Medemerkers lancering 24 feb

2,309 views

Published on

De presentatie die op 24 februari werd gegeven ter gelegenheid van de lancering van MedeMerkers.
Sprekers:
- Nicole Berx (introductie)
- Koen Delvaux
- Luc Galoppin
- Sigrid Dufraimont
- Saskia Videler

Locatie: Huis Happaert

Published in: Business
5 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
 • Interessante presentatie. Slide 39 rocks ...
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Nils,

  Sta me toe om je over 'overheid' tegen de haren in te strijken. Ik heb nergens met zo'n gepassioneerde mensen samengewerkt dan bij het overheidsbedrijf waar ik twee jaar geleden een grote verandering mocht begeleiden.

  Omtrent kruisvaarders heb je gelijk: het punt is om de handen uit de mouwen te steken want er is zoveel potentieel dat we kunnen in gang trekken zonder dat we daarvoor expliciete toestemming nodig hebben. Het gaat er om mensen te eren / valoriseren in hun bijdrage. Een schouderklopje, een bedankje, een 'like', of als externe: ongevraagd een medewerker prijzen in het bijzijn van zijn overste. En ga zo maar door...

  Luc.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Tof Luc dat je het zo oppakt; ik was een beetje 'anxious' dat het te negatief over zou komen. Dit versterkt echter m'n overtuiging dat jullie het goed menen, en dat jullie het ook goed zullen kunnen.

  Overheden, hehe, daar heb ik ook m'n broek vaak aan gescheurd en m'n hart voor gebroken bij m'n laatste werkgever.

  Bon, laat ons onzelf niet te veel als die kruisvaarders zien, en gewoon zeggen: werk aan de winkel, let's go!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dag Nils,

  Luc aan de lijn.

  Alvast bedankt om de tijd te nemen om je bezorgdheden hier uit te schrijven. Ze zijn terecht en het is een beetje een kruistocht. Wanneer ik vanuit mijn eigen ervaring spreek (ik werk voornamelijk in grote industriële bedrijven of overheidsinstellingen die - hoe zal ik het zeggen - 'anders' functioneren dan een KMO) merk ik dat je stellingen kloppen. Op het eerste gezicht althans.

  Mijn hoop en motivatie komt uit de ervaring van samen te werken met mensen op het terrein. Mensen die op het eerste gezicht mak, lam en egocentrisch zijn . Ik heb gemerkt dat het van mijn kant een pak investering vergt onder de vorm van empathie. Maar er is steeds een kantelpunt waarop zelfs de meest skeptische negativst niet meer onverschillig kan blijven.

  Het is wat vechten dus om het licht in de ogen terug te laten schijnen. En het is helaas maar het halve werk. Voor de gemakkelijkheid noem ik het 'Deel 1: het stimuleren van de community'.

  Dit eerste deel is slechts een kort leven beschoren indien we het niet kunnen laten ondersteunen door 'Deel 2: het bouwen van een platform'. Dit is het werk van wat we de 'Sociale Architect' noemen. Met andere woorden: iemand in een senior positie moet de autoriteit krijgen om dit te doen, anders belandt elke inspanning van deel 1 in de vergetelheid en ... spijtig genoeg in cynisme.

  Tenslotte zien we hier en daar - maar eerder uitzonderlijk - initiatieven die we kunnen bestempelen als 'hacking work'. Bottom-up initiatiefnemers die zo hard in hun ding geloven en blijven knokken dat het uiteindelijk toch van de grond komt. Daar heb ik eindeloze bewondering voor.

  Veel stof tot nadenken en het laatste woord is hier nog niet over gevallen.
  Dank om je mening te delen hier!

  Groet,
  Luc
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Eindelijk een mooie presentatie van wat jullie precies doen en willen bereiken. Het artikel op IKKI was daarin ook erg duidelijk en ik juich de visie die jullie onderschrijven erg toe. Vooral de no nonsense aanpak en de kritiek op talloze social media experts, daar kan ik me erg in vinden. Ik wens jullie dus veel succes.

