYY quhen trizomike,kurse
ato qe e kane gjenotipin X0 quhen monozomike.
Crregullimet e kromozomit X shkaktoohen per skak te moszberthimit te ketyre
kromozomeve gjate mejozes.
Cilat jan disa nga mutacionet seksuale ?
Sindromen Klinfelter:
47 , XXY. Nje mashkull me kete sindrome ka dy ose me shume
kromozome X pervec nje kromozomi Y .Individet e prekur jane sterilet
dhe jane me shume tipare femerore
47 XYY
Jane meshkuj qe kane dy kromozome Y ne vend te nje, te cilet kane
tipare te theksuara mashkullore. Zakonisht ,jane me shtatlarte sesa
mesatarja, priren qe te kene nje inteligjence me te ulet se normalja dhe
shfaqin shenja dhune
TRISOMIA XXX
Femrat me kete sindrome mund te kene crregullime fizike, parregullsi ne riprodhim dhe
inteligjence te ulet.
SINDROMA TURNER 45 X0
Eshte shembulli i nje monozomie. Shfaqet te femrat me mungese te nje
kromozomi x. Ato kane fizik te shkurtet , jane sterile dhe mund te kene
defekte te bashkelindura te zemres.
Ad

Recommended

Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!
SI TE KRIJOJME GAZETEN E SHKOLLES ?!#MesueseAurela Elezaj
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 

More Related Content

What's hot

provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeaulenc gjini
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Megi Braka
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektalketsula
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 

What's hot (20)

provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Fizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve  gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
Konventa mbi te Drejtat e Femijeve
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Fibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projektFibrat Optike - projekt
Fibrat Optike - projekt
 
Familja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne vite
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 

Viewers also liked

Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne An An
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationervinahmati
 

Viewers also liked (6)

Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
 
Droga dhe efektett
Droga dhe efektettDroga dhe efektett
Droga dhe efektett
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentation
 
Duhani, rreziqet
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
 
Droga dhe shendeti
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendeti
 
Droga
DrogaDroga
Droga
 

Similar to Ligjet e Mendelit

Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Andi Metaliaj
 
Bazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneshkolla-arianiti
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Denisa Caushi
 
Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Danjela Lushaj
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeamla hoxha
 

Similar to Ligjet e Mendelit (6)

Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
 
Bazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderne
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1Detyre kursi biologji 1
Detyre kursi biologji 1
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Biologji
BiologjiBiologji
Biologji
 