  Toch zit ik met een vreemd gevoel over de toepassing ervan; iets wat ik niet meteen onder woorden kan brengen. Ik heb soms het idee dat de passie en het enthusiasme dat jullie uitstralen erg goed werkt bij peers, maar vraag me soms af hoe dat in het echte veld gaat werken. Is de Vlaamse consument echt klaar voor zinvolle interactie? Kan een gemiddeld bureauwerker zich voldoende engageren om een bedrijf te representeren?

  Het zijn natuurlijk jullie klanten en projecten en daar weet ik niets van. Mogelijk werkt dit goed voor sommige bedrijven die al wel een sterk imago hebben, met gemotiveerde medewerkers, en voor sommige gebruikers die een engagement met het merk hebben.

  Wat ik echter zie is veel mensen niet gemotiveerd, enthusiast, proactief en geïnteresseerd zijn. Als ik in mijn omgeving rondkijk zie ik vooral ondernemers en personen die maar wat doen. Ze zijn vaak redelijk lui, afstandelijk, ongeboeid, en niet al te snugger. Klinkt hard, maar het is zo. Als ik zelf over de passie in mijn ondernemen spreek, dan zie ik de gezichten vaak vaal worden, de ogen glazig. Mensen zijn bezig met zichzelf: iets opzoeken op het internet, chatten met een vriend op Facebook. Engageren? Niet zo vaak. Klagen, dat wel ;)

  Zelf werk ik natuurlijk met heel kleine ondernemers die wél zin hebben om aan de slag te gaan. Vaak weten ze nergens van, maar willen ze wel. Soms zijn hun klanten wel geïnteresseerd en is het kwestie van ze over de streep te trekken. Heel kleine ondernemers, heel anders dus dan jullie.

  Het is niet makkelijk om die gelatenheid van burger en consument om te zetten in concrete resultaten voor een bedrijf denk ik. Maar bon, ik wil jullie pret niet bederven en ik ben ook helemaal geen pessimist :) Ik vecht al zeker 5 jaar voor het nieuwe internet (web 2.0, interactie) en ik ga dat niet laten. Ik wist niet goed waar of hoe deze bedenkingen te plaatsen; hier dus maar. Ik volg jullie, dus ik merk ook wel hoe het verder gaat en ik hoop dat ik er zelf ook uit leer.

  Ga zo door. Top!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
2,309
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
297
Actions
Shares
0
Downloads
36
Comments
5
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Medemerkers lancering 24 feb

 1. 1. MEDEMERKERS LANCERING - HUIS HAPPAERT - 24 FEBRUARI 2011
 2. 2. WAT ALS...SOCIAL MEDIA VOOR JOU WERKEN
 3. 3. WAT ALS...JE KLANTEN GAAN MEEDENKEN OVER JE PRODUCTEN?
 4. 4. LAY’SVERZIN DE NIEUWE SMAAK
 5. 5. ALBERT HEIJN, SCHIPHOL, ... VIA REDESIGN.ME
 6. 6. DE NAAM VOOR UW NIEUWE WEBSHOP?
 7. 7. WAT ALS...JOUW PERSONEEL OVER JE BEDRIJF SPREEKT?
 8. 8. FOTO: DE STANDAARDSTIJN STIJNEN(OF DE BROER VAN...)
 9. 9. SAPPI(DIE VAN HET PAPIER)
 10. 10. UW MEDEWERKERS VANAVOND OP CAFÉ
 11. 11. WAT ALS...JE SOCIAL MEDIA KUNT INZETTEN ALS HELPDESK?
 12. 12. MOBILE VIKINGS
 13. 13. FIREFOX
 14. 14. ABN AMRO
 15. 15. WAT ALS...JE LAAT WETEN DAT JE ÉCHT LUISTERT NAAR JE PUBLIEK?
 16. 16. FNAC
 17. 17. GAPVAN EEN OUD LOGO NAAR ...
 18. 18. DE SOCIALE MEDIAREVOLUTIECONSUMENTEN AAN DE MACHT VANACHTER HUN COMPUTER
 19. 19. DE WERELD VERANDERT
 20. 20. GISTEREN
 21. 21. VANDAAG
 22. 22. EYEBALLS KOPEN IS PLEZANT WAS HET WERKT NIET MEER OP INTERNET
 23. 23. MERKEN ZIJN NOG GELIEFD,MAAR NIET MEER VERTROUWD
 24. 24. SOCIALE MEDIA, DE OPLOSSING
 25. 25. COMMUNICATIECRISIS RECRUTERING RECLAMEWAAROM DUIKTU IN SOCIALEMEDIA?
 26. 26. RECLAME, NU OOK OP FACEBOOK oude wijn in nieuwe zakken: we praten weer over onszelf alternatief: focus op de klant (geef hem de aandacht)
 27. 27. DE SOCIALE MEDIACONSULTANT LOST ALLES OPOF VERBERGT HIJ UW PROBLEMEN? ia Social Med • cons ultancy •p lanning •s trategy
 28. 28. WAAR ZIT DE ECHTE MEERWAARDE?
 29. 29. BEHOEFTEN VERANDEREN Landbouwrevolutie: geen honger meer Industriële revolutie: geen kou meer Informatie revolutie: geen goesting meer Hoe helpen merken met mijn zelfontwikkeling?
 30. 30. IK WIL IETS BETEKENEN! (LIEFST VAN ACHTER MIJN COMPUTER)
 31. 31. CO-CREATIE Uw klant kan u helpen, geef hem goesting om dat te doen. Produktontwikkeling, klantendienst, promotie, documentatie
 32. 32. PLAN VAN AANPAK
 33. 33. ER IS GEENMAGISCHEFORMULE(maar wel magischeingrediënten)
 34. 34. UW MEDEWERKERS ZIJN SOCIALE MENSEN
 35. 35. LAAT UW MEDEWERKERSMET UW KLANTENCONVERSERENEN LAAT ZE HUN EIGEN VERHALEN OVER HET BEDRIJF VERTELLENOP FACEBOOK, YOUTUBE, BLOGS, FORA EN OP CAFÉ
 36. 36. FACILITEER IPV. CONTROLEER
 37. 37. START MET DE CONTROLE LOS TE LATEN DE LEIDER gaat voorop staat onderaan neemt initiatief volgt geen instructies steekt anderen aan
 38. 38. WIE ZIJN JOB IS DIT?
 39. 39. DE RIDDER OP HET WITTE PAARD
 40. 40. DE NIEUWE ROL VAN SOCIALE ARCHITECTklanten klanten klanten klanten CRM R&D OPS HRM Sociale ArchitectDe vertegenwoordiger van de klant in de boardroomCCO= ‘SOCIALE ARCHITECT’, VOOR DE VRIENDEN
 41. 41. SOCIALE MEDIA ZORGT VOOREEN ENGAGEMENT DAT DEDRUK OM UW ORGANISATIE TEDOEN VERANDERENVERGROOT. EN DAT IS GOED.
 42. 42. IN MIJN ORGANISATIE?
 43. 43. DE BELANGRIJKSTE POSITIE?
 44. 44. HET WAS EEN STRIKVRAAG...Zoek niet naar de belangrijkstepositieZoek eerder naar de ingrediëntendie resultaten mogelijk maken
 45. 45. SOCIALE ARCHITECTUUR?Niet de vakjes...Niet de lijnen...De witte ruimte!
 46. 46. VROEGER EN NU HIËRARCHIE PLATFORM COMMUNICATIE Boodschap & Verhaal & Doelpubliek Community LEREN Kennis in Kennis in hoofden netwerken ORGANISATIE Controle Vertrouwen PERFORMANTIE Compliance Co-creatieSOCIALE ARCHITECTUUR IS EEN EVENWICHT