Ligjet e Mendelit

  • 1. Objektivat: 1. Te diskutojme per gjenetiken 2. Te informohemi per Mendelin 3. Te njihemime ligjet e Mendelit 4. Te zbulojme se si arriti ne perfumdim Mendeli 5. Te analizojmetipat e mutacioneve Punoi: FjoraldiKeçi
  • 2. CFARE ESHTE GJENETIKA ? Gjenetika eshte shkenca qe studion menyren dhe mekanizmat e transmetimit dhe te ndryshimit te tipareve nga prinderit tek pasardhesit . Koncepti themelor i gjenetikes eshte qe trashegimi i ketyre tipareve kontrollohet nga faktoret e trashegimise qe quhen gjene .Mekanizmat e percuarjes se tipareve nga prinderit te pasardhesit jane te nderlikuara. Mendeli ishte ai qe zbuloi ligjshmerine e trashegimise se tipareve. KUSH ISHTE GREGOR MENDELI ? Gregor Mendel ishte biolog dhe një prift austriak. Më 1856 filloi duke punuar me kryqëzimin e disa bizeleve qe i kishte mbjellur ne kopshtin e manastirit. Ai i përmblodhi këto eksperimente ne tre ligje, qe sot njihen me emrin Ligjet e Mendelit. Babai i shkencës, siç quhet ndryshe Mendeli (Johann Gragor Mendel) lindi në Heizendorf më 22 korrik 1822. Fëmijrinë e tij Mendeli e kaloi në varfëri. Nga familja e tij ai arriti te marre njohuri te mira mbi mbjelljen e frutave, gjë qe e lidhi atë edhe me profesore qe e edukuan Mendelin ne drejtimin shkencor. 3 LIGJET E MENDELIT LIGJI I PARE: LIGJI I NJETRAJTSHMERISE-Pasardhesitlindin 100% heterozigot LIGJI I DYTE: LIGJI I ZBERTHIMITTETIPAREVE-Tepasardhesitebreznisese dyte shfaqettipari recesiv. LIGJI I TRETE: LIGJI I PAVARSISESETIPAREVE -TARSHEGIMIA EDYOSE ME SHUME TIPAREVEDHEZBERTHIMI NERAPORTIN9:3:3:1
  • 3. .Ligji i njetrajtshmeris se tipareve  1. BIZELET E KOPSHTIT TË GREGOR MENDEL. Gregor Mendel u përqendrua në shtatë tipare të veçanta të bizeles. Ai zbuloi se secili tipar është i trashëgueshëm dhe paraqitet në dy forma alternative. Kështu për shembull tipari ‘ngjyrë e lules së bizeles’ paraqitet në dy forma: e bardhë dhe e purpurt.  2. Gjithashtu pozicioni i luleve (në majë ose anash kërcellit), ngjyra e kokrrës së bizeles (të blerta ose të verdha), forma e tyre (e lëmuar ose e rrudhosur), nga forma e bishtajës (e lëmuar ose kokrrizore), nga ngjyra e saj (e blertë ose e verdhë), si dhe nga shtati i bimës (i gjatë ose i shkurtër).  3. Linja të pastra quhen të gjitha bimët që sa herë riprodhohen me vetëpjalmim përsëritin te pasardhësit të njëjtat tipare. Kështu, nëse bimët e bizeles me ngjyrë të purpurt vetëpjalmohen, ato në të gjitha breznitë japin pasardhës që kanë vetëm lule me ngjyrë të purpurt. Përmes kësaj teknike, Mendeli krijoi një koleksion farash të linjave të pastra për të shtatë tiparet e bizeles. LINJAT E PASTRA TË BIMËS SË BIZELES.  4. PJALMIMI I KRYQËZUAR I LINJAVE TË PASTRA. Gregor Mendel kryqëzoi bizele që mbartin dy format alternative të një tipari. Kështu për shembull: ai kryqëzoi linja të pastra të bizeleve me lule të bardha me ato me ngjyrë të purpurt. Format prindërore të pastra të përdorura për kryqëzim, Mendel i shënoi me shkronjën P.  5. Duke zbatuar pjalmimin e kryqëzuar, ai përdori polenin e thekëve të luleve të bardha, të cilin e transferoi te pistili i luleve të purpurta të bimës tjetër dhe anasjelltas. Të gjitha bimët që lindin nga pjalmimi i kryqëzuar i linjave të pastra janë quajtur bimë hibride.  6. Nisur nga kryqëzimi i bimëve prindërore P, pra i bimëve me lule të purpurta me bimë me lule të bardha, lindin pasardhës të brezit F1, të cilët kanë vetëm lule me ngjyrë të purpurt. P: F1 - 100% Dd DD dd Dd LIGJI I PARË I TRASHËGIMISË:”NJËTRAJTSHMËRIA E TIPAREVE”.  7. Tipari i ngjyrës së purpurt është mbizotërues ose dominant mbi tiparin e ngjyrës së bardhë. Ndonëse tipari i ngjyrës së bardhë nuk shfaqet në këtë brezni, ai qëndron i fshehur ose recesiv dhe shfaqet më vonë në breznitë e tjera.
  • 4. LIGJI I PAVARSISE SE TIPAREVE -TARSHEGIMIA E DY OSE ME SHUME TIPAREVE DHE ZBERTHIMI NE RAPORTIN 9:3:3:1 Kur analizohet trashegimia e dy ose me shume tipareve dihibride vihet re grupimi i pavarur i tyre. Ne kryqezim zberthimi ne f2 behet ne raportin 9:3:3:1 . Numri i fenotipeve ne f2 gjendet me fomulen 2 ne fuqi n,ndersa numri i gjenotipeve gjendet me fomulen 3 ne fuqi n. Mendeli mori ne shqyrtim tipare te vecanta ,te kunderta dhe te ndryshme. si objekt studimi mori bizelen studioi hibridet e dala gjate kryqezimeve te ndryshme ne baze te tejcuarjes se tipareve te kunderta, nga prinderit tekpasardhesit. Njerinnga prinderit e mori me dy tipare dominante (kokerr e lemuar dhe ngjyre e verdhe)prindin tjeter e mori me dy tiare recesiv(kokerr e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber). Ne breznine e dyte mori : 315 kokrrae lemuar dhe ngjyre e verdhe . 108 kokrrae lemuar dhe ngjyre e gjelber 101 kokrrae rrudhosur dhe ngjyre e verdhe 32 kokrra e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber
  • 5. MUTACIONE NUMERIKE SEKSUALE Mutacione numerike seksuale konsiderohen ato mutacione qe ndryshojne numrin e kromozomeve seksuale. Njerezit qe kane ne kromozomet seksuale gjenotipin XXX , XXY , XYY quhen trizomike,kurse ato qe e kane gjenotipin X0 quhen monozomike. Crregullimet e kromozomit X shkaktoohen per skak te moszberthimit te ketyre kromozomeve gjate mejozes. Cilat jan disa nga mutacionet seksuale ? Sindromen Klinfelter: 47 , XXY. Nje mashkull me kete sindrome ka dy ose me shume kromozome X pervec nje kromozomi Y .Individet e prekur jane sterilet dhe jane me shume tipare femerore 47 XYY Jane meshkuj qe kane dy kromozome Y ne vend te nje, te cilet kane tipare te theksuara mashkullore. Zakonisht ,jane me shtatlarte sesa mesatarja, priren qe te kene nje inteligjence me te ulet se normalja dhe shfaqin shenja dhune TRISOMIA XXX Femrat me kete sindrome mund te kene crregullime fizike, parregullsi ne riprodhim dhe inteligjence te ulet. SINDROMA TURNER 45 X0 Eshte shembulli i nje monozomie. Shfaqet te femrat me mungese te nje kromozomi x. Ato kane fizik te shkurtet , jane sterile dhe mund te kene defekte te bashkelindura te zemres.