 47. 47. WAT EEN SOCIALE ARCHITECT DOET?bouwt een platformconnecteert mensengeeft ruimteis zelf voorbeeld van transparantiekent zijn weg in sociale mediaDE WITTE RUIMTE BEWUST GEBRUIKEN
 48. 48. COMMUNITY - HOE BEGIN JE ER AAN?Begin er niet aan!Kijk door een andere bril, want communitiesbestaan al!Ga op zoek naar ambassadeurs,sleutelgebruikers, proceseigenaars,domeinleiders, etc.Zet een stap opzij en geef ruimte
 49. 49. PLATFORM: DE INGREDIËNTEN !"#$%&()($*+,-./>?@@ABC>DECF 0(1.)2$.($34.,5+)1.)".(16 GFHFB !##,+-7+8(9/!#$(&".$/:+.;.,9$".$/ !(.1+.$;#$/ ?HIDBCJDECF :+.;+,1(9+)1.,&$.8)1/ !#$5.$.9.)$1($()1.<,#92=9/KFHL?H@DBECF
 50. 50. VAN INGREDIENTEN NAAR RECEPTEN 012345678 !841A85>0127A41A +G418?1? -58591:184 $75<E=89 +841A2A=B1$*--H"!$/&!+ ;7<=5>-1?=5 F87@>1?91 ;7<=5>)15A8=89 /@5A181BB -58591:184 ;4A5419C )+0+" ;7<=5>.7>=<C $7::38=4C ;7<=5> $A15678 -58591:184 /A<E=41<43A1 *0I/"!;/&!+ DA58? $3B47:1A ;7<=5> -78=47A=89 +89591:184 $0-.+0J*0-/"&!+ !"#!$%& !"()*+, !-./$&
 51. 51. VOORBEELD 012345678 !841A85>0127A41A +G418?1? -58591:184 $75<E=89 +841A2A=B1$*--H"!$/&!+ ;7<=5>-1?=5 F87@>1?91 ;7<=5>)15A8=89 /@5A181BB -58591:184 ;4A5419C )+0+" ;7<=5>.7>=<C $7::38=4C ;7<=5> $A15678 -58591:184 /A<E=41<43A1 *0I/"!;/&!+ DA58? $3B47:1A ;7<=5> -78=47A=89 +89591:184 $0-.+0J*0-/"&!+ !"#!$%& !"()*+, !-./$&
 52. 52. HET GOEDE NIEUWS1. JE ORGANISATIE IS NIET STUK2. ER IS NIETS TE HERSTELLEN3. ER IS GEWOON KEIVEEL POTENTIEEL DAT WE NIET BENUTTEN
 53. 53. HET MINDER GOEDE NIEUWS1. ‘POTENTIEEL’ KAN JE NIET UITBESTEDEN2. OP EEN ANDERE MANIER GAAN WERKEN3. EXTERNEN KUNNEN JE ENKEL OP WEG HELPEN
 54. 54. EN NU CONCREET MEDEMERKERS GEEN CAMPAGNES, MAAR EEN TRAJECT
 55. 55. DE PASSIE IN UW BEDRIJFSociale media outsourcenNooit echt oprecht De passie van uw mensen Echte verhalen
 56. 56. STAP 1: WIJ KOMEN NAAR UGesprekken met uw mensen“Ik werk hier al 30 jaar!”Erkennen van uw mensen“Mijn mening is ook belangrijk”Motiveren van uw mensen“Mijn verhaal staat in het magazine!”
 57. 57. “Iedereen op Facebook?!”Uw mensen hebben talentDe taal van het delen
 58. 58. STAP 2: SAMEN MEDEMERKERS GEEN KOOI, MAAR SAMEN LEREN VLIEGEN
 59. 59. WAAR ZIJN WE EN WAAR GAAN WE NAARTOEWe kennen onze talentenen verhalen (dankzijinterne reporter)We verkennen hetlandschap nu (wat doenwe al?)We bepalen het landschapvan later (strategie enpolicy)
 60. 60. SAMEN VOORBEREIDENWorkshopsInterne (sociale) mediaMedemerkers aanmoedigenRollen verdelenStructuur opzetten
 61. 61. STAP 3: EN NU ECHT SAMENGeen MedeMerkers meer,maar medemerkersOp zoek naar anderen(community)Doe iets samen
 62. 62. EN MIMI WAT HEBBEN WEVANDAAG GELEERD?
 63. 63. ONTHOUD VOORAL DIT HET ZITVANBINNEN
 64. 64. PICTURE CREDITSStijn Stijnen: www.destandaard.be Goochelaar: theallteach.comWebshop: Flickr IAmDoom (Bwrah Bwrah) Medewerkers: Larry the cable guyPub: Flickr Ma Neeks Friends bar: Flickr Glenn HarperOld TV: Mediabistro Ridder: Flickr Brennus KruxOld Radio: ZDNet Bakkerij: Peter KroghFacebook Phone: Flickr Babyben Vogel: Flickr akhyarEyeballs: Flickr looseends Landkaart: Flickr SkwichyComputer hero: Facebook pageIndians: Kyerphotography.com

×